Connect with us

Macedónia

AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A Fehér Ház június 8-án adta ki Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsát, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat- Balkánt. A Fehér Ház szerint az új elnöki döntés további lehetőséget ad az amerikai hatóságoknak azoknak a személyeknek vagy szervezeteknek a megbüntetésére, akik vagy amelyek fenyegetik a békét és a stabilitást a térségben, aláássák a demokratikus folyamatokat, súlyosan megsértik az emberi jogokat vagy korrupt gyakorlatot folytatnak. Ezeknek a személyeknek, illetve cégeknek Washington blokkolhatja az Amerikában található vagyonukhoz történő hozzáférést.

Nevek nincsenek, de sokan találgatnak

A Biden-rendelet neveket nem tartalmaz, viszont felsorolja azokat a tevékenységeket, amelyekre a parancs vonatkozik.

Ennek alapján kitilthatják Amerikából azokat, akik megszegik a különböző békeszerződéseket, megsértik az emberi jogokat, közvetve vagy közvetlenül korrupciós tevékenységben vesznek részt, továbbá akadályozzák a demokrácia kiterjesztését és az érintett országok integrációját a transzatlanti szervezetekbe.

Az elnöki rendelet szerint ez vonatkozik a Görögország és (Észak-)Macedónia közötti névvitát lezáró 2018-as Prespa-megállapodás megszegésére, valamint a bosznia-hercegovinai háborút lezáró egyezmények és bírósági döntések semmibevételére.

Vagyis a fél Balkánt kitilthatják az Egyesült Államokból, azaz bárkit, aki nem tetszik a washingtoni kormánynak, illetve az Egyesült Államokban kormányzó demokratáknak. És mivel a rendelet senkit sem említ meg név szerint, ezen a téren szabad mozgást biztosít a Biden-adminisztrációnak.

A Balkánon megindultak a találgatások, hogy ki is kerülhet fel az amerikai feketelistára.

Az első non-paper botrány kirobbantásában főszerepet játszó necenzurirano.si szlovén internetes magazin megtalálta az okát annak, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miért lehet érintett.

Orbán is érintett lehet?

A szlovén internetes portál szerint Orbán Viktor a 2018-as Prespa-megállapodás által hozható összefüggésbe az amerikai rendelettel, miután az Egyesült Államok kiterjesztette a szankciókat azokra is, akik a görög-macedón névvitát lezáró szerződés ellen hangoltak/hangolnak.

A necenzurirano.si tavaly nyilvánosságra hozta annak a politikai-hírszerzési műveletnek a részleteit, aminek alapján az Orbán Viktor köréhez tartozó magyar üzletemberek “sorozatosan vásároltak meg” olyan sajtóorgánumokat, amelyek a megállapodást ellenző VMRO- DPMNE macedón ellenzéki párthoz kötődnek.

A szlovén internetes magazin szerint az erre a műveletre szánt pénz Szlovénián is keresztül ment Schatz Péter vállalkozó révén, aki a szlovén Nova24TV igazgatóbizottságának tagja, és a Nova obzorja médiaház legnagyobb tulajdonosa. AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet

A necenzurirano.si úgy tudja, hogy három, Fideszhez szorosan kapcsolódó cég 2018 augusztusában – egyik-másik London érintésével – négymillió eurót utalt át Szlovéniába, ahol ebből 1,5 millió euró maradt, a további 2,5 millió eurót tovább küldtek Észak- Macedóniába.

A VMRO- DPMNE-t hosszú évekig Nikola Gruevszki vezette, akit Szlovéniában támogatott a Szlovén Demokrata Párthoz (SDS) közeli média.

A necenzurirano.si emlékeztet arra, hogy Gruevszki – aki ma Budapesten van – rendszeresen találkozott Janez Janšával is.

Honnan jött a pénz?

– A transzferek azt bizonyítják, hogy a legmagasabb magyar politikai vezetés részt vesz a Szlovén Demokrata Párthoz közeli média finanszírozásában, és nem csak egyes magyar vállalkozók adják a pénzt, ahogyan ezt a szlovén kormánypárt eddig állította. Megerősítik azt a gyanút is, hogy ez egy olyan művelet, amely során a pénz egy része orosz forrásokból származott

– írja a necenzurirano.si, amely az oroszok érintettségét az alábbiakból véli kiolvasni.

A szlovén internetes portál szerint utalt pénzt Szlovénia a magyarországi Belfry mérnöki vállalat is, amely annak ellenére a Nova24TV egyik legnagyobb hirdetője, hogy nem működik Szlovéniában. A társaság legfontosabb partnerei közé tartozik az MVM, amely a paksi atomerőmű tulajdonosa Magyarországon, ahol a Rosatom orosz állami vállalat, két új, 12 milliárd euró értékű blokkot épít 2014 óta.

A necenzurirano.si úgy tudja, hogy Magyarországról a pénz az R- Post- R folyószámlájára érkezett Szlovéniában, amely a Nova obzorja társaságot, a Demokracija magazin és az “SDS-pártújság” kiadóját birtokolja. Legnagyobb tulajdonosa Schatz Péter magyar állampolgár, aki a szlovén Nova24TV igazgatóságának is tagja. Minden tranzakciót az Unicredit Slovenija banknál nyitott számlán keresztül hajtottak végre. A szlovén hírportál szerint Belfry az Egyesült Királyságban lévő számlájáról utalt pénzt Szlovéniába.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, a szlovén hírportál más neveket is említett, de most nem ez a lényeg, hanem inkább a necenzurirano.si megállapítása, amely szerint Orbán legfontosabb embereinek bevonása a Janšá közeli média finanszírozásába újabb bizonyíték arra, hogy a szlovén és a magyar miniszterelnök mennyire szoros politikai kapcsolatokat ápol.

A szlovén hírportál felteszi a kérdést, hogy miért kellett a szlovéniai és nagy-britanniai kitérő az észak-macedóniai művelet finanszírozásához. Ennek több oka lehet. Amellett, hogy pénzzel (Magyarországról) finanszírozzák az SDS, azaz a Janša pártjának politikai- és médiatevékenységét, eltitkolhatják az Észak- Macedóniába küldött pénz eredetét.

A necenzurirano.si annak idején azt írta, hogy a magyar miniszterelnök soha nem rejtette véka alá, hogy kihez húz a szíve Szkopjéban, amit később tettekkel is bizonyított.

– Abban az időben, amikor a Szlovén Demokrata Párthoz kötődő magyar vállalkozók bevásárolták magukat az észak- Macedóniai médiába, Orbán nyilvánosan dicsérte a “VMRO- DPMNE bölcs és bátor vezetőit”, akik nem hajolnak meg a külföldi erők nyomása előtt

– jegyezte meg a necenzurirano.si, amely szerint Janez Janša akkori kormányalakításával a magyar miniszterelnök szoros szövetségest kapott Szlovéniában, amelyet nemcsak politikailag, de pénzügyileg is ellenőriz.

– Tehát kinek az érdekében kormányoz Janez Janša?

– tette fel a költői kérdést a szlovén internetes portál, amely szerint Biden most csapást mér a balkáni határok lerombolásán ügyködőkre, és ennek érintenie kell a szlovén kormányt is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava