Connect with us

Egyesült Államok

BRÜSSZEL MEGÜZENTE: Törökország vegye vissza a migránsokat, avagy a szíriai tavasz tíz éve

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

93jkgHP3
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 4 perc


Az Európai Unió azt kéri Törökországtól, hogy vegye vissza azokat a migránsokat Görögországtól, akiknek a menedékkérelmét a görögök elutasították. Az uniós belügyi biztos szerint Törökországnak tartania kell magát a 2016-ban kötött uniós-török egyezményhez, amelyet akkor még Angela Merkel bokszolt ki a török elnökből.

Első számú amazon

Recep Tayyip Erdoğan iszlamista politikusként folyamatosan „vérmes amazonokkal” kell megküzdenie, amikor a migránskérdésről van szó.

Öt évvel ezelőtt Angela Merkel vásárolta ki a bazárjából a török államfőt, amikor 3 milliárd eurót ígért neki azért, hogy ne engedje rá Európára a szíriai menekülteket és a más országokból érkező, de magukat gyakran szíriaiaknak kiadó migránsokat.

Ezenkívül két ígéret is elhangzott európai részről, az egyik Törökország megfeneklett uniós csatlakozási tárgyalásainak újraindítására, a másik pedig az Európába utazni szándékozó törökök vízumkötelezettségének eltörlésére.

A német kancellár hamarosan távozik a politikai színpadról, Erdoğan viszont marad, így hát ismét meg kell küzdeni vele, ám a közelgő uniós-török tárgyalásokon Európa jelentős hátrányból indul 2016-hoz képest.

Második számú amazon

Az ankarai tárgyalások előtt gyorsan a szigetekre szalasztották az uniós belügyi biztost, aki onnan szólította fel Törökországot, hogy tartsa be a 2016-ban kötött szerződést.

Felszólítom Törökországot, hogy sürgősen kezdje el a migránsok visszafogadását Görögországból

– mondta Johansson asszony a Számosz és Leszbosz szigetén tett látogatása során.

Érdekes módon a belügyi biztos egy héttel az ankarai tárgyalásokat előtt jelentette ki, hogy az Európai Unió nem hagyhat magára egyetlen tagországot, és egyetlen szigetet sem.

Az Európai Bizottság ennek szellemében a hét elején 276 millió eurós összeget ígért új táborok létrehozására Leszboszon, Híoszon, Számoszon, Koszon és Léroszon, amelyek ellen a helyiek már hetek óta demonstrálnak.

Notis Mitarachi görög migrációs miniszter Johansson felhívását visszhangozva sürgette meg Ankarát 1450 olyan migráns visszafogadására, akiknek menedékjog iránti kérelmét görög részről elutasították.

A görög miniszter elmondta azt is, hogy a Számoszon épülő tábort júniusig, a Koszra és Leroszra tevezettet pedig szeptemberig befejezik.

Lehet-e hinni neki?


A Politico szerint az elmúlt hónapokban Erdoğan „lágyabb hangot” ütött meg, változást ígért az emberi jogok, valamint a Törökország és Görögország közötti feszültség enyhítése terén. A BALK kérdése: Na és meddig?

Harmadik számú amazon

Ursula von der Leyen húsvét után nem egyedül megy Ankarába, magával viszi Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét is, hogy együtt küzdjenek meg Recep Tayyip Erdoğannal, aki bizonyára nem elégszik meg egy-két nyuszitojással.

A két uniós csúcsvezető egy évvel ezelőtt járt Ankarában, azóta azonban számos új dolog merült fel Törökország és az Európai Unió, illetve Görögország kapcsolatában, például a gázlelőhelyek után török kutatás az Athén és Ankara által vitatott vizeken.

A legújabb fejlemény pedig a török kormánynak az a bejelentése, hogy kilép az Európa Tanács égisze alatt született Isztambuli Egyezményből, amely a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól, ezzel dühös kritikákat váltott ki az emberi jogi aktivisták részéről.

Ami viszont az alapkérdést, vagyis a migrációt illeti, az öt évvel ezelőtti helyzethez képest jóformán semmi sem változott, ami nem kimondottan előny, hanem inkább hátrány az uniós küldöttség szempontjából.

Törökország ímmel-ámmal, de betartotta ígéreteinek egyik részét, a másik részét viszont nem, amit már a migránsok visszafogadásával kapcsolatban fent vázoltuk.

Ankara ugyan nem szabadította rá Görögországra, és ezzel Európára a menekülteket és a migránsokat, bár tavaly Edirnénél „ebbe is belekóstolt”, amikor migránsok ezreit engedte rá a görög határra a török hírszolgáltatás „fake newsokból” összerakott útmutatásának segítségével.

Kínos partner


Törökország tavaly figyelmen kívül hagyta az uniós álláspontok 89 százalékát, az Európai Unió azonban nem teheti meg, hogy nem tárgyal vele. Egyrészt azért, mert szomszédságban van vele, másrészt pedig azért, mert ki van szolgáltatva neki.

Mi lehet a döntő érv?

Mi lehet a döntő érv, és az Európai Unió miért van hátrányos helyzetben? Ezek a további kérdések.

A két uniós vezetőnek nem lesz könnyű dolga, nem ígérheti meg ugyanis a törököknek, azt amit az Európai Unió egyszer már nem tartott be, vagyis nem ajánlhatja fel nekik újfent a csatlakozási tárgyalások folytatását és a vízumkorlátozások feloldását.

Jobban szólva, megígérheti ugyan, de úgysem tartja be, illetve úgysem tudja betartani, de ebbe az utcába most nem megyünk be.

Erdoğant csak azzal lehet meggyőzni, amiből neki a legkevesebb van. Törökország tavaly államcsőd előtt állt, ezért Erdoğan veje és pénzügyminisztere tavaly novemberben elég szokatlan módon, közösségi oldalán jelentette be lemondását a pénzügyminiszteri tisztségről, de a „vej státuszt” egyelőre megőrizte.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi

Az ország rossz pénzügyi helyzete miatt ezzel szinte párhuzamosan menesztették a török nemzeti banki elnököt is, az őt váltó Naci Agbal valamelyest rendbe tette a dolgokat, másfél héttel ezelőtt viszont őt rúgták ki, ami miatt megzuhant az igencsak rapszodikusan viselkedő török tőzsde, amely nem a piaci folyamatokat, hanem leginkább Erdoğan hangulatát követi.

A török elnököt tehát egyetlen dologgal lehet meggyőzni.

Pénzzel.

Ez azt jelenti, hogy Erdoğant ismételten ki kell vásárolni a bazárjából.

A jelek szerint az első lépések már meg is történtek ebbe az irányba, nyilván annak érdekében, hogy minél jobb hangulatot teremtsenek az uniós-török tárgyalások előtt.

Ezt támasztja alá a szlovén Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos bejelentése, amely szerint a nemzetközi adományozók 5,3 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai civil lakosság és a hazájukból elmenekült szíriaiak megsegítésére az online tarott donori konferencián. Ezenkívül 5,9 milliárd euró hitelt bocsátanak Szíria lakossága, illetve a szíriai menekülteket befogadó országok megsegítésére.

Amiből jócskán jut Törökországnak is, hiszen Erdoğan éppen néhány héttel ezelőtt vetette fel, hogy Európa segíthetné a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatelepítését.

Nos, akár hogy is számolunk, Európának, és ebben benne vagyunk mi mindannyian, eddig legalább mintegy 15 milliárd eurójába került, hogy a Nobel-békedíjas Barack Obama terjeszteni kezdte a demokráciát az arab világban, ami abban nyilvánult meg, hogy az amerikai titkosszolgálatok szerb segítőkkel együttműködve „helyi erőket” képeztek ki, hogy Szíriába is elvigyék az arab tavaszt.

A többi már csak következmény.
______________________
Források: internet
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: