Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

POZITÍV CENZÚRA? A Twitter és a YouTube törli a srebrenicai népirtást tagadó tartalmakat

srebrenica 1
Olvasási idő: 2 perc

Egyre inkább politizálnak a nagy internetes szolgáltatók, mint például a Twitter és a YouTube, a Twitter már sokadszor. A legújabb fejlemény, hogy a Twitter és a YouTube is törli a srebrenicai népirtást tagadó tartalmakat. Erről a valamikor áttételesen az által alapított, és a CIA által is finanszírozott Szabad Európa Rádió újabban csak internetes portálként működő felületén számolt be, amelyen úgy fogalmazott, hogy a srebrenicai mészárlás azt követően következett be, hogy a holland ENSZ-kontingens “nem volt hajlandó” többé oltalmat biztosítani a városban tartózkodó muszlimoknak. Ez a tények elferdítése, a hollandok ugyanis tehetetlenek voltak a túlerővel szemben.

Véletlen egybeesés?

Érdekes ívük van a Srebrenicával kapcsolatos legutóbbi eseményeknek: először a parlament fogadott el egy hétpontos törvényt, amelynek első pontja határozottan elítéli a srebrenicai népirtást; harmadik pontja pedig megtiltja a népirtás tényének tagadását vagy lebecsülését a nyilvánosság előtt.

Az külügyminisztériuma üdvözölte a törvény elfogadását. A State Department úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok pozíciója ebben a kérdésben tartós és megingathatatlan: az európai történelemnek ezt a fájdalmas fejezetét soha nem szabad letagadni vagy elfeledni.

Ezt követően a koszovói parlament fogadott el határozatot, amelyben elítélte a srebrenicai mészárlást, és ezzel a második ország volt a Balkánon, amely hivatalosan is népírtásnak minősítette a 26 éve történt eseményeket.

Ilyen “előkészítés után” , a nemzetközi közösség távozó boszniai főképviselője rendelettel módosította a bosznia-hercegovinai büntető törvénykönyvet, és megtiltotta a népirtás tagadását, ami csak fokozta a káoszt, és jó alkalmat kínált a boszniai szerbeknek a “nemzeti sorok összezárására“.

Most pedig a közösségi média egyik vezető platformja és a legnagyobb videómegosztó döntött úgy, hogy töröl minden tartalmat, amely megsérti a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szigorú szabályokat.

A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék (ICTY) és a Nemzetközi Bíróság (ICJ) már korábban népirtásként definiálta a történteket.

Pozitív cenzúra?

A Twitter és a Google megerősítette a Szabad Európának, hogy törlik azokat a tartalmakat, amelyek tagadják, hogy 1995-ben népírtás történt a bosznia-hercegovinai térségében.

A Kanadai Népirtáskutató Intézet (Research of Genocide Canada, IRGC) – amelynek igazgatója a bosnyák származású Emir Ramic akadémikus – szerdán szólította fel a két technológiai óriást, hogy tiltsák be platformjaikon a srebrenicai népirtás tagadását. emir raic


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az IRGC még nem kapott választ a kérésre, amelyet július 30-án küldött a két közösségi hálózatoknak, de Ramic elmondta, hogy bízik a pozitív visszajelzésben.

A Szabad Európa további részleteket kért az IRGC kéréséről, amire a Twitter és a YouTube azt válaszolta, hogy a cégeknek „világosan alkalmazott irányelveik vannak”, amelyek tiltanak bármilyen gyűlöletbeszédet.

A YouTube-ot birtokló Google közölte: töröl minden tartalmat, amely megsérti a terjesztését akadályozni hivatott szigorú szabályait.

Világos és bejáratott szóló irányelveink vannak a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban. Ezek tiltják az olyan tartalmakat, amelyek minimalizálják vagy tagadják az alaposan dokumentált eseményeket, például a srebrenicai népirtást. Ha egy tartalomról kiderül, hogy sérti ezeket az elveket, akkor eltávolítjuk

– mondta egy YouTube-szóvivő a Szabad Európának.

Hasonló választ adott a Twitter is a Szabad Európa kérdésére, ezt azonban a hírportál nem részletezte, viszont megjegyezte, hogy 1995. július 11-én a boszniai szerb erők több mint nyolcezer bosnyák fiút és férfit ejtettek fogságba a kelet-boszniai Srebrenica városban, “amikor a holland ENSZ-kontingens nem volt hajlandó többé oltalmat biztosítani nekik”.


Anélkül, hogy az ezzel kapcsolatos részeltekbe belemennénk, el kell mondanunk, hogy éppen a hollandok voltak azok, akik “nemzeti és politikai” szinten vezekeltek a srebrenicai események miatt, igaz a velük kapcsolatos mondatot ezúttal csak a Szabad Európa kiadása tartalmazza, az eredeti angol oldal nem.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: