Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bűnügy

FELADTA MAGÁT: A volt macedón kémfőnök besétált az ügyészségre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sasao
A cikk meghallgatása


A macedón sajtó szerint az utóbbi két napban eszeveszett keresés folyt Szaso Mijalkov után, aki a hétvégén tűnt el. A kutatás ugyan nem hozott eredményt, viszont a keresett személy egyszer csak megjelent a szervezett bűnözés elleni ügyészségen. A 13 év börtönbüntetéssel fenyegetett volt titkosszolgálati vezető tehát nem távozott külföldre, így vélhetően végre lehet hajtani az ítéletet, amelyet pénteken mond ki a bíróság ellene.

Mégsem lépett meg

Miközben az egész macedón belügyminisztérium Szaso Mijalkov felkutatásával foglalkozott, és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, a volt titkosszolgálati vezető személyesen jelent meg a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészség szkopjei székházában.

Mijalkov bocsánatot kért a macedón közvéleménytől, hogy nem jelentkezett, miközben mindenki őt kereste. Azt mondta, hogy nem volt tisztában a helyzettel, mivel lázas volt, és a koronavírustól történt megbetegedés miatt egy napot karanténban töltött.

– Szeretnék bocsánatot kérni a kellemetlenségek és a kialakult helyzet miatt. Bocsánatot kérek a kormánytól és az összes többi szervtől! Szeretném megismételni, hogy soha nem szököm meg. A szavamat adom, és azt nem szándékozom megszegni! Egy napig voltam karanténban, és látom, hogy mi történt

– mondta Mijalkov a macedón TV24-nek nyilatkozva.

A Szaso Mijalkov utáni kutatás azt követően indult meg, hogy a rendőrség vasárnap nem tudta neki személyesen átadni a házi őrizetre vonatkozó rendeletet.

Mégsem a távollétében

Mijalkovot a Target- Fortress ügyben azzal gyanúsítják, hogy megsemmisítette a 2008 és 2015 közötti illegális megfigyelésekhez és tiltott lehallgatásokhoz használt berendezéseket.

Zoran Zaev, Észak- Macedónia korábbi ellenzéki vezetője, mostani miniszterelnöke, az ügy kipattanásakor azt állította, hogy a kormányzó VMRO- DPMNE 20 000 ember lehallgatását rendelte el, köztük politikusok, külföldi diplomaták és újságírók illegális megfigyelését.

A szociáldemokraták az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat – amelyekhez meg nem nevezett forrásokból jutottak hozzá – a Nikola Gruevszki által vezetett VMRO- DPMNE-kormány megdöntésére használták fel 2017-ben.

A volt titkosszolgálati vezetőt befolyással való visszaéléssel vádolták meg, ami miatt az ügyészség az ügyben kimondható és legsúlyosabbnak számító 13 éves börtönbüntetést kérte a bíróságtól.

Mijalkov korábban elutasított minden vádat, a tárgyalás során pedig nem élt az utolsó szó jogával, és hagyta, hogy helyette ügyvédjei szólaljanak fel érdekében.

Az ítéletet a tervek szerint február 26-án mondják ki ellene, a jelek szerint azonban mégsem a távollétében.

Mijalkov más ügyekben is érintett. Ezek közé tartozik a Trezor-ügy, amely titkosrendőrségi visszaélésekről szól videomegfigyelő berendezések vásárlásakor, a Tortura-ügy, amely egy ellenzéki politikus megkínzásának engedélyezésével kapcsolatos, valamint a választási csalásokkal elkövetését feltáró Titanic 2 bírósági eljárás.
________________
Fotó: középen Mihajlkov – Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava