Connect with us

Bosznia

POZITÍV CENZÚRA? A Twitter és a YouTube törli a srebrenicai népirtást tagadó tartalmakat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Egyre inkább politizálnak a nagy internetes szolgáltatók, mint például a Twitter és a YouTube, a Twitter már sokadszor. A legújabb fejlemény, hogy a Twitter és a YouTube is törli a srebrenicai népirtást tagadó tartalmakat. Erről a valamikor áttételesen az amerikai kormány által alapított, és a CIA által is finanszírozott Szabad Európa Rádió újabban csak internetes portálként működő felületén számolt be, amelyen úgy fogalmazott, hogy a srebrenicai mészárlás azt követően következett be, hogy a holland ENSZ-kontingens “nem volt hajlandó” többé oltalmat biztosítani a városban tartózkodó muszlimoknak. Ez a tények elferdítése, a hollandok ugyanis tehetetlenek voltak a szerb túlerővel szemben.

Véletlen egybeesés?

Érdekes ívük van a Srebrenicával kapcsolatos legutóbbi eseményeknek: először a montenegrói parlament fogadott el egy hétpontos törvényt, amelynek első pontja határozottan elítéli a srebrenicai népirtást; harmadik pontja pedig megtiltja a népirtás tényének tagadását vagy lebecsülését a nyilvánosság előtt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte a törvény elfogadását. A State Department úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok pozíciója ebben a kérdésben tartós és megingathatatlan: az európai történelemnek ezt a fájdalmas fejezetét soha nem szabad letagadni vagy elfeledni.

Ezt követően a koszovói parlament fogadott el határozatot, amelyben elítélte a srebrenicai mészárlást, és ezzel a második ország volt a Balkánon, amely hivatalosan is népírtásnak minősítette a 26 éve történt eseményeket.

Ilyen “előkészítés után” Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai főképviselője rendelettel módosította a bosznia-hercegovinai büntető törvénykönyvet, és megtiltotta a népirtás tagadását, ami csak fokozta a káoszt, és jó alkalmat kínált a boszniai szerbeknek a “nemzeti sorok összezárására“.

Most pedig a közösségi média egyik vezető platformja és a legnagyobb videómegosztó döntött úgy, hogy töröl minden tartalmat, amely megsérti a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szigorú szabályokat.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék (ICTY) és a Nemzetközi Bíróság (ICJ) már korábban népirtásként definiálta a történteket.

Pozitív cenzúra?

A Twitter és a Google megerősítette a Szabad Európának, hogy törlik azokat a tartalmakat, amelyek tagadják, hogy 1995-ben népírtás történt a bosznia-hercegovinai Srebrenica térségében.

A Kanadai Népirtáskutató Intézet (Research of Genocide Canada, IRGC) – amelynek igazgatója a bosnyák származású Emir Ramic akadémikus – szerdán szólította fel a két technológiai óriást, hogy tiltsák be platformjaikon a srebrenicai népirtás tagadását.

Az IRGC még nem kapott választ a kérésre, amelyet július 30-án küldött a két közösségi hálózatoknak, de Ramic elmondta, hogy bízik a pozitív visszajelzésben.

A Szabad Európa további részleteket kért az IRGC kéréséről, amire a Twitter és a YouTube azt válaszolta, hogy a cégeknek “világosan alkalmazott irányelveik vannak”, amelyek tiltanak bármilyen gyűlöletbeszédet.

A YouTube-ot birtokló Google közölte: töröl minden tartalmat, amely megsérti a gyűlöletbeszéd terjesztését akadályozni hivatott szigorú szabályait.

– Világos és bejáratott szóló irányelveink vannak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban. Ezek tiltják az olyan tartalmakat, amelyek minimalizálják vagy tagadják az alaposan dokumentált eseményeket, például a srebrenicai népirtást. Ha egy tartalomról kiderül, hogy sérti ezeket az elveket, akkor eltávolítjuk

– mondta egy YouTube-szóvivő a Szabad Európának.

Hasonló választ adott a Twitter is a Szabad Európa kérdésére, ezt azonban a hírportál nem részletezte, viszont megjegyezte, hogy 1995. július 11-én a boszniai szerb erők több mint nyolcezer bosnyák muszlim fiút és férfit ejtettek fogságba a kelet-boszniai Srebrenica városban, “amikor a holland ENSZ-kontingens nem volt hajlandó többé oltalmat biztosítani nekik”.

Anélkül, hogy az ezzel kapcsolatos részeltekbe belemennénk, el kell mondanunk, hogy éppen a hollandok voltak azok, akik “nemzeti és politikai” szinten vezekeltek a srebrenicai események miatt, igaz a velük kapcsolatos mondatot ezúttal csak a Szabad Európa magyar kiadása tartalmazza, az eredeti angol oldal nem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava