Connect with us

Horvátország

FINOM KIS GUMICSONTOK: Boszniai megfutamodását követően a horvát köztársasági elnök ismét Magyarországot emlegette

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milanovich
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban elérkezett a karácsonyi uborkaszezon ideje. Három királyokig a politikai- és egyéb elit nem sok mindent fog produkálni. Fogadások, koccintások, fényképezkedés némely méretes karácsonyfák társaságában. Megválasztják az év sportolóját, tűzoltóját, zenészét, művészét, a média megkeresi Horvátország legcsicsásabban kidíszített házát, és így tovább. Az emberek pedig a szokásosnál is veszekedettebben vásárolnak: a vásárlási láz már a sarki Sparra is átterjedt, akkora a tumultus, mintha holnaptól már soha többet nem nyitna ki a bolt.

Népszavazás, Zoki és a Hina

A karácsonyi hangulatot még a Most (Híd) jobbodali pártocska által kezdeményezett népszavazás sem tudja megzavarni. Állítólag sikerült begyűjteniük a szükséges 364 ezer aláírást, amiről majd szerdán bővebben is nyilatkoznak, csak tudnánk, hogy minek.

Emlékeztetőül: a népszavazás témája a covid-bizonylatok kötelező használata, illetve a válságtörzs legitimitása, mert a Most szeretné megszüntetni mind a kettőt, a polgárok állítólagos érdekeire hivatkozva.

A kormány ez idáig csak Josip Aladrović munkaügyi miniszter közvetítésével nyilatkozott ezzel kapcsolatban, aki elmondta, hogy nem hiszi, hogy a Mostnak valójában sikerült begyűjteni a szükséges számú aláírást, de ez mindegy is, mivel hogy a horvát alkotmánybíróság ma közzétett döntését követően az egész mehet a kukába.

A horvát Alkotmánybíróság kimondta, hogy az egészségügyi és szociális ellátórendszerben dolgozók vizsgálatának legitim célja a legyengült immunitás miatt veszélyeztetettebb betegek és szociális ellátásban részesülők egészségének és életének a védelme.

De ahelyett, hogy elmerülnénk a hat oldalas jogi förmedvény szemet és elmét gyönyörködtető tanulmányozásában, összegzésként idézzük a szöveg egy mondatos eszenciáját, amely szerint a támadott intézkedés jogos célja többek között az egészségügyi rendszer zavartalan működésének lehetővé tétele, amit aztán kiterjesztettek a közigazgatásra is.

Ennek az itézkedésnek alapján akár a köztársasági elnök is megbírságolható, de az utóbbival kapcsolatos állásfoglalás egyelőre várat magára.

A horvát alkotmánybíróság erről majd csak azt követően dönt, miután kézhez kapja a kormány állásfoglalását, amelyet a kabinetnek december 24-ig kell átadnia.

Egyelőre nehezen jósolható meg, hogy milyen döntés születik a második kérdésben, mivel a kórházi dolgozók kötelező ával vagy tesztelésével kapcsolatban sem volt teljes az egyetértés, a testület tíz tagja szavazott rá, hárman különvéleményt fogalmaztak meg.

Ennek ellenére nem valószínű, hogy a horvát alkotmánybírák törvényellenesnek mondanák ki, és elkaszálnák a horvát kormány második döntését, amely a közszolgálatokra vonatkozott. A fehér, meghitt, békés és nyugodt karácsonynak némi vidám jelleget kölcsönözhet, hogy a horvát köztársasági elnök már megkezdte az alkotmánybíróság kikezdését.

A gumicsont és már megint Magyarország

A média számára a legfrissebb és legfinomabb gumicsontot ezúttal is Zoran Milanović köztársasági elnök prezentálta, aki boszniai megfutamodását követően tartott első, sajtótájékoztatónak álcázott „stand up comedy” jellegű megnyilvánulásában arra figyelmeztetett, hogy a Mostot valószínűleg valakik meglopják a közeljövőben, mert „helló, tolvajokkal van dolgunk.”

Az egyre inkább jobbra tolódó horvát elnök először a kormányról és a miniszterelnökről szedte le a keresztvizet, mondván, hogy nem tesznek/tesz eleget a bosznia-hercegovinai horvátok érdekeinek védelme érdekében, aztán valahogy elkanyarodott a „körtefáról lepottyant” Mario Banožić honvédelmi miniszter irányába, majd veszekedett egy sort az Al Jazeera tudósítójával.

Amíg – ahogy ezt a zágrábi csapszékekben mondanák – habzott, mint a mosópor, valahogy ismét előkerült Magyarország is, de ezúttal meghatározatlanul: Zoki Bond ugyanis ötletszerűen azt találta megjegyezni a Rafale-ügylet plusz 200 millió eurós költségével kapcsolatban, hogy talán neki most örülni kellene, hogy a 200 millió euró nem Magyarországon landolt?

Ha már Magyarországról van szó, a HINA horvát hírügynökség azzal örvendeztette meg egy bizonyos amerikai milliárdos híveit, hogy a Republikon liberális think-tank felmérései szerint az ellenzék vezet a Fidesszel szemben, és így minden bizonnyal bizonytalan kimenetelű választásoknak lehetünk majd szemtanúi a szomszédban.

A HINA tudósítója forrásként a telex.hu oldalt nevezte meg, ahol a Republikon-féle közvélemény kutatás értelmében az ellenzék 36 százalékával szemben a Fideszre a választók csupán 33 százaléka szavazna. (Nem szeretnénk hazai belpolitikai vizekre evezni, de itt megjegyzendő, hogy a „republikunos társaság” a „foxi-maxiról” (Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, mai Corvinus Egyetem) indult, egyes tagjai a korábbi kormányokban jelentős pozíciókat töltöttek be.

A horvát hírügynökségi jelentés nem helyezi ugyan képbe az ottani olvasókat, viszont eléggé megkésve arról is hírt ad, hogy Orbán bejelentette az üzemanyag árának befagyasztását a fogyasztók védelmét célozva meg, illetve hogy ezzel egy időben nagy adókedvezményekkel és juttatásokkal igyekszik befolyásolni a kulcsfontosságú választói kategóriákat, mint amilyenek a családok és a nyugdíjasok.

No comment. Mert ahogy megboldogult nagyanyám mondta volt: „Kisfiam, hallgatni arany!”, amit mai modern magyar nyelvre úgy fordíthatnánk le, hogy „Kisfiam, hallgatni kripto!”

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava