Connect with us

Egyesült Államok

TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E32yc7mXMAAq22F
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

 
A június 14-én Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón számos fontos bejelentés született (a záródokumentumban Oroszországot fenyegetésnek, Kínát kihívásnak nevezték), egyúttal lehetőség adódott arra, hogy az egyes tagállamok közötti vitás kérdéseket – ha nem is rendezzék, de legalább a legfelsőbb szinten áttekintsék. Különösen igaz ez Törökországra, amely az utóbbi években, de a tavalyi év folyamán egyértelműen számos kérdésben is konfliktusba került szövetségeseivel.

Török mozgástér

Csokorba szedve ezeket a problémákat látható az ország elszigetelődése, aminek oka a görög-török határvita újjáéledése, a migrációs válság, az előbbihez kapcsolódó francia-török retorikai pengeváltás, a franciaországi muszlimok helyzete miatti üzengetések, vagy az év végén elfogadott amerikai szankciók az orosz Sz-400-as védelmi rendszer megvásárlása miatt, mindez azt jelzi, hogy a harcias török külpolitika lehetőségei beszűkültek.

Pontosan ezek feloldására Ankara diplomáciai offenzívát kezdett, s de facto détente-ot hirdetett nemcsak nyugati partnerei, de kelet felé is. E külpolitikai manőverek sikeressége erősen kérdéses (az eddigi görög-török találkozókon különösebb eredmény nem született), ahogy tartóssága is megkérdőjelezhető, de annyiban mindenképp hasznosnak bizonyult, hogy növelte a törökök mozgásterét.

Ebben a folyamatban a NATO-csúcs fontos szerepet játszott, hiszen itt végre Recep Tayyip Erdoğan találkozhatott több vezetővel is. Közülük kiemelkedik az amerikai elnök, akivel beiktatása óta először találkozott a török államfő. Korábban csak egy rövid, de annál kellemetlenebb beszélgetésre került sor: április végén Joe Biden tájékoztatta a török vezetőt, hogy elismerni az örmény népirtást.

Ez a kérdés végül nem merült fel a közel másfél órás találkozó alatt (melyből kb. 40 zártkörűen zajlott), de mindkét vezető pozitívan értékelte a megbeszélést. Erdoğan a találkozót követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy meghívta Törökországba Bident, és hogy folytatódnak az Sz-400-as védelmi rendszerről folyó tárgyalások.

Magyarok Kabulban

Az előzetes várakozásokkal összhangban nagy áttörés nem született, az SZ-400-as rendszertől (legalábbis egyelőre) Ankara nem kíván megszabadulni, ahogy az amerikaiak sem kívánják Törökországot visszaengedni az orosz fegyvervásárlás miatt az F-35-ös vadászgép-programba. Viszont várhatóan sikerül jó pontokat szerezni a kabuli nemzetközi reptér jövőbeli pakisztáni és magyar csapatokkal közös biztosításával (jelenleg is állomásoznak ott török csapatok), amennyiben a NATO támogatja ezt.

Ezzel Ankara két legyet kíván ütni egy csapással: egyrészt gesztust tenni a kivonuló amerikaiak felé, másrészt pedig próbálja erősíteni a helyi pozícióikat. Törökország az afganisztáni misszió alatt jelentős erőfeszítéseket tett a háború dúlta országban: a katonai együttműködés mellett a gazdasági kapcsolatok is dinamikusan fejlődtek, számos török cég is megjelent a helyi piacon, egyúttal az ország többször szerepelt a török fejlesztési és segélyezési ügyekért felelős szervezet, a TİKA támogatási listájának élén.

Persze, ezen túlmenően is érdemes Törökországot komolyan venni: a NATO-n belül a második legnagyobb létszámú hadsereggel rendelkező állam jelentős eredményeket ért el a haditechnika, elsősorban a drónok terén, amelyet sikeres karabahi, líbiai és szíriai bevetésük mellett az is jelez, hogy Ukrajna és újabban Lengyelország is úgy döntött, hogy vásárol belőlük. De a szerbek is ezt fontolgatják.

Több gesztus kellene

Az afganisztáni kivonulás árnyékában Ankarának az orosz és a kínai relációban kellene több gesztust tennie. Ez azonban a pragmatikus együttműködés (Oroszország) és bővülő gazdasági kapcsolatok (Kína) miatt kevésbé valószínű, hogy megtörténne.

Ennek ellenére a NATO a legfontosabb nemzetközi szervezet Törökország számára 1952-es csatlakozása óta: a szövetség az, amely garantálja az ország biztonságát, és lehetővé tesz egy ambiciózus külpolitikát a szomszédságban, főleg a Közel- Keleten és a Kaukázusban. TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren Továbbá – paradox módon – a görög-török viták elmélyüléséhez is hozzájárult, miután a hidegháború alatt a Szovjetunió által jelentett fenyegetés csökkentése miatt utat nyitott a ciprusi kérdésnek, illetve az egymás közötti területi vitáknak, legalábbis hatalompolitikai szempontból. Egyúttal a legfontosabb fórum maradt, ahol ezeket a problémákat mederben is lehetett tartani, mivel mindig arra késztette az Egyesült Államokat, hogy végső soron csak nyomást gyakoroljon a szervezet déli szárnyát tartó szövetségeseire.

A NATO-csúcs örve alatt a francia államfővel és a görög miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokat is pozitívnak értékelte Erdoğan, tehát az enyhülés folytatódik, ahogy a tárgyalások sem szakadnak meg az amerikaiakkal. Persze, marad a kérdés: mit sikerül valójában rendezni a konfliktusokból a jövőben. Egyelőre úgy tűnik, hogy nem sokat, bár görögöknek az is eredmény, ha Törökország nem küld kutatóhajókat a vitatott vizekre.

Biden törökországi látogatása viszont még várat magára…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava