Connect with us

Bűnügy

KOSZOVÓI DROGBÁRÓ: Újabb balkáni maffiózót kaptak el, majd elengedték

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

67312 20070717134604naser keljmendi f
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

drogbárót kaptak el Szerbiában, bár ez az állítás ebben a formában nem teljesen igaz, de erről egy kicsit alább. A lényeg az, hogy a boszniai határ közelében lévő Loznicában a szerb rendőrség előállította Naser Kelmendit (65), akit nem csak a Balkánon ismernek. A koszovói születésű boszniai állampolgársággal rendelkező bűnözőt 2012-ben az Obama-kormányzat is fekete listára tette, mint a balkáni térség legnagyobb kábítószerkereskedőjét. Darko Elez tavaly év végi és Velja Nevolja február eleji letartóztatása után Kelmendi a harmadik jelentős alvilági figura, aki rendőrkézre került, az utóbbi azonban nem tartósan, hanem csak azért, hogy érezze a törődést.

Koszovói drogbáró

Ezt most már helyre kell tenni, ha kétszer is szóba került. Az a helyzet ugyanis, hogy a volt Jugoszlávia nem esett szét, legalábbis ami az alvilágot illeti.

Az utóbbi időben végrehajtott szerbiai és nem csak szerbiai letartóztatások azt jelzik, hogy a volt Jugoszlávia területéről származó maffiózók közötti együttműködés nem szakadt meg azáltal, hogy a „jugoszláv őshaza” ebek harmincadjára került.

A Spanyolországban, Németországban, Hollandiában és a bárhol másutt élő montenegrói, szerb, koszovói albán, bosnyák és horvát alvilági alakok bandákba tömörülnek, hogy különböző bűncselekményeket hajtsanak végre: kábítószert, fegyvert és miegyebet csempésszenek, ékszerüzleteket fosszanak ki, lányokat futtassanak, ingatlanbefektetőket sarcoljanak meg vagy védelmi pénzeket szedjenek be.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a decemberben Belgrád közelében őrizetbe vett Darko Eleznek Bosznia-Hercegovinában voltak piszkos ügyei, hogy a februárban rendőrkézre került Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) a montenegrói bűnözői csoportokkal tartott kapcsolatot, a most „informatív beszélgetésre beszólított” Naser Kelmendi pedig Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is jelen volt/van, híre pedig az Egyesült Államokig is eljutott.

A volt Jugoszlávia tehát a különböző bűnözői csoportok keltetőgépe, különösen a Nyugat-Balkánnak csúfolt része, ahonnan a maffiózó fiókák kirepülnek Európába és a tengeren túlra, leginkább a dél-amerikai országokba, ahonnan az Egyesült Államokba és Európába csempészik a drogot.

Van másik útvonal is

Van azonban másik útvonal is, a „hegyi tengerészeti”, amire Naser Kelmendi tevékenysége utal.

Kelmendi családi vállalkozásban űzte és űzi a bűnözést, de a kábítószert nem a tengeren túlról hajóztatja be Európába, hanem az afganisztáni hegyeken keresztül, Törökország érintésével juttatja el a Balkánra és Európába.

Amerikai források szerint Kelmendi, valamint három fia és egyik testvére számos vállalkozással rendelkezik Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Szerbiában és Koszovóban, például szállodákkal és egy fuvarozó társasággal.

Egy nemzetközi oknyomozó portál szerint a koszovói drogbáró számos befolyásos üzletemberrel áll(t) ilyen-olyan kapcsolatban, egyik ezek közül az ingatlanokban (is) utazó Fahrudin Radončić, aki Bosznia-Hercegovina legolvasottabb bosnyák napilapjának, a Dnevni Avaznak a tulajdonosa, nemrég pedig még az ország biztonsági minisztere volt. És akit a Kelmendi-ügyben 2018-ban felmentettek.


Külföldi portálokon több cikk jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a koszovói maffiózó állítólag kapcsolatban állt a boszniai háború két legismertebb bosnyák figurájával, ezek közül az egyik a Hágában felmentett Naser Oric, aki Srebrenica bosnyák katonai parancsnoka, korábban pedig nem mellékesen Slobodana Milošević testőre volt, a másik pedig Nihada Bojadžić, a boszniai hadsereg ezredese, az úgynvezett Zulfikar osztag egykori parancsnoka, aki 1993-ban Jablanicában a horvátokkal szemben követett el bűncselekményeket.

Hírek szerint Kelmendi embere vezeti a boszniai albán alvilágot, de a most elkapott koszovói albán származású bűnöző rendelkezik montenegrói kapcsolatokkal is, magában Koszovóban pedig Ramush Haradinaj volt miniszterelnök köréhez tartozik.

Miért pont Loznica?

Miért pont Loznica, és nem Belgrád? Ennek nagyon egyszerű oka van.

Egy szerbiai hírportál szerint köztudomású, hogy a loznicai drogkereskedők közeli munkakapcsolatban állnak bosznia-hercegovinai és koszovói partnereikkel.

Ezért nem meglepő, hogy Kelmendi éppen ott akadt horogra, azt viszont már a nyomozásnak kell kiderítenie, hogy a koszovói albán drogbáró milyen operatív tervvel utazott a Drina-parti városba.

Erre azonban egyelőre még várni kell, mert a szerb rendőrök elengedték Naser Kelmendit, ezúttal ugyanis egy nálánál 18 évvel fiatalabb hölgy társaságában volt, és a gépkocsijában sem találtak semmit, ami miatt hosszabb ideig benntarthatták volna.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter szerint erről azonban nem mondtak le, csak most nem jártak sikerrel: nem találtak használható bizonyítékot a koszovói drogbáró ellen.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.


visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

OSTROMÁLLAPOT A BELGRÁDI REPTÉREN: Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, akit Szerbiában az alvilág fejének tartanak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2bojovic 2ndard scale
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, aki tegnap este tért vissza Szerbiába, miután letöltötte 18 éves büntetésének nagyobbik részét. Luka Bojović a mellette ülő rendőrrel sorozatokat nézett egy tableten a Madrid és Belgrád közötti háromórás repülőút során. A maffiózó a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Željko Ražnatović Arkan követője és barátja volt. A zimonyi klán ölte meg Zoran Đinđić volt szerbiai miniszterelnököt, a csoport tagjait Bojović is bújtatta.

Ostromállapot a belgrádi reptéren

Bojovićot a spanyol kommandósok kísérték a madridi repülőtérre, és adták át annak a két szerb rendőrnek, aki érte ment. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren erős rendőri biztosítás közepette fogadták a Spanyoloroszágból kitoloncolt bűnözőt, aki a Pék (Pekar) ragadványnéven ismert a szerb alvilágban.

Bojović ellen Szerbiában nem folyik bírósági eljárás, és elfogatóparancsot sem adtak ki ellene. Érkezése után az igazságügyi hatóságok szerint „szabad ember”.

Az „egykori” maffiafőnök 20 óra 30 perc körül érkezett meg a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre. A leszállást követően a reptéri rendőri kirendeltségre kísérték, ahol „elbeszélgettek” vele. A rendőrök nyilván arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tervekkel érkezett haza, erről kérdezték az újságírók is.

Egyelőre nyilvánosan nem mondhatok semmit, de hamarosan lesz rá alkalom. Köszönöm a megértésüket

– jelentette ki Bojović, aki egy újságírói kérdésre válaszolta úgy fogalmazott, hogy örül a hazatérésnek, habár korábban azt mondta, hogy sohasem akar visszatérni Szerbiába, oda csakis koporsóban vihetik vissza. Erről még a spanyolországi fogságban beszélt, miután Szerbiában felmentették az összes vád alól.

Örülök a felmentő ítéletnek, mert bebizonyítottam, hogy nem vagyok , és végre szabad ember vagyok a hazámban. De soha nem térek vissza Szerbiába

– közölte egy barátjával folytatott telefonbeszélgetés során Luka Bojović, aki Spanyolországban szerette volna folytatni az életét a szabadulása után, mert úgy gondolta, hogy Szerbiában sem ő, sem a családja nem érezheti magát biztonságban. Ebben van némi tapasztalata, mert a maffiaharcok során ellenfelei 2013-ban húsz golyóval megölték a testvérét, Nikola Bojovićot, hogy így okozzanak neki fájdalmat.

Csalódtam néhány barátomban és általában abban, ami a hazámban uralkodik

– üzente akkortájt Bojović, akit Szerbiában a zimonyi klán vezetőjének, Spanyolországban pedig az Arkan-féle „Tigrisek” nevet viselő félkatonai alakulat parancsnokának tartanak. Ez a félkatonai formáció Kelet-Szlavóniában gyilkolt és hajtott végre rablásokat a kilencvenes években.

A fentieknek ellentmond, hogy Bojović ügyvédjei négy évvel ezelőtt kérelmezték a bandavezér hazaszállítását, miután az kifejezte szándékát, hogy maradék büntetését egy szerbiai börtönben töltse le, amint annak a feltételei teljesülnek.

A belgrádi repülőtéren egykori védőügyvédje Borivoje Borović és egy ismeretlen férfi várta. Borović a Tanjug szerb állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bojović átesett a reptéri azonosítási eljáráson, és miután a dokumentumai körül minden rendben volt, „elment haza”, amiről azonban nemigen tudni, hogy pontosan mit is kell alatta érteni.

Miután a volt maffiafőnököt a szerbiai sajtó a montenegró škaljari klánnal hozza összefüggésbe, aligha zárható ki, hogy hallunk még róla, sokan ugyanis attól tartanak, hogy Bojović hazatérése újabb lendületet ad a szerbiai, illetve a belgrádi bandaháborúnak, amely egyre inkább elfajultóban van, és amelyben eddig a kavači klán volt előnyben.


vamos miklos visz a vonat 128 Vámos Miklós: Visz a vonat

Az olvasás folytatása

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten „ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A „Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak „dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis-Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból „emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép-Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és „Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak „Szuperkartell” néven vált ismertté.


visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: