Connect with us

Fehérvári Nándor

TROLLOK AKCIÓBAN: Így programozhatják át a választók agyát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc agyuk
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire hatékony a különféle közösségi oldalakon a felhasználókra öntött álhírtömeg, azaz a „fake news”. Azt viszont a balkáni fejlemények is mutatják, ha a fake news mögött állami akarat és pénz is áll, akkor az álhírek komolyan befolyásolhatják a közvéleményt, és így a választások kimenetére is hatással lehetnek.

Arccal a Kelet felé

Az Európai Unió a koronavírus-járvány kitörése óta több százmillió euró értékben adott hitelt és segélyt Nyugat- Balkán országaink, ahová több százezer Covid-vakcinát is eljutatott. A szerbek többsége mégis úgy véli, egyedül Kína és Oroszország segített a bajban, s Brüsszel ismét „elárulta” a térségben élőket.

A közhangulat annak ellenére nem változik, hogy a „megmentő” Oroszországból ezer száma érkeznek az emberek, hogy Szerbiában az általuk biztonságosabbnak tartott és a nemzetközi utazást lehetővé tévő nyugati oltóanyagot kapjanak.

Ez csak az egyik példája annak, miként képes befolyásolni a közvéleményt az orosz és az erősödőben lévő kínai , amelyben kitüntetett szerep jut az álhíreket ontó orosz trollgyáraknak, illetve a közöségi oldalakon érkező „hírekre” ráerősítő internetes portáloknak.

A több oroszországi városban, például Szentpéterváron és Rosztovban működő trollgyárak története hosszú időre nyúlik vissza. A szakértők szerint a bérkommentelők százai eleinte, egy évtizeddel ezelőtt, a belföldi propagandát erősítették, s amikor kiderült, hogy a módszer eredményes, a múlt évtized közepétől kezdve a külföld is a célpontba került. Ahogy nőtt az igény a „fake news” iránt, úgy alakultak az újabb „gyárak”: a 2020-as amerikai választások előtt Macedóniában is Koszovóban is létrejöttek ilyen központok, és ezek elsősorban az amerikai olvasókra – főként a feketékre és az indiánokra – összpontosítottak, és a demokrata párti jelölt, Joe Biden ellen keltettek hangulatot.

A különféle országokra irányuló trollaktivitás jellemzően az adott államokban rendezett választások előtti kampányban éri el a csúcspontját, s a hamis profilok mögé rejtőző kommentelők rendre a Moszkva iránt lojálisabb politikai pártok mellett érvelnek. A kampányok fő célja annak megakadályozása, hogy a NATO-ba, illetve az EU-ba még be nem lépett nyugat-balkáni országok előbbre haladhassanak az euróatlanti integrációban.

Ennek részeként az álhíreken rendre rossz fényben tüntetik fel az EU-t és az észak-atlanti katonai szövetséget – az egyik szerbiai kampány fő témája az volt, hogy az 1999-es Szerbia ellen NATO légiháború idején kilőtt, szegényítetturán-tartalmú lövedékek kiterjedt „rákjárványt” okoztak az országban. rakkelto

– Szerbiában, Montenegróban és Boszniában 15 tonnányi szegényített uránt tartalmazó lövedéket használt a NATO, s ebben a mennyiségben közel hat tonna urán 235-ös izotóp van, ami elég lenne 170 hirosimai atombomba legyártásához

– írta például még 2018-ban az orosz Sputniknews szerbiai kiadása. (A valóságban a szegényített urán radioaktív izotóp tartalma 0,2 százalék körül van.)

Egy másik hírben pedig arról számoltak be 2017-ben, hogy a NATO újabb katonai akciót tervez Szerbia ellen, s a „megbízható” források azt is tudni vélték, hogy a katonai szövetség Montenegró és Észak- Macedónia felől támad majd.

A támadás a legjobb védekezés

Közben-közben az orosz külügyminisztérium is beszáll az álhírgyártásba, vagy inkább az álhírek leleplezésébe (nézőpont kérdése). Ennek hivatalosabb formája nem is lehetett volna, mint hogy az orosz külügyi szóvivő „leplezett le” vezető nyugati lapokat.

Maria Zaharova szerint a képen látható lapok, mintha jelzést kaptak volna, úgy publikáltak (szinte egyszerre) beszámolókat az orosz csapatok megerősítéséről az ukrán határon, viszont ennek az állításnak a bizonyítására egyetlen tényt sem közöltek.

Bosznia különösen fontos célpontnak számít, itt az orosz és a szerbiai fake news-akciók célja a bosnyák- illetve horvátellenesség újraélesztése, illetve szítása, s ezzel a két entitásból álló ország stabilitásának és területi egységének az aláásása. A boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban (RS) működő médiumok jelentős részt orosz forrásokból – az orosz internetes portálok által ingyenesen átadott hírekkel – tájékoztatják olvasóikat, s ezek rendszeresen azt hangsúlyozzák, a boszniai szövetségi állam szétesésre van ítélve, s hogy a másik két nemzeti csoport együtt próbálja meggyengíteni a szerbeket.

Személyes akciók

A kampányoknak néha egyes személyek is áldozatul esnek, Jelena Milić szerb politikai elemző, lobbista és a Belgrádi Euro-atlanti Tanulmányok Központjának igazgatója (CEAS) alapítója is megtapasztalhatta, milyen érzés, ha rászállnak a trollok.

Mivel Milić elkötelezett támogatója hazája nyugati integrációjának, szinte valamennyi médiafellépése után elárasztják közösségi oldalait a mocskolódó és fenyegető üzenetek.

Közben megjelennek az álhírek is, az egyik szerint mellnagyobbító műtétet is végrehajtott a politológus, s a kampány annyira jól sikerült, hogy állítólag még Milić lánya is gyanakodva méregette édesanyja kebleit.

Rendszeresek azok az álhírek is, amelyek szerint Milić azt állította a NATO-támadásnak egyetlen áldozata sem volt Szerbiában, s hogy a bombázás „jótétemény” volt. milic

Hackerek akcióban

Több jel mutat arra, hogy külföldi hackerek – jelentős orosz részvétellel – a választások előtt és alatt számítógépes támadásokat is elkövetnek a célországok állami szervei, illetve médiumai ellen.

2016-ban például Montenegróban vádolták a kormányzati szerverek és médiumok elleni támadással, nagyjából abban az időben, amikor ugyancsak orosz részvétellel államcsíny kísérletet hajtottak végre az egykori jugoszláv tagköztársaságban.

A 2016 októberi támadások után Montenegróban megszigorították a kíbervédelmet, és emellett felkészítették a közalkalmazottakat is a támadások jeleinek felismerésére.

2020-ban Észak- Macedóniát érte kibertámadás a választások éjszakáján, akkor egy időre teljesen leállt a számlálás, mert máig ismeretlen hackerek túlterheléses támadást hajtottak végre a központi választási bizottság szerverei ellen.

A mai napig nem tudni, hogy kik állnak az akció mögött, Szkopjéban azt állítják, a támadók külföldről nyúltak bele a macedón rendszerekbe.

Szerbia

A NYUGAT-BALKÁN ÉS A DEMOKRÁCIA: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Egyre kevésbé egyformák a Nyugat- Balkán országai – Koszovó, Montenegró, Szerbia, Albánia, Észak- , illetve Bosznia- Hercegovina – a gazdasági különbségek mellett a demokrácia fejlettsége is eltérő ezekben az államokban. A térséget legutóbb az International IDEA nevű intézet mérte fel, és meglepő eredményre jutott. Itt jegyezzük meg, hogy az International IDEA és a BALK véleménye nem minden kérdésben esik egybe – például a montenegrói demokráciát illetően – de tiszteletben tartjuk, hogy mások esetleg másként tekintenek a térségre, ezért nem zárkózunk el attól, hogy más véleményeknek is helyt adjunk.

Utolsókból elsők

Az International IDEA a Nyugat- Balkánról
Az utóbbi években komoly különbségek alakultak ki a térség országai között az International Idea felmérése szerint, és a tavaly február 24-én kezdődött ukrajnai orosz offenzíva még inkább megmutatta, mennyire különböző irányba haladnak a nyugat-balkáni országok.

A tanulmány szerint a Nyugat- Balkán országai részben ellentétes irányú utat tesznek meg. Koszovó például 2013-ig olyan hibrid rendszernek számított, ahol a demokratikus intézményrendszer működését autoriter elemek zavarták meg, most viszont közepesen teljesítő demokráciává vált. Szerbia viszont romlik.

– Szerbia – Európa legtöbb államával ellentétben – Oroszország szövetségesének számít, s részben az évek óta tartó állami propaganda és az állami ellenőrzés alá került médiumok tevékenysége miatt a közvélemény is határozottan Moszkva-párti. Mindez annak ellenére történik így, hogy az EU – Szerbia legfőbb pénzügyi támogatója – azt kéri Belgrádtól, hogy egyeztesse külpolitikáját Brüsszellel

– olvasható az elemzésben, amely megjegyzi, hogy miután 2000-ben Szerbiában eltávolították a hatalomból Slobodan Milošević szerb majd jugoszláv elnököt, az ország fejlődő demokráciává vált. A trend azonban a múlt évtized vége felé megfordult, s mára az Aleksandar Vučić államfő fémjelezte állam autoriter elemeket is mutató hibrid rendszerré vált.

Az International IDEA véleménye a Nyugat- Balkánról

Az International IDEA véleménye a Nyugat- Balkánról

Az International IDEA szerint a Nyugat- Balkánon jelenleg három, közepesen jól működő demokrácia van: Koszovó, Montenegró és Észak- Macedónia. Boszniában és Albániában gyengének nevezhető a demokrácia, ám a legrosszabb helyzet Szeriában alakult ki, ahol a már említett hibrid rendszer jellemzi az intézményeket.

Boszniában részben az okoz gondot, hogy a szerb entitás, a Szerb Köztársaság élén az a Milorad Dodik elnök áll, aki ugyancsak Oroszországot tartja szövetségesnek, és arra utal, hogy Boszniában is rendezhetnek olyan függetlenségi népszavazást, mint amilyennel Moszkva csatolt el egyes ukrajnai területeket.

Korrupció mindenhol

Míg Koszovóban és Montenegróban komoly fejlődést mértek az elemzők, a szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy a korrupció valamennyi nyugat-balkáni országban komoly gondot jelent. A legsúlyosabb helyzet Boszniában alakult ki, de Szerbiában és Albániában sem sokkal jobbak a körülmények.

Ez már csak azért is gondot okoz, mert valamennyi térségbeli ország rá van szorulva a donor-országok segítségére, ám a korrupció magas szintje sokak kedvét elveszi az újabb támogatásoktól, vagy akár a komolyabb beruházásoktól.

– Bár az érintett országok polgárai egyértelművé tették, hogy elvárják a hatalomtól a korrupció elleni harcot, a populista politikai elit még mindig azzal van elfoglalva, hogy kihasználja az etnikai ellentéteket

– olvasható az elemzésben, amely szerint csak akkor maradhat fenn a stabilitás a térségben, ha megszűnik az ellentmondás a társadalmak óhaja és a vezetők politikája között. Ellenkező esetben folytatódni fognak a negatív tendenciák, egyebek mellett, a gazdasági pangás, az elvándorlás és az agyelszívás.

Ráadásul továbbra is lassú marad több ország EU-s integrációja: az elemzők arra számítanak, hogy a nagy oroszbarátság miatt Szerbia a korábban gondoltnál több évvel később csatlakozhat az unióhoz. Bosznia esetében még rosszabb a helyzet: a súlyos etnikai ellentétekkel terhelt ország integrációja gyakorlatilag leállt.

A reál GDP a Nyugat- Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

A reál GDP a Nyugat- Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

Betett a járvány

A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű intézet által készített tanulmány szerint a 2020 óta tartó koronavírus-pandémia kezelése nem kedvezett a demokrácia nyugat-balkáni erősödésének: az elemzők szerint a nyugat-balkáni vezetők részben arra használták fel a világjárványt, hogy megerősítsék hatalmukat.

A tanulmány szerint miközben megerősödtek az állami intézmények, a járványellenes intézkedések következtében meggyengültek a civil szervezetek.

A térség államaiban – az egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva – számos döntést hoztak a parlament megkerülésével és a társadalmi szereplőkkel való mindenféle konzultáció nélkül, a következmény pedig az lett, hogy tovább csökkent az emberek állami szervekbe vetett bizalma.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava