Connect with us

Horvátország

NEMZETLEÉPÜLÉS: Évente eltűnik egy város Horvátországban, ahol most a béke szedi áldozatait, nem a háború

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátország négy millió lakos alatt, tíz év alatt ugyanis közel 400 ezer ember tűnt el az országból. Ez azt követően derült ki, hogy a horvát statisztikai hivatal nyilvánosságra hozta a tavalyi népszámlálás előzetes eredményeit. A számokból két dolog jól látható: az egyik, hogy továbbra is jelentős a természetes fogyás, a másik pedig, hogy folytatódik az elvándorlás, ami Európában az erőteljes belső migrációs folyamatokban nyilvánul meg, ezzel a BALK sokat foglalkozott.

Pusztító békeévek

A lakosság számának tekintetében Horvátország közel a második világháború után végzett, 1948-as népszámlálás adatinak szintjére esett vissza, akkor 3.779.858 lakos élt az országban a mostani 3,89 millió lakoshoz képest.

A statisztikai hivatal igazgatója, Lidija Brković további lesújtó adatokat is közölt: ezek szerint a horvát háztartások száma 5 százalékkal csökkent 2011 és 2021 között, számuk most 1 millió 438 ezer, viszont a halálozási mutatók növekedtek ebben az időszakban, azaz többen haltak meg, mint amennyien születtek.

Az utóbbi tíz éves időszakban 164.641-gyel haladta meg az elhunytak száma az újszülöttekét, miközben az országot 2011 és 2020 között 111.922 ember hagyta el, körülbelül 120 ezer emberről pedig nem tudni, hogy hová tűnt. A horvát statisztikai hivatal szerint legvalószínűbb, hogy ezek az emberek külföldre távoztak, de nem jelentkeztek ki horvátországi lakhelyükről.

Ha kivonunk és összeadunk (276.563 + 119.797 = 396.360), akkor kiderül, hogy 396.360 ember hiányzik a rendszerből, vagyis a népszámlálás szerint ennyivel kevesebben élnek az országban, ha pedig osztani és szorozni kezdünk, akkor azt is látjuk, hogy tíz év alatt 10%-kal csökkent Horvátország lakosságának száma, ami éves szinten 1%, vagyis százév alatt önmagától kipusztul a horvát nemzet.

Ugyanerre utal a háztartások csökkenésének aránya is, ezekből a két népszámlálás közötti időszakban “csak” 5 százalékkal lett kevesebb.

Magyarán ez azt jelenti, hogy az öregek maradnak, a fiatalok elmennek, de nem adják fel horvátországi tartózkodásukat, mert gyógyulni még hazajárnak: nem mindegy ugyanis, hogy az ember Írországban megy el fogorvoshoz vagy Horvátországban – feltéve, hogy a jobb megélhetés reményében a fogorvos nem ment utánuk.

Ellenzéki ravaszkodás

Az ellenzék pontosan azt tette, amit az ellenzék ilyen esetekben tenni szokott szerte a világon: a kormányra illetve a kormányzó pártra igyekezett kenni mindent, mondván, hogy ezért a demográfiai szörnyűségért őket terheli a felelősség.

Szerintük az lenne a logikus lépés, ha a kormány ebben a pillanatban bedobná a törölközőt, és bűnbánóan megbújna valamelyik sarokba, vagy netalán testületileg külföldre emigrálna, ami persze, tovább rontaná a statisztikát.

A kormány még nem nyilatkozott, és egyelőre hallgatnak a higgadtabb kommentátorok is, akik elmondhatnák a nagyközönségnek, hogy nyilván a kormány is ludas gyakorlatilag nem létező demográfiai politikája miatt, ugyanakkor a fogyatkozás általánosnak tűnik az egész Európai Unióban, ahol egyre kevesebb gyermek születik, miközben a lakosság rohamosan öregszik, ergo, munkaerő-importra van szükség. És máris indokolt a migráció támogatása Európa-szerte, de ez nem az az ösvény, amelyen ebben a cikkben haladni kívánunk.

A fejlett ipari országok igyekeznek elszipkázni a gazdaságilag fejletlenebb tagországok polgárait, de a jelzett folyamatok miatt ez egyre nehezebben megy, olyannyira, hogy már messzi földről kell importálnak “pótpolgárokat”.

A megoldás persze, egyszerű lenne: ha növekedne a népszaporulat, így a probléma, ha nem is azon nyomban, de belátható időn belül megszűnne. A mai világban Európa boldogabb és kevésbé boldogabb részén is szinte képtelenség, vagy legalábbis nagyon nehéz népszaporulatot növelni.

A gyermekvállalás gondokkal, lemondással jár a szülőkre nézve, ami ma már a mi szinte betegesen egocentrikus világunkban egyre kevesebb embernek tűnik elfogadhatónak.

Minek a gyerek, ha van kutya, macska, minek a család, ha egyedül nyugisabb az élet? Végül öregkorukra sokan magányosakká válnak, és máris importálnak külföldről valakit, hogy a gondjukat viselje. Lehet ezt magyarázni sokféleképpen, de bitangul egyszerűen fogalmazva: gyermek és család nélkül az ember életének nincs túl sok értelme.

A horvátokat egy valami azonban vigasztalhatja: az elmúlt tíz évben megnövekedett a lakásállomány, mégpedig 4,61 százalékkal lett nagyobb, és most 2 millió 350 ezer 444 lakóegységet tesz ki. Ezt meg értelmezze, ki hogyan akarja.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava