Connect with us

Európai Unió

BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1
A cikk meghallgatása

 
Eddig is az Európai Unió finanszírozta a migránsok Szerbiában tartózkodását, ez a továbbiakban sem lesz másképp. Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos csütörtökön felkereste Belgrádot, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel továbbra is támogatja a migránsok szerbiai tartózkodását, vagyis a szerbek ezentúl is uniós pénzekből látják el a migránsokat.

Eddig is Brüsszel finanszírozta

Ivan Gerginov, a Szerbiai Menekültügyi Hivatal befogadással, gondoskodással, kitoloncolással és tartós megoldásokkal foglalkozó szektorának vezetője másfél évvel ezelőtt is arról beszélt a BALK-nak adott interjújában, hogy ha Szerbia nem kapott volna segítséget az Európai Uniótól, akkor nem tudott volna megküzdeni a migránsválsággal.

Szerbia 170 millió euró nagyságú nemzetközi segélyt kapott, ami nélkül nehezen boldogult volna.

Az említett összeg nagy részét az Európai Unió biztosította. Ezzel kapcsolatban a szerbiai migrációs szakember azt mondta, hogy “a migránsok Szerbiában tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza”.

Ez a továbbiakban sem lesz másképp, miután újabb megállapodás jött létre az Európai Unió és Belgrád között ebben a kérdésben.

Ezután is Brüsszel finanszírozza

A szerződést Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos és Aleksandar Vučić szerb elnök jelenlétében írták alá.

Az aláírást követően a szerb elnök kijelentette: Szerbia valamivel több mint 11 millió eurót kap arra, hogy a következő időszakban támogassa a befogadó kapacitások növelését és a migránsok oktatását.
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza
Vučić úgy fogalmazott, hogy ez jelentős összeg, és egyúttal  köszönetet mondott az Európai Uniónak, és az európai adófizetőknek, hogy ezt a pénzt Szerbiának adományozzák .

Ez magyarán szólva azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár finanszírozza a migránsok Szerbiában tartózkodását, aminek egyetlen célja a magyar, valamint a horvát és a román határ ostroma. Ehhez természetes a horvát és a román adófizetők is hozzájárulnak anyagilag, lévén hogy az ő hazájuk is az Európai Unió tagja.

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy Szerbia területén jelenleg “kereken” 3977 migráns tartózkodik.

Vučić szerint Szerbia tavaly 38 226 törvénytelen határátlépést akadályozott meg, ebből 17 205-öt a belépő, és 21 021-et a kilépő oldalon. Ez pedig 89 százalékos növekedést jelent a 2019-es évhez viszonyítva.

Az Európai Unió a migránsok bosznia-hercegovinai tartózkodását is finanszírozza különböző segélyszervezeteken, mindenek előtt a Nemzetközi Migrációs Szervezeten (International Organization for Migration, IOM) keresztül. Azért így juttatják el a pénzt Bosznia- Hercegovinába, mert attól tartanak, hogy a pénzadományok másképp nem érnének célba. Szofisztikáltan fogalmaztunk.

Bosznia- Hercegovinában ennek ellenére katasztrofális a migránshelyzet: Szerbiához viszonyítva is, és önmagában is. Bihácsot Törökország is támogatja, miután az ottani polgármesternek vannak törökországi kapcsolatai.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava