Connect with us

B A Balkanac

KI IS HALT MEG VALÓJÁBAN? Egy szimpatikus zsivány a Petőfi Sándor moziban: avagy a telepi Belmondo

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belmondo ff
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

 
Franciaország csütörtökön állami gyászszertartáson búcsúztatta el a 88 éves korában elhunyt Jean- Paul Belmondót, temetése péntek délelőtt volt, a gyászmisét a Saint- Germain des Prés templomban tartották. Jean- Paul Belmondo a mozi kultikus alakjának számított, a új hullám legfontosabb alkotásainak főszerepeit játszhatta el; élete során mintegy száz filmben szerepelt, és több mint 40 színházi darabban állt a közönség elé.

Hallhattuk, olvashattuk, hogy nyolcvannyolc éves korában távozott közülünk Jean- Paul Belmondo. Ügyvédje szerint a világsztár francia színészt lakásán hagyta cserben az élet. Állítólag nagyon fáradt volt már az elmúlt időszakban, ezért nem is küzdött foggal-körömmel az éltető levegőért. Szép csendben távozott.

Az európai filmművészet egyik ikonja ment el, írják mindenütt. Szinte nincs olyan filmrajongó, legalábbis az idősebb generációkból nincs, aki ne kedvelte volna valamelyik szerepében. Láthattuk őt – súlyosabb alakításai mellett – sok könnyedébb megvalósításban szimpatikus csirkefogónak, amilyen például a Szabadlábon Velencében vagy az Ászok ásza. Végtelenül szomorú pofázmánnyal nevettetőnek, például a Két nap az élet-ben, vagy bitang szívtiprónak, jusson csak eszünkbe pl. a Bolond Pierrot. A legmaradandóbbat azonban valószínűleg mindjárt az első filmjében, az 1960-as Godard-filmben, a francia feketehullámos remekműben, a Kifulladásig-ban alkotta meg (a kisfiús hajú Jean Seberggel az oldalán), amelyben egy piti kis autótolvajt alakít, aki az amerikai gengsztereket majmolja. De bármit csinált is Belmondo, igazából emlékezetessé az a bunyótól edzett férfias arca, telt ajkú széles mosolya és a maga módján páratlan természetessége tette. Mindenekfelett az a csodálatos mimikája – emeli itt ki B. A. B. –, amelyben nehéz volt megverni őt. Egyszer például azt játszotta, hogy beszabadul egy bárba, ahol épp zajlik az izgalmas vetkőzés. Nincs alkalma leülni a közönség közé, oldalról nézi a dolgot, közben a kamera csak az ő arcát mutatja. – Még így is pontosan leolvasható róla, hogy mikor, melyik ponton éppenséggel hol tart a nagy esemény. Nem kevésbé az, hogy milyen intenzitással zajlik. KI IS HALT MEG VALÓJÁBAN? Egy szimpatikus zsivány a Petőfi Sándor moziban: avagy a telepi Belmondo

Életrajzírói rendre kiemelik, hogy a kis Jean- Paul művészcsaládba született bele. Édesapja szobrász volt, édesanyja festő, ő maga pedig gyerekként bohóc szeretett volna lenni. A sportok közül leginkább a labdarúgás és a boksz érdekelte, utóbbiban különösen ügyesnek bizonyult. Ezt a tudását később a filmbéli szerepeiben gyakran kamatoztatta. szemszögből fontos, hogy Belmondo amúgy nagy Papp László-rajongó volt, erről beszélt is többek közt egy, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról szóló dokumentumfilmben. Amúgy szoros barátság fűzte Alain Delonhoz (lásd Borsalino!), legkitartóbb barátja azonban egy kutya volt. A négylábút az úgyszintén világsztár, az egykori szexszimbólum, később vérmes állatvédő, Brigitte Bardot ajándékozta neki. (Lásd mellesleg az Ember és kutyája! c. filmet retrospektíve!) Ezzel a négylábú barátjával hallgatta gyakran Ennio Morricone zenéjét, és szép is lett volna, ha így, Morricone kedvenc zenéjére szenderül el örökre a sokszor díjazott Jean- Paul Belmondo.

A valamikor működő, Petőfi Sándorról elnevezett újvidéki telepi moziban a hetvenes években volt népszerűsége csúcsán Belmondo. Holtversenyben a apacs törzsfőnököt alakító Pierre Brice francia színészkollégával, az indokínai és az algériai háború veteránjával. Sok filmjét levetítették ott mindkettejüknek. Aztán amikor beáldozta azt az egyetlen drága életét, hogy megmentse sápadtarcú testvérét, Old Shatterhandet, Belmondo maga maradt a pályán, hogy bevárja az olasz westernek hullámtaraját. Maga az élő telepi Belmondo pedig ott dolgozott a közeli benzinkúton. Polgári nevén: Dragan Jović.

Dragan talán egy picit magasabb volt Belmondónál, amúgy kiköpött Jean- Paul. Főleg ha a séróját is olyanra igazította, amire utóbb tudatosan rájátszott, amikor látta, mekkora sikere van. A telepi Grizer borbély utóbb már rutinosan hozta a Belmondo-frizurát, s az idő múltával aztán nem csak Dragant kellett olyanra nyírni, akadtak más érdeklődők is. Egyébként ezermester volt a srác. Emlékezetes maradt, hogy egyik alkalommal ő rakta vissza tiszta magyarbaráti alapon grátisz a telepi katolikus templom kipottyant kilincsét, emellett más zárak javítását is vállalta, ám széles spektrumába belefértek a különféle csapok, biciklik és egyebek is. Viszont az maradt a legemlékezetesebb, amikor rövid időre felcsapott jegyszedőnek. Kicsit elmosta már ezt is az idő, de valahogy úgy rakható össze a történet, mintha a legrangosabb újvidéki filmszínház szerepében lévő Arena (vagy netán a Jadran?) valamely szellemes emberének a remek ötlete lett volna, hogy a Kifulladásig vetítésénél, egyáltalán a Belmondo-filmek sorozatánál Dragan álljon a mozi ajtajában, ami kisebb fajta szenzációt keltett. Még a hétvégi sajtóban is megjelent, ahogy ott pózol a mi telepi Belmondónk.

Aztán, ugye, minden és mindenki felett eljár az idő, ez történt Dragannal is. Mielőtt végleg eltűnt volna a képből, kedvenc kocsmájában elmesélte a haveroknak, hogy örökre elmegy Franciaországba a bátyókájához – tényleg volt neki egy idősebb fiútestvére Párizsban –, és bár hallotta, hogy az igazi Belmondo nem nagyon szereti a dublőröket, ő mégis bepróbálkozik, hátha. Mert ha sikerrel jár, brate mili, a kenyér biztosított. Mindenesetre elkezdett már tanulni franciául. Oui? – És hát kérem, végezetül gondolkodjunk csak szépen el: ha Dragan sikerrel járt, abban az esetben jogos a kérdés, hogy akkor most valójában ki is halt meg?

Persze, rossz viccnek elég jó, de mentségünkre szolgáljon, hogy Jean- Paul Belmondo imádta a feketehumort. Ha esetleg nem is egészen az utolsó pillanatáig.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava