Connect with us

Szerbia

BALKÁNI ÜZEMMÓD: A török elnök Ankarában fogadta a szerb államfőt és egész társaságát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanc vucic erdogan

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hívására Ankarába látogatott a szerb államfő, Aleksandar Vučić. A találkozó örve alatt ráadásul közös kormányülést, azaz Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanácsot tartottak, amin több miniszter is részt vett, számos szerződés aláírtak kulturális és gazdasági együttműködésig. A jelek szerint a törökök biztosra veszik, hogy Vučić megnyeri az áprilisi választásokat, miközben a „Szerbelnök” kissé elbizonytalanodott.

Rohamos gazdasági fejlődés

Szerbia az utóbbi években a fejlődő török-balkáni kapcsolatok zászlóshajója lett, hiszen a terhelt történelmi viszony ellenére (a bosnyákok támogatása vagy éppen elismerése, hogy csak az utóbbi évtizedekből szemezgessünk) Vučić elnöksége alatt szárba szökkentek a kapcsolatok.

2018-ban tartották az első Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanácsot, az elsőt a Nyugat- Balkánon, a második ilyen megállapodást 2021 nyarán kötötték meg Albániával, ahonnan a török államfő egy nappal a szerb államfő érkezése előtt járt.

A mostani találkozó előtt az ankarai szerb nagykövet, Zoran Marković úgy értékelte a két ország kapcsolatát, hogy „történelmi csúcson” van, s a gazdaság fontos szerepet játszik ebben: a Szerbiában működő mintegy 800 török cég több mint 8000 embernek ad munkát, a két ország közötti kereskedelem pedig elérte a 2 milliárd dollárt (ez valamennyivel több, mint a magyar-török fele).

A török államfő a találkozó után tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a cél az 5 milliárd dollár elérése, s az utóbbi 10 évben török befektetések nagysága egy millió dollárról 250 millióra emelkedett, miközben Törökország töretlenül várja a szerb befektetőket.

A Török Fejlesztési Segélyezési Ügynökség, a TİKA 323 projektet valósított meg az országban az utóbbi nagyjából tíz éves időszakban.

Erdoğan szintén pozitív fejleménynek jelezte, hogy több szerb városból is direkt járatok indultak Törökországba, ami nemcsak a turisztikai, de a gazdasági fejlődés miatt is kulcsfontosságú.

Vučić is hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok erősödését: tavaly több mint 30 százalékkal bővült a két ország közötti kereskedelem. Egyúttal a török cégek autópálya-építésben való részvételét is dicsérte.

Balkáni geopolitika

A két vezető nemcsak a gyorsan fejlődő bilaterális kapcsolatokat tekintette át, hanem a balkáni geopolitikai helyzetképet is, amelyben Bosznia és Hercegovina viszi a prímet, hiszen Ankara nem nézi jó szemmel a boszniai szerbek önállósodási törekvéseit – ahogy ennek már több fórumon is hangot adott.

Bár Erdoğan, akit állítólag maga Alija Izetbegović bosnyák vezető, boszniai államalapító kért meg a halálos ágyán, hogy viselje gondját az országnak, tényleg komolyan veszi az állam, s azon belül a bosnyákok helyzetét, úgy tűnik, hogy közvetítési kísérletei a bosnyákok és szerbek között – maga Milorad Dodik novemberben Törökországba látogatott – nem jártak sikerrel.

Pedig a török diplomácia az utóbbi hónapokban Balkán-üzemmódba kapcsolt: augusztusban a török külügyminiszter látogatott Novi Pazarba, hogy megnyissa a konzulátust, a hónap végén Erdoğan tett rövid látogatást Montenegróban és Boszniában, szeptember közepén Aleksandar Vučić látogatott Törökországba, az ENSZ szeptemberi közgyűlésén Erdoğan egyeztetett horvát kollégájával, Zoran Milanovićtyal, novemberben Bakir Izetbegovićot és Milorad Dodikot fogadta a török államfő.

Az eszkalálódó boszniai helyzet miatt december végén Hulusi Akart, a honvédelmi miniszterét – aki a 2016-os puccskísérlet idején a török hadsereg vezérkari főnöke volt – küldte Szarajevóba. Tegnap pedig Albániában volt a török vezető, ahol számos, egészen pontosan 7 egyezményt aláírtak erősítendő a két ország kapcsolatát.

A szerb elnök meghívása mögött az amúgy is jól alakuló bilaterális kapcsolatok helyett inkább a regionális fejlemények állnak, ezen belül is Bosznia.

Törökország ugyan komoly pozíciókkal rendelkezik a bosnyákok körében, viszont a diplomáciai nyilatkozatok és találkozók ellenére láthatóan jóval kevesebb befolyással a boszniai Szerb Köztársaság, a Republika Srpska felett.

A boszniai helyzet eszkalálódás pedig igencsak idegesíti Ankarát, aminek kezelésére hasznos partnernek tűnik a tárgyalni mindig kész, pragmatikus Vučić, aki gyorsan elfogadta az invitációt, bár Erdoğan korábban azt sem zárta ki, hogy szükség esetén maga utazik Belgrádba.

A török elnök jelezte, hogy számít Szerbiára a boszniai helyzet rendezésében: az ország területi integritását mindenképp meg kell tartani, azért a tavaszi választások után tehát Szerbia bevonásával (akár Belgrádban, akár Isztambulban) a három boszniai államalkotó közösség vezetőinek meghívásával egy találkozón szeretné rendezni a jelenlegi konfliktust.

A törökök tehát (még) biztosra veszik, hogy Vučić megnyeri az áprilisi választásokat, miközben a katasztrofális részvételi aránnyal záruló, és a nagyvárosok elvesztését mutató hétvégi népszavazás után a szerb elnök már jelezte: több napra visszavonul, hogy eltöprengjen a történteken.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav Lajčák által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava