Connect with us

Magyarország

KULTURÁLIS BARÁTSÁG: Szerb igény, hogy Nikola Tesla szobrot kapjon Budapesten, és 12 elveszettnek hitt magyar film sorsa

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

maja kaslaer
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Budapesten Maja Gojković szerb kulturális miniszterrel, aki egyúttal a szerb kormány egyik alelnöke is. A szerb miniszter úgy fogalmazott, hogy példaképként tekintenek Magyarországra a filmipar területén, és számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből. Egyúttal szóba került az is, hogy a magyar fővárosban szobrot állítanak Nikola Teslának, akit három ország, Szerbia, Horvátország és az Egyesült Államok is magáénak tart.

Megfilmesítik a közös múltat

Kásler Miklós vendégével megbeszélést folytatott arról is, hogy január 13-án kezdődnek Újvidéken az Európa Kulturális Fővárosa elnevezésű programsorozat 2022-es rendezvényei.

Maja Gojković a kérdésben megköszönte a magyar támogatást, és jelezte, hogy Szerbia is hasonló hozzáállást tanúsít a magyar városok pályázatai esetében. Gojkovićnak azért szívügye Újvidék, mert ő maga is a város szülöttje, gazdag és ellentmondásos politikai pályafutása során 2004 és 2008 között volt polgármester is a vajdasági székvárosban.

A szerb politikus úgy fogalmazott, hogy az örökségvédelem területén nagy mértékben számítunk a magyar tapasztalatokra, és felvetette, hogy az intenzív kulturális együttműködés a Vajdaságtól és Belgrádtól délre fekvő területekre is kiterjedjen, amennyiben ezt a járványhelyzet megengedi.


maja gojkovic Maja Gojković a Szerb Radikális Párt egyik alapítója, először főtitkári, majd a végrehajtó tanács alelnöki posztot töltötte be, végül a párt alelnöke volt. Radikális politikusként üdvözölte a boszniai Szerb Köztársaság hadseregének gyors akcióját, amely – megfogalmazása szerint – felszabadította a “szerb Srebrenicát, és “felszámolta a muszlim terror egyik legjelentősebb gócpontját”. A miloševići időkben is volt miniszter és kormányalelnök, majd jogi végzetsége és pártszimpátiája révén Vojislav Šešelj csetnikvajda jogi tanácsadója a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék előtt.


A filmiparral kapcsolatban Maja Gojković hangsúlyozta: példaképként tekintenek Magyarországra, és hozzátette, hogy számos közös alkotás jöhetne létre közös történelmükből.

– A szerb filmintézet a közelmúltban tizenkét elveszettnek hitt magyar filmet fedezett fel, ezeket jelenleg másoljuk, és hamarosan Magyarország rendelkezésére bocsátjuk

– mondta a szerb miniszter miután aláírták a magyar-szerb filmipari együttműködési megállapodást.

A hazai pálya előnyét élvező Kásler Miklós arról beszélt, hogy a szerb és magyar kultúra, valamint a történelem több ponton kapcsolódik, “ezek megismertetése mindkét nép számára lényeges”.

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy szó volt az előadóművészeti kapcsolatokról, a színházak, a könnyű- és a komolyzene terén tevékenykedők együttműködéséről. Kifejtette, hogy lehetőség nyílik a Vajdaságban található műemlékek, régi kúriák, köztük a középkori aracsi pusztatemplom helyreállítására.

– Beszéltünk arról, miként tudjuk ápolni Magyarországon a szerb kultúra emlékeit, az egyházi épületeket. Belgrád és Zimony között felavattuk Hunyadi János mellszobrát, és szerb igény, hogy Budapesten állítsunk szobrot Nikola Tesla világhírű tudósnak

– sorolta Kásler Miklós, megemlékezve a szerb feltaláról, akit a fent említett három ország is magáénak tart, Magyarország erre nem formált igényt.

Nikola Tesla Budapesten lett feltaláló

Nikola Tesla 1881-82 folyamán katonatiszt nagybátya, Paja Mandić, illetve Puskás Tivadar közbenjárásával a budapesti telefonközpontban is dolgozott Puskás Ferenc és Szigeti Antal mérnökökkel.

De nem ilyen állásról álmodott: szakmai fejlődés helyett először csak kulimunka és kis pénz jutott neki a Központi Távíró Hivatalban.

Fizetéséből nehezen tartotta el magát, miközben naponta csupán pár órát aludt egészségi állapota is leromlott, de jót tettek neki a városligeti séták barátja és segítője, Szigety Antal társaságában. Tesla így vallott a váltóáramú motor működésének alapjainak feltalálásáról:

– Minden nap tornásztunk és én rohamosan erősödtem. A szellemem is mintha erősebbé lett volna, és ha gondolataim arra a tárgyra fordultak, amely leginkább érdekelt, magam is csodálkoztam, mennyire bízom a sikerben. Egy alkalommal, amelyre most is élénken emlékszem, a Városligetben sétáltunk. Én verseket szavaltam, — akkoriban nagyon szerettem a verseket. Könyv nélkül tudtam egész verseket, és el tudtam mondani szórul-szóra. Így voltam Geothe Faustjával. Ebből szavaltam egy passzust. Egyszerre mintha villám lobbant volna fel bennem. Egy pillanat alatt lerajzoltam a homokba azokat a diagrammokat, melyek lényegét teszik 1888-diki alapvető találmányomnak

– írta Tesla visszaemlékezésében, majd így folytatta:

– Az eszme rendszerint nyersen és tökéletlenül mutatkozik először az ember előtt. Születése, növekedése és fejlődése normális és természetes. Máskép állott a dolog az én találmányommal. Egy pillanat alatt tudatossá vált bennem… A hatás, amelyet ez a felfedezés rám tett, leírhatatlan. A képzelődésem egyenértékű volt a realitással. Véghezvittem, amire vállalkoztam, és már láttam a gazdagságot és hírnevet, amely rám vár. De mindennél fontosabb rám nézve az, hogy feltaláló vagyok. Mindig ez szerettem volna az lenni. Archimedes volt az ideálom.

Teslának van/volt egy szobra Budapesten. A mellszobrot a Belgrádi Rádió ajándékaként 2002-ben a Magyar Rádió központi épületében, a Pagodában állították fel.

nikola tesla
Az avatás óta a szobrot az épületen belül más helyre, az egyik hátsó folyosóra, a stúdiók bejárata közelébe helyezték át.

A mellszobor Drinka Radovanović szobrász munkája, és egyik másolata a Belgrádban elhelyezett eredeti alkotásnak.

A cikk szerzőjének nincs tudomása arról, hogy de ki tudja, hogy most hol van, illetve mi lesz a sorsa a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai / Pollack Mihály téri épületeinek elbontása után.

Viszont furcsa lenne, ha az új Tesla-szobrot nem a Várorligetben állítanák fel, amit az elmondottakon kívül az is indokolhat, hogy a közelben van a szerb nagykövetség.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Belgrád sokkal aktívabb szerepet vár a KFOR-tól, amelyben több száz magyar katona teljesít szolgálatot

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
MEGBILLENT EGYENSÚLY: A szerb védelmi miniszter Belgrád szerint a KFOR megengedte, hogy a koszovói albánok vadásszanak a szerbekre (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A belgrádi vezetés egyre inkább a KFOR-ra hárítja a felelősséget a vasárnapi eseményekért – természetesen Albin Kurti koszovói miniszterelnökön kívül, miközben azt kéri, hogy a nemzetközi békefenntartó haderő vegye át az ellenőrzést az északi területeken. Miloš Vučević védelmi miniszter, aki nemrég lett a Szerb Haladó Párt elnöke, újabb csavart vitt a konfliktusba, a szerbiai állami televízió (RTS) képernyőjén ugyanis kiábrándultságát fejezte a KFOR-ral kapcsolatban, amely szerinte félreállt, és megengedte a vadászatot a szerbekre.

Másféle reakciót vártak a KFOR-tól

Vučević úgy nyilatkozott, hogy Szerbia más reakciót várt a KFOR-tól, amelynek bázisa nincs túl messze a szeptember 24-i események helyszínétől.

A szerbiai védelmi miniszter szerint a nemzetközi haderő félreállt, és megengedte, hogy a jól felsorakozott albán rendőrök vadászhassanak a szerbekre.

A szerb politikus úgy fogalmazott, hogy sokan elsietik a vélemények megfogalmazását, amikor megint a rossz fiúk szerepét szánják a szerbeknek, és azt állítják, hogy Szerbia mozgatja a szálakat, és bármiféle terrorcselekményt szponzorál.

Vučević hangsúlyozza, hogy Belgrádot leginkább a koszovói (és metóhiai) szerbek helyzete aggasztja, különösen az északi területeken.

– A Kurti-rezsim az egész északot terrorellenes akcióövezetnek nyilvánította, ami lehetővé teszi számukra, hogy minden szabályt megszegve tegyék, amit tesznek

– jelentette ki a szerb politikus, aki Aleksandar Vučić szerb elnök odaadó híve, “karakteresebb megfogalmazást” most vele kapcsolatban nem használnánk a helyzet súlyosságára való tekintettel.

Vučević szerint nem csak üldözésről, lövöldözésről, szó szerint
a szerbek kilövéséről van szó, hanem házakba történő betörésekről, zaklatásokról, tömeges letartóztatásokról és mindannak a folytatásáról, ami hónapok óta a szerbek ellen zajlik.

A szerb védelmi miniszter megjegyezte, hogy mindez ellentétes a brüsszeli megállapodásokkal, de valaki mégis megengedte Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, hogy bázist építsen a koszovói különleges erők (ROSU) számára a szerbek által lakott északi területeken, hogy fokozza a jelenlétét, és hogy állig felfegyverzett rendőrök jelenjenek meg a különleges járműveikkel.

Vučević szavai szerint valaki azt is megengedte, hogy választási bohózatot mutasson be (konténeres választások), és ezáltal a szavazatok két-három százalékával polgármestereket avattak, és valaki abba is beleegyezett, hogy leváltsák az északi területetek rendőri vezetőjét, miközben a feltételezett valaki nem szankcionálta a brüsszeli megállapodások megszegését.

A KFOR-nak kellett volna leállítania a lövöldözést

A szerbiai politikus megjegyezte, hogy Belgrád elítélte a koszovói albán rendőr meggyilkolását, és hangoztatta, hogy szerb részről semmiféle összecsapásokat nem akarnak, és megértik minden család és minden nemzet fájdalmát.

– Ami ezután történt, az borzalom volt, a szerbeket üldözték és vadállatként vadászták le a Banjska környéki erdőkben. Az egymás után publikált felvételekből kiderül, hogy valaki jól előkészítette mindezt

– jelentette ki Vučević, de azt nem tudta megmondani, hogy a koszovói albánok ezt maguk készítették elő, vagy valaki segített nekik.

KFOR

A szerb védelmi miniszter az állami televízió stúdiójában (Forrás: Screenshot)

A szerb védelmi miniszter szerint Szerbia szerette volna és várta a KFOR reakcióját, ezért csalódottnak érzik magukat.

– Szerintünk azonnal mozgósítani kellett volna a KFOR-t, mert a KFOR az első, amely az ilyen helyzetekben reagál, és megakadályozza a további vérontást és a további emberáldozatokat

– nyilatkozta a szerbiai állami televízió stúdiójában Vučević, aki hozzátette, hogy az EULEX-nek is ki kellett volna mennie annak megvizsgálása érdekében, hogy valakit büntetőeljárás alá kell-e vonni, és vannak-e büntetőjogi és egyéb nyomozati elemek.

Vučević szerint a KFOR-nak kellett volna megállítania a lövöldözést.

– Kimentek ugyan, de félreálltak, és megengedték, hogy a jól felsorakozott albán rendőrök folytassák a szerbek levadászását Banjska térségében

– észrevételezte ismételten a miniszter, és egyúttal megjegyezte, hogy a KFOR “az egyetlen legitim erő” Koszovóban, amellyel beszélni kell akár a legalacsonyabb technikai szinten is, bár ez a párbeszéd rosszabb, mint korábban.

– De az együttműködést nem szüntethetjük meg, mert az veszélyes lenne a koszovói (és metóhiai) szerbekre, és rossz lenne Szerbiának is, bár a párbeszéd szó szerint elemi technikai szintre csökkent

– mondta Vučević azzal sem törődve hogy ez nem teljesen igaz, mert Aleksandar Vučić szerb elnök június 14-én találkozott Angelo Michele Ristuccia tábornokkal, akivel saját instagramos bevallása szerint “korrekt megbeszélést” folytatott.

KFOR

A szerb elnök június 14-én találkozott a KFOR parancsnokával, majd tíz nappal később részt vett egy találkozón, amelyen a szerb vezérkari főnök tárgyalt az olasz tábornokkal (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Tíz nappal később Milan Mojsilović szerbiai vezérkari főnök szintén eszmét cserélt az olasz katonatiszttel, ezen a találkozón is részt vett a szerb elnök, mint a hadsereg főparancsnoka. Erre talán nem mondhatjuk, hogy “elemi szintre csökkent” párbeszédről van szó.

Vučević az előbbi kijelentés igazságtartalmától függetlenül vagy éppen nem függetlenül megjegyezte, hogy szerb részről sokkal aktívabb szerepet várnak a KFOR-tól, amelyben többszáz magyar katona teljesít szolgálatot, és nem azt szeretnék, hogy a megfigyelő szerepébe helyezze magát valamelyik félreeső domboldalon, és onnan nézze, hogy hány szerbet ölnek meg az albán rendőrök.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava