Connect with us

Bosznia

KÉT BEFOGADÓ KÖZPONTOT SZÁMOLNAK FEL: A horvátok százasával fogdossák össze a migránsokat, többségük egy atomhatalom állampolgára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lipa
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Bihácsban és Velika Kladušában bezárják a Bira és a Miral befogadó központot. A bihácsi Birának a kiürítése a napokban kezdődött meg, a Velika Kladuša-i Miralt pedig egyelőre csak zárlat alá vette a kantonális rendőrség, hogy oda már ne költözzenek be újabb migránsok. Nem mintha az egy szálloda volna, de arrafelé már hűvösek a hajnalok. A kiürítés következtében egyébként egy héten belül akár a szerb-magyar határ mentén is megszaporodhatnak a migránsok.

Nincs multikulti a boszniai erdőkben

Mustafa Ružnić, az Una- Sana Kanton miniszterelnöke szeptember elsején jelentette be, hogy tíz napon belül megkezdik az előbb említett két tábor bezárását.

Igaz, hogy nem tíz, hanem harminc napon belül láttak neki a két ideiglenes befogadó központ felszámolásának, de mégiscsak történik valami.

Az Una- Sana Kantonban kezdetben barátságosan fogadták a migránsokat, később azonban elfordultak tőlük, ami a helyi vezetés szerint azzal magyarázható, hogy „egy valláshoz, de más kultúrához” tartoznak.

A migránsokat most kiköltöztetik a két befogadó központból, és áthelyezik őket egy táborba, amely mindentől távol esik, kivéve Horvátországot.

Először mintegy 80 kiskorú migránst költöztettek át a Bira táborból egy diákotthonba, majd megkezdték a fennmaradó migránsok áthelyezését a tavasszal megnyílt lipai táborba, amely mintegy 30 kilométerre délkeletre van Bihácstól.

A terv szerint a város területén tartózkodó, szállás nélküli migránsokat is a Lipa táborba viszik.

A lipai tábor április második felében nyílt meg, és arról vált hírhedté, hogy a migránsok heti gyakorisággal csapnak össze a rendőrökkel, akik már a fegyvereiket is használták, igaz, hogy még csak a levegőbe lőttek.

Gyújtogatás egyelőre még nem történt, ami minden bizonnyal csak idő kérdése. Ezzel pedig a Lipa a Balkán Moriájává válhat.

Megismétlődhet-e a vučjaki tábor?

A boszniai-horvát határon fekvő Plješevica hegységben újabb „vadtáborok létesültek”, főképp nemzeti hovatartozás szerint.

Külön vadtábort állítanak maguknak a bangladesi migránsok, és külön tábort az Algériából érkezők.

Már a boszniai erdőkben megbukik a multikulti.

A bihácsi Bira befogadó központ lakóinak egy része a Plješevica hegységbe menekült, aminek véres következményei lettek, két ember ugyanis meghalt, további tizennyolc pedig megsebesült, amikor pakisztáni és afganisztáni migránsok összecsaptak, egyelőre ismeretlen okok miatt, amúgy pedig csak megszokásból.

A boszniai szerint az életét vesztő két személyt éles eszközökkel, valószínűleg késekkel sebesítették meg – egyelőre azonban sem az áldozatok, sem az elkövetők személyazonossága nem került megállapításra.

A személyazonosság megállapítása minkét esetben problematikus, mert az áldozatok már nem beszélnek, az elkövetőket viszont nem lehet „megbeszéltetni”, mert nincsenek rendőrkézen.

A horvát oldalon a rendőrök azt állítják, hogy a bihácsi Bira befogadó központ kiürítésével párhuzamosan „viharos éjszakán vannak túl”, de az akciók még korántsem fejeződtek be az illegális határátlépések magakadályozására.

– Az elősző éjszaka igencsak viharos volt, többszáz migránst fordítottunk vissza. Jelenleg több tucat határátlépési kísérlet meghiúsításán dolgozunk, miután az éjjellátó készülékek megmutatták a migránsok helyzetét

– nyilatkozta Mladen Matovinović, Lika- Zengg megye rendőrparancsnoka a zágrábi Nova TV-nek, amelyben beszélt a Bihács közelében kialakult újabb vadtáborról is.

– Az új vadtábor mindössze nyolcszáz méterre van a horvát határtól. A tábor már korábban létrejött, csak most „erősítést kapott”

– mondta a horvát rendőri vezető, aki szerint a migránsoknál nem csak kések, hanem néha szablyák is vannak.

Hivatalos adatok szerint a horvát rendőrség az idei év első nyolc hónapjában majdnem tizenhatezer illegális határátlépést akadályozott meg, ami statisztikai nyelven szólva 38%-kal több, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Mindebből pedig arra lehet köveztetni, hogy legalább ennyivel több migráns ostromolja Európa határait, vagyis szó sincs arról, hogy csökkenne az általunk ismert modern világ meghódítására tett kísérletek száma.

Egy atomhatalom polgárai

A migránsok különböző szándékkal érkeznek, amelyek ilyenek is, meg olyanok is.

A bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke szerint a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek.

– Tudjuk, hogy néhány ember, aki terrortámadásokat hajtott végre Nyugat- Európában a migránsválság idején, Bosznia- Hercegovinán haladt át

– mondta a BHT1 televíziónak Zoran Tegeltija, aki még a fent taglalt vérontás előtt arra figyelmeztetett, hogy állandó konfliktus van az országba érkező bizonyos migránscsoportok között.

A bosznia-hercegovinai minisztertanács szerb származású elnöke szerint még valami szembetűnő.

– Ma Bosznia- Hercegovinában a legtöbb migráns egy olyan országból származik, amely atomhatalom

– jelentette ki Tegeltija, amivel a pakisztáni migránsokra utalt.

Az ország miniszterelnöke szerint mindezidáig nem sok minden történt annak érdekében, hogy megállapodást kössenek Pakisztánnal a migránsok visszaküldéséről, Bosznia- Hercegovinában ugyanis eltérő politikai törekvések vannak azzal kapcsolatban, hogy ezt meg kell-e tenni, vagy sem.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava