Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Európai Unió

EXKUZÁLTUK MAGUNKAT: Senki sem ért egyet Várhelyi Olivérrel, a külügyminiszter Szkopjéban tette helyére a dolgokat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szijjarto szkopje p
A cikk meghallgatása

 
A nyugat-balkáni bővítésről tanácskoztak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben, miközben Zoran Zaev macedón miniszterelnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel együtt vonult be a tárgyalóterembe, és egy kis túlzással, a történelembe. A macedón-uniós összeborulás és a külügyi tanács ülése előtt Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa olyat mondott, ami nem nyerte el senki tetszését sem. És ami miatt a magyar külgazdasági és külügyminiszternek körülbelül azon a helyen kellet menteni a helyzetet, ahol egy héttel korábban maga Várhelyi is járt.

Ez nem egy lehetséges opció

Továbbra is akadozik az Európai Unió bővítése, ezért Várhelyi Olivér a napokban tett egy “különutas kijelentést”. A bővítési és szomszédságpolitikai biztos úgy vélte, hogy Brüsszel akkor is megkezdhetné az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat Albániával, ha Észak- Macedónia esetében ennek a bolgárok keresztbe tennének.

De csak Várhelyi vélte így, sokan mások viszont nem. Például Ursula von der Leyen sem, aki szívélyesen fogadta a macedón miniszterelnököt, és nem csak az unió által adományozott vakcinákról beszélt vele.

– Megerősítettem határozott támogatásunkat a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez Észak- Macedóniával

– írta az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, ahol még hozzátette:

– Észak- Macedónia folyamatosan haladt előre, és az EU várakozással tekint a zöld energia és a közlekedés területén kiemelt projektek támogatása elé a nyugat-balkáni gazdasági és befektetési terven keresztül.



A fenti bejegyzéshez hozzászólók között feltűnt Pallasz Athéné twitteres alteregója is, aki hódolva a “non-paper” divatnak maga is határrajzolgatásba kezdett, de hát az isteneknek mindig is ez volt a dolguk.EXKUZÁLTUK MAGUNKAT: Senki sem ért egyet Várhelyi Olivérrel, a külügyminiszter Szkopjéban tette helyére a dolgokat

A földi halandók hozzászólásaikban sürgették, hogy ne engedjék a csatlakozási folyamattal való visszaélést azoknak az országoknak, amelyek olyan retorikát használnak, mint Bulgária.

Ezeregyedik alkalom

A hozzászólók között voltak, aki szerint Észak- Macedónia nem áll készen a csatlakozásra. Nekik is üzent a macedón miniszterelnök, aki szerint a csatlakozási folyamat elhúzódása az egész régió biztonságát veszélyezteti.

– Hatalmas kockázata van annak, ha folytatódik a blokád. Ez igaz Bulgáriára és Észak- Macedóniára is. Láthatjuk azt, hogy különféle nemhivatalos javaslatok bukkannak fel drámai ötletekkel. Amit elmondhatok, az a következő: a Balkánra nem évszázadokkal ezelőtt, hanem tíz, vagy húsz évvel ezelőtt hullottak bombák. Nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön


– mondta Észak- Macedónia miniszterelnöke.

Nem Zaev az első, aki a “fenyegetés és zsarolás” technikáját is bevetette, Edi Rama albán miniszterelnök korábban azzal próbálta a csatlakozási tárgyalások beindítására ösztökélni az EU-t, hogy ha ez nem történik meg, akkor Koszovó és Albánia egyesül.

A kérdésben hallatta hangját a magyar külügyminiszter is, aki saját számítása szerint már legalább ezerszer elmondta, de ezeregyedszer is “örömmel elmondja”, hogy Magyarország feltétlen és elkötelezett támogatója Észak- Macedónia európai integrációs törekvéseinek, ahogy ez a NATO-csatlakozás ügyében is tapasztalható volt.

Szkopjéban “exkuzáltunk”

Szijjártó Péter erről Szkopjéban beszélt, miután találkozott ottani kollégájával, Bujar Osmanival, és miután átadata a macedón határőköknek szánt, és Magyarország által adományozott hatezer vakcinát.

– Mi azt gondoljuk, hogy Önöknek az Európai Unióban van a helye, mi azt gondoljuk, hogy az Európai Unió nem lehet komplett a Nyugat- Balkán nélkül, és legalább annyira az EU érdeke az Önök csatlakozása, mint amennyire az Önök érdeke a saját csatlakozásuk


– jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki azt is elárulta, hogy személyesen delegált egy magyar integrációs szakértőt a szkopjei külügyminisztériumba, hogy segítse a macedón csatlakozási tárgyalások előkészítését.

– Ha a magyar bővítési biztoson, vagy ha rajtunk múlna, akkor Önök gyorsan tagjai lennének az Európai Uniónak. A bővítési biztos is, és Magyarország kormánya is elkötelezett támogatója az Önök csatlakozásának


– mondta Szijjártó, aki itt – a fülhallgatóját igazgatva – egy hosszabb szünetet tartott, majd hozzátette:

– Reméljük, hogy a jövőben semmiféle metodológia kérdést nem kell majd felvetni ezzel kapcsolatban.


Továbbra is érthetetlen, hogy Várhelyi Olivér a világos uniós és az ebben a kérdésben következetes magyar álláspont ellenére miért helyezte kilátásba, hogy az Európai Unió “elengedi Észak- Macedónia kezét”, ha a bolgárok továbbra is keménykednek.

Ha csak nem azért, mert Várhelyi Olivér egy “élő non-paper volt”, aki azt kapta feladatként, hogy egy olyan gondolatot “szabadítson rá” a közvéleményre, amelynek kiötlője a háttérben szeretne maradni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava