MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban?

Olvasási idő: 4 perc

 
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint idén június elejéig alig több mint 3000 ember jutott illegálisan Görögországba (kétharmaduk szárazföldön). A számok csökkenése ellenére Törökország továbbra is az egyik kulcsfontosságú ország a migráció szempontjából, területén ugyanis több mint négy millió szíriai él, rajtuk kívül pedig további pár százezer egyéb menekült, akiknek a helyzete egészen más, mint a szíreké.


Vírus és migráció

A 2015-16-os migrációs válság Törökországra irányította a figyelmet Magyarországról is, s bebizonyította, hogy a kisázsiai ország tranzitállamként fontos szerepet játszik Európa biztonsága szempontjából. A válság idején több mint egymillió ember kelt át illegálisan – döntő többségük a veszélyes tengeri utat választva – Görögországba.

Az Európai Unió és Törökország között 2016 márciusában elfogadott nyilatkozat, valamint az azután életbe léptetett visszafogadási rendszer következményeként jelentősen mérséklődött az illegális migráció.

Ezt lényegében a 2020 február-márciusi edirnei menekültválság sem írta felül (akkor a török hatóságok támogatásával mintegy 10-15 ezer ember próbált átkelni Görögországba, alapvetően sikertelenül), hiszen a koronavírus okozta lezárások jelentős mértékben visszafogták a migrációt, miközben a görög szárazföldi határ fejlesztése halad előre az Európai Unió aktív támogatásával, és a jobboldali Mitszotakisz-kormány közreműködésével. MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? szarazfold 500x332

Ez a számokban is tükröződik, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint idén június elejéig alig több mint 3000 ember jutott be illegálisan Görögországba (kétharmaduk a szárazföldön).

Törökország szerepe

A számok csökkenése ellenére Törökország továbbra is fontos marad migrációs szempontból, hiszen területén több mint 3,6 millió szíriai él (a nem hivatalos becslések szerint négy milliónál is többen), s rajtuk kívül pár százezer egyéb menekült, akiknek helyzete, kilátása merőben eltérő, mint a szíreké.

Törökország a menekültek státuszát rendező Genfi konvenciót csak földrajzi limitációval írta alá: ezek szerint menekült státuszt csak az Európából érkezők kaphattak (ami később jól jött az odamenekülő ’56-os magyaroknak), míg a máshonnan érkezők nem. Így a szíriai polgárháború kezdetén politikailag motivált “nyitott kapuk” révén eleinte több ezer, majd az idő előre haladtával több százezer szíriai talált menedéket Törökországban anélkül, hogy a menekült státuszt megkaphatta volna.

A törvényhozás végül 2013-ban és 2014-ben törvényt alkotott, s ideiglenes védelem alá helyezte őket, ami bizonyos jogokat garantált a szíriaiaknak, illetve megtiltotta visszatoloncolásukat Szíriába. Ha ezzel nem is rendezte megnyugtatóan a helyzetüket, de mindenképpen kedvezőbb státuszt élvezhettek, mint az országot tranzitként használó afgánok, afrikaiak, stb.

A 2016-ban született megegyezés miatt az EU által biztosított, és török részről a lassú kifizetés miatt sokat kritizált 3+3 milliárd eurós támogatást is rájuk fordították, ami részben anyagi juttatásban, másrészt oktatási, egészségügyi intézményfejlesztésben és különböző programokban öltött testet.

Biztonságos ország

Görögország hétfőn biztonságos országnak minősítette a szomszédos Törökországot, ahol ezentúl nemzetközi védelmet kell kérniük azoknak a migránsoknak, akik eddig ezzel Görögországban próbálkoztak.

A görög külügyminisztérium és a migrációs minisztérium közös rendelete alapján ez a szíriai, afganisztáni, pakisztáni, bangladesi és szomáliai menedékkérőkre vonatkozik.

Görögország véleménye szerint Törökország megfelel az összes kritériumnak, ami a menedékjog iránti kérelmek megvizsgálására vonatkozik, miután ott „származásuk, vallásuk, állampolgárságuk, politikai meggyőződésük vagy valamely társadalmi csoporthoz való tartozásuk miatt semmiféle veszély nem fenyegeti őket”, ezért Görögország helyett már Törökországban menedéket kérhetnek.

Ez elméletileg tovább csökkentheti a migránsok beáramlását Görögországba, illetve megteremheti annak a jogalapját Görögország számára, hogy az említett országokból érkező menedékkérőket visszaküldje Törökországba, amely maga is hatalmas migráns és menekült populációval rendelkezik.

A szírek helyzete Törökországban

Noha a török társadalomban az utóbbi években erőteljesen növekedtek a szíriai-ellenes hangok, azzal azonban mindenki tisztában van, és a politikai elit mindenképp azzal számol, hogy a szírek többsége nem tér vissza szülőföldjére, hanem ottmarad Törökországban.

A 2019-es isztambuli önkormányzati választási vereség (amiben a migrációs politika miatti elégedetlenség is szerepet játszott), és az utána hozott intézkedések – mint az arab nyelvű feliratok leszedése, s pár ember visszaküldése Szíriába – valamennyire csökkentette a szíriai kisebbség láthatóságát, de nem hozott lényegi változást. török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E3BRNF WEAMCEz0 500x375

A Törökország által 2016 nyara óta több offenzívában elfoglalt észak-szíriai területekre visszatelepedők száma sem túl jelentős: a pár százezer embert úgyis pótolja a fiatal korfával rendelkező közösség, amelynek nagyjából fele 18 éven aluli, s várakozások szerint a 2020-as évek végére eléri az 5-6 millió főt.

A problémák ellenére a közösség integrációja – noha ezt a szót a török hatóságok nem szeretik, helyette a harmonikus együttélésre utaló “uyum” kifejezést használják – lassan, de biztosan halad előre.

Nem így a többiek, vagyis a keletről vagy délről érkezők esetében, akik jobb esetben abban reménykedhetnek, hogy valamelyik gazdag nyugati ország átveszi őket.

A többiek helyzete

A többi külföldi esetében egyéni szinten vajmi kevés esély van az integrációra az érkezők nagy száma és az alacsony befogadási ráta miatt. A türk háttérrel rendelkezők, így például a közép-ázsiaiak jó része, vagy az afgánok közül az üzbégek nagyobb szerencsével próbálnak az országban maradni és boldogulni, a többiek viszont inkább próbálkoznak illegálisan továbbállni.

Ennek tudható be, hogy számukhoz képest jóval nagyobb az afgánok (47%), a szomáliaiak (26%), a kongóiak (10%) aránya az égei-tengeri útvonalat használók között az idei év elején is (összevetésképp: a szíriaiak 4 százalékot tettek ki az ENSZ adatai szerint).

S ezeket a csoportokat egészítik ki azok, akik török állampolgársággal igyekeznek Nyugat-Európába. Az utóbbi évek gazdasági nehézségei, politikai fordulatai, puccskísérlete, terrortámadásai miatt, és a sort még folytathatnánk, sokan vándoroltak az EU-ba, s közülük sokan folyamodtak sikeresen menekültstátuszért. Az 1960-as évekhez képest sokat változott a világ, mert ezúttal már inkább a képzettebbek hagyják el nagyobb számban az országot.

török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? iran fal 500x375

Törökország tehát önmagában is hordoz migrációs potenciált, és a vízummentesség elmaradása miatt nem várható, hogy ezen a téren érdemi változás következzen be.

Ahogy a szíriaiak egyre jobban betagozódnak a társadalomba, kiszolgáltatottságuk ellenére még mindig jobbá válik a helyzetük, mintha a sokszor megfelelő infrastruktúra nélküli Szíriába térnének vissza, vagy megpróbálnák az egyre jobban biztosított görög határok felé venni az irányt.

Ennek ellenére Törökország számára marad a tranzitszerep, még akkor is, ha Ankara a szíriai határ mellett felhúzott fal után már az iráni határon is nagyban építi a falakat.



ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo montenegro

ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak”

  Szerbia két alkalommal adományozott vakcinákat Montenegrónak még az "oltási szezon" kezdetén. Először négyezer Szputnyik V vakcinát, amelynek első felét február közepén Ana Brnabić szerb miniszterelnök szállította le Podgoricába, és adta át Zdravko Krivokapićnak, az azóta Belgrádban már többszörösen kiátkozott...
Folytatom az olvasást
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? labra lonek

KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞

  Bajkeverő Velja bandájának februári letartóztatása óta Szerbia a béke szigete volt, de egyre több jel utal arra, hogy ennek lassan vége. Kiszivárgó hírek szerint folytatódik a védelmi pénzek beszedése, és előkerülnek a fegyverek is. Hétfőn délután, nem sokkal öt...
Folytatom az olvasást
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? helikopter oltas

KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak

  A čačaki Sloboda (Szabadság) fegyvergyárban további intézkedésig beszüntették a munkát, miután szombaton este újabb robbanások történtek. Ebben a hónapban ez már a második eset, hogy robbanások voltak a gyárban, ahol ezúttal nemcsak a raktárkészlet egy része semmisült meg, hanem...
Folytatom az olvasást
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview

LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem

  Szerbia is csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz. Ez meglepetésnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen 4 MiG-29-est adományozott Szerbiának. Viszont nem meglepetés, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučić szerb elnök véleménye arról,...
Folytatom az olvasást
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lobab

JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek

  A beköszöntő kánikula nyomán Horvátországban vakáció szaga kezdett lenni a levegőnek, egyre inkább úgy tűnik, hogy nyakunkon az uborkaszezon és a diplomáciai nyári szünet, amikor a politikusok szabadságra mennek. Bár ezt a BALK-nál - millió oknál fogva - nem...
Folytatom az olvasást
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? sinopharm

SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak

  A mérések alapján a Sinopharm vakcinát felvevő hatvan év felettiek majdnem felénél nincsenek antitestek, a fiatalabbaknál is csak 75%-os hatékonyság mutatható ki, vagyis az ő esetükben minden negyedik beoltott személynél nem alakul ki védettség. Dr. Zoran Radovanović szerb epidemiológus...
Folytatom az olvasást
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? g76vMrM

CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére

  Koszovó és Szerbia abban is megállapodnak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat, növelik az utasok átvilágítását és az információk megosztását az Egyesült Államok által biztosított rendszerek használatával, megtiltják a nem megbízható szállítók által felkínált 5G berendezések használatát (amivel elsősorban a kínai szolgáltatókat...
Folytatom az olvasást
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E4RABMTXwAAoyWj

MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak

  Nem sokkal este nyolc óra előtt ismét robbanások voltak a čačaki Sloboda (Szabadság) lőszergyárban. Az első információk szerint három dolgozó megsérült, a polgármester elrendelte a lakosság sürgős kitelepítését. Az első robbanások nyolc óra előtt tíz perccel történtek, állítólag ugyanott,...
Folytatom az olvasást
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? srebrenica

AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását

  Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte annak a törvénynek az elfogadását, amely szerint Montenegró elítéli az 1995 nyarán történt srebrenicai népirtást, és annak tagadását vagy becsmérlését. A törvény alapján Montenegró július 11-ét gyász- és emléknapnak nyilvánította az 1995-ös mészárlás áldozatainak...
Folytatom az olvasást
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? prizren

IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára?

  „Koszovó Törökország, Törökország Koszovó,” – jelentette ki akkor még miniszterelnökként Recep Tayyip Erdoğan 2013-as koszovói látogatása során Prizren városában. Sok más beszédéhez hasonlóan ez is diplomáciai botrányt okozott, az akkor hivatalban lévő szerb államfő, Tomislav Nikolić elítélte a kijelentést,...
Folytatom az olvasást
Online számlázás egyszerűen, gyorsan török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? szamlazz online

Online számlázás egyszerűen, gyorsan

 
Folytatom az olvasást
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 5339329 061 ls

GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak

  A montenegrói parlament elfogadta a Srebrenicáról szóló határozattervezetet. A 81 tagú parlamentben 55-en szavaztak a tervezetre, 19 ellene, 7 képviselő pedig tartózkodott. A csütörtök esti parlamenti ülésen menesztették Vladimir Leposavić igazságügyi, valamint emberi és kisebbségi jogi minisztert, mert többször...
Folytatom az olvasást
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E32yc7mXMAAq22F

TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren

  A június 14-én Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón számos fontos bejelentés született (a záródokumentumban Oroszországot fenyegetésnek, Kínát kihívásnak nevezték), egyúttal lehetőség adódott arra, hogy az egyes tagállamok közötti vitás kérdéseket – ha nem is rendezzék, de legalább a legfelsőbb szinten áttekintsék....
Folytatom az olvasást
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1

BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza

  Eddig is az Európai Unió finanszírozta a migránsok Szerbiában tartózkodását, ez a továbbiakban sem lesz másképp. Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos csütörtökön felkereste Belgrádot, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel továbbra is támogatja a migránsok szerbiai tartózkodását,...
Folytatom az olvasást
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? prolaz

KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak

  A Kvarner-öböl feletti hegyek tele vannak migránsokkal, akik mindet lepusztítanak, ami az útjukba kerül. A Nova TV horvátországi csatornájának beszámolója szerint a migránsok már harmadszor törtek fel egy vadászházat, amelyet az Abbázia (Opatija) környéki vadászok használnak. Nyugati gazdasági és...
Folytatom az olvasást
Részegen jobbak voltunk török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview

Részegen jobbak voltunk

  Él a régente Tarcalnak nevezett hegységben, a mai Fruška Gorában, a maga kis mézeskalács várában, elvarázsolt palotájában egy derék szerb ember, akiről biztosan tudni lehet, hogy szerette a „hosszúlépés”-t. Valószínűleg most is szereti, eléggé hosszúak is a léptei, ám...
Folytatom az olvasást
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? dicso feny

NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye

  A szurkolók koreográfiája a Puskás Arénában nem nyerte meg mindenki tetszését, különösen a "Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország" felirat. A szerző megjelölése nélküli, tehát szerkesztőségi véleményét tükröző cikkében, a Telegram horvát hírportál sportrovata revizionizmust szimatol a budapesti nyitóünnepség mögött....
Folytatom az olvasást
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? alioski arnautovic

NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója

  Egy mérkőzésre eltiltotta az UEFA az osztrák válogatott szerb származású csatárát, Marko Arnautovićot, aki az Észak-Macedónia elleni meccsen gyalázta az albán származású Ezgjan Alioskit. Három évvel ezelőtt a svájciakat 2–1-es sikerre vezető Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri az albán...
Folytatom az olvasást
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kurti rama zaev

EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek?

  Az albánok által lakott területeken időről időre felmerül a hírekben, az újságokban, a kávézókban vagy azok teraszán, hogy legyen-e Nagy-Albánia, és hogy mit kezdjenek vele. Albánia 2,8 millió lakosa minden nap legalább egyszer beül egy kávézóba, beleértve ebbe a...
Folytatom az olvasást
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? ales hojs

VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét

  A szlovén belügyminisztérium közlése szerint új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brežicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt. A 23 rendőrből álló egység - amelyet a tervek...
Folytatom az olvasást
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lrad

ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem?

  Görögország új migrációellenes arzenált telepít a görög határra, beleértve a kamerákat, a radarokat és a több mint 5 méter magas acélkerítést, amellyel egy 40 kilométeres szakaszon akadályozzák a migránsok belépését Törökország irányából. A görögök hangágyúkat (Long Range Acoustic Device,...
Folytatom az olvasást
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo brusszel

A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata

  A Szerbia és a Koszovó közötti párbeszéd ugyan folytatódott, formálisan legalábbis, de mint várható is volt: ismét megtörtént A NAGY SEMMI, vagyis annál alig több. A Kurti-Vučić találkozó előtt senki sem volt optimista, és ez a találkozó után is...
Folytatom az olvasást
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo short history

RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde

  Ma tartják a koszovói tárgyalások újabb fordulóját, hosszú idő óta most ülnek először asztalhoz a belgrádi és a pristinai vezetés képviselői. A több mint két évtizede tartó tárgyalásokon már boldog és boldogtalan közvetített, de változtak a tárgyalópartnerek is. A...
Folytatom az olvasást
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E32LO8FWQAYdwgv

NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

  Az élet olyan, mint a nádszál: Ma még vidáman kacagsz, De holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel... Rejtő Jenő egyik feledhetetlen alakja, Pipacs, annyiban hasonlít a horvát köztársasági elnökre, illetve Milanović Pipacsra, ami nézőpont kérdése, hogy ugyanolyan nyíltan véleményt...
Folytatom az olvasást
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? eNyJu2Zj removebg preview

KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség?

  Az április 25-i parlamenti választásokon vesztes Albán Demokrata Párt vasárnap, június 13-án pártelnököt választott. A pártnak a 2,8 millió lakosú Albániában 75 ezer tagja van, akik közül választás napján 41 ezer 100 tag szavazott, 40.674 érvényes szavazattal, ez 54,7%-os...
Folytatom az olvasást
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? dv5VzyR3 removebg preview

ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár

  Élete végéig börtönben marad Ratko Mladić, a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnoka, ám az 1991-1999-es délszláv háborúkban bűncselekményeket elkövető katonák és politikusok megbüntetése csak részlegesre sikerült. Ráadásul hiába születtek meg a sokszor szigorú ítéletek, a múlttal való őszinte szembenézés...
Folytatom az olvasást
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? vlora cannabis

PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak

  Albániát a Nyugat-Balkán legnagyobb kannabisz-termelőjeként tartják számon. 2016 óta ugyan csökkent a kannabisz termesztése, de a növény így is sokfelé megtalálható az ország bizonyos régióiban, például a Kruja-hegységben is, ahol az albán rendőrök most razziáztak. Albán médiajelentések szerint a...
Folytatom az olvasást
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1

HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is

  Szlovénia legendás rádiójának újságírói és támogatói pénteken gyűltek össze Ljubljanában, hogy tiltakozzanak a kulturális minisztérium döntése miatt, amellyel megszünteti a Radio Študent anyagi támogatást, és ezzel veszélyezteti az adó fennmaradását. Közben Horvátországban elhallgatott a Radio 101, amelynek fennmaradásáért mintegy...
Folytatom az olvasást
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lapid bennett

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

  Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli elnök úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását...
Folytatom az olvasást
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? orban jansa gruevski

AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet

  A Fehér Ház június 8-án adta ki Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsát, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat-Balkánt. A Fehér Ház szerint az új elnöki döntés további lehetőséget ad az amerikai...
Folytatom az olvasást
ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo montenegro ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a...
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? labra lonek KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek...
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? helikopter oltas KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a...
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek...
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lobab JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz...
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? sinopharm SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában...
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? g76vMrM CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő,...
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E4RABMTXwAAoyWj MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak...
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? srebrenica AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte...
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? prizren IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az...
Online számlázás egyszerűen, gyorsan török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? szamlazz online Online számlázás egyszerűen, gyorsan
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 5339329 061 ls GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica...
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E32yc7mXMAAq22F TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés,...
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1 BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását...
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? prolaz KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem...
Részegen jobbak voltunk török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview Részegen jobbak voltunk
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? dicso feny NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál...
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? alioski arnautovic NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko...
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kurti rama zaev EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia...
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? ales hojs VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti...
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lrad ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik...
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo brusszel A NAGY SEMMI 2.0: A szerb...
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? kosovo short history RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról...
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? E32LO8FWQAYdwgv NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la...
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? eNyJu2Zj removebg preview KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az...
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? dv5VzyR3 removebg preview ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság,...
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? vlora cannabis PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban...
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1 HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg...
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? lapid bennett KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja...
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? orban jansa gruevski AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap...

Iratkozz fel a napi hírlevélre!



török MIGRÁCIÓ ÉS TÖRÖKORSZÁG: Tranzit- vagy kibocsátó állam, avagy ki lehet menekült Törökországban? balkanac nagy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Kövess bennünket a Facebookon!