Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Gázellátás

VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal

áram VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal flip vicic flip2
hu áram VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal hu Hungarian

Olvasási idő: 3 perc

Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök pénteken este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze.

Ajánlat Orbánnak

A szerb elnök a világban kialakult energiaválsággal kapcsolatban kijelentette, hogy Szerbia nem tervezi sem az áram, sem a gáz árának emelését, hiszen ezektől az áraktól függ, hogy mennyibe kerül az élelmiszerek és minden más termék ára, vagyis az ország fennmaradása.

Vučić úgy fogalmazott, hogy jelenleg Lengyelország van a legjobb helyzetben, mert az elektromos energia 70%-át széntüzelésű hőerőművek állítják elő, amelyeket nem is akarnak bezárni, de jól járnak azok is, akik atomerőművel rendelkeznek, viszont mindenki tönkremegy, akinek nincs atomerőműve vagy szene.

A lakossági áram ára csak Ukrajnában alacsonyabb, amelynek 15 atomerőműve van, és Grúziában, ahol 2 atomerőmű működik, csak ezekben az országok fizetnek az emberek kevesebbet az áramért, mint Szerbiában

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint Dániában, Belgiumban vagy Németországban az áram négyszer-ötször annyiba kerül, mint Szerbiában, amely jelenleg az áramfogyasztásának 9%-át behozatalból fedezi. Erre azért van szükség mert, a felújítás miatt kiesett az egyik hőerőműve, amelynek a kapacitása 650 MW.

Vučić szerint Szerbiában minden rendben lesz, amikor ennek az erőműnek a felújítása befejeződik, amiről a napokban többször is beszélt, időpontot azonban egyik alkalommal sem említett.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy 2028-ig, vagy 2030-ig többezer megawattal szeretnék növelni a kapacitásokat, ezért megkezdték a tárgyalásokat a Vaskapu 3 (Đerdap 3) vízerőmű megépítéséről. Ez nem új terv, Szerbia már 2013-ban felajánlotta Oroszországnak, hogy építse meg a Đerdap 3-at, ez azonban akkor elmaradt.

hu Hungarian

hu Hungarian

A szerb elnök arról is beszélt, hogy folynak a tárgyalások a Magyarországgal a bosnyák-montenegrói-szerb hármashatár közelében lévő Bistrica vízerőműről, majd hozzátette.

Megpróbálunk tárgyalni a magyarokkal, akik most Paks helyett (sic!) az oroszokkal atomerőművet építenek Budapesttől mintegy 50 kilométerre délre. Javasolni fogom Viktornak, hogy 5-10%-kal beszállnánk, ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene, hogy használhassuk az ott előállított áram egy részét

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint ennek az lenne a célja, hogy bebiztosítsák magunkat. VUČIĆ BESZÁLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal áram VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal acdc szeles vucic

Putyinnal a gázról tárgyal

A szerb elnök egy flipchart segítségével igyekezett elmagyarázni az ország lakosságának, hogy jelenleg mi a helyzet a gáz árával, de szerb legyen a talpán, aki ezt első látásra megjegyezte, hogy bölcsészetet végzett tudósítókról ne is beszéljünk.

A történetnek az a lényege, hogy Szerbia 2021 végéig naponta 6,5 millió köbméter gázt kap 270 dolláros áron ezer köbméterenként, de ez a mennyiség már most nem fedezi az ország napi szükségleteit, ezért a tartalékokhoz nyúlnak, hogy ne kelljen gázt venni a jelenlegi 1200 dolláros világpiaci áron.

A szerbek abban bíznak, hogy a gáz ára jövőre 800, de reményeik szerint 600 dollár alá esik, ám addig a jelenlegi mennyiséggel nem tudják kihúzni, valamennyi gázt így mégis venniük kell. Ráadásul nem lehet kiszámítani, hogy mi lesz a jövő év elején (a szerződésük ugyanis lejár), ezért Vučić létfontosságúnak tartja november 25-re tervezett moszkvai látogatását, amikor “eldől az ország sorsa”, amely a jelek szerint Putyin kezében van.

Az oroszok azt javasolták, hogy a szerbek a továbbiakban 790 dollárt gomboljanak le ezer köbméter gázért, ami az általuk fizetett jelenlegi árnak majdnem a háromszorosa.

Azért megyek Putyinhoz, mert szeretném megkérni, hogy 510 dollárra csökkentse az árat, de még ezt sem tudjuk kifizetni, ezek óriási különbségek: így is majdnem a dupláját kellene fizetnünk, ezért azt szeretném kérni tőle, hogy legalább 3 hónapig, de inkább 6 hónapig hosszabbítsa meg a jelenleg érvényben lévő árat, amíg a fűtési szezon tart

hu Hungarian

hu Hungarian

– mondta a láthatólag gondterhelt szerb elnök, aki jelezte, hogy még kér egyet-mást Putyintól, de részletekbe nem bocsátkozott.

A gáz árával kapcsolatban Vučić még elmondta, hogy Bulgária és Magyarország jelenleg havi, illetve három havi átlagárat fizet, ami 800 dollár feletti árat jelent, Szerbia azonban ekkora összegeket nem tud előteremteni.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

áram VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal balkanac nagy


Google-válogatás