Connect with us

Európai Unió

NAGYSZERŰ: Megoldódik a Szerbia és Koszovó közötti határkérdés, az EB elnöke és a szerb elnök is saját érdemének tekinti az előrelépést

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

243626096 601199997544564 5826488463507852444 n.webp
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Megszületett a megállapodás! (We have a deal!) – adta diadalittasan ország-világ tudtára Miroslav Lajčák a Twitteren. Az Európai Unió különmegbízottja közölte, hogy két napos intenzív tárgyalások után léterjött a megállapodás a jarinjei és brnjaki határátkelőnél kialakult helyzet megoldására. Ennek alapján a koszovói különleges rendőrség (Regional Operations Support Unit, ROSU) visszavonul, a szerbek pedig lebontják a barikádokat. Lajčák egyúttal köszönetet mondott a szerb és a koszovói (albán) küldöttségvezetőnek azért, hogy készek voltak a tárgyalásra és a megállapodásra az emberek érdekében.

Visszavonják, lebontják

Az uniós közvetítéssel létrejött megállapodás első pontja szerint a koszovói rendőröket visszavonják, a szerb barikádot lebontják, és mindez párhuzamosan történik október 2-án, vagyis szombaton reggel 8 óra és 16 óra között.

A visszavonulás és a lebontás előtt a KFOR kivonul a jarinjei és a brnjaki átkelőhöz, és körülbelül két hétig marad ott, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a mozgásszabadságot. egyezseg hatar

A második pont előrevetíti, hogy október 4-én, reggel nyolc órakor ideiglenesen matricarendszer lép hatályba, amíg nem születik végleges megoldás.

A harmadik pont szerint az EU, Belgrád és Pristina uniós vezetéssel közös munkacsoport állít fel annak érdekében, hogy az “uniós szabályok és gyakorlat alapján” tartós megoldást találjon a rendszámok kérdésére.

A munkacsoport első ülését 2021. október 21-én tartják Brüsszelben, és a testület az első üléstől számított hat hónapon belül ismerteti a tartós megoldásra vonatkozó javaslatait.

A megállapodás kisajátítása

A megállapodás mindenképpen a nap elsőszámú hírének számít, bár a Balkánon az ilyen hírekkel kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, a kilencvenes években láttunk már jó néhány egyezséget, amely soha nem vált valóra, mert vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mindkét fél megszegte.

A fenti megállapodás “politikai kisajátítása” máris megkezdődött, Ursula von der Leyen, bizottsági elnök ugyanis a Twitteren magának “rekvirálta a dicsőséget”, és ehhez csatolta Miroslav Lajčák diadalittas bejelentését.


– Melegen üdvözlöm a Szerbia és Koszovó között ma Brüsszelben kötött megállapodást

– írta a Twitteren a bizottsági elnök, aki ehhez még hozzátette, hogy ez nagyon pozitív fejlemény azokat a találkozókat követően, amelyeket a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel tartott. Ursula von der Leyen ezzel ugyan nem mondta ki, csak sugallta, hogy mindez neki köszönhető.

– Ez jó az egész régiónak. A párbeszédet most folytatni kell

– jegyezte meg még a brüsszeli bizottság vezetője.

Aleksandar Vučić szerb elnöknek az Ursulával folytatott megbeszélés közben arra is jutott ideje, hogy az Instagramon arassa le a babérokat, miközben az őt dicsőítő kormánypárti sajtó & média erőteljesen hozsannázott.

Íme a szerb elnök Instagram-bejegyzésének néhány pontja:

➡️ Nem veszik le többé a rendszámokat, nincsenek RKS (felségjelű) rendszámok, és nem kell öt eurót fizetni a semmiért, ráadásul nem kell eltávolítani a (koszovói szerbek autóiról a Szerbia által kiadott) KM (Kosovska Mitrovica) rendszámokat, és nem üldözik azokat a szerbeket, akik ezek birtokában vannak.

➡️ Megvédtük a szabad mozgáshoz való jogot, az emberek, áruk és élelmiszerek áramlását, és megőriztük a békét.

➡️ Elégedett vagyok az erőfeszítéseinkkel, az elkötelezettségünkkel és az elért eredményekkel. Államként komoly, felelősségteljes és okos módon reagáltunk. Megmutattuk, hogy mindig a népünkkel leszünk, és ez ma mindenki számára világos.


A megállapodással kapcsolatban a szerb kormánypárti média zászlóshajója, a belgrádi Informer arról számolt be, hogy Vučić kivívta a győzelmet Szerbia számára, Kurti (koszovói miniszterelnök) pedig fiaskót szenvedett, aminek következtében a “siptárok” visszavonultak, és lemondtak a rendszámok leszedéséről.

Mire jók a matricák?

A pristinai vezetés ezúttal valóban engedett a szerbeknek, ami miatt a koszovói miniszterelnököt máris támadások érik hazájában, viszont a megállapodás megőrizte a reciprocitás jelleget, csak kicsit más módon. Albin Kurti a pristinai állami televíziónak (RTK) kijelentette, hogy “amíg Szerbiában lefedik a koszovói állami szimbólumokat, addig Koszovóban ugyanilyen sorsra jutnak a szerb szimbólumok”.

– A koszovói rendőrség különleges egysége szeptember 20-án vonult ki Jarinjéba és Brnjakba, hogy megvédje a határátkelőket, az ott lévő rendőröket és a mozgás szabadságát. Mivel (a szerbek) távoznak, a különleges egységünknek nem kell ott maradnia, de mindig készen áll arra, hogy a jövőben bármikor beavatkozzon hasonló jogsértés esetén

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki mégy egyszer nyomatékosította, hogy a koszovói határrendészet továbbra is érvényt szerez a reciprocitás elvének a rendszámtáblákat illetően.

Szerbiának ugyanakkor a maga részéről nem kell lemondania az elveiről, vagyis a látszatát is elkerülheti annak, hogy elismeri Koszovó államiságát. Jól értesült belgrádi források megerősítették a BALK-nak, hogy a matricákra fontos szerep hárul, és ez éppen a nemzeti szimbólumok eltakarását jelenti.

A jövő hétfőtől mindkét fél azonos módon – matricákkal – takarja el a felségjeleket, amikor a másik autói belépnek, és ezáltal nem sérül senki érdeke sem, tehát a szerbeknek sem kell lemondaniuk eddigi elveikről.

Vagyis Vučić szerb elnök is igazat mondott, mert nem szedik le a rendszámokat, és Kurti sem másította meg a valóságot, mivel mindkét fél ugyanazt a megoldást alkalmazza: vagyis “megvan a reciprocitás”.

Eddig azért volt egyoldalú a rendszámok használata, mert a szerbek leszedették a koszovói RKS rendszámtáblákat, és helyettük a próba rendszámot kellett használni, miközben Koszovóba be lehetett menni szerb rendszámokkal. A mostani alku most tényleg kompromisszumos megoldásnak számít, mert mindkét fél megkapta, amit akart, még akkor is, ha az első pillanatban ez nem úgy tűnik.

Most már nem marad más hátra, csak be kell tartani, amivel kapcsolatban Kurtira nagyobb nyomás nehezedik a koszovói politikai színtéren, Vučić talán kevesebb ellenállásba ütközik, bár a Prva TV első helyszíni beszámolója szerint a barikádokon lévő szerbek nem akartak a megállapodással kapcsolatban nyilatkozni, ezért azt lehet feltételezni, hogy ez csendes elutasításnak számít.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava