Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

JÓ KIS MARAKODÁS: Simán megbukott a parlamenti voksoláson a román kormány

1guv citu
Olvasási idő: 2 perc

A keddi parlamenti szavazáson Romániában megbukott a Nemzeti Liberális (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormánya, amelyet Florin Cîțu liberális vezetett. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség. A kormányválsággal párhuzamosan Bukarestben folynak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések elleni tüntetések.

A kabinet bukását a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, amely nyílt konfliktusba került a miniszterelnökkel, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinetnek nincs parlamenti támogatása.

A bizalmatlansági indítványt a PSD és USR mellett a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is megszavazta. A kormánypártok képviselői és szenátorai nem szavaztak.

Jó kis marakodás

A bizalmatlansági indítványt előterjesztő szociáldemokraták elnöke, Marcel Ciolacu a parlamenti vita során úgy vélekedett: Florin Cîțu teljesen elvesztette a valóságérzékét, kilenc hónapig a PNL elnöki tisztségéért folyó küzdelemmel volt elfoglalva, miközben fogalma sincs arról, hogy milyen problémákkal szembesülnek a választók.

A PSD- szerint a PNL jelöltjeként államfővé választott , és az általa támogatott Cîțu-kabinet tönkretették, adósságba verték, példátlan válságba sodorták Romániát, ezért a kormánynak távoznia kell.

Florin Cîțu parlamenti beszédében éles támadást intézett volt koalíciós partnerei ellen, akik szerinte elkényeztetett gyerekek módjára megfutamodtak a kormányzás felelőssége elől.

Cîțu szerint az USR – miközben hajthatatlan reformerként tetszeleg – oltásellenes, neofasiszta, antiszemita, -ellenes pártokkal szövetkezik, csakhogy félreállítsa őt.

Cîțu szerint a megdöntésére szövetkezett “új koalíció” semmilyen alternatívát nem kínál, a PNL viszont nem hátrál meg, és Romániának továbbra is a liberális értékek körül alakult kormánya lesz.

Dan Barna, az USR alelnöke szerint Cîțu bebizonyította, hogy képtelen a koalíciós együttműködésre, “túl nagy neki a kormányfői kalap”, és azzal vádolta Cîțut, hogy cinikus módon válságba sodorta az országot, csakhogy néhány szavazatot gyűjtsön a PNL-ben a párt elnökségéért folyó közdelemben. Az USR képviselője megerősítette: helyre akarják állítani – de Cîțu nélkül – a jobbközép kormánytöbbséget, és nem vetődik fel, hogy a PSD-vel és AUR-ral kormányozzanak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

RMDSZ: Felelőtlenség kormányt buktatni

Az RMDSZ nevében felszólaló Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes is úgy értékelte: felelőtlenség a tombolása közepette alternatíva nélkül kormányt buktatni.

A most egymást támadó volt kormányzati partnereket arra figyelmeztette: egy koalícióban nem erőltethetnek egymásra olyan intézkedéseket, amelyeket a másik nem tud elfogadni, mert a másik mögött is választói felhatalmazás áll, energiájukat inkább a közös célok megvalósítására kellene összpontosítaniuk.

Az RMDSZ szónoka felérte a PNL-t és USR-t: tegyék félre a személyes sértődéseiket és fogjanak össze a közös kormányprogramba foglalt reformok megvalósítása érdekében.

,A szavazás eredményének kihirdetése után Marcel Ciolacu leszögezte: a PSD semmiképpen nem fog egy kisebbségi, liberális kormányt támogatni, legfeljebb egy szakrétői kormány beiktatását hajlandó megszavazni, amely elvezeti az országot az előrehozott választásokig.

Ezek után Klaus államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Mindeközben Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke kijelentette, hogy mihelyt meggyőződik róla, hogy a PNL üres vázzá vált, amelynek semmi köze már a “történelmi párthoz”, készen áll új politikai konstrukció létrehozására, hogy ezzel mentse meg a liberális értékeket.


Florin Cîţu miniszterelnök tehát elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben, miközben a lej továbbra is a rekordgyenge szint körül mozog, bár a jegybank a kormány bukássával szinte egy időben megemelte az irányadó kamatot.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: