Connect with us

Románia

JÓ KIS MARAKODÁS: Simán megbukott a parlamenti voksoláson a román kormány

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A keddi parlamenti szavazáson Romániában megbukott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormánya, amelyet Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezetett. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség. A kormányválsággal párhuzamosan Bukarestben folynak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetések.

A kabinet bukását a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, amely nyílt konfliktusba került a miniszterelnökkel, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinetnek nincs parlamenti támogatása.

A bizalmatlansági indítványt a PSD és USR mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazta. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak.

Jó kis marakodás

A bizalmatlansági indítványt előterjesztő szociáldemokraták elnöke, Marcel Ciolacu a parlamenti vita során úgy vélekedett: Florin Cîțu teljesen elvesztette a valóságérzékét, kilenc hónapig a PNL elnöki tisztségéért folyó küzdelemmel volt elfoglalva, miközben fogalma sincs arról, hogy milyen problémákkal szembesülnek a választók.

A PSD-elnök szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Johannis, és az általa támogatott Cîțu-kabinet tönkretették, adósságba verték, példátlan válságba sodorták Romániát, ezért a kormánynak távoznia kell.

Florin Cîțu parlamenti beszédében éles támadást intézett volt koalíciós partnerei ellen, akik szerinte elkényeztetett gyerekek módjára megfutamodtak a kormányzás felelőssége elől.

Cîțu szerint az USR – miközben hajthatatlan reformerként tetszeleg – oltásellenes, neofasiszta, antiszemita, Európa-ellenes pártokkal szövetkezik, csakhogy félreállítsa őt.

Cîțu szerint a megdöntésére szövetkezett “új koalíció” semmilyen alternatívát nem kínál, a PNL viszont nem hátrál meg, és Romániának továbbra is a liberális értékek körül alakult kormánya lesz.

Dan Barna, az USR alelnöke szerint Cîțu bebizonyította, hogy képtelen a koalíciós együttműködésre, “túl nagy neki a kormányfői kalap”, és azzal vádolta Cîțut, hogy cinikus módon válságba sodorta az országot, csakhogy néhány szavazatot gyűjtsön a PNL-ben a párt elnökségéért folyó közdelemben. Az USR képviselője megerősítette: helyre akarják állítani – de Cîțu nélkül – a jobbközép kormánytöbbséget, és nem vetődik fel, hogy a PSD-vel és AUR-ral kormányozzanak.

RMDSZ: Felelőtlenség kormányt buktatni

Az RMDSZ nevében felszólaló Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes is úgy értékelte: felelőtlenség a járvány tombolása közepette alternatíva nélkül kormányt buktatni.

A most egymást támadó volt kormányzati partnereket arra figyelmeztette: egy koalícióban nem erőltethetnek egymásra olyan intézkedéseket, amelyeket a másik nem tud elfogadni, mert a másik mögött is választói felhatalmazás áll, energiájukat inkább a közös célok megvalósítására kellene összpontosítaniuk.

Az RMDSZ szónoka felérte a PNL-t és USR-t: tegyék félre a személyes sértődéseiket és fogjanak össze a közös kormányprogramba foglalt reformok megvalósítása érdekében.

,A szavazás eredményének kihirdetése után Marcel Ciolacu leszögezte: a PSD semmiképpen nem fog egy kisebbségi, liberális kormányt támogatni, legfeljebb egy szakrétői kormány beiktatását hajlandó megszavazni, amely elvezeti az országot az előrehozott választásokig.

Ezek után Klaus Johannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Mindeközben Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke kijelentette, hogy mihelyt meggyőződik róla, hogy a PNL üres vázzá vált, amelynek semmi köze már a “történelmi párthoz”, készen áll új politikai konstrukció létrehozására, hogy ezzel mentse meg a liberális értékeket.

Florin Cîţu miniszterelnök tehát elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben, miközben a lej továbbra is a rekordgyenge szint körül mozog, bár a román jegybank a kormány bukássával szinte egy időben megemelte az irányadó kamatot.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava