Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bűnügy

SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

55771 sasko 2 f
A cikk meghallgatása


A macedón rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a titkosrendőrség volt parancsnoka ellen – közölte a szkopjei belügyminisztérium. Szaso Mijalkov a hétvégén lépett meg, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy kihirdették volna ellene a jogerős ítélet egy nagyszabású megfigyelési és lehallgatási ügyben. Mijalkov a 2018-ban Budapestre menekült Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök első unokatestvére.

Az ügy

Mijalkovot a Target- Fortress ügyben azzal gyanúsítják, hogy megsemmisítette a 2008 és 2015 közötti illegális megfigyelésekhez és tiltott lehallgatásokhoz használt berendezéseket.

Zoran Zaev, Észak- Macedónia korábbi ellenzéki vezetője, mostani miniszterelnöke, az ügy kipattanásakor azt állította, hogy a kormányzó VMRO- DPMNE 20 000 ember lehallgatását rendelte el, köztük politikusok, külföldi diplomaták és újságírók illegális megfigyelését.

A szociáldemokraták az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat – amelyekhez meg nem nevezett forrásokból jutottak hozzá – a Nikola Gruevszki által vezetett VMRO- DPMNE-kormány megdöntésére használták fel 2017-ben.

A volt titkosszolgálati vezetőt befolyással való visszaéléssel vádolták meg, ami miatt az ügyészség a legsúlyosabbnak számító 13 év börtönbüntetés kimondását kérte a bíróságtól.

Mijalkov korábban elutasított minden vádat, a tárgyalás során azonban nem élt az utolsó szó jogával, és hagyta, hogy helyette ügyvédjei szólaljanak fel érdekében.

Az ítéletet a tervek szerint február 26-án mondják ki ellene, a jelek szerint azonban már csak távollétében.

Mijalkov más ügyekben is érintett. Ezek közé tartozik a Trezor-ügy, amely titkosrendőrségi visszaélésekről szól videomegfigyelő berendezések vásárlásakor, a Tortura-ügy, amely egy ellenzéki politikus megkínzásának engedélyezésével kapcsolatos, valamint a választási csalásokkal elkövetését feltáró Titanic 2 bírósági eljárás.

A szökés

Az ügyészség Szaso Mijalkov tervezett szökéséről az első jelzéseket február 20-án kapta, ezért február 21-én házi őrizetbe helyezési parancsot adott ki a macedón titkosszolgálat volt vezetője ellen, de Mijalkov akkor már nem volt elérhető a hatóságok számára.

Hivatalosan ugyan nem közölték, hogy Mijalkov elhagyta-e az országot, viszont a nemzetközi elfogató parancs kiadása egyértelműen erre utal.

Mijalkov csakis illegálisan távozhatott Észak- Macedóniából, mivel útlevelét a nyomozás során már bevonták.

Vilma Ruskovska államügyész a macedón a1 TV-nek úgy nyilatkozott, hogy szombat dél körül szerzett információi szerint Mijalkov Kumanovo térségében tervezte a zöld határ átlépését, de mivel meg nem erősített információról volt szó, nem tudták azonnal elrendelni a volt titkosszolgálati vezető letartóztatását.

Mijalkovot egyébként 2018-ban kizárták saját pártjából (VMRO- DPMNE), mert támogatta a Görögországgal kötött megállapodást, amellyel az ország Észak- Macedóniára változtatta a nevét.

A VMRO- DPMNE most azzal vádolja a szkopjei kormányt és személyesen Zajev miniszterelnököt, hogy felelős Mijalkov eltűnéséért, és ezért azonnali lemondására szólították fel.

Zajev szerint Mijalkov eltűnésének nincsenek politikai indítékai.

– Mint mindenki más, én is csalódott vagyok, hogy még nem találták meg, és nem tartóztatták le Mijalkovot. Felszólítom az intézményeket, hogy azonnal cselekedjenek, találják meg Saso Mijalkovot, és hajtsák végre a bírósági ítéletet. Meggyőződésem, hogy erre képesek

– mondta az aktuális macedón miniszterelnök.

Szaso Mijalkov szökését követően a macedón rendőrök meghallgatásra idézték be a volt titkosszolgálti vezető fiát és más családtagjait is.
________________
Fotó: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava