Connect with us

Bűnügy

A LEGVESZÉLYESEBB BŰNÖZŐ: Montenegróban elkapták az egyik balkáni drogbanda állítólagos főnökét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!


Kotorban letartóztatták a Balkán egyik legveszélyesebb bűnözi csoportjának feltételezett vezetőjét. Slobodan Kašćelant azzal gyanúsítják, hogy több súlyos bűncselekményt követett el. Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök-helyettes szerdán megerősítette a letartóztatás hírét, és üdvözölte a rendőrségi akciót, amelyet az elmúlt évtized egyik legnagyobb bűnüldözési sikerének minősített.

A bandaháború

Az 58 éves Kašćelan a kavači klán egyik vezetője, amely súlyos emberáldozatokat is követelő harcot vív a škaljari klán ellen.

A kavači klánnal működött együtt a Szerbiában február elején őrizetbe vett Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) is, akinek a bandája több kegyetlen gyilkosság elkövetésével gyanúsítható. A LEGVESZÉLYESEBB BŰNÖZŐ: Montenegróban elkapták az egyik balkáni drogbanda állítólagos főnökét

A rivális kavači és škaljari klán az elmúlt évtized első felében közösen alkotta a kotori bűnözői csoportot, de útjaik szétváltak, miután 200, más források szerint 300 kilogramm kokain tűnt el egy valenciai lakásból.

A bandaháború során legalább 40 embert öltek meg Montenegróban, Szerbiában, Ausztriában és Görögországban. Kašćelan ellen kétszer kíséreltek meg merényletet, első alkalommal Újvidéken hasba lőtték, második alkalommal viszont sértetlenlen maradt.

– Regionális befolyással rendelkező bűnözői csoportokkal van dolgunk. Montenegró megküzd a szervezett bűnözéssel… Ígérjük, hogy a szervezett bűnözés nem fogja uralni ezt az országot

– jelentette ki Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök-helyettes, aki ezzel valószínűleg fel is iratkozott a bűnözői csoportok kilövési listájára.

Kavač és Škaljari két szomszédos település Kotor közvetlen közelében.

Rendőrségi akció


A montenegrói rendőrség ezt a videót tette közzé a “bűnözői csoportok ellen “tervezett tevékenységek” végrehajtásáról, amelynek során több személyt letartóztattak.

A délelőtt tíz órakor posztolt videó szerint a “tevékenységek” folyamatban vannak, ami akár újabb letartóztatások előrejelzését is jelentheti.

Korábban óvadék ellenében szabadult

Slobodan Kašćelan 2018 decemberében egyszer már rendőrkézre került, miután Csehországban letartóztatták az Interpol Podgorica által kiadott vörös színű elfogatóparancs alapján.

A montenegrói rendőrség akkor közölte, hogy büntetőeljárás alá vonták gyilkossági kísérlet, bűnszervezet létrehozása és orgazdaság gyanúja miatt, ám a podgoricai felsőbb bíróság 2019-ben félmillió euró óvadék ellenében szabadlábra helyezte.

A szervezett bűnözés mély gyökerekkel rendelkezik Montenegróban, a mintegy 630 000 lakosú volt jugoszláv köztársaságban, amely évtizedek óta a cigaretta- és kábítószer-csempészet balkáni tranzitországának számít, és amely esetében sosem lehetett tudni, hogy egy-egy ügyletben mennyire érintettek az ottani hatalmi struktúrák.

Kotor – amely az UNESCO világörökségi listáján szereplő, népszerű turisztikai célpont, – egy évtizeddel ezelőtt került a címlapokra, amikor kiderült, hogy a hírhedt balkáni drogbáró, Darko Šarić, akit 2015-ben börtönöztek be Belgrádban a latin-amerikai kokain Európába történő csempészése miatt, hatalmas összegeket kezdett befektetni a város turizmusába.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava