Connect with us

Bosznia

KÉT BEFOGADÓ KÖZPONTOT SZÁMOLNAK FEL: A horvátok százasával fogdossák össze a migránsokat, többségük egy atomhatalom állampolgára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lipa
A cikk meghallgatása

Bihácsban és Velika Kladušában bezárják a Bira és a Miral befogadó központot. A bihácsi Birának a kiürítése a napokban kezdődött meg, a Velika Kladuša-i Miralt pedig egyelőre csak zárlat alá vette a kantonális rendőrség, hogy oda már ne költözzenek be újabb migránsok. Nem mintha az egy szálloda volna, de arrafelé már hűvösek a hajnalok. A kiürítés következtében egyébként egy héten belül akár a szerb-magyar határ mentén is megszaporodhatnak a migránsok.

Nincs multikulti a boszniai erdőkben

Mustafa Ružnić, az Una- Sana Kanton miniszterelnöke szeptember elsején jelentette be, hogy tíz napon belül megkezdik az előbb említett két tábor bezárását.

Igaz, hogy nem tíz, hanem harminc napon belül láttak neki a két ideiglenes befogadó központ felszámolásának, de mégiscsak történik valami.

Az Una- Sana Kantonban kezdetben barátságosan fogadták a migránsokat, később azonban elfordultak tőlük, ami a helyi vezetés szerint azzal magyarázható, hogy “egy valláshoz, de más kultúrához” tartoznak.

A migránsokat most kiköltöztetik a két befogadó központból, és áthelyezik őket egy táborba, amely mindentől távol esik, kivéve Horvátországot.

Először mintegy 80 kiskorú migránst költöztettek át a Bira táborból egy diákotthonba, majd megkezdték a fennmaradó migránsok áthelyezését a tavasszal megnyílt lipai táborba, amely mintegy 30 kilométerre délkeletre van Bihácstól.

A terv szerint a város területén tartózkodó, szállás nélküli migránsokat is a Lipa táborba viszik.

A lipai tábor április második felében nyílt meg, és arról vált hírhedté, hogy a migránsok heti gyakorisággal csapnak össze a rendőrökkel, akik már a fegyvereiket is használták, igaz, hogy még csak a levegőbe lőttek.

Gyújtogatás egyelőre még nem történt, ami minden bizonnyal csak idő kérdése. Ezzel pedig a Lipa a Balkán Moriájává válhat.

Megismétlődhet-e a vučjaki tábor?

A boszniai-horvát határon fekvő Plješevica hegységben újabb “vadtáborok létesültek”, főképp nemzeti hovatartozás szerint.

Külön vadtábort állítanak maguknak a bangladesi migránsok, és külön tábort az Algériából érkezők.

Már a boszniai erdőkben megbukik a multikulti.

A bihácsi Bira befogadó központ lakóinak egy része a Plješevica hegységbe menekült, aminek véres következményei lettek, két ember ugyanis meghalt, további tizennyolc pedig megsebesült, amikor pakisztáni és afganisztáni migránsok összecsaptak, egyelőre ismeretlen okok miatt, amúgy pedig csak megszokásból.

A boszniai rendőrök szerint az életét vesztő két személyt éles eszközökkel, valószínűleg késekkel sebesítették meg – egyelőre azonban sem az áldozatok, sem az elkövetők személyazonossága nem került megállapításra.

A személyazonosság megállapítása minkét esetben problematikus, mert az áldozatok már nem beszélnek, az elkövetőket viszont nem lehet “megbeszéltetni”, mert nincsenek rendőrkézen.

A horvát oldalon a rendőrök azt állítják, hogy a bihácsi Bira befogadó központ kiürítésével párhuzamosan “viharos éjszakán vannak túl”, de az akciók még korántsem fejeződtek be az illegális határátlépések magakadályozására.

– Az elősző éjszaka igencsak viharos volt, többszáz migránst fordítottunk vissza. Jelenleg több tucat határátlépési kísérlet meghiúsításán dolgozunk, miután az éjjellátó készülékek megmutatták a migránsok helyzetét

– nyilatkozta Mladen Matovinović, Lika- Zengg megye rendőrparancsnoka a zágrábi Nova TV-nek, amelyben beszélt a Bihács közelében kialakult újabb vadtáborról is.

– Az új vadtábor mindössze nyolcszáz méterre van a horvát határtól. A tábor már korábban létrejött, csak most “erősítést kapott”

– mondta a horvát rendőri vezető, aki szerint a migránsoknál nem csak kések, hanem néha szablyák is vannak.

Hivatalos adatok szerint a horvát rendőrség az idei év első nyolc hónapjában majdnem tizenhatezer illegális határátlépést akadályozott meg, ami statisztikai nyelven szólva 38%-kal több, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Mindebből pedig arra lehet köveztetni, hogy legalább ennyivel több migráns ostromolja Európa határait, vagyis szó sincs arról, hogy csökkenne az általunk ismert modern világ meghódítására tett kísérletek száma.

Egy atomhatalom polgárai

A migránsok különböző szándékkal érkeznek, amelyek ilyenek is, meg olyanok is.

A bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke szerint a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek.

– Tudjuk, hogy néhány ember, aki terrortámadásokat hajtott végre Nyugat- Európában a migránsválság idején, Bosznia- Hercegovinán haladt át

– mondta a BHT1 televíziónak Zoran Tegeltija, aki még a fent taglalt vérontás előtt arra figyelmeztetett, hogy állandó konfliktus van az országba érkező bizonyos migránscsoportok között.

A bosznia-hercegovinai minisztertanács szerb származású elnöke szerint még valami szembetűnő.

– Ma Bosznia- Hercegovinában a legtöbb migráns egy olyan országból származik, amely atomhatalom

– jelentette ki Tegeltija, amivel a pakisztáni migránsokra utalt.

Az ország miniszterelnöke szerint mindezidáig nem sok minden történt annak érdekében, hogy megállapodást kössenek Pakisztánnal a migránsok visszaküldéséről, Bosznia- Hercegovinában ugyanis eltérő politikai törekvések vannak azzal kapcsolatban, hogy ezt meg kell-e tenni, vagy sem.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava