Connect with us

Horvátország

OLVASÓI VÉLEMÉNY: Magyarország a V4-kel közösen védje meg Szerbia déli határait a migránsoktól

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sarec orban
Listen to this article

Ha nagyobb migránstömeg érkezne, akkor a csehek, a lengyelek és a szlovákok haladéktalanul határőregységeket küldenek a magyar-szerb határra – jelentette ki a magyar miniszterelnök a minap, miután a szlovén kormányfővel tárgyalt. De miként reagálna erre Szerbia, és mit szeretnének a szerbek? Az egyik szerbiai napilapban még az is felmerült, hogy a magyarok a szerbekkel és esetleg a V4-kel közösen védjék meg Szerbia déli határait a migránsoktól.

Magyarország “hátországa”

Orbán Viktor a magyar-szlovén kormányközi megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón kijelentette: “tudjuk, hogy mi az, amikor tömegesen jelennek meg, és akarnak belépni az országaink területére az engedéllyel nem rendelkezők.

– Tudjuk, milyen az, amikor nem hozzánk jönnek, csak át akarnak rajtunk menni, és tudjuk milyen az, amikor konfliktusba kerül egymással a jogszabály, a nemzeti érdek és a dolgok helyes kezelésének emberségessége.

Orbán a Marjan Šareccal folytatott megbeszélés követően elmondta, jelenleg 96 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon, akik változó ütemben mozognak Nyugat- Európa felé, azt azonban nem tudni, Magyarország felé vagy Horvátországon keresztül Szlovénia felé mennek-e.

Magyarországnak ugyanakkor van egy “hátországa” a visegrádi négyekkel, és e megállapodás értelmében, ha nagyobb migránstömeg érkezne, akkor a csehek, a lengyelek és a szlovákok haladéktalanul határőregységeket küldenek a magyar-szerb határra.

Szerbia “hátországa”

Magyarország már hosszabb ideje Szerbia barátjának számít, ezért a szerbek nem tekintették ellenséges gesztusnak a magyar miniszterelnök bejelentését, inkább tovább gondolták azt.

A belgrádi Politika című napilap egyik olvasója azt vetette fel, hogy a magyar-szerb határon felsorakozó egységek egy részét, nem lehetne-e a szerb-macedón határra vezényelni?

– Természetesen a mi erőinkkel együtt. Biztos lehetne erre törvényi megoldást találni

– tette hozzá az olvasó, elvégre Szerbia is jogállam.

A szintén belgrádi Kurir már kicsit kiforgatta a bejelentést, mert azt írta, hogy ha fokozódik a migránsok nyomása Magyarországra, akkor fegyveres erők indulnak a határra.

De a szerb olvasok még ezt sem kifogásolták.

– Orbán okos ember. Ő az az államférfi, aki a saját fejével gondolkodik a népe érdekében

– írta az egyik olvasó, amire a másik “így sóhajtott fel”:

– Kár, hogy nem szerb.

Horvát schengen

A Horvátország schengeni csatlakozását firtató kérdésre a szlovén miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követően Orbán Viktor kifejtette:

– Magyarország minden szomszédjának támogatja integrációs törekvéseit, de a hosszú magyar-horvát határszakasz esetében “speciális érdekeink vannak”. Budapest ezzel kapcsolatban olyan szerződéses garanciákat szeretne kapni, amelyek lehetővé teszik, hogy ha Horvátország felől nagy számban érkeznek migránsok Magyarországra, akkor ott a határvédelmet ne csak igazgatási szempontból, hanem fizikailag is vissza lehessen állítani.

A magyar álláspont tehát valahol félúton van. A magyar kormány nem megy el addig, ameddig a szlovénok valószínűleg elmennek.

Magyarország ugyan nem ellenzi Horvátország schengeni tagságát, de azért magyar részről vannak “bizonyos feltételek”.

Érdekes, hogy Orbánnak ez a kijelentése nem érte el a horvát média ingerküszöbét.

Három a magyaré

A magyar-szlovén találkozón szóba került az is, hogy “miért mennek a magyarok Triesztbe“.

Magyarország kikötő- és ahhoz vezető vasútépítési terveivel kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak, mint tengerektől elvágott országnak háromfajta megoldása van erre a problémára:

– Az egyik ami volt, az az, hogy a horvátokkal egy közös államban éltünk, és a kijáratunk Rijeka – egykor Fiumének nevezett – városán keresztül volt.

A másik megoldás – folytatta a magyar miniszterelnök – a szlovéniai Koper, és Magyarország szívesen részt vett volna az oda vezető út fejlesztésében és a kikötőben, de a szlovénok úgy döntöttek, ott nem kérnek a magyarokkal való mélyebb együttműködésből, amit tudomásul kell venni.

Ha megváltozna Szlovéniában a helyzet, Magyarország készen áll újra tárgyalni – fűzte hozzá.

– A harmadik megoldás – mondja a magyar történelem -, hogy menjetek Triesztbe (…), és ezt tettük, vettünk egy darab kikötőt Triesztben.

Egy szlovén újságírói kérdésre Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormány nem tervez semmilyen médiabefektetést Szlovéniában.

A szlovén lapok közül ehhez csak a Mladina fűzött egy nyúlfarknyi megjegyzést.

– A Mladina címoldalának cenzúrázására tett kísérletről és a magyar ellenzéki média nehéz helyzetéről, Šarec és Orbán, aki egyébként Janez Janša jó barátja, nyilvánvalóan nem beszélt.

Fotó: Vlada RS

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékMagyarország “hátországa”Szerbia “hátországa”Horvát schengenHárom a magyaré Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an ambassador in the...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English3 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékMagyarország “hátországa”Szerbia “hátországa”Horvát schengenHárom a magyaré Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved in the ongoing...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékMagyarország “hátországa”Szerbia “hátországa”Horvát schengenHárom a magyaré Listen to this article The Serbian government has made the decision to build a...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékMagyarország “hátországa”Szerbia “hátországa”Horvát schengenHárom a magyaré Listen to this article In recent days, there has been quite a bit of...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékMagyarország “hátországa”Szerbia “hátországa”Horvát schengenHárom a magyaré Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of the Serbian government...

Egy hét legjava