Connect with us

Afganisztán

AFGÁNKÉRDÉS: Szerbiában csak a bizonytalanság biztos, avagy a szabadnak hitt világ kollaboránsai

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

afgan vege
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A világsajtó valószínűleg legattraktívabb témája a tálibok augusztus 15-i bevonulása Kabulba és hatalomra jutásuk Afganisztánban. Minden kétséget kizáróan a tálib erők rövid időn belül, egyetlen nagyobb csata nélkül történt, hihetetlenül gyors előrenyomulása, valamint az amerikai megszállás alatt létrejött hatalmi rendszer szétesése – elsőrendű hírnek számít. Az egész folyamat egy sor kérdést vet fel világszerte, de a Balkánon is.

Milyen hatással lesz a Balkánra?

Sok egymástól eltérő oka lehet annak, hogy az amerikaiak kivonulnak Afganisztán, és átengedik az országot azoknak a politikai erőknek, amelyeket a washingtoni kormány ősellenségnek tekint – ezt akár érthetetlen fejleménynek is nevezhetjük. Mit hoz az új rendszer Afganisztán népeinek, szomszédainak, és mit jelent ez majd a globális politikai színtéren, nem utolsósorban a Balkánon?

Bármennyire is meglepő, az említett eseményeknek hatásuk lesz a balkáni térségre is, és ez idővel egyre láthatóbbá válik.

Az első tényező, ami a balkáni országok számára jelentős, az afgán menekültek kérdése, vagyis egészen pontosan, hogy mi lesz azokkal az afganisztániakkal, akik (okkal vagy ok nélkül) a tálibok bosszújától tartanak, mert együttműködtek a megszálló hatalommal, és az elmúlt húsz évben részt vettek a közigazgatásban.

Amikor az Egyesült Államok bejelentette kivonulását Afganisztánból, az akkori adminisztrációnak, az amerikai hadseregnek, vagy a szövetségesek hadseregeinek dolgozó afgánok jó része felhívást intézett az amerikaiakhoz, hogy ne vonuljanak ki, vagy legalább nyújtsanak nekik menedéket az Egyesült Államokban, illetve valahol a Nyugaton biztosítsanak nekik biztonságos elhelyezést.

Az amerikai kormány többször hangsúlyozta, hogy munkatárasainak bizonyos részét evakuálja, és befogadja.

Ugyanazon a napon, amikor a tálib hadsereg elfoglalta Kabult, az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatott adott ki az afganisztániak jogáról, hogy elhagyják az országot, ha “szabadságban, biztonságban és méltóságban” szeretnének élni, és egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítse őket ebben.

Augusztus 20-ig a felhívást 114 ország írta alá, köztük az összes balkáni ország, kivéve Bosznia- Hercegovinát és Magyarországot, bár az utóbbi földrajzilag semmiképpen sem tartozik a Balkánhoz. Bosznia- Hercegovina külügyminiszter asszonya aláírta a nevezett dokumentumot, a boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) képviselői azonban azt állítják, hogy mindez a háromtagú elnökség jóváhagyása nélkül történt, és így érvénytelen.

Biztos csak a bizonytalanság

A várakozásnak megfelelően az első balkáni aláírók között volt Albánia, Észak- Macedónia és Koszovó. Ezek az országok egyúttal legmagasabb szinten jelentették be, hogy befogadnak bizonyos számú menekültet, amihez lelkesen hozzátették, hogy ezt nem azért teszik, mert ez az amerikai szövetségesük kérése, hanem kizárólag humanitárius és emberi jogi szempontokból kifolyólag.

Ami Szerbiát illeti, a helyzet (mint általában) nem világos és bizonytalan.

Aleksandar Vučić elnök először kijelentette, hogy Szerbia nem fogad be semmiféle menekülteket, és azt mondta, hogy (új afgán) migránsok nem is jönnek Szerbiába, de hozzátette, hogy akik a menekültek ellen ágálnak, azok xenofóbok.

Miután a State Departmnet három nappal később Szerbia nevét is feltüntette a nyilatkozat aláírói között, a szerb médiában nagy volt a hallgatás, és továbbra is csak az új afganisztáni migránshullám lehetőségét latolgatták szinte minden hullámhosszon.

Néhány nappal ezelőtt Vučić elnök végül egy televíziós műsorban kijelentette, hogy Szerbia aláírta a felhívást, de semmiféle nyomást nem gyakoroltak rá, hogy menekülteket fogadjon be.

Az elhangzott nyilatkozatokból és a média ezúttal “túl sokat nem mondó hallgatásából” egyáltalán nem derül ki, hogy Szerbia végül fogad-e be menekülteket, vagy sem, és ha befogadja őket, akkor hányan lesznek, és mi lesz a státuszuk.

Ez a felvetés érvényes a környező országokra is, ezek a kérdések továbbra is nyitottak: nem teljesen világos, hogy a most érkező afgánok a terveknek megfelelően tényleg elmennek egyszer, vagy esetleg a Balkánon maradnak részben vagy egészben.

Lesz-e újabb migránshullám?

Ami az esetleges migránshullámot illeti, az kevéssé valószínűsíthető, mert “Afganisztán kijáratait” a tálibok ellenőrzik, többek között a kabuli nemzetközi repülőteret is, s ezekben a napokban jelentették be, hogy az országból való távozást csak külföldi állampolgároknak engedélyezik.

Ennél fontosabb kérdésnek tűnik, hogy mi történik az Iránban, Pakisztánban és Törökországban levő afgán menekültek millióival, és ezek az események kihatnak-e a sorsukra?

A világ most azt figyeli, hogy mi történik Afganisztánban, a helyzet áttekintésére irányuló próbálkozások azonban önmagukban stratégiai szintű megfontolásokat követelnek.

Több mint nyilvánvaló, hogy a jól csengő Open Balkanra keresztelt “mini- Schengen” országok teljes szívvel-lélekkel igyekeznek segíteni az amerikaiaknak.

Tekintet nélkül az európai értékekre történő esküdözésekre, kevéssé valószínű, hogy ezeket a döntéseket az amerikai diplomácia befolyása vagy kérése nélkül, önállóan hozták volna meg, és még az is lehet, hogy a néha “kis Trumpként” is emlegetett Richard Grenell nemrégi balkáni látogatása is hatással volt az események alakulására.

Úgy tűnik, hogy a “mini- Schengen” országaiban a szabad szolgáltatás-, áru- és tőkeáramlás, valamint a közös elektro-energetikai projektek és autópályák építésére vonatkozó elképzelések mellett bevezethetjük a világ távoli részéből menekült amerikai kollaboránsok beáramlásának fogalmát, érezzünk is bármennyire együtt az afgánokkal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Albánia

ÖNGÓL: Több, mint 150 afgán rekedt Albániában a nem hiteles kanadai dokumentumok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kanada
KANADAI CSAPATOK AFGANISZTÁNBAN: Kanada leghosszabb háborúja, amelyet kizárólag önkéntesek vívtak, akik újra és újra beálltak a sorba (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

2021 októberében a FIFA azt ünnepelte, hogy több, mint 150 embert menekített ki a tálibok által ellenőrzött Afganisztánból. A szervezet arra számított, hogy a sportolókból és emberi jogi aktivistákból álló afgán csoportot rövid idő alatt Kanadába telepítik át. A tálib hatalomátvételt követően az észak-amerikai ország több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezte, köztük női vezetők, emberi jogi aktivisták és újságírók számára nyújtott volna védelmet, hogy megóvja őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától. Most viszont kiderült, hogy 150 afgán rekedt Albániában, mert nincsenek rendben a Kanadától kapott papírjaik.

Nem hamisak, de nem is hitelesek

A beutazáshoz szükséges dokumentumok Marilou McPhedran kanadai szenátor irodájából származnak. Ámbár McPhedran segítségével a csoport elhagyta Afganisztánt, most nem tudja megtenni a transzatlanti utat Kanadába, mert az ottawai szövetségi kormány szerint a dokumentumok nem hitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

A hírt először a The Globe and Mail kanadai napilap közölte egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kanada

A kanadai szenátor állítólag a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapott sablon alapján állította ki a dokumentumokat (Forrás: Twitter, Marilou McPhedran)

A FIFA korában arra számított, hogy a teljes csoportot, amelynek sportolók és emberi jogi aktivisták a tagjai, rövid időn belül Kanadába telepítik át, merthogy megkapták a kanadai úti okmányokat. A dokumentumokat McPhedran irodája küldte a FIFÁ-nak, amely aztán szétosztotta azokat az afgánok között.

Az afgánok nevét is tartalmazó okmányok alapján két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a kanadai hatóságok, vagy éppenséggel az ottawai kormány engedélyezte az afgánok számára a beutazást, ez azonban azóta sem történt meg, az afgánok Albániában vesztegelnek.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Albániában és Kanadában is. Az albán hatóságok folytatják a dokumentumok hitelességének vizsgálatát, miközben (vélhetően a FIFÁ-val karöltve) gondoskodnak az érintett afgánokról.

Kiszivárgó hírek szerint a FIFÁ-val kapcsolatban álló 163 afgán menekült, akiknek nem engedélyezték a Kanadába történő beutazást, az elmúlt másfél évet egy albániai szállodában töltötte.

Lényegében arról van szó, hogy a kérdéses okmányok bár nem hamisak, de nem is közhitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

Egy kanadai szövetségi illetékes szerint, akit nem nevezett meg a Globe, összesen 228 afgán volt kapcsolatban a FIFÁ-val, és kapott okmányokat McPhedran irodájától.

Ezek az afgánok most két folyamatban lévő bírósági eljárásban próbálják kötelezni a kanadai kormányt, hogy fogadja el a dokumentumokat, és engedélyezze számukra a belépést Kanadába.

A meg nem nevezett kanadai illetékes szerint ugyanakkor az afgánok egyike sem nyújtott be hivatalos kérelmet, hogy az ottawai kormány afgán menekültekre vonatkozó különleges bevándorlási programjának keretében utazzon Kanadába.

Folyik a huzavona

Közben folyik a huzavona a kérdéses okmányok körül, mivelhogy az ügyben van egy jogértelmezési csavar, vagyis keletkezett egy hiátus, fekete lyuk, vagy nevezzük bárminek, a valódi közhiteles okmányokat ugyanis a kanadai törvények szerint vagy a szövetségi bevándorlási minisztérium, vagy a kanadai globális ügyek minisztériuma bocsátja ki, és nem egy szenátor irodája.

Ezek után aligha meglepő a kanadai kormánynak az álláspontja, miszerint a szenátor asszony irodájából származó dokumentumok nem közhitelesek, és az ügyet a rendőrséghez utalták, ami azt jelzi, hogy okirathamisításra gyanakodnak.

Kanada

Afgán menekültek egy szerbiai befogadó központban (Forrás: BALK)

McPhedran ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy ő és irodája jóhiszeműen küldte ki a szenátori dokumentumokat, hogy segítsen a veszélyben lévő afgánokon, a dokumentumok kiállításához szükséges sablont pedig a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapta.

Egy bírósági beadványban McPhedran közölte, hogy irodája 640 ilyen levél kiadásában közreműködött, vagyis még előbukkanhatnak “nem közhiteles afgánok”.

A középutas vagy mérsékelten konzervatívnak tekinthető Globe and Mail az üggyel kapcsolatban megállapította, hogy Kanada és más NATO-szövetségesek nagyrészt kudarcot vallottak azoknak az afgánoknak a megmentésére tett erőfeszítésekben, akiknek a brutális fundamentalista tálib rezsim 2021. augusztusi hatlomátvételével párhuzamosan menedékjogot ígértek.

Azokban az időkben a FIFÁ-ra óriási nyomás nehezedett, hogy segítsen megmenteni a női sportolókat, mert fennállt a veszélye, hogy a tálibok esetleg üldözik őket.

A FIFA segít

A FIFA szóvivője az üggyel kapcsolatban a Globe-nak elmondta, hogy a csoport 2021. novemberben történt kimenekítése óta a nemzetközi labdarúgószövetség fedezi az afgán sportolók, a hozzájuk kapcsolódó személyek és a jogvédők költségeit, vagyis fizetik a számukra biztosított szállást, étkezést, egészségügyi ellátást és az egyéb felmerülő számlákat.

A csoport számára emellett tanácsadási támogatást, angolórákat és személyenként havi 50 dolláros ösztöndíjat is biztosítanak.

A BALK úgy tudja, hogy központi megbízás alapján Albániában egy magyar női festőművész segít a menekült nőknek és gyerekeknek, hogy a művészet segítségével dolgozzák fel a traumákat.

A FIFA-szóvivő elmondta, hogy a csoportba tartozó gyermekek iskoláztatását, óvodáját és egyéb gondozását az UNICEF és a Save the Children intézi, ezek a szervezetek a csoport tagjainak jogi támogatást nyújtanak az állandó lakóhely biztosításához.

Az előzményekhez tartozik, hogy miután az amerikai és a NATO-erők kivonulása után a tálibok 2021-ben visszaszerezték a hatalmat Afganisztán felett, Albánia beleegyezett, hogy legalább egy évre több ezer afgán menekültet fogad be.

Ez alapvetően azokra az Egyesült Államokba tartó afgánokra vonatkozott, akik vízumellenőrzés alatt álltak, és a vízumhoz szükséges átvilágítás befejezésére vártak.

Amikor 2021-ben világossá vált, hogy Kanada nem fogadja be az FIFA által kimenekített afgánokat, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azon kezdett dolgozni, hogy egy harmadik országot találjon nekik, ahol letelepedhetnek.

A forrás szerint a szervezet arra számít, hogy sikerül megoldást találni, ugyanakkor “alternatívaként” elvárja, hogy Kanada tartsa tiszteletben a McPhedran szenátor asszony által kiadott dokumentumokba foglalt kötelezettségvállalásokat.

Harmadik lehetőségként az is felmerülhet, hogy az afgánok Albániában maradnak, ha ebbe netalán beleegyeznek, merthogy nem ezt ígérték nekik, és “nem ilyen lóról álmodtak”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava