Connect with us

Magyarország

ISMÉT JÖNNEK: Visszaindulnak a magyar határhoz a Tompáról Preševóba szállított migránsok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jegy pr
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerb hatóságok egy héttel ezelőtt szállították el a Kelebia és Tompa közötti átkelőnél összegyűlt migránsokat a dél-szerbiai Preševóba. A belgrádi Prva TV helyszíni beszámolója szerint a migránsok vonattal indulnak Szabadkára. A tudósítást felkonferáló műsorvezető elmondta, hogy Macedónia felől újabbnál újabb csoportok érkeznek Preševóban, ahol ezáltal folyamatosan növekszik a migránsok száma. A szerb belügyminiszter a magyar kollégájával folytatott megbeszélést követően úgy nyilatkozott, hogy Szerbia erősíteni kívánja a határvédelmet.

Az éjszakai vonat

– Mögöttem a bujanováci vasútállamás – kezdődött a helyszíni tudósítás a belgrádi Prva TV-n.

Bujanovac harminc kilométerre északra fekszik Preševótól, és itt is van egy ideiglenes befogadó központ, amelyben 250 ember helyezhető el.

Ennél azonban fontosabb, hogy mindkét településen áthalad az a vonat, amellyel a migránsok fél nap alatt Belgrádba érhetnek, onnan pedig „már csak egy ugrás a reménysugár”, illetve Szabadka vagy éppen Magyarkanizsa.

– Mögöttem a bujanováci vasútállomás, amely a migránsok fő gyülekezőhelye. Éjszakánként itt találkoznak azok a csoportok, amelyek várják a vonatot, hogy Szerbia északi része felé induljanak

– jelentette a tudósító, aki hozzátette, hogy a bujanováci vasútállomás közelében tart éppen pihenőt egy migránscsoport, amelyet egy héttel ezelőtt szállítottak Szabadkáról Szerbia déli részébe.

A beszámoló szerint ezek a migránsok is az éjszakai vonatra várnak, hogy visszatérjenek a magyar határhoz.

Pozitív hozzáállás

A tompai határátkelőnél történt eseményeket követően a szerb hatóságok 389 migránst szállítottak a preševói befogadó központba, de ezeknek már csak a kisebb része van ott, több mint felük visszaindult a magyar határ felé.

migrans presevo szabadka1

– Nem maradt más választásom, minthogy visszatérjek, mert az Európai Unióba szeretnék eljutni. Nem okozok újabb problémát, de szeretném elhagyni Szerbiát

– mondta egy migráns, aki szintén útra kész.

– Van pozitív hozadéka is annak, ami első látásra haszontalan dolognak tűnik. Mindenek előtt az, hogy a preševói befogadó központban nyilvántartásba vettük azokat, akik a magyar határnál a szabad ég alatt tartózkodtak. Ezenkívül orvosi vizsgálatokon estek át a fertőző és krónikus betegségek kiszűrése érdekében

– nyilatkozta a belgrádi Prva TV-nek a Szerbiai Menekültügyi és Migrációs Hivatal preševói munkatársa.

Az invázió folytatódik

A tudósítás szerint mindeközben Macedónia érintésével a görög szigetekről újabb migránsok érkeznek Szerbiába.

Az előbb nyilatkozó menekültügyi illetékes szerint naponta ötven, de az is előfordul, hogy száz új jövevény lép be az országba.

Ez egy év alatt körülbelül harmincezer embernek felel meg.

A bujanovaci állomás közelében élőknek már elegük van az éjszakai migránsjárásból, és azt kérdezik, hogy ki engedi be a migránsokat Szerbiába, és hogy azok miként tudnak ilyen könnyen bejutni az országba.

A hivatalos adatok szerint a preševói befogadó központban jelenleg 1 090 migráns tartózkodik, ami éppen 350-nel több, mint tavaly decemberben.

Miniszteri találkozó

Mindeközben Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott a magyar kollégájával történt horgosi találkozót követően, hogy Szerbia növelni kívánja a szerb rendőrség kapacitásait és tevékenységét, hogy megakadályozzák a migránsok illegális belépését Szerbiába.

– Felelősséggel szeretnénk viszonyulni a migránspopuláció tagjaihoz, akik Szerbiában tartózkodnak, de természetesen tudtukra adjuk, hogy nem fogadjuk örömmel a törvénysértéseket, mert azok nem tekinthetők tolerálható cselekedeteknek

– tette hozzá a szerb belügyminiszter, aki megismételte, hogy a migránsok nem rekedhetnek Szerbiában, miután nem tudnak tovább menni valamelyik európai országba.

Nebojša Stefanović arról azonban nem szólt, hogy mit fognak kezdeni a migránsokkal, akik folyamatosan érkeznek az országba, és akik minden bizonnyal ismét a magyar határnál torlódnak fel.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter jelezte, hogy fokozzák a szerb-magyar közös ellenőrzéseket, így a Tiszára is jut rendőr.

– Ha a mi rendőreink is kapnak erősítést Szlovákiától vagy Ausztriától, akkor mi is tudunk segíteni az észak-macedón-szerb határon. Továbbfejlesztjük a közös járőrszolgálatot. Ezt pedig kiterjesztjük a Tiszára is

– jelentette ki a találkozó után a magyar belügyminiszter.

A magyar-szerb miniszteri találkozó előtt egy nappal Biljana Popović Ivković a szerb belügyminisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt tárca nem szervezi a migránsok szállítását és csempészését a nyugat-európai országokba.

A szerb illetékes az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádakra reagálva azt mondta, hogy a belügyminisztérium tagjai, vagyis a szerb rendőrök a migrációval kapcsolatos minden tevékenységüket a törvényekkel összhangban hajtják végre az ország érdekeinek védelmét és az emberi jogokat szem előtt tartva.Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava