Connect with us

Horvátország

FINOM KIS GUMICSONTOK: Boszniai megfutamodását követően a horvát köztársasági elnök ismét Magyarországot emlegette

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban elérkezett a karácsonyi uborkaszezon ideje. Három királyokig a politikai- és egyéb elit nem sok mindent fog produkálni. Fogadások, koccintások, fényképezkedés némely méretes karácsonyfák társaságában. Megválasztják az év sportolóját, tűzoltóját, zenészét, művészét, a média megkeresi Horvátország legcsicsásabban kidíszített házát, és így tovább. Az emberek pedig a szokásosnál is veszekedettebben vásárolnak: a vásárlási láz már a sarki Sparra is átterjedt, akkora a tumultus, mintha holnaptól már soha többet nem nyitna ki a bolt.

Népszavazás, Zoki és a Hina

A karácsonyi hangulatot még a Most (Híd) jobbodali pártocska által kezdeményezett népszavazás sem tudja megzavarni. Állítólag sikerült begyűjteniük a szükséges 364 ezer aláírást, amiről majd szerdán bővebben is nyilatkoznak, csak tudnánk, hogy minek.

Emlékeztetőül: a népszavazás témája a covid-bizonylatok kötelező használata, illetve a válságtörzs legitimitása, mert a Most szeretné megszüntetni mind a kettőt, a polgárok állítólagos érdekeire hivatkozva.

A kormány ez idáig csak Josip Aladrović munkaügyi miniszter közvetítésével nyilatkozott ezzel kapcsolatban, aki elmondta, hogy nem hiszi, hogy a Mostnak valójában sikerült begyűjteni a szükséges számú aláírást, de ez mindegy is, mivel hogy a horvát alkotmánybíróság ma közzétett döntését követően az egész mehet a kukába.

A horvát Alkotmánybíróság kimondta, hogy az egészségügyi és szociális ellátórendszerben dolgozók vizsgálatának legitim célja a legyengült immunitás miatt veszélyeztetettebb betegek és szociális ellátásban részesülők egészségének és életének a védelme.

De ahelyett, hogy elmerülnénk a hat oldalas jogi förmedvény szemet és elmét gyönyörködtető tanulmányozásában, összegzésként idézzük a szöveg egy mondatos eszenciáját, amely szerint a támadott intézkedés jogos célja többek között az egészségügyi rendszer zavartalan működésének lehetővé tétele, amit aztán kiterjesztettek a közigazgatásra is.

Ennek az itézkedésnek alapján akár a köztársasági elnök is megbírságolható, de az utóbbival kapcsolatos állásfoglalás egyelőre várat magára.

A horvát alkotmánybíróság erről majd csak azt követően dönt, miután kézhez kapja a kormány állásfoglalását, amelyet a kabinetnek december 24-ig kell átadnia.

Egyelőre nehezen jósolható meg, hogy milyen döntés születik a második kérdésben, mivel a kórházi dolgozók kötelező oltásával vagy tesztelésével kapcsolatban sem volt teljes az egyetértés, a testület tíz tagja szavazott rá, hárman különvéleményt fogalmaztak meg.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy a horvát alkotmánybírák törvényellenesnek mondanák ki, és elkaszálnák a horvát kormány második döntését, amely a közszolgálatokra vonatkozott. A fehér, meghitt, békés és nyugodt karácsonynak némi vidám jelleget kölcsönözhet, hogy a horvát köztársasági elnök már megkezdte az alkotmánybíróság kikezdését.

A gumicsont és már megint Magyarország

A média számára a legfrissebb és legfinomabb gumicsontot ezúttal is Zoran Milanović köztársasági elnök prezentálta, aki boszniai megfutamodását követően tartott első, sajtótájékoztatónak álcázott “stand up comedy” jellegű megnyilvánulásában arra figyelmeztetett, hogy a Mostot valószínűleg valakik meglopják a közeljövőben, mert “helló, tolvajokkal van dolgunk.”

Az egyre inkább jobbra tolódó horvát elnök először a kormányról és a miniszterelnökről szedte le a keresztvizet, mondván, hogy nem tesznek/tesz eleget a bosznia-hercegovinai horvátok érdekeinek védelme érdekében, aztán valahogy elkanyarodott a “körtefáról lepottyant” Mario Banožić honvédelmi miniszter irányába, majd veszekedett egy sort az Al Jazeera tudósítójával.

Amíg – ahogy ezt a zágrábi csapszékekben mondanák – habzott, mint a mosópor, valahogy ismét előkerült Magyarország is, de ezúttal meghatározatlanul: Zoki Bond ugyanis ötletszerűen azt találta megjegyezni a Rafale-ügylet plusz 200 millió eurós költségével kapcsolatban, hogy talán neki most örülni kellene, hogy a 200 millió euró nem Magyarországon landolt?

Ha már Magyarországról van szó, a HINA horvát hírügynökség azzal örvendeztette meg egy bizonyos amerikai milliárdos híveit, hogy a Republikon liberális think-tank felmérései szerint az ellenzék vezet a Fidesszel szemben, és így minden bizonnyal bizonytalan kimenetelű választásoknak lehetünk majd szemtanúi a szomszédban.

A HINA tudósítója forrásként a telex.hu oldalt nevezte meg, ahol a Republikon-féle közvélemény kutatás értelmében az ellenzék 36 százalékával szemben a Fideszre a választók csupán 33 százaléka szavazna. (Nem szeretnénk hazai belpolitikai vizekre evezni, de itt megjegyzendő, hogy a “republikunos társaság” a “foxi-maxiról” (Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, mai Corvinus Egyetem) indult, egyes tagjai a korábbi kormányokban jelentős pozíciókat töltöttek be.

A horvát hírügynökségi jelentés nem helyezi ugyan képbe az ottani olvasókat, viszont eléggé megkésve arról is hírt ad, hogy Orbán bejelentette az üzemanyag árának befagyasztását a fogyasztók védelmét célozva meg, illetve hogy ezzel egy időben nagy adókedvezményekkel és juttatásokkal igyekszik befolyásolni a kulcsfontosságú választói kategóriákat, mint amilyenek a családok és a nyugdíjasok.

No comment. Mert ahogy megboldogult nagyanyám mondta volt: “Kisfiam, hallgatni arany!”, amit mai modern magyar nyelvre úgy fordíthatnánk le, hogy “Kisfiam, hallgatni kripto!”

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava