ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel?

Olvasási idő: 5 perc

 
Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa megerősítette a Ratko Mladićra kimondott elsőfokú ítéletet, amely szerint a boszniai szerb hadsereg parancsnokának büntetése életfogytig tartó szabadságvesztés. Ha Ratko Mladić három életfogytiglanit kapott volna, akkor is azt mondanám, hogy kevés. Mert nincs az a centi, amellyel mérhető lenne a bűn nagysága, amit Mladić elkövetett. Ugyanakkor viszolyogva nézem, hogy a hágai döntést sokan az igazság diadalaként ünneplik. Pedig nem az, közel sem az. Ez a győztesek diadala, akik így leplezik a maguk felelősségét.


Hideg tél

Hideg volt 1996 tele, amikor Vrnjačka Banja fölött a hegyekben autóztam egy szerbiai titkos kiképző központ felé. Egyedül voltam az autóban, és az jutott eszembe, hogy bármi történhet velem. Eggyel több vagy kevesebb hulla a balkáni háborúban, semmit nem jelent. mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 1 500x337

Ez a kép az említett időpontban készült.

De Slobodan Milošević rezsimje akkor még nem jutott el arra a pontra, hogy Szerbiában gyilkoljon. Később majd eljut, de akkor még kínosan ügyelt arra, hogy Szerbiában ne legyen öldöklés. Ezzel igyekezett annak a látszatát kelteni, hogy Szerbiának nincs köze a háborúhoz. Pedig igencsak volt.

Ennek a politikának köszönhette az életét az a körülbelül kétszáz srebrenicai bosnyák, akik valamilyen őrült ötlettől vezérelve nem a bosnyák fegyveresek által ellenőrzött területek felé menekültek. Vagy csak véletlenül.

Körülbelül kétszázan jutottak be Szerbiába, átúszták a Drinát, vagy csónakkal keltek át a folyón. Onnan tudták, hogy Szerbiában vannak, hogy már nem lőttek rájuk.

A szerbiai rendőrök begyűjtötték, és két táborban helyezték el őket, az egyik tábor Vrnjačka Banja, a másik Užice fölött volt, az egyik egy eldugott völgykatlanban, a másik egy elhagyatott gyártelepen, amelynek a kéményéről akkor még nem szedték le a T I T O feliratot.

A tábor létéről suttogtak ugyan Belgrádban, de senki sem tudott semmi biztosat. Magam is meglepődtem, amikor a szerb, illetve akkor még jugoszlávnak nevezett külügyminisztérium engedélyezte számomra a két tábor felkeresését. Előttem egy-két újságíró járt csak ott.

Tudtam, hogy ez nagy dolog, csak a budapesti kollégák nem értették, hogy miről van szó, szerencsétlenségemre az a kolléga szerkesztett a Rádióban, aki a fáma szerint tudósítóként átaludta a berlini fal ledöntését.

A több mint tíz perces riportot a felére vágta meg, és eldugta egy külpolitikai műsor közepén. Bármit is mondanék ezzel kapcsolatban, az már személyeskedés lenne.

Akik túlélték

A két tábort ugyanaznap kereshettem fel, vagyis nem sok időt kaptam arra, hogy a behavazott Szerbiában mindkét helyre eljussak. És még beszélgessek a túlélőkkel.

A Vrnjačka Banja feletti táborban nem léphettem be az épületbe, ahol a srebrenicai túlélők voltak, én kint, ők bent. Mert ők nem jöhettek ki. Ráadásul február volt, a srebrenicai mészárlás pedig nyáron történt, tehát elég vékonyan voltak öltözve ahhoz, hogy a hóesésben ácsorogjanak.

Egyikük annak köszönhette az életét, hogy volt egy kis rádiója, és azon hallgatta a belgrádi állami rádiót, amely részletesen beszámolt a csapatmozgásokról. Így érte el a Drinát.

mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? nok gyerekek 500x332

A túlélők elmondták, hogyan zajlott a mészárlás. A szerbek több mint nyolcezer embert öltek meg, miután a hollandok átadták nekik a Potočari tábort, amely a városba vezető egyetlen út mentén állt. A szerbek azért vették át a tábort, mert a hollandok onnan ellenőrizhettek minden mozgást.

A hollandok távozása után a szerbek szétválasztották a férfiakat és a nőket. A nőket autóbuszokkal és teherautókkal szállították el a bosnyák hadsereg által ellenőrzött területekre. A férfiakat kamionokra tették, és kivitték őket a városon kívülre, ott lövöldözték le őket.

A hegyekben vízfolyásokba terelték a bosnyákokat, kézigránátot dobtak közéjük, aki nem halt meg a robbanás következtében, azokat lelőtték. Vagy elengedték őket az erődben, majd vadásztak rájuk, a szó szoros értelmében embervadászat folyt. Napokig tartott az öldöklés.

De miért ilyen bestiális módon?

A boszniai háború során a legnagyobb népírtás a szerbiai-boszniai határ boszniai oldalán folyt. A szerbek “tiszta helyzetet” akartak teremteni annak érdekében, hogy Szerbia a túloldalon önmagával legyen határos, de túl sok volt a bosnyák.

A terület megtisztítását, vagyis a piszkos munkát, a szerbiai szabadcsapatokra és a hasonszőrű boszniai szerb alakulatokra bízták, már 1992-ben, vagyis nem sokkal a háború kitörése után.

Abban az időben előbb Szabadkára, majd a magyarországi Zánkára küldték a Drina mentén élő bosnyák nőket, a férfiakat az előbb említett vagy hasonló bestiális módon gyilkolták le. Ipari méretekben folyt az öldöklés. Az akkori Európa nem hitt a szemének, ezért úgy csinált, mintha nem látna semmit.

Áprilisban (1993) tért vissza Boszniából egy csapat katona, diplomata és a segélyszervezetek képviselői: mind azt sürgették, hogy fegyveresen lépjünk közbe, és vessünk véget a szenvedésnek. A britek és a franciák elutasították Warren Christopher próbálkozásait, egyben megerősítették, hogy nekik joguk van vezető szerepet játszani a helyzet kezelésében

– írta visszaemlékezéseiben Bill Clinton akkori amerikai elnök.

Soha egyetlen brit vagy francia vezető sem állt bíróság elé, mert engedte a vérontás folytatását, és olyan szörny “felcseperedését”, mint Ratko Mladić.

Kollektív biztonsági kudarc

Bill Clinton ezen a ponton idézi a Daytoni békeszerződés nyélbeütőjének a gondolatait azzal kapcsolatban, hogy miért alakult ki a múlt évszád második felének “legnagyobb kollektív biztonsági kudarca”. Richard Holbrooke ezt öt tényezőre vezette vissza:

Első helyen áll a sorban a balkáni történelem rossz értelmezése a Nyugat részéről, ezt követi Jugoszlávia stratégiai fontosságának nyilvánvaló megszűnése a hidegháború után. A harmadik helyen található a nacionalizmusnak, mint domináns ideológiának a győzelme a demokrácia felett a posztkommunista Jugoszláviában.

A következő két ok kicsit gyakorlatiasabb, az egyik szerint a Bush-adminisztráció vonakodott újabb fegyveres konfliktust megnyitni az 1991-es iraki konfliktus után, az ötödik és egyben a kudarc legfőbb oka, hogy az Egyesült Államok Európának engedte át a helyzet rendezését a NATO helyett.

Clinton elnök hatodik pontként tette hozzá, hogy egyes európai vezetők nem kívántak muzulmán államot látni Európa szívében.

Az ürügy

A szerbek számára soha sem volt kétséges, hogy a muszlimoknak el kell tűnniük a Drina boszniai oldaláról, ebből kifolyólag az ENSZ által létrehozott három biztonsági övezet, vagyis Goražde, Žepa és Srebrenica felszámolására törekedtek.

Ebből kifolyólag csak ürügyet kellett találni a felszámolásukra, és Srebrenica esetében ezt meg is lelték.

A “biztonsági övezet” elvben fegyvermentes övezetnek is számított, a Srebrenicába visszaszorult egyik bosnyák csoportnak azonban voltak fegyverei, így 1993. január 7-én, vagyis az ortodox karácsony napján kitámadtak Srebrenicából, és elfoglalták Kravica, Šiljkovići és Ježeštica szerb falvakat, ahol közel negyven szerbet öltek meg, köztük civileket is.

A csoportot Naser Orić vezette, aki korábban Slobodan Milošević szerb elnök egyik testőre volt, vagyis a balkáni abszurd betette a lábát ebbe a történetbe is.

A bosnyák hadsereg a vérengzés után Orićot helikopterrel mentette ki Srebrenicából. mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? naser 500x276

2006. június 30-án a hágai törvényszék két év börtönre ítélte hét szerb fogoly megkínzása és meggyilkolása miatt, de mivel három évet, két hónapot és 21 napot töltött bírósági őrizetben, az ítélet kihirdetését követően szabadon engedték. 2008. július 3-án a hágai Nemzetközi Bíróság minden vád alól felmentette.

Pedig a Kravica és a másik két szerb falu elleni “karácsonyi támadás” váltotta ki igazán a szerbek haragját, és idézte elő a srebrenicai bosnyákok elleni bosszút, amikor a főkolompos már nem volt a városban.

Epilógus

Aki nem látta a srebrenicai mészárlás túlélőinek arcán a félelmet, az nem tudja elképzelni, hogy ezek az emberek holttesten keresztül, a szerb lőállások között cikázva próbálták menteni az életüket.

Akkor még nem volt GPS, hogy megnézzék merre kell haladni, hogy kijussanak a veszélyes zónából, ezért az is lehet, hogy véletlenül jutottak el Drinához, ahonnan nem volt visszaút, így hát neki kellett menni a folyónak.

Az életük múlott rajta.

A két szerbiai tábor bosnyák lakóit a segélyszervezetek kimenekítették a volt Jugoszláviából, végül Kanadában, és talán Ausztráliában kaptak menedéket.

A világ pedig most Ratko Mladić jogerős ítéletének mámorában úszik, amivel sokak szerint a bűn elnyerte, ha nem is méltó, de életfogytig tartó büntetését. Háromszor ennyit is megérdemelt volna.

A bosszantó, hogy azok büntetlenül megússzák, akik annak idején tehettek volna a háború megakadályozásáért, de nem tettek, mert vagy nem értették a helyzetet, vagy mert más számításaik miatt hagyták, hogy a szörny megmutassa magát.

Lehet, hogy ez az igazságszolgáltatás diadala, bár ebben nagyon kételkedem, abban viszont biztos vagyok, hogy nem Ratko Mladić az egyedüli bűnös, ő csak egy hóhér, aki addig ment el, ameddig engedték neki.ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo montenegro

ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak”

  Szerbia két alkalommal adományozott vakcinákat Montenegrónak még az "oltási szezon" kezdetén. Először négyezer Szputnyik V vakcinát, amelynek első felét február közepén Ana Brnabić szerb miniszterelnök szállította le Podgoricába, és adta át Zdravko Krivokapićnak, az azóta Belgrádban már többszörösen kiátkozott...
Folytatom az olvasást
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? labra lonek

KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞

  Bajkeverő Velja bandájának februári letartóztatása óta Szerbia a béke szigete volt, de egyre több jel utal arra, hogy ennek lassan vége. Kiszivárgó hírek szerint folytatódik a védelmi pénzek beszedése, és előkerülnek a fegyverek is. Hétfőn délután, nem sokkal öt...
Folytatom az olvasást
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? helikopter oltas

KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak

  A čačaki Sloboda (Szabadság) fegyvergyárban további intézkedésig beszüntették a munkát, miután szombaton este újabb robbanások történtek. Ebben a hónapban ez már a második eset, hogy robbanások voltak a gyárban, ahol ezúttal nemcsak a raktárkészlet egy része semmisült meg, hanem...
Folytatom az olvasást
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview

LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem

  Szerbia is csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz. Ez meglepetésnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen 4 MiG-29-est adományozott Szerbiának. Viszont nem meglepetés, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučić szerb elnök véleménye arról,...
Folytatom az olvasást
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lobab

JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek

  A beköszöntő kánikula nyomán Horvátországban vakáció szaga kezdett lenni a levegőnek, egyre inkább úgy tűnik, hogy nyakunkon az uborkaszezon és a diplomáciai nyári szünet, amikor a politikusok szabadságra mennek. Bár ezt a BALK-nál - millió oknál fogva - nem...
Folytatom az olvasást
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? sinopharm

SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak

  A mérések alapján a Sinopharm vakcinát felvevő hatvan év felettiek majdnem felénél nincsenek antitestek, a fiatalabbaknál is csak 75%-os hatékonyság mutatható ki, vagyis az ő esetükben minden negyedik beoltott személynél nem alakul ki védettség. Dr. Zoran Radovanović szerb epidemiológus...
Folytatom az olvasást
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? g76vMrM

CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére

  Koszovó és Szerbia abban is megállapodnak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat, növelik az utasok átvilágítását és az információk megosztását az Egyesült Államok által biztosított rendszerek használatával, megtiltják a nem megbízható szállítók által felkínált 5G berendezések használatát (amivel elsősorban a kínai szolgáltatókat...
Folytatom az olvasást
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E4RABMTXwAAoyWj

MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak

  Nem sokkal este nyolc óra előtt ismét robbanások voltak a čačaki Sloboda (Szabadság) lőszergyárban. Az első információk szerint három dolgozó megsérült, a polgármester elrendelte a lakosság sürgős kitelepítését. Az első robbanások nyolc óra előtt tíz perccel történtek, állítólag ugyanott,...
Folytatom az olvasást
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? srebrenica

AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását

  Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte annak a törvénynek az elfogadását, amely szerint Montenegró elítéli az 1995 nyarán történt srebrenicai népirtást, és annak tagadását vagy becsmérlését. A törvény alapján Montenegró július 11-ét gyász- és emléknapnak nyilvánította az 1995-ös mészárlás áldozatainak...
Folytatom az olvasást
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? prizren

IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára?

  „Koszovó Törökország, Törökország Koszovó,” – jelentette ki akkor még miniszterelnökként Recep Tayyip Erdoğan 2013-as koszovói látogatása során Prizren városában. Sok más beszédéhez hasonlóan ez is diplomáciai botrányt okozott, az akkor hivatalban lévő szerb államfő, Tomislav Nikolić elítélte a kijelentést,...
Folytatom az olvasást
Online számlázás egyszerűen, gyorsan mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? szamlazz online

Online számlázás egyszerűen, gyorsan

 
Folytatom az olvasást
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 5339329 061 ls

GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak

  A montenegrói parlament elfogadta a Srebrenicáról szóló határozattervezetet. A 81 tagú parlamentben 55-en szavaztak a tervezetre, 19 ellene, 7 képviselő pedig tartózkodott. A csütörtök esti parlamenti ülésen menesztették Vladimir Leposavić igazságügyi, valamint emberi és kisebbségi jogi minisztert, mert többször...
Folytatom az olvasást
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E32yc7mXMAAq22F

TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren

  A június 14-én Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón számos fontos bejelentés született (a záródokumentumban Oroszországot fenyegetésnek, Kínát kihívásnak nevezték), egyúttal lehetőség adódott arra, hogy az egyes tagállamok közötti vitás kérdéseket – ha nem is rendezzék, de legalább a legfelsőbb szinten áttekintsék....
Folytatom az olvasást
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1

BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza

  Eddig is az Európai Unió finanszírozta a migránsok Szerbiában tartózkodását, ez a továbbiakban sem lesz másképp. Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos csütörtökön felkereste Belgrádot, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel továbbra is támogatja a migránsok szerbiai tartózkodását,...
Folytatom az olvasást
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? prolaz

KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak

  A Kvarner-öböl feletti hegyek tele vannak migránsokkal, akik mindet lepusztítanak, ami az útjukba kerül. A Nova TV horvátországi csatornájának beszámolója szerint a migránsok már harmadszor törtek fel egy vadászházat, amelyet az Abbázia (Opatija) környéki vadászok használnak. Nyugati gazdasági és...
Folytatom az olvasást
Részegen jobbak voltunk mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview

Részegen jobbak voltunk

  Él a régente Tarcalnak nevezett hegységben, a mai Fruška Gorában, a maga kis mézeskalács várában, elvarázsolt palotájában egy derék szerb ember, akiről biztosan tudni lehet, hogy szerette a „hosszúlépés”-t. Valószínűleg most is szereti, eléggé hosszúak is a léptei, ám...
Folytatom az olvasást
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? dicso feny

NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye

  A szurkolók koreográfiája a Puskás Arénában nem nyerte meg mindenki tetszését, különösen a "Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország" felirat. A szerző megjelölése nélküli, tehát szerkesztőségi véleményét tükröző cikkében, a Telegram horvát hírportál sportrovata revizionizmust szimatol a budapesti nyitóünnepség mögött....
Folytatom az olvasást
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? alioski arnautovic

NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója

  Egy mérkőzésre eltiltotta az UEFA az osztrák válogatott szerb származású csatárát, Marko Arnautovićot, aki az Észak-Macedónia elleni meccsen gyalázta az albán származású Ezgjan Alioskit. Három évvel ezelőtt a svájciakat 2–1-es sikerre vezető Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri az albán...
Folytatom az olvasást
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kurti rama zaev

EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek?

  Az albánok által lakott területeken időről időre felmerül a hírekben, az újságokban, a kávézókban vagy azok teraszán, hogy legyen-e Nagy-Albánia, és hogy mit kezdjenek vele. Albánia 2,8 millió lakosa minden nap legalább egyszer beül egy kávézóba, beleértve ebbe a...
Folytatom az olvasást
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? ales hojs

VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét

  A szlovén belügyminisztérium közlése szerint új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brežicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt. A 23 rendőrből álló egység - amelyet a tervek...
Folytatom az olvasást
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lrad

ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem?

  Görögország új migrációellenes arzenált telepít a görög határra, beleértve a kamerákat, a radarokat és a több mint 5 méter magas acélkerítést, amellyel egy 40 kilométeres szakaszon akadályozzák a migránsok belépését Törökország irányából. A görögök hangágyúkat (Long Range Acoustic Device,...
Folytatom az olvasást
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo brusszel

A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata

  A Szerbia és a Koszovó közötti párbeszéd ugyan folytatódott, formálisan legalábbis, de mint várható is volt: ismét megtörtént A NAGY SEMMI, vagyis annál alig több. A Kurti-Vučić találkozó előtt senki sem volt optimista, és ez a találkozó után is...
Folytatom az olvasást
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo short history

RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde

  Ma tartják a koszovói tárgyalások újabb fordulóját, hosszú idő óta most ülnek először asztalhoz a belgrádi és a pristinai vezetés képviselői. A több mint két évtizede tartó tárgyalásokon már boldog és boldogtalan közvetített, de változtak a tárgyalópartnerek is. A...
Folytatom az olvasást
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E32LO8FWQAYdwgv

NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

  Az élet olyan, mint a nádszál: Ma még vidáman kacagsz, De holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel... Rejtő Jenő egyik feledhetetlen alakja, Pipacs, annyiban hasonlít a horvát köztársasági elnökre, illetve Milanović Pipacsra, ami nézőpont kérdése, hogy ugyanolyan nyíltan véleményt...
Folytatom az olvasást
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? eNyJu2Zj removebg preview

KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség?

  Az április 25-i parlamenti választásokon vesztes Albán Demokrata Párt vasárnap, június 13-án pártelnököt választott. A pártnak a 2,8 millió lakosú Albániában 75 ezer tagja van, akik közül választás napján 41 ezer 100 tag szavazott, 40.674 érvényes szavazattal, ez 54,7%-os...
Folytatom az olvasást
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? dv5VzyR3 removebg preview

ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár

  Élete végéig börtönben marad Ratko Mladić, a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnoka, ám az 1991-1999-es délszláv háborúkban bűncselekményeket elkövető katonák és politikusok megbüntetése csak részlegesre sikerült. Ráadásul hiába születtek meg a sokszor szigorú ítéletek, a múlttal való őszinte szembenézés...
Folytatom az olvasást
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? vlora cannabis

PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak

  Albániát a Nyugat-Balkán legnagyobb kannabisz-termelőjeként tartják számon. 2016 óta ugyan csökkent a kannabisz termesztése, de a növény így is sokfelé megtalálható az ország bizonyos régióiban, például a Kruja-hegységben is, ahol az albán rendőrök most razziáztak. Albán médiajelentések szerint a...
Folytatom az olvasást
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1

HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is

  Szlovénia legendás rádiójának újságírói és támogatói pénteken gyűltek össze Ljubljanában, hogy tiltakozzanak a kulturális minisztérium döntése miatt, amellyel megszünteti a Radio Študent anyagi támogatást, és ezzel veszélyezteti az adó fennmaradását. Közben Horvátországban elhallgatott a Radio 101, amelynek fennmaradásáért mintegy...
Folytatom az olvasást
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lapid bennett

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

  Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli elnök úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását...
Folytatom az olvasást
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? orban jansa gruevski

AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet

  A Fehér Ház június 8-án adta ki Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsát, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat-Balkánt. A Fehér Ház szerint az új elnöki döntés további lehetőséget ad az amerikai...
Folytatom az olvasást
ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo montenegro ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a...
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? labra lonek KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek...
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? helikopter oltas KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a...
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek...
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lobab JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz...
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? sinopharm SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában...
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? g76vMrM CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő,...
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E4RABMTXwAAoyWj MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak...
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? srebrenica AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte...
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? prizren IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az...
Online számlázás egyszerűen, gyorsan mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? szamlazz online Online számlázás egyszerűen, gyorsan
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 5339329 061 ls GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica...
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E32yc7mXMAAq22F TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés,...
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1 BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását...
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? prolaz KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem...
Részegen jobbak voltunk mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview Részegen jobbak voltunk
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? dicso feny NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál...
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? alioski arnautovic NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko...
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kurti rama zaev EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia...
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? ales hojs VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti...
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lrad ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik...
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo brusszel A NAGY SEMMI 2.0: A szerb...
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? kosovo short history RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról...
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? E32LO8FWQAYdwgv NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la...
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? eNyJu2Zj removebg preview KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az...
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? dv5VzyR3 removebg preview ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság,...
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? vlora cannabis PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban...
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1 HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg...
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? lapid bennett KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja...
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? orban jansa gruevski AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap...

Iratkozz fel a napi hírlevélre!mladic ÍTÉLET: Mladić háromszor ennyit érdemelt volna, de mi van az ördöggel és a részletekkel? balkanac nagy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Kövess bennünket a Facebookon!