Connect with us

Bulgária

HAZAMENNEK: Az 5. „nagy népi felkelés” is sikertelen maradt – így már nem is folytatódik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

borton a disznoknak
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szófiában péntek este tartották meg az „5. nagy népi felkelést”, amelynek résztvevői továbbra is sikertelenül követelték a Bojko Boriszov vezette jobbközép koalíciós kormány és Ivan Gesev főügyész lemondását, valamint rendkívüli választások kiírását. A megmozdulás legnagyobb sikere talán az volt, hogy felhívta Európa figyelmét a bulgáriai helyzetre, a jelek szerint azonban Magyarországot és Lengyelországot követően Brüsszel (és Berlin) nem kíván újabb frontot nyitni.

A kudarcok

A bolgár fővárosban a péntek volt a 100. napja a korrupció és a maffiaszervezetek ellen, a kormány lemondatásáért indított folyamatos tiltakozássorozatnak, amelynek szervezői bejelentették, hogy ebben a formában ez volt az utolsó a nagy tüntetések sorában.

A szakadó eső ellenére ismét megbénították a forgalmat Szófia központjában a tiltakozók, akik között ezúttal mintegy tucatnyi vidéki város képviselői is ott voltak.

A „nagy népi felkelés” (Велико народно въстание) elnevezés bolgárul alliterál a Nagy nemzetgyűlés (Велико народно събрание) névvel. Ez arra utalhat, hogy a tüntetők ezt szánják válaszul a kormányzatnak arra a tervére, hogy elérje a különleges felhatalmazású, alkotmányozó Nagy nemzetgyűlés összehívását, és ennek érdekében írjanak ki választásokat.

A novinite.bg honlap összefoglaló értékelése szerint a 100 napja tartó tüntetések alatt a kormány és a főügyész meg sem hallotta a tiltakozók lemondást követelő hangját, a válságellenes intézkedések meghozatalára hivatkozva maradtak a helyükön, azt hangsúlyozva, hogy a koronavírus okozta helyzetben stabil kormányra és parlamentre van szüksége az országnak.

Válságellenes intézkedések megvitatása helyett azonban a parlament először szabadságra ment, majd olyan sürgős törvénykezési változtatásokkal foglalkozott, mint az önkéntes katonai szolgálat kérdésköre, vagy a választási kódex soron levő foltozgatása.

A novinite.bg szerint a hatalom ilyen jellegű viselkedése mellett a napok múlásával egyre világosabbá vált, hogy a tüntetések hatására nem fog lemondani a Bojko Boriszov vezette kormány és Ivan Gesev főügyész sem.

A sikerek

A honlap értékelése szerint a tüntetők azért néhány komoly sikert is elértek, amelyek közé sorolta a kormány „alapos átalakítását”, amelynek keretében a miniszterelnök a tüntetések második hete után lecserélte a pénzügyminisztert, a belügyminisztert, a gazdasági minisztert és az idegenforgalmi minisztert.

Az utcákon protestálók fellépésének eredményei közé sorolták, hogy leváltották a Nemzeti Őrző Szolgálat (Националната служба за охрана – НСО) vezetőjét, mert emberei egy Fekete-tengeri ingatlan partjáról a tengerbe taszigálták Hriszto Ivanovot, a parlamenti képviselettel nem rendelkező Igen, Bulgária (Да, България) párt elnökét, megszüntették az ingatlan tulajdonosainak az állami védelmét, és mindenki számára használhatóvá tették azon a partszakaszon a tengerhez való kijutást.

Egyébként ez az ügy indította el a szófiai tiltakozások sorozatát, miután a köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, a főügyész viszont átkutattata az államelnök két tanácsadójának az irodáját, és rövid időre őrizetbe is vetette az elnöki munkatársakat.

A novinite.bg kiemelte, hogy a sok erőfeszítés és a kitartás végül ráirányította az Európai Unió figyelmét a bulgáriai problémákra.

Az Európai Parlament határozata figyelmeztetően felemelte ujját Bulgáriával kapcsolatban a demokrácia helyzetének rosszabbodása miatt, és támogatta a tiltakozásokat.

Az értékelés szerint ez történelmi áttörés, mert jelzés arra, hogy megroggyant ennek az irányítási rendszernek a támogatottsága nemcsak Bulgáriában, hanem külföldön is.

Mit gondol, aki Orbánról írt könyvet?

Egészen másképp vélekedett erről Georgi Markov volt alkotmánybíró, a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európa Fejlődéséért (GERB) kormánypárt parlamenti képviselője, aki a közelmúltban jelentette meg a magyar miniszterelnökről írott könyvét Magyarországon az -jelenség címmel.

https://www.facebook.com/deputatmarkov/posts/3518634084855628

A honatya az Európai Parlament Bulgáriáról szóló határozatának elfogadása után a Facebook nyilvánossága előtt gratulált Boriszov miniszterelnöknek, amiért olyan pártoktól kapott támogatást, mint a „a nagy Helmut Kohl, Merkel, Strauss, Valéry Giscard d’Estaing, José María Aznar, Berlusconi, Orbán és Micotakisz pártjai.

– Nem lesznek idő előtti választások!

– szögezte le a kormánypárti képviselő.

A novinite.bg elemzése szerint a 100 napos tüntetéssorozat legnagyobb eredménye, hogy megváltozott a környezet a 2013-as tüntetésekhez viszonyítva, mert ma már a politikusok nem tudják olyan könnyedén meglovagolni a polgári elégedetlenséget.

A tiltakozók ugyanis emelték az elvárások szintjét azokkal kapcsolatban is, akik majd a következő választásokon Bojko Boriszov helyére szeretnének kerülni.

A tüntetők ma már nemcsak a kormánnyal és a főügyésszel szemben kritikusak, hanem mindenkivel szemben, aki a jelenlegi irányítási modell reprodukálására törekszik.

Így szálltak síkra a tiltakozók például az állami televízió vezetőjének, a parlament elnökének és helyetteseinek, vagy a szófiai főpolgármesternek és a kormány tagjainak a lemondásáért is.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President Rumen Radev has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko , who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava