Connect with us

Atomenergia

MÁR NEM TÁMASZKODNA ORBÁNRA: Szerbia saját atomerőművet építene, a szerb elnök erről is tárgyal Szocsiban, avagy mire jó a “cicatánc”?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Aleksandar Vučić oroszországi útja előtt jelezte, hogy már nem támaszkodna a szomszédos országokra, hanem saját atomerőművet építene. A szerb elnök erről is beszél egy orosz újságírónak nyilatkozva, aki az interjút YouTube csatornáján (Соловьёв LIVE) tette közzé. Ez a lehetőség azt követően merült fel, hogy Magyarország szerződési korlátokra hivatkozva kikosarazta Szerbiát, amelynek csak piaci áron adna áramot.

Gáz és atom

Vučić Szocsiba utazik, látogatásának elsődleges célja kezdetben az volt, hogy alacsony gázárakat biztosítson hazája számára, közben azonban felmerült, hogy Szerbia orosz támogatással saját atomprogramot indítana.

A szerb elnök október közepén egy interjúban kijelentette, hogy alacsony gázárakat kér Vlagyimir Putyintól.

Vučić azt szeretné elérni, hogy az oroszok legalább 3 hónapig, de inkább 6 hónapig – vagyis a fűtési szezon végéig – hosszabbítsák meg a jelenleg érvényben lévő árat, amely példátlanul alacsony a gáz világpiaci árához képest, Szerbia jelenleg naponta 6,5 millió köbméter gázt kap 270 dolláros áron ezer köbméterenként.

A szerb elnök ugyanebben az interjúban említette meg, hogy 5-10% százalékkal beszállna Paks 2-be, a licit később elérte a 12%-os részvételi arányt, amiről tárgyalni kívánt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Szerbia azért választotta ezt a megoldást, mert Vučić nyilatkozata szerint az országnak nincs pénze arra, hogy saját atomerőművet építsen, de szívesen csatlakozna egy magyar vagy egy bolgár projekthez.

Közben Magyarország minden bizonnyal nemet mondott a szerb elképzelésre, legalább is erre lehet következtetni a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter írásbeli válaszából, amelyet Szél Bernadett független képviselőnek kérdéséra adott egy parlamenti internetes bejegyzésben.

Süli János úgy fogalmazott, hogy Magyarország kétoldalú kormányközi megállapodás keretében bonyolítja a Paks II. projektet, és az új blokkokban termelt energiát a “magyar szervezett villamosenergia-piacon és az energetikai hivatal által felügyelt aukciókon értékesíti”.

Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy Szerbia kaphat ugyan áramot a paksi atomerőműből, de csak piaci feltételek között.

Ennek pedig az az oka, hogy a Paks II-es projektet az Európai Bizottság csak szigorú függetlenségi feltételek szerint hagyta jóvá, s az is feltétel, hogy az ott keletkező villamos energiát a tőzsdén értékesítheti az erőmű.

Mire jó a “cicatánc”?

Lehet, hogy Szerbia megsértődött, és bepanaszolta Magyarországot Putyinnál, de az sem kizárt, hogy az atomenergia körüli “cicatánc” eleve azt a célt szolgálta, hogy Moszkvát bevonják az atomenergia körüli játszmába, hogy ne hasson “túl direktnek” az oroszok feltűnése a porondon.

MÁR NEM TÁMASZKODNA ORBÁNRA: Szerbia saját atomerőművet építene, a szerb elnök erről is tárgyal Szocsiban, avagy mire jó a

A szerbek tehát “baráti segítséget” kérnek, amire Oroszország valószínűleg nem tud nemet mondani.

A történtek után hangzott el a szerb elnök legújabb nyilatkozata, amely szerint Belgrád saját atomerőmű építését fontolgatja, amiről Vučić mostani útja során már tárgyal is a Rosatom orosz állami atomenergetikai konszern vezetőivel.

Aleksandar Vučić az interjúban “kicsit szégyenlősen” úgy fogalmazott, hogy “Szerbia korábban nem gondolt erre, de most már komolyan kezdi foglalkoztatni a téma”.

Persze, azt most is megemlítette, hogy továbbra is problémát jelent a finanszírozás kérdése, amiből – a szerbiai, illetve a vučići mentalitást ismerve – arra lehet következtetni, hogy nem ugornának el, ha valaki hozzájuk vágna egy atomerőművet, vagyis legalább olyan olcsón megépítené nekik, mint amilyen olcsón a gázt kapják.

A szerb kérés az orosz vezetésnek is jól jönne, mert ezzel még inkább magához láncolná a “semleges Szerbiát”.

Ezek után pedig várjuk, hogy az amerikaiak felkínálják egy-két miniatomerőmű megépítését Szerbiában, és ezt viszonylag könnyen megtehetik, mert nem zárták be azt a nyugat-balkáni irodát, amelyet a washingtoni megállapodás alapján tavaly nyitottak Belgrádban.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava