Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Gázellátás

VUČIĆ BESZÁLLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

flip vicic flip2
A cikk meghallgatása

Az energiaválság volt az egyik fő témája annak az interjúnak, amelyet a szerb elnök pénteken este adott a belgrádi Prva Televízónak. Aleksandar Vučić az interjú jelentős részét az energiaválságnak szentelte, ezzel kapcsolatban jelentette be, hogy Szerbia szeretne beszállni a Paks 2 atomerőmű megépítésébe. Ennek előzménye is volt: a szerb elnök a napokban arról beszélt, hogy Szerbia nem épít atomerőművet, mert nincs rá pénze.

Ajánlat Orbánnak

A szerb elnök a világban kialakult energiaválsággal kapcsolatban kijelentette, hogy Szerbia nem tervezi sem az áram, sem a gáz árának emelését, hiszen ezektől az áraktól függ, hogy mennyibe kerül az élelmiszerek és minden más termék ára, vagyis az ország fennmaradása.

Vučić úgy fogalmazott, hogy jelenleg Lengyelország van a legjobb helyzetben, mert az elektromos energia 70%-át széntüzelésű hőerőművek állítják elő, amelyeket nem is akarnak bezárni, de jól járnak azok is, akik atomerőművel rendelkeznek, viszont mindenki tönkremegy, akinek nincs atomerőműve vagy szene.

– A lakossági áram ára csak Ukrajnában alacsonyabb, amelynek 15 atomerőműve van, és Grúziában, ahol 2 atomerőmű működik, csak ezekben az országok fizetnek az emberek kevesebbet az áramért, mint Szerbiában

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint Dániában, Belgiumban vagy Németországban az áram négyszer-ötször annyiba kerül, mint Szerbiában, amely jelenleg az áramfogyasztásának 9%-át behozatalból fedezi. Erre azért van szükség mert, a felújítás miatt kiesett az egyik hőerőműve, amelynek a kapacitása 650 MW.

Vučić szerint Szerbiában minden rendben lesz, amikor ennek az erőműnek a felújítása befejeződik, amiről a napokban többször is beszélt, időpontot azonban egyik alkalommal sem említett.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy 2028-ig, vagy 2030-ig többezer megawattal szeretnék növelni a kapacitásokat, ezért megkezdték a tárgyalásokat a Vaskapu 3 (Đerdap 3) vízerőmű megépítéséről. Ez nem új terv, Szerbia már 2013-ban felajánlotta Oroszországnak, hogy építse meg a Đerdap 3-at, ez azonban akkor elmaradt.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy folynak a tárgyalások a Magyarországgal a bosnyák-montenegrói-szerb hármashatár közelében lévő Bistrica vízerőműről, majd hozzátette.

– Megpróbálunk tárgyalni a magyarokkal, akik most Paks helyett (sic!) az oroszokkal atomerőművet építenek Budapesttől mintegy 50 kilométerre délre. Javasolni fogom Viktornak, hogy 5-10%-kal beszállnánk, ami 500 vagy 1000 millió eurót jelentene, hogy használhassuk az ott előállított áram egy részét

– jelentette ki a szerb elnök, aki szerint ennek az lenne a célja, hogy bebiztosítsák magunkat. VUČIĆ BESZÁLNA PAKSBA: A szerb elnök erről szeretne beszélni Orbánnal, a jövő hónapban tárgyal Putyinnal

Putyinnal a gázról tárgyal

A szerb elnök egy flipchart segítségével igyekezett elmagyarázni az ország lakosságának, hogy jelenleg mi a helyzet a gáz árával, de szerb legyen a talpán, aki ezt első látásra megjegyezte, hogy bölcsészetet végzett tudósítókról ne is beszéljünk.

A történetnek az a lényege, hogy Szerbia 2021 végéig naponta 6,5 millió köbméter gázt kap 270 dolláros áron ezer köbméterenként, de ez a mennyiség már most nem fedezi az ország napi szükségleteit, ezért a tartalékokhoz nyúlnak, hogy ne kelljen gázt venni a jelenlegi 1200 dolláros világpiaci áron.

A szerbek abban bíznak, hogy a gáz ára jövőre 800, de reményeik szerint 600 dollár alá esik, ám addig a jelenlegi mennyiséggel nem tudják kihúzni, valamennyi gázt így mégis venniük kell. Ráadásul nem lehet kiszámítani, hogy mi lesz a jövő év elején (a szerződésük ugyanis lejár), ezért Vučić létfontosságúnak tartja november 25-re tervezett moszkvai látogatását, amikor “eldől az ország sorsa”, amely a jelek szerint Putyin kezében van.

Az oroszok azt javasolták, hogy a szerbek a továbbiakban 790 dollárt gomboljanak le ezer köbméter gázért, ami az általuk fizetett jelenlegi árnak majdnem a háromszorosa.

– Azért megyek Putyinhoz, mert szeretném megkérni, hogy 510 dollárra csökkentse az árat, de még ezt sem tudjuk kifizetni, ezek óriási különbségek: így is majdnem a dupláját kellene fizetnünk, ezért azt szeretném kérni tőle, hogy legalább 3 hónapig, de inkább 6 hónapig hosszabbítsa meg a jelenleg érvényben lévő árat, amíg a fűtési szezon tart

– mondta a láthatólag gondterhelt szerb elnök, aki jelezte, hogy még kér egyet-mást Putyintól, de részletekbe nem bocsátkozott.

A gáz árával kapcsolatban Vučić még elmondta, hogy Bulgária és Magyarország jelenleg havi, illetve három havi átlagárat fizet, ami 800 dollár feletti árat jelent, Szerbia azonban ekkora összegeket nem tud előteremteni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava