Connect with us

Bosznia

ÖSSZEHANGOLT HATÁROZATOK? Már megint Srebrenica, avagy Koszovóban ragadós a montenegrói példa

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A koszovói parlament határozatot fogadott el, amelyben elítélte a srebrenicai mészárlást, és ezzel a második ország a Balkánon, amely népírtásnak minősítette a 26 éve történt eseményeket. A határozatra a jelenlévő 89 képviselő szavazott, senki sem volt ellene, és nem is tartózkodott a 120 fős parlamentben. A koszovói szerb kisebbség pártja, a Srpska Lista nem vett részt a szavazáson.

Kísértetiesen hasonló forgatókönyv

Koszovó parlamentje határozatot fogadott el, amelyben elítélte a boszniai szerb erők által 1995-ben Srebrenica környékén végrehajtott mészárlást, amely során mintegy 8000 boszniai muszlim férfit öltek meg, amit az ENSZ háborús bűnökkel foglalkozó bírósága népirtásnak minősített.

A határozat elfogadását a boszniai kisebbséget Koszovóban képviselő pártok Vakat koalíciója kezdeményezte, vagyis kísértetiesen hasonló volt a forgatókönyv, mint Montenegróban, ahol szintén a helyi bosnyák párt indítványozta a srebrenicai mészárlás népírtássá nyilvánítását, 26 évvel a történteket követően.

1995. július 11-én és az azt követő napokban a boszniai szerb erők több mint 8000 boszniai muszlim férfit és fiút gyűjtöttek össze, és ölték meg őket a kelet-boszniai Srebrenica közelében – ez a legsúlyosabb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta.

Bahri Shabani a Vakat koalíció képviseletében azt mondta: a határozat elősegíti, hogy igazságot szolgáltassanak a mészárlás áldozatainak.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint a népirtás parlamenti elítélésének “egyértelműnek kell lennie azzal kapcsolatban, hogy ez nem ismétlődhet meg”.

A Szerb Lista (Srpska Lista) a média számára eljuttatott nyilatkozatában aláhúzta, hogy a határozat “egyoldalúan, minden alap nélkül támadja a szerb népet, a szerb államot, és fenyegetést jelent az etnikai közösségek közötti kapcsolatokra, miközben egyetlen szóval sem említi a szerbek szenvedéseit sem Bosznia- Hercegovinában, sem Horvátországban, sem Koszovóban”.

Kiélik magukat

Aleksandar Vučić a Podgoricában és Pristinában elfogadott határozatról és törvényről szólva valószínűnek tartotta, hogy folytatódik a hasonló dokumentumok elfogadásával, és mások is “kiélik magukat” a szerbeken.

– Amikor a montenegrói parlamentben elfogadták a Srebrenicáról szóló határozatot, akkor jeleztem, hogy a térség legtöbb parlamentje ilyen határozatokat fogad el annak egyértelművé tétele érdekében, hogy a szerbek népirtást követtek el, vagyis látszólag elkötelezik magukat a jószomszédi kapcsolatok mellett, de valójában csapást mérnek Szerbiára


– mondta Vučić, és hozzátette: meglepetés volt számára, hogy “Podgorica buzgóbb volt, mint Pristina”, és ma már történelmi tény, hogy Podgorica megelőzte Pristinát ebben a kérdésben.

A szerb elnök név szerint nem említette Magyarországot, de remélte, hogy a jó baráti kapcsolatoknak köszönhetően néhány regionális parlamentben elkerülhetik, hogy népírtásnak minősítsék a Srebrenicánál történtetteket.

Ez egy fontos kérdés lehetett azokon a megbeszéléseken, amelyeket hétfőn és kedden Kövér László, a magyar parlament elnöke folytatott Belgrádban.

A szerbek azt gyanítják, hogy az esetek mögött külföldi nagykövetségeket kell keresni, nem mondták ki, hogy mindenekelőtt az Egyesült Államokra gondolnak.

Ha ez tényleg így van, akkor valóban számíthatunk arra, hogy Amerika szövetségesei sorra hasonló értelmű nyilatkozatokat, határozatokat és törvényeket fogadnak el, amivel további nyomás helyeznek a szerbekre. Ez belefér az amerikai külpolitikába.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava