Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bűnügy

SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából

macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából 55771 sasko 2 f
Albanian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából sqArabic macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából arBelarusian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából beBosnian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából bsBulgarian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából bgChinese (Simplified) macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából zh CNChinese (Traditional) macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából zh TWCroatian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából hrCzech macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából csDutch macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából nlEnglish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából enFinnish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából fiFrench macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából frGerman macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából deGreek macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából elHebrew macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából iwHungarian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából huItalian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából itJapanese macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából jaKorean macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából koMacedonian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából mkPolish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából plPortuguese macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából ptRomanian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából roRussian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából ruSerbian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából srSlovak macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából skSlovenian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából slSpanish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából esSwedish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából svTurkish macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából trUkrainian macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából uk

Olvasási idő: 2 perc

A macedón rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a titkosrendőrség volt parancsnoka ellen – közölte a szkopjei belügyminisztérium. Szaso Mijalkov a hétvégén lépett meg, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy kihirdették volna ellene a jogerős ítélet egy nagyszabású megfigyelési és lehallgatási ügyben. Mijalkov a 2018-ban Budapestre menekült Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök első unokatestvére.

Az ügy

Mijalkovot a Target-Fortress ügyben azzal gyanúsítják, hogy megsemmisítette a 2008 és 2015 közötti illegális megfigyelésekhez és tiltott lehallgatásokhoz használt berendezéseket.

Zoran Zaev, Észak-Macedónia korábbi ellenzéki vezetője, mostani miniszterelnöke, az ügy kipattanásakor azt állította, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE 20 000 ember lehallgatását rendelte el, köztük politikusok, külföldi diplomaták és újságírók illegális megfigyelését.

A szociáldemokraták az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat – amelyekhez meg nem nevezett forrásokból jutottak hozzá – a Nikola Gruevszki által vezetett VMRO-DPMNE-kormány megdöntésére használták fel 2017-ben.

A volt titkosszolgálati vezetőt befolyással való visszaéléssel vádolták meg, ami miatt az ügyészség a legsúlyosabbnak számító 13 év börtönbüntetés kimondását kérte a bíróságtól.

Mijalkov korábban elutasított minden vádat, a tárgyalás során azonban nem élt az utolsó szó jogával, és hagyta, hogy helyette ügyvédjei szólaljanak fel érdekében.

Az ítéletet a tervek szerint február 26-án mondják ki ellene, a jelek szerint azonban már csak távollétében.

Mijalkov más ügyekben is érintett. Ezek közé tartozik a Trezor-ügy, amely titkosrendőrségi visszaélésekről szól videomegfigyelő berendezések vásárlásakor, a Tortura-ügy, amely egy ellenzéki politikus megkínzásának engedélyezésével kapcsolatos, valamint a választási csalásokkal elkövetését feltáró Titanic 2 bírósági eljárás.

A szökés

Az ügyészség Szaso Mijalkov tervezett szökéséről az első jelzéseket február 20-án kapta, ezért február 21-én házi őrizetbe helyezési parancsot adott ki a macedón titkosszolgálat volt vezetője ellen, de Mijalkov akkor már nem volt elérhető a hatóságok számára.

Hivatalosan ugyan nem közölték, hogy Mijalkov elhagyta-e az országot, viszont a nemzetközi elfogató parancs kiadása egyértelműen erre utal.

Mijalkov csakis illegálisan távozhatott Észak-Macedóniából, mivel útlevelét a nyomozás során már bevonták.

Vilma Ruskovska államügyész a macedón a1 TV-nek úgy nyilatkozott, hogy szombat dél körül szerzett információi szerint Mijalkov Kumanovo térségében tervezte a zöld határ átlépését, de mivel meg nem erősített információról volt szó, nem tudták azonnal elrendelni a volt titkosszolgálati vezető letartóztatását.

Mijalkovot egyébként 2018-ban kizárták saját pártjából (VMRO-DPMNE), mert támogatta a Görögországgal kötött megállapodást, amellyel az ország Észak-Macedóniára változtatta a nevét.

A VMRO-DPMNE most azzal vádolja a szkopjei kormányt és személyesen Zajev miniszterelnököt, hogy felelős Mijalkov eltűnéséért, és ezért azonnali lemondására szólították fel.

Zajev szerint Mijalkov eltűnésének nincsenek politikai indítékai.

Mint mindenki más, én is csalódott vagyok, hogy még nem találták meg, és nem tartóztatták le Mijalkovot. Felszólítom az intézményeket, hogy azonnal cselekedjenek, találják meg Saso Mijalkovot, és hajtsák végre a bírósági ítéletet. Meggyőződésem, hogy erre képesek

– mondta az aktuális macedón miniszterelnök.

Szaso Mijalkov szökését követően a macedón rendőrök meghallgatásra idézték be a volt titkosszolgálti vezető fiát és más családtagjait is.
________________
Fotó: internet


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

macedón SZÖKÉS: Gruevszki unokatestvére is megszökött Észak-Macedóniából balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás