Connect with us

Afganisztán

LÉGKONDIS MIGRÁNSTÁBOR: Görögország nem engedi meg, hogy a migránsok ellenőrizetlenül áramoljanak be Afganisztánból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Görögország elutasítja az ellenőrizetlen bevándorlást, és nem hagyja, hogy 2015-öshöz hasonló migrációs válság alakuljon ki határain a romló afganisztáni helyzet miatt. Erről a Számosz szigetére látogató Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök nyilatkozott, miután felkereste a részben uniós forrásokból létesített ottani befogadó központot.

Légkondicionált tábor

Görögországban a múlt hónapban nyílt meg a több mint 40 millió eurós finanszírozással épült tábor a Törökország közelében lévő Számosz szigetén. A tábor ugyan szögesdróttal van körülvéve, viszont a migránsokat légkondicionált konténerek “várják”, ami mindenképpen újdonságnak számít, főleg a görögországi viszonyokhoz képest.

Az új tábor ideiglenesen 3000 embernek adhat otthont, akik addig maradhatnak, amíg kérelmüket elbírálják. Természetesen az athéni kormány sem örül a migránsoknak. LÉGKONDIS MIGRÁNSTÁBOR: Görögország nem engedi meg, hogy a migránsok ellenőrizetlenül áramoljanak be Afganisztánból

– Nem fogadjuk el a 2015-öshöz hasonló, ellenőrizetlen bevándorlási hullámot

– hangsúlyozta a táborban tett látogatása alkalmával a görög miniszterelnök, aki szerint Európának együtt kell működnie az Afganisztán szomszédságában lévő országokkal annak érdekében, hogy a tálibok elől menekülő emberek a térségben maradjanak.

Görögország csütörtökön ugyan 26 női ügyvédet és bírót fogadott be Afganisztánból családtagjaikkal együtt, de – mint a görög kormányfő fogalmazott – az ilyen esetek “kivételnek számítanak”, és nem jelenthetnek hivatkozási alapot.

Éhínség fenyeget

Az augusztusi afganisztáni tálib hatalomátvétel aggodalmat váltott ki Európában, sokan attól tartottak, hogy megismétlődik a 2015-ös migrációs válság, amikor közel egymillió, többségében szíriai menedékkérő érkezett Törökországon és Görögországon keresztül Európába.

A hatalomátvétel óta Afganisztán egyre súlyosabb gazdasági válságba süllyed, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) csütörtöki beszámolója szerint az éhínség “heteken belül” jelentős mértékben érintheti a lakosságot.

Nem sokkal a tálib hatalomátvétel után egy afganisztáni menekült úgy nyilatkozott a BALK-nak, hogy éhínség alakulhat ki az ázsiai országban:

– Az árak az egekbe szöktek azóta, hogy a tálibok átvették a hatalmat, főleg ami az emberi életek szempontjából szükséges élelmiszerek árát illeti. Sok ember nem engedheti meg magának, hogy egy szelet kenyeret vegyen, olyan magasan vannak az árak. A kivitel és a behozatal leállt, mivel nem működik a rendszer, nincs kormány, és nem történt meg az átmenet, mint más országokban. Ezért az élelmiszerek ára napról napra növekszik

– nyilatkozta az afganisztáni menekült, aki szerint a tálibok nem tudnak kormányozni, mert csak a “harcoláshoz értenek”.

Az élelmiszerárak elképesztő emelkedésére hívta fel a figyelmet szeptember közepén a Vöröskereszt helyszínen működő szervezete is, amely szerint Afganisztánnak segélyekre van szüksége.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava