BEREPÜLŐ POLITIKUS: A horvát kormányfő helikopterről tartott terepszemlét a horvát-boszniai határ felett

Utolsó módosítás:

Megosztom, mert tetszik a BALK.

Segíts abban, hogy a cikkek minél több embert elérjenek!

A horvát államfő júliusban “szárazföldi úton” kereste fel a boszniai-horvát határt. Kolinda Grabar-Kitarović akkor úgy nyilatkozott, hogy stratégiai hiba volt 2015-ben az embereket Németországba hívni. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a horvát elnök nem lesz a német kancellár barátnője. Ahogy a horvát miniszterelnököt sem zárja a szívébe a leköszönő uniós bel- és migrációügyi biztos, aki támogatta a zágrábi kormány schengeni törekvéseit. A görög származású Dimitrisz Avramopulosz leszögezte, azt a horvát tagság tovább erősítené és hatékonyabbá tenné a külső határok védelmét. Andrej Plenković a levegőből tekintette meg az előbb említett határ térségét, és olyan kijelentéseket tett, amelyeknek Athénban biztos nem örülnek.

Berepülő politikus

Az Európai Unió külső határait a legtávolabbi helyen kell védeni, mégpedig Görögországban és Bulgáriában. Ezt nyilatkozta Andrej Plenković horvát kormányfő, miután helikopterrel terepszemlét tartott a horvát-boszniai határ felett.

Ezek azok a határok azok, ahol először lépnek az unió területére illegálisan a migránsok, majd ezer kilométereket tesznek meg embercsempészek segítségével, hogy Bosznia-Hercegovinába, a horvát határ közelébe jussanak

– tette hozzá Görögországra és Bulgáriára visszautalva.

EZT OLVASTAD?  VÍRUS ÉS FOCI: A zágrábi Dinamo labdarúgó csapat két mentőautót adományozott, de az ultrák is segítenek

Plenković szerint az illegális migráció problémájára Törökországgal közösen kell megoldást találni.

Emlékeztetett, hogy Brüsszel hatmilliárd eurót adott Törökországnak, hogy megállítsa az illegális bevándorlást.

A horvát miniszterelnök kiemelte, hogy Törökországban, Libanonban és Jordániában több mint ötmillió migráns és menekült várakozik.

Mint mondta,

ezeknek az országok kulcsfontosságú szerepük van a probléma teljes körű megoldásban.

A török hatás

Az újságírók megkérdezték a zágrábi kormány vezetőjét: tart-e attól, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök beváltja fenyegetését, és megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé.

Plenković azt válaszolta: tárgyalni kell az ankarai kormánnyal, mert Törökország földrajzi helyzetéből fakadóan, és az ott tartózkodó migránsok, valamint a menekültek számából adódóan valóban nagy hatással lehet az illegális migrációs áramlásokra.Úgy vélte: a Törökországgal kötött megállapodásnak nincs alternatívája.

Ez az egész EU érdeke, különösen Horvátországé, amely egyike azon országoknak, amely az úgynevezett kelet-mediterráni illetve nyugat-balkáni migrációs útvonalon helyezkednek el

– hangsúlyozta a horvát miniszterelnök.

EZT OLVASTAD?  KORONAVÍRUS: Vigyázó szemünket a Balkánra vessük!

A balkáni útvonal

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os “lezárása” óta a menedékkérők más irányt választanak.

Az új útvonal a magyar kerítés megépítését követően egyre inkább Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével vezet Nyugat-Európa felé.

Mára hivatalosan Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

A boszniai-horvát határon mindennaposak a határsértések.

A civil szervezetek szerint szintén mindennapos a “pushback politika“, amely nem legális, de a politikusok szemet hunynak felette.

A balkáni migrációs útvonalon lévő országok ugyan nem vallják be, de “mindent és bármit” elkövetnek azért, hogy megszabaduljanak a migránsoktól – akik nap mint nap ostromolják a határokat.

Forrás: MTI/BALK, Fotó: Vlada Republike Hrvatske

Magyar Távirati Iroda

Magyar Távirati Iroda

EZT OLVASTAD?  VÍRUSOS ELEMZÉS: Szerbia átfertőzöttsége 20 százalékos, Magyarországé 3,5 százalék alatt van

Mondd el a véleményedet!

Megosztom, mert tetszik a BALK.

Segíts abban, hogy a cikkek minél több embert elérjenek!
close-link