Connect with us

Horvátország

EZREK AKARJÁK: Az orosz nagykövetség nem árulhat pult alól Szputnyikot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Et354hLWgAod3yu
play icon A cikk meghallgatása


Nemrégiben a horvátországi Index.hr és a Novi list hírportál közvéleménykutatást készített, amelyből az derült ki, hogy olvasóik, ha választhatnának, akkor legszívesebben az orosz Szputnyik vakcinával oltatnák be magukat. Ez nagyon furcsa jelenség, mert ami azt illeti, Horvátországban szinte egyáltalán nincs orosz propaganda, másrészt pedig a horvátok közül sokan inkább Nyugat felé tekintenek.

A két felmérés jó reklám volt az orosz vakcinának, ha fake news, ha nem.

A zágrábi orosz nagykövetség le is csapta a magas labdát, és közleményt adott ki, amely szerint a Szputnyik után áhítozó horvátok megkeresték a nagykövetséget is.

– A horvát polgárok beérkező, nagy számú megkeresése kapcsán a horvátországi orosz nagykövetség a következőket szeretné a nyilvánosság elé tárni: a horvátországi orosz nagykövetség, mint diplomáciai képviselet, nem foglalkozhat oltóanyag beszerzésével/elosztásával/árusításával. Mindennemű gyógyszer importálása a Horvát Köztársaságba csak az állami szervek, illetve az EU illetékes intézményei által előírt engedélyek beszerzése után lehetséges. Egyúttal kinyilvánítjuk a nagykövetség készségét a kétoldalú párbeszéd felgyorsítására, és az orosz gyártmányú oltóanyag leszállításának lehető leggyorsabb megoldására, amennyiben a horvát hatóságok ezt kezdeményezik. Sajnálatos módon, ez idáig erre még nem kaptunk semmilyen hivatalos felkérést a horvát féltől az orosz gyártmányú oltóanyag beszerzésével kapcsolatban.

A fenti bejegyzés a zágrábi orosz nagykövetség Facebook-oldalán látott napvilágot a minap, és nem kerülte el a vezető horvát portálok figyelmét.

Annyiban bővítették ki az információt, hogy megkeresések ezreiről van szó, és hogy a polgárok érdeklődése a The Lancet folyóiratban a Szputnyik V bevizsgálásának harmadik fázisával kapcsolatos jelentés nyomán “lángolt fel”.

Most csak az a kérdés, hogy a horvát kormány is felfigyel-e a jelenségre, és módosít-e eddigi álláspontján, ami a helyhatósági választások előtt sülhet el jól is, de akár rosszul is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava