Connect with us

Horvátország

KÜLÖNBEN INTELLIGENS EMBER: A szokásos horvát civakodás, és egy részeg mókus a körtefa alatt (tanulságos & mulatságos videóval)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

banozic eujpg
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát miniszterelnök Ukrajnából hazatérve a múlt hetet azzal fejezte be, hogy megkoszorúzta Dr. Franjo Tuđman sírját, az első horvát elnök halálának 22-ik évfordulóján (elhunyt 1999. december 10-én). Andrej Plenković alkalmi beszéde során hangsúlyozta, hogy annak az embernek tisztelegnek, aki a maga korában felelősséget vállalt Horvátországért és a horvát nemzetért.

Tuđman szerepe

Ennek felismerése végsőkig összetett nemzetközi viszonyok közepette született meg, amelyek alkalmat kínáltak arra, hogy Horvátország több évszázad után visszakapja függetlenségét és önállóságát, valamint megszerezze a nemzetközi elismerést. A helyzet már akkor is csak fokozódott.

Jelenleg ugyan kétséges, hogy a történelem végül miként emlékezik meg az újkori Horvátország első elnökéről, annak idején ugyanis sokan kampányoltak azért, hogy Tuđmant kiegyenlítsék Slobodan Milošević szerb/jugoszláv „diktátor elnökkel”, és ezzel eltereljék a figyelmet a szerb vezetés agresszív politikájáról, és megerősítsék a jugoszláv „polgárháborúról” szóló fámát & mesketét.

A koszorúzásról – aminek a mai korban az értelme az volt, hogy emlékeztesse a horvátokat a kormánypárt, azaz a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) államalkotó szerepére – Plenković „schnell átvágtatott” a kormányülésre.

Ennek végeztével mi mást tehetett, mint ismét nyilatkozott az újságíróknak. Így megtudhattuk, hogy Plenković (Plenki, újabban Plenx) rendkívül elégedett, mert a horvát parlament (szábor) elfogadta a költségvetés módosítását, azzal pedig egyenesen el volt ragadtatva, hogy az EU-belügyminiszterek tanácsa egyhangúlag támogatta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, mivelhogy az ország eleget tett minden ilyen irányú követelménynek.

Persze, a kákán is csomót kereső újságírók azonnal Románia és Bulgária esetével példálóztak, a románok és a bolgárok már 2011-ben teljesítették a feltételeket, de még mindig ott toporognak a magyar határon, mert ez idáig sem sikerült bekerülniük a belső, határok nélküli övezetbe.

Plenković nem hagyta magát, és annak a várakozásának adott hangot, hogy a folyamat jövő júniusban befejeződik, és illa berek, Horvátország Schengenben találja magát.

Ezzel kapcsolatban szakértők azt emlegetik, hogy Horvátország schengeni csatlakozása – amennyiben nem lesz semmilyen váratlan nehézség – leghamarabb 2023-ra várható, valahol az euró bevezetésével egyidőben/párhuzamosan.

Különben intelligens ember

Miután a köztársasági elnök közben nem nyugodott, a kormányfőnek akarva-akaratlan, de minek is, Zoran , alias Zoki Bond újabb „agyszátyárságáról és szómenéséről” is ejtenie kellett néhány szót.

Plenki a horvát köztársasági elnök ama megjegyzését kommentálta, hogy ukrajnai látogatása csupán „kicsinyke szinekúra”, amire azzal vágott vissza, hogy sajnálja a köztársasági elnököt, aki annyira frusztrálva érzi magát saját jelentéktelenségétől, hogy „közhelyekkel és szemfényvesztésekkel árasztja el a médiateret.”

Plenković azzal a „sértéssel is felérő megállapítással” fűszerezte véleményét, hogy a köztársasági elnök különben intelligens ember, ezért ő maga sem érti, hogy Milanović miért viselkedik éppen úgy, ahogy viselkedik.

– Nem látom hová vezet az az út, amelyen elindult

– mondta a horvát miniszterelnök, akinek bevett szokása, hogy a médián keresztül üzengessen, és „vice versa”.

Azt az újságírói kérdést, hogy leváltja-e Mario Banožić horvát védelmi minisztert – akivel kapcsolatban Zoki Bond többek között kifejtve, hogy egy üveg pálinkával a kezében esett le a körtefáról, és végső ideje lenne, hogy hazatérjen a (vinkovce környéki) kukoricásba – Plenković egy rövid „nemmel” intézte el. A mellékelt tanulságos kis videóban egy részeg mókus látható, igaz nem a kukoricásban, hanem a körtefa alatt.

Miután Milanović annak a véleményének adott hangot, hogy a Rafale-ügyletből valaki/valakik lenyúlt(ak) 200 millió eurót, Plenković „jóságos indulattal és megértéssel” elmagyarázta, hogy lényegében arról az ÁFÁ-ról van szó, amit a honvédelmi minisztérium köteles befizetni a költségvetésbe.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava