Connect with us

Szerbia

SZOBAFORRADALOM: A szerb városokban zajos hadviselés folyik a kormány ellen, szerdán már vissza is lőttek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Kijárási tilalom idején nem lehet tüntetni a kormány ellen, ezért a szerbiai nagyvárosokban jelenleg “szobaforradalom” zajlik valójában nem is a kormány, hanem a hatalmat megtestesítő szerb elnök ellen. A kormány, illetve az elnök hívei sem hagyják azonban annyiban a dolgot, így szerdán este nyolc után már “zajos háború” zajlott. Nem múlnak tehát a napok eseménytelenül Szerbiában.

Jönnek a “hangtankok”

Mi is történik valójában?

Este nyolckor az emberek kinyitják az ablakokat, és megtapsolják az orvosokat körülbelül öt percig.

Amikor ezt befejezik, akkor kezdődik a program harciasabb része, vagyis a zajkeltés, sokfelé elkezdenek edényekkel csörömpölni, sípolni, dudálni vagy éppen dobolni, hogy kifejezzék ellenszenvüket a kormánnyal szemben.

https://twitter.com/M2aja/status/1255564942176063490

Ezt követően megszólalnak a “hangtankok” is, a szerb városok Đorđe Balašević Dno dna című dalától hangosak, a lakótelepek visszhangoznak a kormányellenes slágertől.

A megmozdulás leginkább a Twitteren szerveződik a #DigniGlas és #BukomProtivDiktature (az #emeld fel a szavad, és a #zajkeltéssel a diktatúra ellen) címen, de vannak más jelszavak is.

A kormányellenes “szobaforradalom” negyedik napja tart Szerbiában, szerdán este azonban az ellenség visszalőtt.

Kormánypárti tüzérség

Este fél kilenckor – szerdán először – a kormánypárti erők bevetették a nehéztüzérséget.

Az Udruženje za zaštitu mladih, vagyis a Fiatalok Védelméért Egyesület ellenakciót indított azok ellen, akik “a koronavírusnak szurkolnak Szerbiával szemben”.

Az Alo! kormánypárti hírportál megfogalmazása szerint a polgárok önszerveződésbe kezdtek, hogy ellenállást tanúsítsanak azokkal szemben, akik politikai haszonszerzésre használják a járványt.

A kormánypárti “erkély- és szobakantonák” Belgrádban és Újvidéken is görögtüzeket gyújtottak, miközben hangosan skandálták, hogy “Đilase, lopove”, vagyis hogy Đilas, tolvaj vagy!

Ezzel Dragan Đilas ellenzéki vezetőre utaltak, akit Aleksandar Vučić szerb elnök is a tolvaj “eposzi jelzővel” illet, bármikor is szóba kerül az ellenzék.

Nem igen van alkalom, amikor ezt elmulasztja, a szlogen eredetét ezért nem is kell tovább kereseni.

(Kezdőkép: Megjelentek a milosevicsi időket idéző grafikák is Aleksandar Vučić alakjával, és a Gotov je!, azaz a Vége van! felirattal. A Slobodan Milošević ellenes “brand”-et a kilencvenes években az Otpor, azaz az Ellenállás elnevezésű szervezet népszerűsítette. De ez már egy másik történet, amely egy kicsit átnyúlik a tengerentúlra is.)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava