Connect with us

Európai Unió

MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E3Wk8sOXIAMNp X
A cikk meghallgatása

 
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint idén június elejéig alig több mint 3000 ember jutott illegálisan Görögországba (kétharmaduk szárazföldön). A számok csökkenése ellenére Törökország továbbra is az egyik kulcsfontosságú ország a migráció szempontjából, területén ugyanis több mint négy millió szíriai él, rajtuk kívül pedig további pár százezer egyéb menekült, akiknek a helyzete egészen más, mint a szíreké.

Vírus és migráció

A 2015-16-os migrációs válság Törökországra irányította a figyelmet Magyarországról is, s bebizonyította, hogy a kisázsiai ország tranzitállamként fontos szerepet játszik Európa biztonsága szempontjából. A válság idején több mint egymillió ember kelt át illegálisan – döntő többségük a veszélyes tengeri utat választva – Görögországba.

Az Európai Unió és Törökország között 2016 márciusában elfogadott nyilatkozat, valamint az azután életbe léptetett visszafogadási rendszer következményeként jelentősen mérséklődött az illegális migráció.

Ezt lényegében a 2020 február-márciusi edirnei menekültválság sem írta felül (akkor a török hatóságok támogatásával mintegy 10-15 ezer ember próbált átkelni Görögországba, alapvetően sikertelenül), hiszen a koronavírus okozta lezárások jelentős mértékben visszafogták a migrációt, miközben a görög szárazföldi határ fejlesztése halad előre az Európai Unió aktív támogatásával, és a jobboldali Mitszotakisz-kormány közreműködésével. MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban?

Ez a számokban is tükröződik, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint idén június elejéig alig több mint 3000 ember jutott be illegálisan Görögországba (kétharmaduk a szárazföldön).

Törökország szerepe

A számok csökkenése ellenére Törökország továbbra is fontos marad migrációs szempontból, hiszen területén több mint 3,6 millió szíriai él (a nem hivatalos becslések szerint négy milliónál is többen), s rajtuk kívül pár százezer egyéb menekült, akiknek helyzete, kilátása merőben eltérő, mint a szíreké.

Törökország a menekültek státuszát rendező Genfi konvenciót csak földrajzi limitációval írta alá: ezek szerint menekült státuszt csak az Európából érkezők kaphattak (ami később jól jött az odamenekülő ’56-os magyaroknak), míg a máshonnan érkezők nem. Így a szíriai polgárháború kezdetén politikailag motivált “nyitott kapuk” révén eleinte több ezer, majd az idő előre haladtával több százezer szíriai talált menedéket Törökországban anélkül, hogy a menekült státuszt megkaphatta volna.

A törvényhozás végül 2013-ban és 2014-ben törvényt alkotott, s ideiglenes védelem alá helyezte őket, ami bizonyos jogokat garantált a szíriaiaknak, illetve megtiltotta visszatoloncolásukat Szíriába. Ha ezzel nem is rendezte megnyugtatóan a helyzetüket, de mindenképpen kedvezőbb státuszt élvezhettek, mint az országot tranzitként használó afgánok, afrikaiak, stb.

A 2016-ban született megegyezés miatt az EU által biztosított, és török részről a lassú kifizetés miatt sokat kritizált 3+3 milliárd eurós támogatást is rájuk fordították, ami részben anyagi juttatásban, másrészt oktatási, egészségügyi intézményfejlesztésben és különböző programokban öltött testet.

Biztonságos ország

Görögország hétfőn biztonságos országnak minősítette a szomszédos Törökországot, ahol ezentúl nemzetközi védelmet kell kérniük azoknak a migránsoknak, akik eddig ezzel Görögországban próbálkoztak.

A görög külügyminisztérium és a migrációs minisztérium közös rendelete alapján ez a szíriai, afganisztáni, pakisztáni, bangladesi és szomáliai menedékkérőkre vonatkozik.

Görögország véleménye szerint Törökország megfelel az összes kritériumnak, ami a menedékjog iránti kérelmek megvizsgálására vonatkozik, miután ott “származásuk, vallásuk, állampolgárságuk, politikai meggyőződésük vagy valamely társadalmi csoporthoz való tartozásuk miatt semmiféle veszély nem fenyegeti őket”, ezért Görögország helyett már Törökországban menedéket kérhetnek.

Ez elméletileg tovább csökkentheti a migránsok beáramlását Görögországba, illetve megteremheti annak a jogalapját Görögország számára, hogy az említett országokból érkező menedékkérőket visszaküldje Törökországba, amely maga is hatalmas migráns és menekült populációval rendelkezik.

A szírek helyzete Törökországban

Noha a török társadalomban az utóbbi években erőteljesen növekedtek a szíriai-ellenes hangok, azzal azonban mindenki tisztában van, és a politikai elit mindenképp azzal számol, hogy a szírek többsége nem tér vissza szülőföldjére, hanem ottmarad Törökországban.

A 2019-es isztambuli önkormányzati választási vereség (amiben a migrációs politika miatti elégedetlenség is szerepet játszott), és az utána hozott intézkedések – mint az arab nyelvű feliratok leszedése, s pár ember visszaküldése Szíriába – valamennyire csökkentette a szíriai kisebbség láthatóságát, de nem hozott lényegi változást. E3BRNF WEAMCEz0

A Törökország által 2016 nyara óta több offenzívában elfoglalt észak-szíriai területekre visszatelepedők száma sem túl jelentős: a pár százezer embert úgyis pótolja a fiatal korfával rendelkező közösség, amelynek nagyjából fele 18 éven aluli, s várakozások szerint a 2020-as évek végére eléri az 5-6 millió főt.

A problémák ellenére a közösség integrációja – noha ezt a szót a török hatóságok nem szeretik, helyette a harmonikus együttélésre utaló “uyum” kifejezést használják – lassan, de biztosan halad előre.

Nem így a többiek, vagyis a keletről vagy délről érkezők esetében, akik jobb esetben abban reménykedhetnek, hogy valamelyik gazdag nyugati ország átveszi őket.

A többiek helyzete

A többi külföldi esetében egyéni szinten vajmi kevés esély van az integrációra az érkezők nagy száma és az alacsony befogadási ráta miatt. A türk háttérrel rendelkezők, így például a közép-ázsiaiak jó része, vagy az afgánok közül az üzbégek nagyobb szerencsével próbálnak az országban maradni és boldogulni, a többiek viszont inkább próbálkoznak illegálisan továbbállni.

Ennek tudható be, hogy számukhoz képest jóval nagyobb az afgánok (47%), a szomáliaiak (26%), a kongóiak (10%) aránya az égei-tengeri útvonalat használók között az idei év elején is (összevetésképp: a szíriaiak 4 százalékot tettek ki az ENSZ adatai szerint).

S ezeket a csoportokat egészítik ki azok, akik török állampolgársággal igyekeznek Nyugat- Európába. Az utóbbi évek gazdasági nehézségei, politikai fordulatai, puccskísérlete, terrortámadásai miatt, és a sort még folytathatnánk, sokan vándoroltak az EU-ba, s közülük sokan folyamodtak sikeresen menekültstátuszért. Az 1960-as évekhez képest sokat változott a világ, mert ezúttal már inkább a képzettebbek hagyják el nagyobb számban az országot.

iran fal

Törökország tehát önmagában is hordoz migrációs potenciált, és a vízummentesség elmaradása miatt nem várható, hogy ezen a téren érdemi változás következzen be.

Ahogy a szíriaiak egyre jobban betagozódnak a társadalomba, kiszolgáltatottságuk ellenére még mindig jobbá válik a helyzetük, mintha a sokszor megfelelő infrastruktúra nélküli Szíriába térnének vissza, vagy megpróbálnák az egyre jobban biztosított görög határok felé venni az irányt.

Ennek ellenére Törökország számára marad a tranzitszerep, még akkor is, ha Ankara a szíriai határ mellett felhúzott fal után már az iráni határon is nagyban építi a falakat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English3 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékVírus és migrációTörökország szerepeBiztonságos országA szírek helyzete TörökországbanA többiek helyzete A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak Robin...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékVírus és migrációTörökország szerepeBiztonságos országA szírek helyzete TörökországbanA többiek helyzete A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékVírus és migrációTörökország szerepeBiztonságos országA szírek helyzete TörökországbanA többiek helyzete A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékVírus és migrációTörökország szerepeBiztonságos országA szírek helyzete TörökországbanA többiek helyzete A cikk meghallgatása The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékVírus és migrációTörökország szerepeBiztonságos országA szírek helyzete TörökországbanA többiek helyzete A cikk meghallgatása In recent days, there has been quite...

Egy hét legjava