Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

VAKCINATURIZMUS: A horvátok sietve oltatják be magukat, miközben jönnek az oroszok, mert eurokonform vakcinát szeretnének

acdccijepljenje
Olvasási idő: 3 perc

A horvátok megijedtek, a utóbbi napokban ugyanis soha nem látott méreteket öltött Horvátországban a . Csütörtöki adatok szerint egy nap alatt több mint hatezren betegedtek meg, és majdnem minden második teszt pozitív lett. A horvátok ezért (is) megrohanták az oltópontokat, ahol órákat várnak a vakcina felvételére, akár esőben is. Közben jönnek az , akik Zágrábban szeretnék felvenni az “eurokonform vakcinát”, miután a V nem az.

Félelem és kényelem

A kórházi kapacitások egyre kisebbek, miközben újabb osztályokat alakítanak át a Covid-betegek fogadására Horvátországban. A zágrábi Dubrava klinikai központban például mind a 120 hely foglalt, de a dubrovniki kórházban is egyre kevesebb a szabad ágy, és több a súlyos tünetekkel jelentkező beteg.

Közben a zágrábi egyetemi kollégiumban diákokat oltottak, közöttük többen is voltak, akik most kapták meg a vakcina első adagját. Az egyik fiú elmondta, hogy nem a betegségtől való félelem, hanem inkább a Covid-igazolvány megszerzése vezérelte, hogy részt vehessen azokon a rendezvényeket, amelyekre csak oltási bizonylattal lehet bemenni.

Anya is megkapta, és semmiféle mellékhatást nem érzett, ezért nem félek

– elmélkedett a zágrábi bölcsészeti egyetemre járó egyik fiatalember a TV-nek nyilatkozva.

A vakcina iránti megnövekedett érdeklődés mértékét jelzi, hogy az elmúlt héthez képest most 30-40 százalékkal vannak többen az oltásra jelentkezők.

Mindez a megbetegedések növekvő számával, a munkáltatók által támasztott igényekkel, vagy – mint fent is láthattuk – a társasági életbe való bekapcsolódás lehetőségének megteremtésével magyarázható.

Az orvosok szerint az oltási kedv “fellángolása” csökkentheti ugyan a kórházakra nehezedő nyomást, de ez csak négy-öt hét múlva lesz valójában érezhető, miután kiteljesedik a vakcina hatása.

COVID-turizmus Horvátországban

Már jóformán a horvát hatóságok sem emlékeznek arra, hogy valahol a nyárelőn, az idegenforgalmi idény előkészítése körüli nagy sürgés-forgásban, Horvátország lehetővé tette minden, az országba látogató kedves vendég számára a védőoltás felvételét. Ingyen és bérmentve, mindennemű papír, bizonylat nélkül, aki csak úgy betévedt az utcáról, azt azonnal beoltották.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nem csoda hát, hogy a vállalkozó szellemű orosz emberek lecsaptak a lehetőségre, és kihasználják a nyitva felejtett kiskaput.

Erre a minap a zágrábi városi rovata jött rá, az újzágrábi Kajzerica városnegyed kis oltóközpontját ugyanis “le kényszerültek zárni” az miatt, és a csalódott “turistákat” átirányították a horvát központi oltóhelyére.

Kristina Tomšić az oltóközpont vezetője elmondta, hogy az “orosz invázió” már több mint egy hete tart, de miután a kajzericai oltóközpont csupán egy kis váróteremmel rendelkezik – az oltás után, pedig az esetleges allergiás reakció miatt, legalább 15 percet kell várakozni – egyszerűen képtelenek ellátni a nagy számban érkező pácienst.

Európai oltásra vadászva

A váratlanul feltámadó érdeklődést Alekszandr, novgorodi matróz magyarázta meg a Jutarnji list újságíróinak:

Miután a mi Szputynik V oltásunkat nem ismerik el az EU-ban, így oltási bizonylatot sem kaphatunk. Nekem erre a munkám miatt van szükségem

– mondta Alekszandr, aki egyébként azt is elárulta, hogy az első oltást Franciaországban vette fel, de azért döntött Horvátország mellett, mert “ez itt egyszerű”.


Viktoria Moszkvából érkezezett Zágrábba, és elmondása szerint azért határozta el magát erre a lépésre, mert utazni akar és ez az oltási bizonylat nélkül számos akadályba ütközik. Viktoria ugyan egyedül kereste fel a horvát fővárost – ahol négy napot marad, összekapcsolva a kellemeset a hasznossal -, de tudomása szerint Moszkvában már több utazási iroda is szervez “oltástúrát” Horvátországba.

A horvát hatóságok egyenlőre még nem döntöttek arról, hogy miként reagáljanak a váratlan idegenforgalmi felbuzdulásra, egyenlőre még nem akarják becsukni a nevezetes kiskaput, ám annyiban szigorítottak, hogy az oltásnál előnyt élveznek a horvát állampolgárok, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárok.

Az orosz szempontból testvéri Szerbia nyilván azért esett ki a buliból, mert minden eddigi igyekezet és mesterkedés ellenére nem tagja az Európai Uniónak. Ugyanakkor, a horvátoknak egyáltalán nincs semmi bajuk az oroszokkal, a vendég az vendég, bárhonnan érkezik is, Marić ilyenkor elégedetten dörzsöli a markát.

Mi van a spájzon túl

Viszont, ha már az oroszoknál tartunk, Zágrábban egy ugyancsak furcsa esetnek lehettünk szemtanúi az elmúlt napokban.

A Horvát Nemzeti Színház előtt (Hrvatsko narodno kazalište, HNK) hosszú kígyózó sorokban vártak az emberek a Diótörő decemberi előadásának jegyeire.

Szóval nem gender, nem woke, nem cancel, hanem balett!

Az érdeklődés akkora, hogy a HNK online pénztárához sem lehet hozzáférni, mert lefagyott a szerver.

Nem kis megnyugvással állapíthatjuk meg, hogy mindennek ellenére még mindig Európa, ahol Csajkovszkij továbbra is érdekli az embereket.

És, amíg el nem felejtjük, a Diótörő koreográfusa, Vladimir Malakhov is, ukrán származása szerint ugyan ukrán, de a moszkvai Bolsoj balettiskolájában végzett, a Bolsoj pedig, mégis csak Bolsoj.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: