Connect with us

Afganisztán

FEJLEMÉNY: Megyünk vissza Afganisztánba?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

indian 4
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter megerősítette, hogy ha a közeljövőben úgy alakul a politikai helyzet, akkor a magyar katonák visszatérhetnek Afganisztánba. Ez annak ellenére előfordulhat, hogy a NATO-misszió szeptemberben véget ér az ázsiai országban. A BALK a közelmúltban többször is írt arról, hogy magyar katonák vehetnek részt a kabuli repülőtér őrzésében. Ennek lehetőségét Recep Tayyip Erdoğan török elnök vetette fel, amit magyar részről sohasem cáfoltak. Magyar politikai körökben attól tartanak, hogy ha nem sikerül stabilizálni Afganisztánt, akkor a migráció újabb lendületet vehet.

Lesz folytatás?

A honvédelmi miniszter meggyőződése, hogy lesz folytatása Magyarország afganisztáni szerepvállalásának. Benkő Tibor egy csütörtöki sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy a NATO-művelet ugyan befejeződött, de “a politikai helyzet alakulásának a függvénye”, hogy a jövőben mi történik.

Benkő emlékeztetett arra, hogy a magyar honvédek 2003-tól teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, és hozzátette:

– Senki ne gondolja azt, hogy csak összepakolunk és mindent odaadunk a táliboknak, akik lemészárolnak mindenkit, aki a szövetségeseket segítette.


A honvédelmi miniszter megerősítette azokat az értesüléseket, hogy Magyarország valóban vizsgálta a kabuli reptér biztosításának lehetőségét, a magyar katonák ugyanis korábban már védték a repteret, így megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a feladat ellátásához.

– Meggyőződésem, hogy lesz folytatása ennek


– mondta az afganisztáni szerepvállalásról a honvédelmi miniszter.

Kabuli reptér

Ahogy halad előre a NATO-csapatok kivonása Afganisztánból, egyre inkább növekszenek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy szeptember 1-e után mi lesz a kabuli repülőtérrel, amely a köldökzsinór a külföldiek számára.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő a kabuli repülőtér őrzésének lehetőségét akkor vetette fel, amikor a NATO-csúcstalálkozó során megbeszélést folyatott Joe Biden amerikai elnökkel.

A BALK akkor azt írta, hogy nagy áttörés nem történt a találkozón, viszont Törökország szeretne jó pontokat szerezni a kabuli nemzetközi reptér jövőbeli, pakisztáni és magyar csapatokkal történő közös biztosításával (jelenleg is állomásoznak ott török csapatok),  amennyiben a NATO támogatja ezt .

Ezzel Ankara két legyet kíván ütni egy csapásra: egyrészt gesztust tesz a kivonuló amerikaiak felé, másrészt pedig próbálja erősíteni a helyi pozícióikat, vagyis a török érdek jól kitapintható.

A felvetést amerikai részről is komolyan vették, néhány nappal a török és az amerikai elnök találkozóját követően ugyanis amerikai delegáció utazott Ankarába, hogy tárgyaljon a török szerepvállalásról az kabuli repülőtér biztosításában.

Arról egyelőre nincsenek információink, hogy ezeken a tárgyalásokon szóba került-e a magyar szerepvállalás.

Veszélyes küldetés

Magyar részről nem utasították el a kabuli misszióban való részvételt, de feltételhez kötötték.

– Ha van NATO-misszió, készek vagyunk részt venni benne. Erről egyelőre egyeztetések zajlanak


– mondta Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, aki tehát megerősítette a török elnök “elszólását”, miszerint a törökök pakisztáni és magyar katonákkal közösen folytatnák a kabuli reptér őrzését.

Nos, egyfelől szakmai berkekben régóta ismert volt, hogy Ankara annak ellenére kész vállalni a veszélyes szerepet, hogy az teljesen szembe menne az tálib-amerikai megállapodással, amely minden nyugati erő távozását írja elő.

Hogy ez Magyarország számára mekkora kihívást jelentene, azt mindenképpen érdemes mérlegelni!

A magyarok Kabulban már kétszer őrizték a repülőteret, de fontos hozzátenni, hogy mindkét alkalommal egy nagy nemzetközi gépezet részeként, ahol a védelem kritikus képességeit (például a felderítés, tűzerő, légierő) nem mi biztosítottuk.

A misszió természetesen veszélyes lenne, de ennek politikai kockázatait a politikusoknak, azaz a magyar kormánynak kell felmérnie, és eldöntenie, hogy megéri-e?

A magyar társadalom a korábbi tapasztalatok alapján nem tolerálja a hullazsákok látványát, ezért a szocialista és a fideszes kormányok eddig nem vállaltak jellemzően olyan missziókat, ahol a magyar katonák komolyan életveszélybe kerülhettek volna.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Albánia

ÖNGÓL: Több, mint 150 afgán rekedt Albániában a nem hiteles kanadai dokumentumok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kanada
KANADAI CSAPATOK AFGANISZTÁNBAN: Kanada leghosszabb háborúja, amelyet kizárólag önkéntesek vívtak, akik újra és újra beálltak a sorba (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

2021 októberében a FIFA azt ünnepelte, hogy több, mint 150 embert menekített ki a tálibok által ellenőrzött Afganisztánból. A szervezet arra számított, hogy a sportolókból és emberi jogi aktivistákból álló afgán csoportot rövid idő alatt Kanadába telepítik át. A tálib hatalomátvételt követően az észak-amerikai ország több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezte, köztük női vezetők, emberi jogi aktivisták és újságírók számára nyújtott volna védelmet, hogy megóvja őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától. Most viszont kiderült, hogy 150 afgán rekedt Albániában, mert nincsenek rendben a Kanadától kapott papírjaik.

Nem hamisak, de nem is hitelesek

A beutazáshoz szükséges dokumentumok Marilou McPhedran kanadai szenátor irodájából származnak. Ámbár McPhedran segítségével a csoport elhagyta Afganisztánt, most nem tudja megtenni a transzatlanti utat Kanadába, mert az ottawai szövetségi kormány szerint a dokumentumok nem hitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

A hírt először a The Globe and Mail kanadai napilap közölte egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kanada

A kanadai szenátor állítólag a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapott sablon alapján állította ki a dokumentumokat (Forrás: Twitter, Marilou McPhedran)

A FIFA korában arra számított, hogy a teljes csoportot, amelynek sportolók és emberi jogi aktivisták a tagjai, rövid időn belül Kanadába telepítik át, merthogy megkapták a kanadai úti okmányokat. A dokumentumokat McPhedran irodája küldte a FIFÁ-nak, amely aztán szétosztotta azokat az afgánok között.

Az afgánok nevét is tartalmazó okmányok alapján két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a kanadai hatóságok, vagy éppenséggel az ottawai kormány engedélyezte az afgánok számára a beutazást, ez azonban azóta sem történt meg, az afgánok Albániában vesztegelnek.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Albániában és Kanadában is. Az albán hatóságok folytatják a dokumentumok hitelességének vizsgálatát, miközben (vélhetően a FIFÁ-val karöltve) gondoskodnak az érintett afgánokról.

Kiszivárgó hírek szerint a FIFÁ-val kapcsolatban álló 163 afgán menekült, akiknek nem engedélyezték a Kanadába történő beutazást, az elmúlt másfél évet egy albániai szállodában töltötte.

Lényegében arról van szó, hogy a kérdéses okmányok bár nem hamisak, de nem is közhitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

Egy kanadai szövetségi illetékes szerint, akit nem nevezett meg a Globe, összesen 228 afgán volt kapcsolatban a FIFÁ-val, és kapott okmányokat McPhedran irodájától.

Ezek az afgánok most két folyamatban lévő bírósági eljárásban próbálják kötelezni a kanadai kormányt, hogy fogadja el a dokumentumokat, és engedélyezze számukra a belépést Kanadába.

A meg nem nevezett kanadai illetékes szerint ugyanakkor az afgánok egyike sem nyújtott be hivatalos kérelmet, hogy az ottawai kormány afgán menekültekre vonatkozó különleges bevándorlási programjának keretében utazzon Kanadába.

Folyik a huzavona

Közben folyik a huzavona a kérdéses okmányok körül, mivelhogy az ügyben van egy jogértelmezési csavar, vagyis keletkezett egy hiátus, fekete lyuk, vagy nevezzük bárminek, a valódi közhiteles okmányokat ugyanis a kanadai törvények szerint vagy a szövetségi bevándorlási minisztérium, vagy a kanadai globális ügyek minisztériuma bocsátja ki, és nem egy szenátor irodája.

Ezek után aligha meglepő a kanadai kormánynak az álláspontja, miszerint a szenátor asszony irodájából származó dokumentumok nem közhitelesek, és az ügyet a rendőrséghez utalták, ami azt jelzi, hogy okirathamisításra gyanakodnak.

Kanada

Afgán menekültek egy szerbiai befogadó központban (Forrás: BALK)

McPhedran ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy ő és irodája jóhiszeműen küldte ki a szenátori dokumentumokat, hogy segítsen a veszélyben lévő afgánokon, a dokumentumok kiállításához szükséges sablont pedig a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapta.

Egy bírósági beadványban McPhedran közölte, hogy irodája 640 ilyen levél kiadásában közreműködött, vagyis még előbukkanhatnak “nem közhiteles afgánok”.

A középutas vagy mérsékelten konzervatívnak tekinthető Globe and Mail az üggyel kapcsolatban megállapította, hogy Kanada és más NATO-szövetségesek nagyrészt kudarcot vallottak azoknak az afgánoknak a megmentésére tett erőfeszítésekben, akiknek a brutális fundamentalista tálib rezsim 2021. augusztusi hatlomátvételével párhuzamosan menedékjogot ígértek.

Azokban az időkben a FIFÁ-ra óriási nyomás nehezedett, hogy segítsen megmenteni a női sportolókat, mert fennállt a veszélye, hogy a tálibok esetleg üldözik őket.

A FIFA segít

A FIFA szóvivője az üggyel kapcsolatban a Globe-nak elmondta, hogy a csoport 2021. novemberben történt kimenekítése óta a nemzetközi labdarúgószövetség fedezi az afgán sportolók, a hozzájuk kapcsolódó személyek és a jogvédők költségeit, vagyis fizetik a számukra biztosított szállást, étkezést, egészségügyi ellátást és az egyéb felmerülő számlákat.

A csoport számára emellett tanácsadási támogatást, angolórákat és személyenként havi 50 dolláros ösztöndíjat is biztosítanak.

A BALK úgy tudja, hogy központi megbízás alapján Albániában egy magyar női festőművész segít a menekült nőknek és gyerekeknek, hogy a művészet segítségével dolgozzák fel a traumákat.

A FIFA-szóvivő elmondta, hogy a csoportba tartozó gyermekek iskoláztatását, óvodáját és egyéb gondozását az UNICEF és a Save the Children intézi, ezek a szervezetek a csoport tagjainak jogi támogatást nyújtanak az állandó lakóhely biztosításához.

Az előzményekhez tartozik, hogy miután az amerikai és a NATO-erők kivonulása után a tálibok 2021-ben visszaszerezték a hatalmat Afganisztán felett, Albánia beleegyezett, hogy legalább egy évre több ezer afgán menekültet fogad be.

Ez alapvetően azokra az Egyesült Államokba tartó afgánokra vonatkozott, akik vízumellenőrzés alatt álltak, és a vízumhoz szükséges átvilágítás befejezésére vártak.

Amikor 2021-ben világossá vált, hogy Kanada nem fogadja be az FIFA által kimenekített afgánokat, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azon kezdett dolgozni, hogy egy harmadik országot találjon nekik, ahol letelepedhetnek.

A forrás szerint a szervezet arra számít, hogy sikerül megoldást találni, ugyanakkor “alternatívaként” elvárja, hogy Kanada tartsa tiszteletben a McPhedran szenátor asszony által kiadott dokumentumokba foglalt kötelezettségvállalásokat.

Harmadik lehetőségként az is felmerülhet, hogy az afgánok Albániában maradnak, ha ebbe netalán beleegyeznek, merthogy nem ezt ígérték nekik, és “nem ilyen lóról álmodtak”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava