...
Connect with us

Európai Unió

NAGYSZERŰ: Megoldódik a Szerbia és Koszovó közötti határkérdés, az EB elnöke és a szerb elnök is saját érdemének tekinti az előrelépést

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

243626096 601199997544564 5826488463507852444 n.webp
Olvasási idő: 4 perc

Megszületett a megállapodás! (We have a deal!) – adta diadalittasan ország-világ tudtára Miroslav Lajčák a Twitteren. Az Európai Unió különmegbízottja közölte, hogy két napos intenzív tárgyalások után léterjött a megállapodás a jarinjei és brnjaki határátkelőnél kialakult helyzet megoldására. Ennek alapján a koszovói különleges rendőrség (Regional Operations Support Unit, ROSU) visszavonul, a szerbek pedig lebontják a barikádokat. Lajčák egyúttal köszönetet mondott a szerb és a koszovói (albán) küldöttségvezetőnek azért, hogy készek voltak a tárgyalásra és a megállapodásra az emberek érdekében.

Visszavonják, lebontják

Az uniós közvetítéssel létrejött megállapodás első pontja szerint a koszovói rendőröket visszavonják, a szerb barikádot lebontják, és mindez párhuzamosan történik október 2-án, vagyis szombaton reggel 8 óra és 16 óra között.

A visszavonulás és a lebontás előtt a KFOR kivonul a jarinjei és a brnjaki átkelőhöz, és körülbelül két hétig marad ott, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a mozgásszabadságot. egyezseg hatar

A második pont előrevetíti, hogy október 4-én, reggel nyolc órakor ideiglenesen matricarendszer lép hatályba, amíg nem születik végleges megoldás.

A harmadik pont szerint az EU, Belgrád és Pristina uniós vezetéssel közös munkacsoport állít fel annak érdekében, hogy az „uniós szabályok és gyakorlat alapján” tartós megoldást találjon a rendszámok kérdésére.

A munkacsoport első ülését 2021. október 21-én tartják Brüsszelben, és a testület az első üléstől számított hat hónapon belül ismerteti a tartós megoldásra vonatkozó javaslatait.

A megállapodás kisajátítása

A megállapodás mindenképpen a nap elsőszámú hírének számít, bár a Balkánon az ilyen hírekkel kapcsolatban érdemes óvatosnak lenni, a kilencvenes években láttunk már jó néhány egyezséget, amely soha nem vált valóra, mert vagy az egyik, vagy a másik, esetleg mindkét fél megszegte.

A fenti megállapodás „politikai kisajátítása” máris megkezdődött, Ursula von der Leyen, bizottsági elnök ugyanis a Twitteren magának „rekvirálta a dicsőséget”, és ehhez csatolta Miroslav Lajčák diadalittas bejelentését.


Melegen üdvözlöm a Szerbia és Koszovó között ma Brüsszelben kötött megállapodást

– írta a Twitteren a bizottsági elnök, aki ehhez még hozzátette, hogy ez nagyon pozitív fejlemény azokat a találkozókat követően, amelyeket a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel tartott. Ursula von der Leyen ezzel ugyan nem mondta ki, csak sugallta, hogy mindez neki köszönhető.

Ez jó az egész régiónak. A párbeszédet most folytatni kell

– jegyezte meg még a brüsszeli bizottság vezetője.

Aleksandar Vučić szerb elnöknek az Ursulával folytatott megbeszélés közben arra is jutott ideje, hogy az Instagramon arassa le a babérokat, miközben az őt dicsőítő kormánypárti sajtó & média erőteljesen hozsannázott.

Íme a szerb elnök Instagram-bejegyzésének néhány pontja:

➡️ Nem veszik le többé a rendszámokat, nincsenek RKS (felségjelű) rendszámok, és nem kell öt eurót fizetni a semmiért, ráadásul nem kell eltávolítani a (koszovói szerbek autóiról a Szerbia által kiadott) KM (Kosovska Mitrovica) rendszámokat, és nem üldözik azokat a szerbeket, akik ezek birtokában vannak.

➡️ Megvédtük a szabad mozgáshoz való jogot, az emberek, áruk és élelmiszerek áramlását, és megőriztük a békét.

➡️ Elégedett vagyok az erőfeszítéseinkkel, az elkötelezettségünkkel és az elért eredményekkel. Államként komoly, felelősségteljes és okos módon reagáltunk. Megmutattuk, hogy mindig a népünkkel leszünk, és ez ma mindenki számára világos.


A megállapodással kapcsolatban a szerb kormánypárti média zászlóshajója, a belgrádi Informer arról számolt be, hogy Vučić kivívta a győzelmet Szerbia számára, Kurti (koszovói miniszterelnök) pedig fiaskót szenvedett, aminek következtében a „siptárok” visszavonultak, és lemondtak a rendszámok leszedéséről.

Mire jók a matricák?

A pristinai vezetés ezúttal valóban engedett a szerbeknek, ami miatt a koszovói miniszterelnököt máris támadások érik hazájában, viszont a megállapodás megőrizte a reciprocitás jelleget, csak kicsit más módon. Albin Kurti a pristinai állami televíziónak (RTK) kijelentette, hogy „amíg Szerbiában lefedik a koszovói állami szimbólumokat, addig Koszovóban ugyanilyen sorsra jutnak a szerb szimbólumok”.

A koszovói rendőrség különleges egysége szeptember 20-án vonult ki Jarinjéba és Brnjakba, hogy megvédje a határátkelőket, az ott lévő rendőröket és a mozgás szabadságát. Mivel (a szerbek) távoznak, a különleges egységünknek nem kell ott maradnia, de mindig készen áll arra, hogy a jövőben bármikor beavatkozzon hasonló jogsértés esetén

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki mégy egyszer nyomatékosította, hogy a koszovói határrendészet továbbra is érvényt szerez a reciprocitás elvének a rendszámtáblákat illetően.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html

Szerbiának ugyanakkor a maga részéről nem kell lemondania az elveiről, vagyis a látszatát is elkerülheti annak, hogy elismeri Koszovó államiságát. Jól értesült belgrádi források megerősítették a BALK-nak, hogy a matricákra fontos szerep hárul, és ez éppen a nemzeti szimbólumok eltakarását jelenti.

A jövő hétfőtől mindkét fél azonos módon – matricákkal – takarja el a felségjeleket, amikor a másik autói belépnek, és ezáltal nem sérül senki érdeke sem, tehát a szerbeknek sem kell lemondaniuk eddigi elveikről.

Vagyis Vučić szerb elnök is igazat mondott, mert nem szedik le a rendszámokat, és Kurti sem másította meg a valóságot, mivel mindkét fél ugyanazt a megoldást alkalmazza: vagyis „megvan a reciprocitás”.

Eddig azért volt egyoldalú a rendszámok használata, mert a szerbek leszedették a koszovói RKS rendszámtáblákat, és helyettük a próba rendszámot kellett használni, miközben Koszovóba be lehetett menni szerb rendszámokkal. A mostani alku most tényleg kompromisszumos megoldásnak számít, mert mindkét fél megkapta, amit akart, még akkor is, ha az első pillanatban ez nem úgy tűnik.

Most már nem marad más hátra, csak be kell tartani, amivel kapcsolatban Kurtira nagyobb nyomás nehezedik a koszovói politikai színtéren, Vučić talán kevesebb ellenállásba ütközik, bár a Prva TV első helyszíni beszámolója szerint a barikádokon lévő szerbek nem akartak a megállapodással kapcsolatban nyilatkozni, ezért azt lehet feltételezni, hogy ez csendes elutasításnak számít.
Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.