MIGRÁNSOK ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL Kiutasítják-e Bosznia-Hercegovinából a pakisztáni nagykövetet?

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Hosszas vajúdás után tavaly decemberben létrejött az új bosznia-hercegovinai kormány, amelynek biztonsági minisztere az újságíróból nagyvállalkozóvá és politikussá avanzsált Fahrudin Radončić bosnyák származású politikus lett. Radončić nem egész tíz évvel ezelőtt már betöltötte ezt a posztot, de 2014-ben leváltották, mert az akkori szarajevói zavargások során “lángot kapott” a bosznia-hercegovinai elnökség épülete is. Radončić leváltását akkor bosnyák politikus kezdeményezték, akikkel most is szembe került.

Megszámolják a migránsokat

Bosznia-Hercegovina új biztonsági minisztere cselekedni szeretne, saját véleménye szerint ugyanis az egyetlen logikus megoldást kínálja a migránsválság megoldására.

Fahrudin Radončić erről a N1 televízió bosznia-hercegovinai csatornájának nyilatkozott.

Most mintegy 9 000 migráns él Bosznia-Hercegovinában, és 8 500 esetében azt sem tudjuk, hogy kik ők, mert ezek az emberek nem akarják megmutatni az útlevelüket. Ha én biztonsági miniszterként utazom, akkor kilépéskor és belépéskor is megmutatom a személyi okmányaimat a határőröknek. Ezeknek az embereknek nincsenek dokumentumaik.

A miniszter szerint a koronavírus-járvány elvonulását követően újabb nagy migránshullám várható, mert Szerbiában 9 000 Görögországban pedig körülbelül 100 000 migráns van, akik akár már a napokban elindulhatnak Bosznia-Hercegovina, illetve Horvátország felé.

Ebben a helyzetben a biztonsági minisztériumtól, és tőlem is azt várják, hogy próbáljunk megoldást találni a problémára. Mi azt kértük, hogy írják össze azokat a migránsokat, akik önkéntesen hajlandók visszatérni a hazájukba.

A biztonsági miniszter a migránsok összeírására a bosznia-hercegovinai idegenrendészeti hivatalt kérte fel.

Nincsenek félmegoldások: a migránsok vagy véglegesen Bosznia-Hercegovinában maradnak, mert nem akarják őket befogadni őket az Európai Unió tagországai, vagy lassan visszaküldjük őket a származási országukba.

A belügyi tárcavezető szerint csak a szíriai migránsok maradhatnának, mert őket a hazájukban kialakult háborús helyzet miatt muszáj befogadni.

Radončić elképzelését “legális deportációnak” nevezte, de a tervek miatt máris szembe került azokkal nemzet- és hittársaival, akik 2014-ben egyszer már leváltották.


BALKankét: Mi legyen a szerbiai befogadó központokban lévő migránsokkal?

[facebook_likebox case_type="like_button" fbl_id="11"][/facebook_likebox]


Csinálták a semmit

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi ér előbb véget, a koronavírus-járvány vagy a migránsválság.

A bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter szerint a migránsválság idén biztosan nem fejeződik be, azt viszont mindenképpen meg kellene akadályozni, hogy 50 ezer vagy 100 ezer migráns maradjon Bosznia-Hercegovinában, azon belül pedig a bosnyák többségű kantonok területén.

Sem Szerbia, sem a boszniai Szerb Köztársaság, de még a horvát többségű bosznia-hercegovinai kantonok sem akarják befogadni a migránsokat. Ezért a migránsok a tuzlai és a szarajevói kantonban maradnának, a legnagyobbrészt pedig az Una-Sana Kantonban.

A bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter szerint az előző bosznia-hercegovinai kormány “folyamatosan csinálta a semmit”, és nem akart lépni a migránsok feltartóztatása érdekében.

Öt éves regnálása alatt egyetlen határőrt sem vett fel munkaviszonyba, ezért most 1 200 határőr hiányzik az állományból. Az előző kormány egyetlen törvényt sem módosított, és nem hagytak jóvá semmilyen összeget sem az idegenrendészeti hivatal, sem a titkosszolgálatok, de más biztonsági szervek számára sem

– mondta a bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter.

A személyazonosság nélküli emberek

Fahrudin Radončić egyúttal a pakisztáni nagykövet is elmarasztalta, amikor kijelentette, hogy a diplomata bűncselekményeket elkövető személyeket véd Bosznia-Hercegovinában.

A gondolatmenet azzal indult, hogy a műsorvezető rákérdezett: kiutasítják-e az országból a pakisztáni nagykövetet.

A pakisztáni nagykövet kitartóan elutasítja, hogy segítséget nyújtson a pakisztáni állampolgárok személyazonosságának megállapításában. Mi minden pakisztáni állampolgártól ujjlenyomatot vettünk, és mindenkiről fényképet készítettünk. Ezeket az adatokat azzal a kéréssel küldtük el a pakisztáni kormánynak, hogy állapítsák meg, vannak-e közöttük terroristák

A miniszter az interjú elején arról is beszélt, hogy a migránsok csak az Una-Sana Kantonban több mint 1000 bűncselekményt követtek el.

A pakisztáni nagykövet kitartóan kerüli a lehetőséget, hogy kommunikáljon velünk. Nyilvánvaló, hogy más politikai kapcsolatokat ápol az itteni a bosnyák vezetőkkel, és ezért érinthetetlennek érzi magát, miközben védelmezi a bűncselekményeket elkövető illegális migránsokat. Nem látom annak okát, hogy én ezt biztonsági miniszterként ne mondjam el a nyilvánosság előtt.

A bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a pakisztáni nagykövet visszautasított minden komoly tárgyalást arról is, hogy a két ország biztonsági szolgálatai szorosabban együttműködjenek.

Migránsok állami támogatással?

Radončić valószínűleg nem véletlenül akadt fenn a pakisztáni nagykövet magatartásán.

Balkáni útjaim során találkoztam egy törökkanizsai emberrel, aki Franciaországban dolgozik, szerbiai ingatlanjait pedig pakisztáni migránsoknak engedte át.

A törökkanizsai szerb férfi először Marseille-ben találkozott pakisztániakkal, akiktől azt hallotta, hogy az iszlámabádi kormány anyagilag támogatja azokat a pakisztáni állampolgárokat, akik eljutnak Franciaországba.

Ennek az állításnak a hitelességét a BALK képtelen ellenőrizni, viszont magát az állítást nem kívánja elhallgatni.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget