Connect with us

Egyesült Államok

HADIPARI ÁTRENEDZŐDÉS: Fontos és kevésbé fontos, komoly és komolytalan

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1horvat bradlyoriginal
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Bár engem nem egyszer kigúnyolnak egyesek, hogy krokodilkönnyeket hullatok némely kormányfők macerás élete felett, nem tántoríthatnak el a meggyőződéseimtől. Igenis, a miniszterelnök is ember! Viszont ez vonatkozik a szerencsétlen hírlapírókra is, akik könyékig vérző kézzel csépelik a billentyűzetet, és így keresik meg a betévő falatjukat, ha erre egyáltalán futja nekik.

Szakadj meg, szív!

Szóval, amint foltozott lópokrócba csavartan majszolom a tegnapi kenyérvéget, úgy érzem végső ideje elpanaszolnom a tudósítót sújtó ezernyi bajt, nehézséget.

Elsősorban, nap mint nap el kell olvasni több megabájtra rúgó hírt, nyilatkozatot, érdekességet és „érdekességet”, hogy naprakészen tudja elmondani, igenis határozott elképzelésekkel bír, mi folyik a rábízott országban. Ez nyűgős, fárasztó dolog, naponta több órámat elrabolja. Ez után el kell választani a búzát az ocsútól, és el kell dönteni, mi az ami fontos, illetve kevésbé fontos, mi a komoly, és mi a komolytalan. Ez nem könnyű és nem hálás feladat még akkor sem, ha az ember megfelelő tapasztalattal rendelkezik.

Vegyük csak a mai napot: látszólag a legfontosabb dolog az, hogy a Most (Híd) elnevezésű horvát bejelentette: 400 ezer szavazatot gyűjtött össze a népszavazás megszervezése érdekében. Ha nem Horvátországról lenne szó, illetve a Mostról, az ember még el is gondolkodna róla, hogy mekkora politikai felfordulásra került sor az országban – gyakorlatilag minden tizedik nagykorú polgárnak alá kellett volna írnia a kezdeményezést.

A valóságban, attól tartok ez a szenzáció nem állja ki a próbát. Ami legvalószínűbbnek tűnik, hogy végül majd az lesz, mégsem gyűjtötték össze a szükséges 365 ezer aláírást – aminek a Most szerint valahol január második felében kellene kiderülnie. Ha véletlenül mégis csoda történt, az egész akció nem jelent semmit, mert az alkotmánybíróság még idejében lelőtte a népszavazás kérdéseit, így ezek a gyakorlatban nem bocsáthatók szavazásra, vagy ha mégis, a népszavazás eredménye nem fog jelenteni semmit.

Ezzel szemben, a nap híre az a kis, a Poslovni dnevnik üzleti napilap hasábjain megbúvó hírecske, amelynek értelmében az Európai Bizottság jóváhagyta a szlavónbródi Đuro Đaković konszern restrukturálásának tervezetét, amelyet ez a cseh stratégia partnerrel készített elő.

Hadiipari átrendeződés?

Ezzel nemcsak a szlavónbródi nagyvállalat sorsa került egyenesbe – a volt jugoszláv állam idején itt szerelték össze a T72-es alapján készült jugoszláv M84-es harckocsikat, újabban a finn Pátria gyalogsági harci járművek összeszerelésével, módosításával, javításával foglalkoznak -, de a horvát kormány a lehetséges pálfordulást is valószínűbbé teszi.

Mint ezt a Koszovóba éppen „elbátorkodó” Zoran Milanović köztársasági elnök volt szíves kifecsegni, úgy tűnik, hogy a kormány elállt az amerikai Bradley IFV-k (infantry fighting vehicle – gyalogsági harci jármű, a valamikori páncélkocsi és a páncélozott csapatszállító hibridje) vásárlástól. Ez a nyáron még kész ténynek számított, de időközben történhetett valami, mert a költségvetésbe nem került be a Bradley-k vásárlására szánt összeg.

A Bradley-biznisz még Damir Krstičević volt védelmi miniszter idején indult be, ezzel Horvátország a NATO felé vállalt kötelezettségének tett volna eleget, ami egy közepes nagyságú, nehéz felszerelésű dandár kiállítása. A Bradley-k úgy kerültek képbe, hogy a Pátriákkal szemben ezek lánctalpas járművek, amelyekkel ki lehetett volna váltani a szovjet gyártmányú, Jugoszláv Néphadseregtől örökölt BMP-2-ket, illetve az ennek megfelelő jugoszláv M80 IFV-ket.

Az üzletnek megvolt az az előnye, hogy a Bradley-k egy részét donációként kapta volna Horvátország, de modernizációjuk mégis pénzbe, méghozzá nem is kevés pénzbe, mintegy 800 millió dollárba kóstált volna. Az „édesítő” ebben az esetben az lett volna, hogy a korszerűsítést a Đuro Đaković végezte volna, amely ezáltal egyben megszerezte volna a képesítést az amerikai harci járművek javítására is, potenciálisan a Koszovón állomásozó Bradley-ket is beleértve.

Annakidején ez egészen járható útnak tűnt, még Banožić időszerű védelmi miniszter is járt ez ügyben az USA-ban. Viszont, mint ezt a horvát katonai elemzők időről időre kidomborítják, a Bradley-nek millió baja van. A fontosabbak között az első, hogy öreg fegyverrendszerről van szó, még a 80-as években Reagan elnök idejében került bevezetésre az amerikai hadseregben, a másik pedig az, hogy a Bradley elég pocsékra sikeredett, a két Öbölháború folyamán 150-et lőttek ki belőlük, amiért is Irakban felváltották őket a szinten nem túl sikeres konstrukciójú MRAP-ek.

Időközben korszerűsítették őket néhányszor, de végül az USA hadserege elállt a Bradley-ktől, és meghirdette a pályázatot az új gyalogsági harci járműre. Mindez nem lett volna elegendő ahhoz, hogy a horvát kormány meggondolja magát, mert egészen őszintén, nagyon kedvező áron oldotta volna meg a jelzett NATO-dandár kiállítását.

Az ami belekavart a seftelésbe, az az EU védelmi kezdeményezése volt, amelybe Horvátország a Rafale-knak hála, most Franciaország közvetítésével bekapcsolódhat. A spekuláció egész addig terjed, hogy a horvátok valamilyen módon be szeretnének kapcsolódni a német Lynxek magyarországi gyártásába, és ezzel nemcsak a szlavónbródi hadiipari létesítményeket mentenék meg, de esetleg még némi haszonra is szert tehetnének.

A spekuláció ez idő tájt nem sok valóságalapra támaszkodik, de elgondolkodtató, hogy a horvát kormány a füle botját sem mozdította a zágrábi amerikai nagykövetség emlékeztetőjére, hogy a Bradley-ügylet még mindig az asztalon van. Egyúttal talán az sem lényegtelen, hogy a Đuro Đakovićot egy cseh konszern készül átvenni a D.D. Acquisition, amely a Jaroslav Strnada féle CE Industries és a Rene Mater tulajdonában lévő Promet Group közös vállalkozása.

Ukrajna

Az ukrán elnök a Barátság olajvezeték felrobbantásával padlóra küldené a magyar ipart?!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

vezeték
TÁMOGATJA ÉS LEHALLGATJA: Az amerikai elnök - aki nemrég járt Kijevben - nemcsak támogatja, hanem lehallgatja is az ukrán államfőt (Forrás: Twitter, Volodimir Zelenszkij)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Az ukrán elnök felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket, és egyéb tervei is vannak. A Washington Post beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij a négyszemközti beszélgetések során merész támadásokat vázolt fel Oroszország, illetve orosz területek ellen. Ez egy kiszivárogtatásból derült ki, amelyet a Washington Post tett közzé. Az amerikai napilap és hírportál azt írja, hogy a lehallgatások az ukrán vezető agresszív ösztöneiről árulkodnak, ami szöges ellentétben áll az Oroszország brutális támadásaival szemben sztoikus államférfiként fellépő Zelenszkijről kialakult képpel.

A dokumentumok keletkezésének körülményei

Az amerikai napilap szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a tőlük kapott fegyvereket oroszországi célpontok ellen veti be, vagyis csak az Ukrajna határain belül tartózkodó orosz erők ellen kívánta felhasználni őket.

A Washington Post szerint a zárt ajtók mögött azonban Ukrajna vezetője merészebb lépéseket is javasolt, ezek orosz falvak elfoglalására, vagy a Magyarországot kőolajjal ellátó Barátság vezeték felrobbantására vonatkoztak, miközben titokban nagy hatótávolságú rakéták után sóvárgott, hogy Oroszország határain belüli célpontokat támadhasson.

A cikk szerint mindez az amerikai hírszerzés titkosított dokumentumaiból derült ki, amelyek részletesen feltárják a legfelsőbb tanácsadókkal és a katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációk tartalmát. A dokumentumok – amelyek korábban nem kerültek nyilvánosságra – részei egy szélesebb körű kiszivárogtatásnak, amely a Discord játék- és üzenetküldő platformon ül történt.

A Washington Post megjegyzi, hogy a dokumentumok egy agresszív ösztönökkel rendelkező vezetőről árulkodnak, ami éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt a nyugodt és sztoikus államférfi képét mutató politikussal, aki a hazája ellen indított brutális orosz támadásokkal küzd, Zelenszkij vonatkozásában ugyanis az látható, hogy egyes esetekben visszafogja beosztottjai ambícióit; más esetekben viszont ő az, aki kockázatos katonai akciókat javasol.

A lehallgatott tervek digitális kommunikációkból származnak, és ritka betekintést nyújtanak Zelenszkij tanácskozásaiba az orosz rakétatámadások és a háborús bűncselekmények közepette.

A Pentagon nem vitatta az anyagok hitelességét, ami egyúttal nem csak az ukrán elnök szándékáról rántja le a leplet, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok nem csak segíti, hanem egyúttal le is hallgatja az ukrán vezetőt.

Padlóra küldené a magyar ipart

Egy január végi megbeszélés alkalmával Zelenszkij azt javasolta, hogy Ukrajna „hajtson végre csapásokat Oroszországon belül”, vagyis oroszországi célpontok ellen, és vezényeljenek ukrán szárazföldi csapatokat az „ellenséges területre”, amelyek ott meg nem nevezett orosz határ menti városokat foglalnának el.

A Washington Post azt írja, hogy ez egy szigorúan titkos feliratot viselő dokumentumban olvasható, amely szerint a cél az lenne, hogy „Kijev nagyobb befolyással rendelkezzen egy Moszkvával folytatandó esetleges tárgyalásokon”.

Egy február közepén Julija Szvridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélés során Zelenszkij azt javasolta, hogy Ukrajna „robbantsa fel” a Magyarországnak kőolajat szállító, szovjet építésű Barátság-vezetéket.

– Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkre kellene tennie Orbán Viktor (magyar miniszterelnök) minden bizonnyal orosz olajra erősen épülő iparát

– olvasható a dokumentumban, amellyel kapcsolatban az amerikai hírszerzés megjegyzi, hogy Zelenszkij a beszélgetés során „kifejezte dühét Magyarországgal szemben, és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazott meg”.

Ilyen megjegyzés nem található más beszámolókkal kapcsolatban, amelyekben Zelenszkij „merész katonai akcióiról” szólnak.

– Bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbánt széles körben Kreml-barát európai vezetőnek tartják

– jegyezte meg a Washington Post, amelynek nyilatkozott is az ukrán elnök, és „fantáziálásnak” nevezte az amerikai hírszerzés állításait, de megvédte a jogát arra, hogy hazája védelmében szokatlan taktikákat alkalmazzon.

– Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit, hanem fordítva

– mondta Zelenszkij, aki szerint annyi ember halt meg, hogy tömegsírok keletkeztek, az ukrán népet pedig megkínozták, ezért biztos abban, hogy „minden trükköt be kell vetniük”.

Az amerikai napilap szerint a Fehér Ház számára különösen érzékeny téma a nagy hatótávolságú rakéták felhasználása arra, hogy Oroszországon belüli célpontokra mérjenek csapásokat, az amerikai vezetés ugyanis régóta aggódik amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus irányíthatatlanná válik, és katasztrofális patthelyzet alakul ki a világ két legnagyobb atomhatalma, az Egyesült Államok és Oroszország között.

vezeték

Volodimir Zelenszkij robbantana (Forrás: Washington Post)

Washington ugyan több milliárd dollár értékben adott korszerű fegyvereket Zelenszkijnek, Biden elnök azonban folyamatosan elutasította az ukrán vezető kérését a nagy hatótávolságú ATACMS-t (Army Tactical Missile System, az amerikai hadsereg taktikai rakétarendszerének rövidítése) biztosítására, amely közel 300 kilométerre lévő célpontok támadására is képes.

A Washington Post szerint Joe Biden a háború kezdete óta azt mondja, hogy az Egyesült Államok „nem bátorítja Ukrajnát arra, és nem teszi lehetővé számára”, hogy a határain túl is lecsapjon.

Amikor megkérdezték az ukrán elnököt a hírszerzési adatokról, amelyek szerint mérlegelte a nagy hatótávolságú rakéták használatát Oroszország ellen, Zelenszkij azt mondta, hogy hazájában senki sem adott parancsot támadásra vagy csapásra orosz területek ellen.

Az amerikai napilap szerint nem világos, hogy az Egyesült Államok megosztotta-e a szövetséges nemzetekkel a Zelenszkij összeesküvéseiről szóló beszámolókat, de az ukrán elnök továbbra is élvezi a nyugati kormányok erős támogatását, amelyek egyre kifinomultabb fegyverekkel látják el.

Magyar-szerb olajvezeték

Ugyanakkor az sem világos, hogy Magyarország értesült-e akár amerikai, akár saját forrásból a Barátság kőolajvezeték felrobbantására vonatkozó elképzelésről, és hogy ez összefügg-e az Újvidék és Algyő közötti olajvezeték megépítésével, merthogy a vezeték akár két célt is szolgálhat a körülmények alakulásától függően.

A mostanában a figyelem középpontjába került 128 kilométer hosszú kőolajvezeték szerb és magyar közlések szerint hivatalosan az energiabiztonságot szolgálja, amibe bármi belefér, és ami Zelenszkij nyilatkozatát követően új megvilágítást is kaphat, így az sem kizárt, hogy az ukrán elképzelések tudatában gyorsult fel az egyeztetés Magyarország és Szerbia között a vezeték ügyében.

Ha Ukrajna felrobbantaná a Barátság kőolajvezetéket, akkor ez kimondottan súlyos következményekkel járna a magyar gazdaság tekintetében és jelentős üzemanyaghiánnyal sújtaná a lakosságot, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint „felérne egy atombombával”, amelyet a magyar gazdaságra dobnának le.

A Magyarországon felhasznált kőolaj körülbelül 90 százaléka importból származik és ennek az importnak jelenleg 58 százaléka Ukrajnán keresztül érkezik az országba. A többi olajat a horvátországi Adria-vezetéken, illetve az omišalji kikötőn keresztül szerzi be az ország, ám ennek a kapacitását bővíteni kellene ahhoz, hogy Magyarország abból az irányból el tudja látni magát, arról nem is beszélve, hogy Magyarország az utóbbi időben vitába keveredett Horvátországgal az oroszországi olajszállításokat illetően.

Az Algyő és Újvidék közötti olajvezeték megépítése valójában az újvidéki és közvetve a pancsovai (Pančevo) olajfinomító bekötését jelentené a közép-európai rendszerbe, és lehetővé tenné, hogy a két ország kisegítse egymást, miután az uniós szankciók miatt Szerbia a tavalyi év vége óta nem juthat hozzá olcsó orosz kőolajhoz Horvátországon keresztül.

Dubravka Đedović szerbiai energiaügyi miniszter nemrégiben kijelentette, hogy a magyar-szerb olajvezeték megépítése által csökkenne a kőolaj szállításának összköltsége a horvátországi útvonal és az omišalji kikötő megkerülése által.

Egyelőre az sem világos, hogy a Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték mennyire szolgálhatná a magyar igények kielégítését déli irányból, mert az Algyő és Újvidék közötti kapocs újabb hozzáférést biztosíthat Magyarország számára az Adria kőolajvezetékhez a Szerbián keresztül történő csatlakozás által.

Az viszont biztos, hogy minél tovább tart a háború, annál nagyobb a veszélye annak, hogy az ukránok a levegőbe röpítik a Barátság kőolajvezeték Magyarország felé tartó ágát, akár egy kormányzat által támogatott akció, akár egy önbíráskodásra hajlamos személy vagy csoport által. A jelek szerint a Barátság vezeték felrobbantása már megfordult az ukrán elnök fejében, ami növelheti a „szabotázsakció” iránti vágyat az önbíráskodásra hajlamos személyek lelkében.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava