Connect with us

Fehérvári Nándor

VAKCINA-SZÖVETSÉG: A Balkánról (is) érkezhet az orosz vakcina

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

Et1MHi4VgAAtm9w
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Belgrádba érkeztek a V vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleja Intézet, illetve a koronavírus elleni oltást forgalmazó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) képviselői. A háromnapos tárgyalássorozaton valószínűleg megállapodás születik arról, hogy milyen feltételekkel kezdődhet meg az orosz vakcina szerbiai gyártása. Az oltóanyagból exportra is juthat.

Gyártás a célegyenesben

Szerb tervek szerint az Oroszországban még tavaly augusztusban – száznál kevesebb ember beoltása után – engedélyezett Szputnyik V-t a több mint nyolcvan évvel ezelőtt alapított szerbiai oltóanyaggyárban, a belgrádi Torlakban gyártanák. Az év végén kezdődő első szakaszban az oltóanyag Oroszországból érkezne és Belgrádban csak a fiolák töltésével és csomagolásával foglalkoznának, s a második szakaszban kapcsolódna be a szerb üzem a vakcina gyártásába is. Egy szerb immonológus, Radmilo Petrović szerint a Torlaknak komoly gyakorlata van a különféle influenza-oltások gyártásában, s ezek felépítése és működési elve hasonlít a Szputnyik V esetében alkalmazott technológiára.

A Torlakban vannak használaton kívüli hatalmas csarnokok, amelyekben korábban polio-vakcinát gyártottak. Berendezések is vannak, egyedül az kérdéses, hogy mennyi szakember van a cégnél, és közülük hány embernek kell Moszkvába utaznia, hogy részt vegyen az oktatáson

– mondta Petrović.

Megszólalt Nenad Popović, a technológiai fejlesztéséért felelős szerb miniszter is, aki hangsúlyozta:

Nagy jelentősége van annak, hogy már a legmagasabb szinten folynak az orosz-szerb egyeztetések a szerbiai gyártásról. A legfontosabb most az emberek egészségének a megóvása, de hosszabb távon megvizsgáljuk azt is, hogy Szerbiából szállítsanak vakcinát a Balkán többi országába, illetve Európa délkeleti térségeibe.

Csütörtökön pedig már arról beszéltek Szerbiában, hogy a világ valamennyi országában képesek lesznek Szputnyik V-t exportálni.

Előbb Oroszországot oltják át

Miközben folynak a tárgyalások a szerbiai gyártásról, Belgrádban államtitkári szinten bejelentették, hamarosan újabb 250 ezer adag Szputnyik V érkezik az országba. Ugyanakkor – legalábbis moszkvai források szerint – addig nem várhatóak ennél nagyobb szállítmányok, amíg Oroszországban nem érik el a hetven százalékos átoltottsági szintet. Ez legkorábban nyár elejére várható, de a realista becslések szerint legfeljebb őszre sikerül elérni a megfelelő immunizálási szintet. Oroszországban – ahol 145 millióan élnek – eddig 2,2 millió ember kapta meg az első adagot, s már 1,7 milliónál tart azok száma, akiket a védettséghez szükséges második adaggal is beoltottak.

Míg az EU-tag Szlovénia és Horvátország egyelőre Magyarországgal ellentétben nem rendelt a Szputnyik V-ből – az uniós tagországok többsége meg kívánja várni a forgalmazással az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását – úgy tűnik, a tagjelölt Montenegróban lesznek, akik az orosz oltóanyagból kapnak majd. Annak ellenére nem rendelt még Horvátország az orosz oltóanyagból, hogy a zágrábi orosz nagykövetség állítása szerint a horvátok tömegesen kérdezik a képviseletet, mikor érkezik Szputnyik V az országba.

Ígérgetés és ajándék

A hatszázezer lakosú adriai volt jugoszláv tagköztársaságba ugyanis egyelőre az ígérgetések ellenére sem érkezett amerikai vagy német oltóanyag, s most az egyik orosz milliárdos, a Montenegróban üzleti érdekeltségekkel is rendelkező Oleg Gyeripaszka bejelentette, meg akarja ajándékozni az ország polgárait a Szputnyik V vakcinával. Gyeripaszka – aki korábban 340 ezer euróval járult hozzá egy Kotorvárosban megnyitott tesztelőközpont finanszírozásához, százezer adag vakcinát küldene Montenegróba. Egyelőre nem tudni, mit mond majd a podgoricai kormány, a Szabad Európa Rádió értesülései szerint a kormányzat elutasította az ajánlatot, ám később ezt cáfolták, igaz, azt sem erősítették meg, hogy az ország kérne az orosz oltóanyagból. Montenegróba kínai vakcina is érkezhet, egy görög üzletember – ugyancsak komoly montenegrói érdekeltségekkel – Petrosz Sztatisz 50 ezer adag kínai vakcinát foglalt le, s ebből tízezret ajándékként adna át az országnak.

Politika és oltóanyag

A Szputnyik V-t egyébként február 5-én Boszniában – pontosabban a szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban (RS) – is bejegyezték, így megkezdődhet a vakcina használata.  Az országba azonban egyelőre még nem érkezett nagy mennyiségű orosz oltóanyag, helyi források szerint legkorbban márciusban kezdődhet el az immunizálás. Bosznia példája is mutatja, hogy az orosz vakcina használata politikai kérdés is: míg a Szerb Köztársaságban – amely egyébként is szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával – szívesen fogadnák az orosz vakcinát, míg a Boszniai Föderációban – ahol a bosnyákok és a horvátok vannak többségben – inkább az EU felé fordulnak, és megvárják a nyugati oltóanyagokat.

Világszerte egyébként több mint ötven ország rendelt eddig orosz vakcinát, az érdeklődők már 1,2 milliárd adagot kötöttek le. Az is valószínű, hogy az oroszok nem csak Szerbiában akarnak gyártatni Szputnyik V-t, Indiával is folynak a tárgyalások és Magyarország is szóba került lehetséges partnerként.


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Szerbia

A NYUGAT-BALKÁN ÉS A DEMOKRÁCIA: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
A Nyugat-Balkán országok és az EU-tagországok tiranai csúcstalálkozója 2022-ben
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Egyre kevésbé egyformák a Nyugat-Balkán országai – Koszovó, Montenegró, Szerbia, Albánia, Észak-, illetve Bosznia-Hercegovina – a gazdasági különbségek mellett a demokrácia fejlettsége is eltérő ezekben az államokban. A térséget legutóbb az International IDEA nevű intézet mérte fel, és meglepő eredményre jutott. Itt jegyezzük meg, hogy az International IDEA és a BALK véleménye nem minden kérdésben esik egybe – például a montenegrói demokráciát illetően – de tiszteletben tartjuk, hogy mások esetleg másként tekintenek a térségre, ezért nem zárkózunk el attól, hogy más véleményeknek is helyt adjunk.

Utolsókból elsők

Az International IDEA a Nyugat-Balkánról
Az utóbbi években komoly különbségek alakultak ki a térség országai között az International Idea felmérése szerint, és a tavaly február 24-én kezdődött ukrajnai orosz offenzíva még inkább megmutatta, mennyire különböző irányba haladnak a nyugat-balkáni országok.

A tanulmány szerint a Nyugat-Balkán országai részben ellentétes irányú utat tesznek meg. Koszovó például 2013-ig olyan hibrid rendszernek számított, ahol a demokratikus intézményrendszer működését autoriter elemek zavarták meg, most viszont közepesen teljesítő demokráciává vált. Szerbia viszont romlik.

Szerbia – Európa legtöbb államával ellentétben – Oroszország szövetségesének számít, s részben az évek óta tartó állami propaganda és az állami ellenőrzés alá került médiumok tevékenysége miatt a közvélemény is határozottan Moszkva-párti. Mindez annak ellenére történik így, hogy az EU – Szerbia legfőbb pénzügyi támogatója – azt kéri Belgrádtól, hogy egyeztesse külpolitikáját Brüsszellel

– olvasható az elemzésben, amely megjegyzi, hogy miután 2000-ben Szerbiában eltávolították a hatalomból Slobodan Milošević szerb majd jugoszláv elnököt, az ország fejlődő demokráciává vált. A trend azonban a múlt évtized vége felé megfordult, s mára az Aleksandar Vučić államfő fémjelezte állam autoriter elemeket is mutató hibrid rendszerré vált.

Az International IDEA véleménye a Nyugat-Balkánról

Az International IDEA véleménye a Nyugat-Balkánról

Az International IDEA szerint a Nyugat-Balkánon jelenleg három, közepesen jól működő demokrácia van: Koszovó, Montenegró és Észak-Macedónia. Boszniában és Albániában gyengének nevezhető a demokrácia, ám a legrosszabb helyzet Szeriában alakult ki, ahol a már említett hibrid rendszer jellemzi az intézményeket.

Boszniában részben az okoz gondot, hogy a szerb entitás, a Szerb Köztársaság élén az a Milorad Dodik elnök áll, aki ugyancsak Oroszországot tartja szövetségesnek, és arra utal, hogy Boszniában is rendezhetnek olyan függetlenségi népszavazást, mint amilyennel Moszkva csatolt el egyes ukrajnai területeket.

Korrupció mindenhol

Míg Koszovóban és Montenegróban komoly fejlődést mértek az elemzők, a szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy a korrupció valamennyi nyugat-balkáni országban komoly gondot jelent. A legsúlyosabb helyzet Boszniában alakult ki, de Szerbiában és Albániában sem sokkal jobbak a körülmények.

Ez már csak azért is gondot okoz, mert valamennyi térségbeli ország rá van szorulva a donor-országok segítségére, ám a korrupció magas szintje sokak kedvét elveszi az újabb támogatásoktól, vagy akár a komolyabb beruházásoktól.

Bár az érintett országok polgárai egyértelművé tették, hogy elvárják a hatalomtól a korrupció elleni harcot, a populista politikai elit még mindig azzal van elfoglalva, hogy kihasználja az etnikai ellentéteket

– olvasható az elemzésben, amely szerint csak akkor maradhat fenn a stabilitás a térségben, ha megszűnik az ellentmondás a társadalmak óhaja és a vezetők politikája között. Ellenkező esetben folytatódni fognak a negatív tendenciák, egyebek mellett, a gazdasági pangás, az elvándorlás és az agyelszívás.

Ráadásul továbbra is lassú marad több ország EU-s integrációja: az elemzők arra számítanak, hogy a nagy oroszbarátság miatt Szerbia a korábban gondoltnál több évvel később csatlakozhat az unióhoz. Bosznia esetében még rosszabb a helyzet: a súlyos etnikai ellentétekkel terhelt ország integrációja gyakorlatilag leállt.

A reál GDP a Nyugat-Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

A reál GDP a Nyugat-Balkán országaiban (Forrás: IMF World Economic Outlook)

Betett a járvány

A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű intézet által készített tanulmány szerint a 2020 óta tartó koronavírus-pandémia kezelése nem kedvezett a demokrácia nyugat-balkáni erősödésének: az elemzők szerint a nyugat-balkáni vezetők részben arra használták fel a világjárványt, hogy megerősítsék hatalmukat.

A tanulmány szerint miközben megerősödtek az állami intézmények, a járványellenes intézkedések következtében meggyengültek a civil szervezetek.

A térség államaiban – az egészségügyi vészhelyzetre hivatkozva – számos döntést hoztak a parlament megkerülésével és a társadalmi szereplőkkel való mindenféle konzultáció nélkül, a következmény pedig az lett, hogy tovább csökkent az emberek állami szervekbe vetett bizalma.


danyi zoltan a dogeltakarito 728 120 ?c=4784&m=0&a=438898&r=DanyiZolt%C3%A1n%3AAd%C3%B6geltakar%C3%ADt%C3%B3&t=pi

Az olvasás folytatása

A Háború

FÉLNEK ÉS SEGÍTENEK: Moldova és az orosz-ukrán konfliktus

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

moldova
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A Románia és Ukrajna közé ékelt Moldova fogadta be az ezer főre jutó legtöbb ukrajnai menekültet, s egyértelműnek tűnik, hogy a volt szovjet tagköztársaság egyedül képtelen lesz megküzdeni a válsággal. Különösen úgy nem, hogy Moldovának is van félnivalója Oroszországtól: már három évtizede orosz csapatok tarják hatalomban a Moldovából kiszakadt Dnyeszter menti Köztársaság Moszkva-párti rezsimjét.

Jön az összeköttetés?

Bár Moszkva azt ismételgeti, hogy nem támad meg újabb országokat – Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyébként azt is közölte, hogy hazája Ukrajnát sem támadta meg – Moldovában komolyan tartanak attól, hogy az Ukrajna déli ré előretörő orosz csapatok végső célja az lehet, hogy közvetlen szárazföldi összeköttetést hozzanak létre Oroszország és a Dnyeszter menti Köztársaság között.

Ha ez megtörténik, aligha sikerül újraegyesíteni a kettészakadt Moldovát: Chisinauban már jó ideje az euróatlanti integrációt támogató kormányzat van hatalmon Maia Sandu állanfővel az élen, s Moszkva aligha tenné meg azt a szívességet, hogy kivonja csapatait a szakadárok kezén lévő területről. Különösen az után nem, hogy miután a megtámadott Ukrajna hivatalosan is felvételét kérte ez EU-ba, március 3-án pedig Moldova is bejelentette csatlakozási szándékát.

Az orosz „békefenntartók” egyébként a hivatalos indoklás szerint egy hatalmas fegyverraktárat őriznek Tiraspol közelében, ám a több évtizede ott lévő katonai felszerelések ma már aligha használhatóak, valószínűleg a megsemmisítés lenne a legjobb megoldás. Ha a most ott állomásozó 1500 orosz katona mellé megérkezne az Ukrajnát ostromló armada is, alighanem a tiraspoli rezsim is nagyon bátornak érezné magát a Chisinauval folytatott alkudozásban.

Kezelhetetlen áradat

Moldovába február 24-e óta már legalább 230 ezer ukrán állampolgár lépett be, s közülük még mintegy 120 ezren továbbra is az országban tartózkodnak. Chisinaunak az EU és Washington is segítséget ígért, Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, az USA gyorssegélyt küld Moldovának.

Blinken azt is közölte, 18 millió dollárral segítik a moldovai energiahálózat átalakítását. Erre azért van szükség, mert Moszkva – miután Moldova az EU felé fordult – az energiaszámlák kifizetetlenségére hivatkozva visszafogta energiahordozó-szállításait.

A döntés már csak azért is érdekes, mert a tartozás nagyobb részét a Dnyeszter mentiek halmozták fel, azaz Moszkva Chisinauval akarja kifizettetni szövetségesei számláit.


visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Az olvasás folytatása

Fehérvári Nándor

A NAGY MIGRÁNSFRÁSZ: Így épülnek az északi kerítések, miközben Brüsszel nem repdes az örömtől

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

migransok hatar
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Minszk megkezdte a fehérorosz-lengyel határon összegyűlt migránsok elszállítását, az EU-ba vágyó menekülőket egy, a közelben lévő ideiglenes táborba viszik át. Bár ez azt jelenti, hogy a főként Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezetteknek nem kell étlen-szomjan a senki földjén lévő erdőben fagyoskodniuk, de az is egyértelmű, hogy a 2015-ös balkánihoz hasonló migránsválság nem fog rövid időn belül megoldódni. Tudják ezt a térségben lévő államok is, amelyek rekordsebességgel állnak neki a kerítésépítésnek. Brüsszel, amelynek nem tetszik a magyar-szerb határon lévő fal, egyelőre hallgat, illetve egy által megüzente, hogy kerítésekre nem költi a közös pénzt.

Úttörő litvánok

Bár mostanság szinte valamennyi híradás a lengyel-fehérorosz határon kialakult válsággal foglalkozik – itt augusztus óta 30 ezernél is több migráns kelt át a határon, s az utóbbi hetekben a Németországba vágyó menekültek többször is megrohamozták a határt – a fehérorosz diktátor, Aljakszandr Lukasenka eleinte Litvániára próbálta meg rászabadítani a migránsáradatot.

Migránsok a litván határon november 13-án
Az első menekültek nem sokkal az után jelentek meg a határon, hogy az unió és az USA súlyos szankciókat léptetett életbe Minszk ellen az ellenzéki tüntetések szétverése és egy ellenzékit, Raman Prataszevicset szállító repülőgép májusi földre kényszerítése miatt.

Nagyon úgy tűnik, hogy a migránsok megjelenése és a litván határra való szállítása az EU elleni bosszú volt: a migránsok mindegyike repülővel érkezett Fehéroroszországba, ezt pedig csak érvényes vízum birtokában tehették meg.

A litván útvonal azonban gyorsan bedugult: miután 3-4 ezer ember bejutott az országba, a vilniusi kormány elrendelte egy 4 méter magas, 500 kilométer kerítés megépítését, s miközben a határra vezényelt katonák visszatoloncolták az újonnan érkezőket, meg is kezdődött az első, egyelőre ideiglenes akadály felhúzása.

Litvánia után következett Lengyelország, s Vilnius után Varsó is a kerítésépítés mellett döntött: a lengyelekén rövidebb, viszont magasabb – 5,5 méteres – lesz, s a litvániaihoz hasonlóan a védelmet mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is erősítik.

A lengyel határon már most is áll egy kerítés, ám az egyelőre csak az „ostromlott” kuźnicai átkelő térségében áll, s csak alig egy méter magas, így csak addig nyújt védelmet a betörni akarók ellen, amíg a másik oldalon sorfalat állnak a határörök, illetve a katonák.

Biztos, ami biztos

Miután Litvánia és Lengyelország a Lukasenka-féle bosszú áldozatává vált, a térségbeli államok nem várták meg, hogy ők is sorra kerüljenek.

Lettország, amely szintén határos Fehéroroszországgal, ugyancsak építkezésbe kezdett, az első ütemben egy 30 kilométer hosszú ideiglenes akadályt építenek, s a tervek szerint 2024-re készülne el az állandó, és már 130 kilométeres kerítés.

Bár nem szomszédos Fehéroroszországgal, Észtország sem akar kimaradni a sorból: Tallinn több mint 1500 tartalékos hívott be, hogy az orosz-észt határon segítsenek megépíteni egy 40 kilométeres ideiglenes határzárat.

Elemzők szerint nagyon valószínű, hogy a baltiak nem csak Fehéroroszországtól tartanak, hanem a „nagy testvértől”, vagyis Oroszországtól is, és most a jelenlegi válságot felhasználva igyekeznek magukat bebiztosítani egy Oroszország felől is védő kerítés építésével.

Brüsszel, amelynek 2015 után egyáltalán nem tetszett a magyar-szerb határra épített kerítés, most, hogy egyértelmű politikai rosszindulatot érez Fehéroroszország részéről, jóval kevésbe ellenkezik. Annyi a közös, hogy az EU most sem kívánja finanszírozni a kerítések felhúzását.

A lengyel-fehérorosz migránsválság Finnországban is hullámokat vet, a nacionalista ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezett a Sanna Marin vezette baloldali kormány ellen, amely a vádak szerint nem tesz eleget annak érdekében, hogy megvédje az országot, ha Oroszország migránsok ezreit akarná átdobni a határon.

A finn ellenzék azt is követeli, hogy a parlament fogadjon el egy olyan törvényt, amely egy esetleges válsághelyzet esetén lehetővé teszi a több mint 1300 kilométer hosszú finn-orosz határ teljes lezárását a menedékkérők előtt.

Nem alaptalan félelem

Nem teljesen ok nélküli a finnek aggodalma. 2016 elején mintegy ezer migráns jelent meg Oroszország és Finnország egyik északi határátkelőjénél, s a finnek biztosak abban, hogy a menekülőket az orosz hatóságok biztatták az utazásra, s ők fizették a buszokat, illetve a szállást is.

Az is gyanús volt, hogy a finn határra érkezettek többsége már 5-10 éve Oroszországban élt, s „hirtelen” jöttek rá arra, hogy biztos jobb lenne nekik a határ másik oldalán.

Helsinkiben azt tartják, ez volt az orosz hatóságok egyik első hibrid hadművelete a nyugati országok ellen.

Oroszország meg akarta mutatni, hogy bármikor készek beindítani egy menekülthullámot, de arra is képesek, hogy azonnal le is állítsák azt, ha éppen ezt akarják

– vélekedett Charly Salonius-Pasternak, finn Oroszország-szakértő.

Függetlenül a bizalmatlansági indítványtól, egyre többen vélik úgy Finnországban is, hogy állandó kerítés kellene az ország keleti határára.

Pedig már így is sok az ellenőrző pont, s a hivatalos álláspont egyelőre az, hogy a teljes határ hosszában még nem terveznek kerítést, viszont nem zárják ki az ellenőrző pontok számának további növelését, illetve a kontroll megszigorítását.


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: