VÁMHÁBORÚ: Jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám

Olvasási idő: 2 perc

Lassan egy éve van annak, hogy a koszovói kormány 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. A prištinai vezetés ezzel válaszolt arra, hogy Szerbia sikeres lobbizásának következtében nem vették fel Koszovót az Interpolba. Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy Britannia augusztus közepén felszólította Koszovót a vámok megszüntetésére, Szerbiát pedig a koszovói tagság akadályozásának megszüntetésére.

A gazdasági kár

Rasim Ljajić szerbiai kereskedelmi miniszter közölte, hogy Szerbia mintegy 298 millió eurót (97,64 milliárd forint), vagyis a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeget veszítette el a tavaly novemberben bevezetett vámok miatt.

Ljajić úgy nyilatkozott, hogy a 298 millió euró a közvetlen veszteség, ami az exportkiesés miatt keletkezett.

Szerinte Szerbia közvetett módon sokkal nagyobb kárt szenvedett, mert

a szerbiai termelők elveszítették a piac egy részét.

2018-ban a Szerbiából Koszovóba irányuló kivitel 500 millió eurót (163,8 milliárd forint) tett ki úgy, hogy a szerbiai cégek decemberben már nem tudtak Koszovóba szállítani.

A politikai kár

A büntetővám bevezetése politikai következményekkel is járt, megszakadt , ugyanis a Szerbia és Koszovó között 2013-ban megkezdett párbeszéd, amelynek célja a két ország kapcsolatának a rendezése.

A viszony normalizálása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Koszovó 2008-ban önkényesen vált ki Szerbiából. Belgrád nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

vÁmhÁborÚ: jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám VÁMHÁBORÚ: Jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám rasim ljaljic blic

A remény

Rasim Ljajić annak a reményének adott hangot, hogy az őszre esedékes koszovói előrehozott választásokat követően az új prištinai kormány eltörli a vámot, és folytatódhat a kétoldalú párbeszéd.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is igyekezett korábban meggyőzni a koszovói vezetést, hogy vonja vissza az intézkedést.

Azóta azonban lemondott Ramush Haradinaj, aki távozásakor leszögezte: Koszovó csak akkor törli el a vámot, ha Szerbia független államként ismeri el Koszovót.

Ami elmaradt

Ljajić – aki a belgrádi kormány egyik alelnöke is – május végén Szarajevóban még úgy nyilatkozott, hogy Szerbia különböző ellenlépéseket vezet be, ha Koszovó a július 1-re tervezett párizsi találkozóig nem oldja fel a büntető vámokat.

A szerb miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy naponta több mint egy millió eurós kár éri a szerb gazdaságot.

Ljajić azért járt a bosznia-hercegovinai fővárosban, mert Koszovó a vámokat velük szemben is alkalmazza. Akkor sürgette, hogy a két ország közösen lépjen fel Koszovóval szemben.

A francia és német közvetítéssel tervezett július 1-i találkozó elmaradt, de egyelőre elmaradtak a szerb ellenlépések is.

Illusztráció: Paresh Nath/Cagle.com, Fotó: RAS Srbija


vÁmhÁborÚ: jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám VÁMHÁBORÚ: Jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!