Connect with us

Európai Unió

VALAKINEK MENNIE KELL: De mivel védjék a horvátok a határt, tonfával vagy legyezővel?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

f 12747733 1024
A cikk meghallgatása

A négy rendőrből hármat felfüggesztettek állásából azok közül, akik a nyáron migránsokat bántalmaztak Horvátország és Bosznia- Hercegovina határán. Az erről készült felvételeket a napokban tette közzé a holland Lighthouse Reports oknyomozó portál, amely a rendőri atrocitásokról készült beszámolókat olyan médiaházakkal együttműködve készítette, mint a a svájci SRF Rundschau, a Der Spiegel, az ARD bécsi stúdiója, a Liberation és a holland Pointer. A horvát hatóságok beismerték, hogy a migránsokat bántalmazó rendőrök az isztriai rendőrség intervenciós egységének tagjai, akiket a károlyvárosi (Karlovac) rendőrkapitányság “megsegítésére” rendeltek ki.

Nem volt indokolt a fizikai erőszak

Nikola Milina, a horvát rendőrség főparancsnoka közölte, hogy az ügyészséggel együttműködve folyik a bűnügyi nyomozás. Milina hozzátette, hogy a rendőrök maguk döntöttek a migránsok bántalmazásól, és nem parancsra cselekedetek, mint az közülük néhányan állították, viszont a rendőrségi vezető elismerte, hogy a rendőrök “rendes munkaidőben” bántalmazták a migránsokat.

A horvát vezetés menti a menthetőt, ezért Milina úgy fogalmazott, hogy a durva fellépés “kárt okoz a rendőrség tekintélyének”, miután a rendőrök “ellentétesen jártak el a migránsokkal történő bánásmódra vonatkozó összes utasítással”, amelyek a rendőri vezető szerint “egyértelműen kizárnak bármilyen erőszakot”.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a migránsok bántalmazása a boszniai-horvát határnak azon a szakaszán történt, ahol minden bizonnyal vannak aknák, amelyek a kilencvenes évekből maradtak vissza.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök utasítása alapján Davor Božinović belügyminiszternek jelentést kell készíteni az esettel kapcsolatban, amely várhatóan a napokban készül el, az viszont már kiderült, hogy az esetből tanulva, megerősítik az ellenőrző mechanizmusokat, de az is nyílt titok, hogy a botrány miatt az állami apparátusból valakinek viselnie kell a felelősséget.

– Csütörtök este utasítottam a minisztert, hogy végezzen átfogó vizsgálatot, és tárjon fel mindent. Elítéljük a migránsok elleni erőszakot, különösen azért, mert a felvételek alapján a migránsok nem mutatták semmilyen jelét annak, hogy ellentámadásra készülnek, nem vettem észre, hogy “fizikai értelemben” veszélyt jelentettek volna. Ez szégyenletes, és rendkívül rossz történet, amikor befejeződik a vizsgálat, és megkapjuk az eredményt, akkor felelni fog, aki az állami rendszeren belül netlán felelős a történtekért.

– mondta a horvát miniszterelnök, aki ezzel azt is beismerte, hogy nem volt indokolt a fizikai erőszak a rendőrök részéről. Plenković azonban úgy fogalmazott, hogy a belügyminiszter továbbra is a kormány tagja, és élvezi a bizalmát, ezért aligha hihető, hogy neki kell távoznia.

A zágrábi sajtó azt gyanítja, hogy miután valakinek buknia kell – az egyik beáldozandó személy valószínűleg Zoran Ničeno, a horvát a rendőrfőnök asszisztense és a határigazgatóság vezetője lesz. Előfordulhat, hogy leválthatják Jozo Šukert, a rendőrfőkapitány helyettesét is, és nem kizárt, hogy a következményeket viselnie kell Josip Gagonak, a cetingradi határrendőrség vezetőjének is, akinek a körzetében az eset állítólag történt.

Ylva Johansson, uniós belügyi biztos elégedetten nyilatkozott a horvát belügyminiszterrel folytatott megbeszélésről és a migránsok illegális kiutasításával kapcsolatban indított vizsgálatokról, és arról a horvát szándékról, hogy az esettel kapcsolatban jelentés készül, és ennek elkészítésében részt vesznek annak a független ellenőrző mechanizmusnak a tagjai, amelyet az Európai Bizottság Horvátországgal közösen hozott létre (és amelyet a Lighthouse Reportes szerint a horvát belügyminisztérium több alkalommal anyagi juttatásban részesített, magyarán lefizetett).

– Azt kell mondanom, hogy a horvát kormány komolyan vette. Azonnal vizsgálatot indítanak. A miniszter megdöbbent. Úgy gondolom, hogy helyesen cselekednek, és világos véleményük van arról, hogy a határvédelemnek mindig összhangban kell lennie a jogállamisággal és az alapvető jogokkal

– mondta a belügyi biztos, aki a migrációval kapcsolatban az “események ütőerén tartja az ujját”, korábban a görög szigeteket is felkereste, és onnan szólította fel Törökországot, hogy “sürgősen kezdje el a migránsok visszafogadását” Görögországból.

Brüsszeli skizofrénia

A migránsválságban – ha valakinek nincs világos álláspontja – az éppen Brüsszel, amely anyagi támogatást nyújt Görögországnak, Szerbiának és Bosznia- Hercegovinának az oda érkező migránsok ellátásához. Éppen az előbb említett Ylva Johansson volt az, aki június közepén felkereste Belgrádot, VALAKINEK MENNIE KELL: De mivel védjék a horvátok a határt, tonfával vagy legyezővel? és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel továbbra is támogatja a migránsok szerbiai tartózkodását, ami magyarán szólva azt jelenti, hogy a szerbek ezentúl is uniós pénzekből látják el a hozzájuk érkező migránsokat.

A szerződést Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök jelenlétében írták alá, a szerb elnök pedig köszönetet mondott az Európai Uniónak, és az európai adófizetőknek azért, hogy az ehhez szükséges pénzt Szerbiának adományozzák.

lh fizet

A Lighthouse Reports jelentése szerint az Európai Unió ugyanakkor jelentősen finanszírozza Horvátország határmenti műveleteit, beleértve a “Korridor” kódnevű akciót is, amely során a migránsok bántalmazása történt. A nyílt forrású bizonyítékok arra utalnak, hogy az ebben a műveletben résztvevő készenléti rendőrök a határ menti szállodákban tartózkodnak, amikor “küldetésben vannak”. A szállodákat és napidíjakat az EU Belső Biztonsági Alapjából fizetik.

Vagyis az Európai Unió az egyik zsebéből pénzt ad Szerbiának, hogy fogadja a migránsokat, a másik zsebéből pedig fizet Horvátországnak, hogy tartóztassa fel őket a határon, és/de cserében elvárja, hogy a horvát és a szerb rendőrök ne alkalmazzanak velük szemben erőszakot. A határmenti vajdasági falvak lakói – akiknek a házait a migránsok felgyújtották, vagy lakhatatlanná tették – az Európai Unió magatartását kristálytiszta logikával “migránssimogatásnak” nevezik. A migránsok által lepusztított házak helyreállításához nem érkezik uniós forrás.

A horvát elnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Horvátországnak vannak határai, amelyeket őrizni kell, mert a határ egyenlő az állammal.

– Valakinek őriznie kell a határt, a határ ugyanaz, mint az állam. Azok az emberek, akik engedély nélkül érkeznek a határra, és át akarják lépni, vétséget követnek el, bűncselekményt követnek el, ezek tények. Tehát, oldjuk meg ezt az esetet, ha létezik felelősség, akkor annak bizonyos következménnyel és büntetéssel kell járnia, de a probléma attól még létezik

– jelentette ki Zoran Milanović, aki szerint a migránsverés esetében bizonyára elszigetelt eseményről van szó, (vagy nem!) de a rendőrségnek – amely szerinte nehéz munkát végez – nem szabad így viselkednie. A horvát elnök egyelőre maga sem tudja, hogy mi a határvédelem legjobb módja.

– Ha Horvátország őrzi a határait, akkor lesznek incidensek… Holnap azt várják tőlünk, hogy védjük a schengeni határokat, de mivel, legyezőkkel?… A rendőrségnek meg kell állítani az embereket ezen a (törvénytelen) úton. Ez nem könnyű, az embereket nem verhetik. De ennek a munkának a végzése közben, sok mindennel szembesülnek

– jelentette ki a horvát elnök, aki betegesnek dolognak nevezte a határakadály felállítását. A horvát államfő és a horvát miniszterelnök sok mindenben, vagy inkább fogalmazunk úgy, hogy szinten mindenben egymástól erősen eltérő véleményen van, abban viszont teljes mértékben egyet értenek, hogy nem építenek kerítést a határra (Bosznia- Hercegovina felé sem). De akkor mivel védik meg a határokat, talán legyezőkkel, ha már tonfával nem lehet?
________________________
Kezdőkép: Davor Božinović horvát belügyminiszter a Jutarnji list grafikáján

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava