Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

VÁMHÁBORÚ: Jelentős kárt okozott a szerb gazdaságnak a koszovói büntetővám

RECOGNITION FOR KOSOVO
Olvasási idő: 2 perc

Lassan egy éve van annak, hogy a koszovói kormány 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra. A prištinai vezetés ezzel válaszolt arra, hogy sikeres ának következtében nem vették fel Koszovót az Interpolba. Az , , Németország, Olaszország és Nagy Britannia augusztus közepén felszólította Koszovót a vámok megszüntetésére, Szerbiát pedig a koszovói tagság akadályozásának megszüntetésére.

A gazdasági kár

Rasim Ljajić szerbiai kereskedelmi miniszter közölte, hogy Szerbia mintegy 298 millió eurót (97,64 milliárd forint), vagyis a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeget veszítette el a tavaly novemberben bevezetett vámok miatt.

Ljajić úgy nyilatkozott, hogy a 298 millió euró a közvetlen veszteség, ami az exportkiesés miatt keletkezett.

Szerinte Szerbia közvetett módon sokkal nagyobb kárt szenvedett, mert

a szerbiai termelők elveszítették a piac egy részét.

2018-ban a Szerbiából Koszovóba irányuló kivitel eurót (163,8 milliárd forint) tett ki úgy, hogy a szerbiai cégek decemberben már nem tudtak Koszovóba szállítani.

A politikai kár

A büntetővám bevezetése politikai következményekkel is járt, megszakadt , ugyanis a Szerbia és között 2013-ban megkezdett párbeszéd, amelynek célja a két ország kapcsolatának a rendezése.

A viszony normalizálása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa.

Koszovó 2008-ban önkényesen vált ki Szerbiából. Belgrád nem hajlandó elismerni Koszovó ét, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

rasim ljaljic blic

A remény

Rasim Ljajić annak a reményének adott hangot, hogy az őszre esedékes koszovói előrehozott választásokat követően az új prištinai kormány eltörli a vámot, és folytatódhat a kétoldalú párbeszéd.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az és az Egyesült Államok is igyekezett korábban meggyőzni a koszovói vezetést, hogy vonja vissza az intézkedést.

Azóta azonban lemondott Ramush Haradinaj, aki távozásakor leszögezte: Koszovó csak akkor törli el a vámot, ha Szerbia független államként ismeri el Koszovót.

Ami elmaradt

Ljajić – aki a belgrádi kormány egyik alelnöke is – május végén Szarajevóban még úgy nyilatkozott, hogy Szerbia különböző ellenlépéseket vezet be, ha Koszovó a július 1-re tervezett párizsi találkozóig nem oldja fel a büntető vámokat.

A szerb miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy naponta több mint egy millió eurós kár éri a szerb gazdaságot.

Ljajić azért járt a bosznia-hercegovinai fővárosban, mert Koszovó a vámokat velük szemben is alkalmazza. Akkor sürgette, hogy a két ország közösen lépjen fel Koszovóval szemben.

A és közvetítéssel tervezett július 1-i találkozó elmaradt, de egyelőre elmaradtak a szerb ellenlépések is.


Illusztráció: Paresh Nath/Cagle.com, Fotó: RAS Srbija

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: