Connect with us

Csatlakozás

ÚJ EGYHÁZ: Európa egy vallás, és senki nem árulhatja el ezt a vallást
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Az utóbbi időben elég sok diplomáciai háttérmunka és mindenféle gyanakvásra okot adó kavarás volt a Balkán átszabását illetően. A legutóbbi Macedónia kezének elengedésére vonatkozott – ki tudja milyen okból – aminek eredményeként az Európai Unió verbálisan összezárt, de dátumot nem tűzött ki a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Majd talán a Balkán ügyével foglalkozó közelgő konferencián. Az egyik érintett, az albán miniszterelnök az EuroNewsnak adott interjút arról, hogy ő miként látja a fejleményeket.

Az Európa-vallás

Edi Rama nemrégiben megnyerte az albániai választásokat, és ezzel egymás után harmadik ciklusát kezdhette meg a minsizterelnök poszton – amivel csúcsot döntött a nyugat-balkáni országban. Albánia csatlakozási szándéka az Európai Unióhoz a parlamenti választás egyik központi témája volt.

Egy lépéssel előre mozdulhat Albánia csatlakozási szándéka azzal az első konferenciával, amelyen hamarosan tárgyalások kezdődnek Albánia és az EU-tagállamok között. Mit hozhat egy ilyen lépés?

– Ezt nagyon nehéz megmondani. Nagyon nehéz, mert ezt a lépést néhány évvel ezelőtt meg kellett volna tennünk, aztán újra és újra. Nem történt meg az Európai Tanács belső dinamikája miatt. Reméljük, hogy meg fog történni… Szóval nem könnyű.


Edi Rama már évekkel ezelőtt azt feszegette, hogy Albánia és Koszovó egyesül, ha nem kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások. De mit szándékozik most tenni, ha a megbeszélések újra holtpontra jutnak?

– Nem tervezünk semmi mást, mint azt, hogy tovább dolgozunk érte, mert  számunkra Európa nem egy politikai irány vagy cél, Európa egy vallás, és senki nem árulhatja el ezt a vallást Albániában , annál az egyszerű ténynél fogva, hogy Európa egy testamentum, tanúság valami mellett. Ugyanakkor tartozunk ezzel a gyerekeinknek, ezért keményebben, egyre keményeben fogunk dolgozni annak érdekében, hogy Albániát egy jól működő európai állammá tegyük.


Albánia beléptetése az Európai Unióba mindig is Edi Rama fő politikai ígérete volt. Tekintettel arra, hogy évek óta nem sikerült elérni ezt a célt, vajon mit jelent ma Albániának a csatlakozás az EU-hoz?

– Mindig ugyanannyit jelent, mint amit a kezdetben jelentett, az albánok soha nem fáradnak bele a harcba, hogy Európa részei legyenek. Persze, csalódások is következtek, és Európa nem volt jó abban, hogy teljesítse saját ígéreteit. Mi elvégeztük a házi feladatunkat, és továbbra is így teszünk, mivel, ahogyan mondtam, Európa számunkra ugyanazt jelenti az első naptól kezdve, hogy megszabadultunk a kommunizmustól, és történelmünk során először választhatunk. Soha nem volt választásunk, mások döntöttek rólunk, és a helyünk más terekben volt, nem abban, ahol mindig is lenni akartunk, az Európai Unióban.

Fanatikus albánok

Miután EU-csatlakozási folyamat “hosszabb a vártnál” – fogalmazzunk finoman – a Nyugat- Balkán nagy- és közép-hatalmi “csatatérré” vált. Ez vonatkozik Albániára is.

– Azzal, hogy nem integrálják teljesen az Európai Unióba,  a Nyugat- Balkán szürke övezet marad , amely vonzerőt gyakorol, és esélyt kínál más szereplőknek. Olyan harmadik szereplőknek, akiknek nem ugyanolyan jószándékú a hozzáállásuk, és nem ugyanazok az értékeik, mint az Európai Uniónak. Albánia számára nem látok közvetlen veszélyt, mert az albánok nagyon fanatikusak a Nyugattal és az EU-val kapcsolatban. Más országoknak többé-kevésbé jobban kell figyelniük ezekre a hatásokra, amelyek más szereplőktől érkeznek.


Az utóbbi pár évben Albánia széles körű alkotmányos változásokon ment keresztül, ami a korrupció elleni küzdelmet, reformok bevezetését illeti. A helyzet javult, de ez nem elég.

– Nagy a különbség aközött, hogy az Európai Unió tagjává válik egy ország, illetve teljes körű tárgyalásokat kezd, mivel jelenlegi állapotunkban nem állunk készen a tagságra, ez kétségtelen, de több mint készek vagyunk teljeskörű tárgyalásokat folytatni. Ez az a pont, ahol ellentmondás van, ahol Európa rövidlátó, sőt némiképp álszent is, mert Albánia megérdemli, hogy teljeskörű tárgyalásokat folytasson, és azokat végigvigye.


Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban megjelenő nem hivatalos dokumentumokról (non-paper) és a balkáni határok újrarajzolásáról is beszélt az albán miniszterelnök, miután Észak- Macedónia miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy az katasztrofális lenne.

– Frusztrációk lesznek, és ezért különböző ötletek merülnek fel a legnevetségesebbektől a legfurcsábbakig, mivel  a status quo nem opció . Miközben mély ellentéteink vannak, amelyeket rendeznünk kell, közösen kell előmozdítani az együttműködésünk erősítését annak érdekében, hogy régiónkban működjön a schengeni övezet, és hogy Európa mind a négy szabadságjogát érvényesítsük

– jelentette ki az EuroNewsnak adott interjúban az albán miniszterelnök.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava