Connect with us

Bulgária

HAZAMENNEK: Az 5. „nagy népi felkelés” is sikertelen maradt – így már nem is folytatódik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

borton a disznoknak
Listen to this article

Szófiában péntek este tartották meg az “5. nagy népi felkelést”, amelynek résztvevői továbbra is sikertelenül követelték a Bojko Boriszov vezette jobbközép koalíciós kormány és Ivan Gesev főügyész lemondását, valamint rendkívüli választások kiírását. A megmozdulás legnagyobb sikere talán az volt, hogy felhívta Európa figyelmét a bulgáriai helyzetre, a jelek szerint azonban Magyarországot és Lengyelországot követően Brüsszel (és Berlin) nem kíván újabb frontot nyitni.

A kudarcok

A bolgár fővárosban a péntek volt a 100. napja a korrupció és a maffiaszervezetek ellen, a kormány lemondatásáért indított folyamatos tiltakozássorozatnak, amelynek szervezői bejelentették, hogy ebben a formában ez volt az utolsó a nagy tüntetések sorában.

A szakadó eső ellenére ismét megbénították a forgalmat Szófia központjában a tiltakozók, akik között ezúttal mintegy tucatnyi vidéki város képviselői is ott voltak.

A “nagy népi felkelés” (Велико народно въстание) elnevezés bolgárul alliterál a Nagy nemzetgyűlés (Велико народно събрание) névvel. Ez arra utalhat, hogy a tüntetők ezt szánják válaszul a kormányzatnak arra a tervére, hogy elérje a különleges felhatalmazású, alkotmányozó Nagy nemzetgyűlés összehívását, és ennek érdekében írjanak ki választásokat.

A novinite.bg honlap összefoglaló értékelése szerint a 100 napja tartó tüntetések alatt a kormány és a főügyész meg sem hallotta a tiltakozók lemondást követelő hangját, a válságellenes intézkedések meghozatalára hivatkozva maradtak a helyükön, azt hangsúlyozva, hogy a koronavírus okozta helyzetben stabil kormányra és parlamentre van szüksége az országnak.

Válságellenes intézkedések megvitatása helyett azonban a parlament először szabadságra ment, majd olyan sürgős törvénykezési változtatásokkal foglalkozott, mint az önkéntes katonai szolgálat kérdésköre, vagy a választási kódex soron levő foltozgatása.

A novinite.bg szerint a hatalom ilyen jellegű viselkedése mellett a napok múlásával egyre világosabbá vált, hogy a tüntetések hatására nem fog lemondani a Bojko Boriszov vezette kormány és Ivan Gesev főügyész sem.

A sikerek

A honlap értékelése szerint a tüntetők azért néhány komoly sikert is elértek, amelyek közé sorolta a kormány “alapos átalakítását”, amelynek keretében a miniszterelnök a tüntetések második hete után lecserélte a pénzügyminisztert, a belügyminisztert, a gazdasági minisztert és az idegenforgalmi minisztert.

Az utcákon protestálók fellépésének eredményei közé sorolták, hogy leváltották a Nemzeti Őrző Szolgálat (Националната служба за охрана – НСО) vezetőjét, mert emberei egy Fekete-tengeri ingatlan partjáról a tengerbe taszigálták Hriszto Ivanovot, a parlamenti képviselettel nem rendelkező Igen, Bulgária (Да, България) párt elnökét, megszüntették az ingatlan tulajdonosainak az állami védelmét, és mindenki számára használhatóvá tették azon a partszakaszon a tengerhez való kijutást.

Egyébként ez az ügy indította el a szófiai tiltakozások sorozatát, miután a köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, a főügyész viszont átkutattata az államelnök két tanácsadójának az irodáját, és rövid időre őrizetbe is vetette az elnöki munkatársakat.

A novinite.bg kiemelte, hogy a sok erőfeszítés és a kitartás végül ráirányította az Európai Unió figyelmét a bulgáriai problémákra.

Az Európai Parlament határozata figyelmeztetően felemelte ujját Bulgáriával kapcsolatban a demokrácia helyzetének rosszabbodása miatt, és támogatta a tiltakozásokat.

Az értékelés szerint ez történelmi áttörés, mert jelzés arra, hogy megroggyant ennek az irányítási rendszernek a támogatottsága nemcsak Bulgáriában, hanem külföldön is.

Mit gondol, aki Orbánról írt könyvet?

Egészen másképp vélekedett erről Georgi Markov volt alkotmánybíró, a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európa Fejlődéséért (GERB) kormánypárt parlamenti képviselője, aki a közelmúltban jelentette meg a magyar miniszterelnökről írott könyvét Magyarországon az Orbán-jelenség címmel.

https://www.facebook.com/deputatmarkov/posts/3518634084855628

A honatya az Európai Parlament Bulgáriáról szóló határozatának elfogadása után a Facebook nyilvánossága előtt gratulált Boriszov miniszterelnöknek, amiért olyan pártoktól kapott támogatást, mint a “a nagy Helmut Kohl, Merkel, Strauss, Valéry Giscard d’Estaing, José María Aznar, Berlusconi, Orbán és Micotakisz pártjai.

– Nem lesznek idő előtti választások!

– szögezte le a kormánypárti képviselő.

A novinite.bg elemzése szerint a 100 napos tüntetéssorozat legnagyobb eredménye, hogy megváltozott a környezet a 2013-as tüntetésekhez viszonyítva, mert ma már a politikusok nem tudják olyan könnyedén meglovagolni a polgári elégedetlenséget.

A tiltakozók ugyanis emelték az elvárások szintjét azokkal kapcsolatban is, akik majd a következő választásokon Bojko Boriszov helyére szeretnének kerülni.

A tüntetők ma már nemcsak a kormánnyal és a főügyésszel szemben kritikusak, hanem mindenkivel szemben, aki a jelenlegi irányítási modell reprodukálására törekszik.

Így szálltak síkra a tiltakozók például az állami televízió vezetőjének, a parlament elnökének és helyetteseinek, vagy a szófiai főpolgármesternek és a kormány tagjainak a lemondásáért is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava