ÚJABB MENEDÉKJOG: A Sinavatrákat szeretik a Balkánon

Olvasási idő: 2 perc

Szerb állampolgárságot kapott Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfő, aki két évvel ezelőtt hűtlen kezelés és korrupció miatt távollétében öt év börtönbüntetést kapott a hazájában. Hat évvel ezelőtt Montenegró a bátyjának, Takszin Sinavatrának adott állampolgárságot, akit szintén korrupció miatt ítéltek el. Ezek után a Sinavatra család a Balkánon egyesülhetne újra, ha éppenséggel ahhoz lenne kedve.Női szolidaritás

Szerb állampolgárságot kapott Jinglak Sinavatra volt thaiföldi kormányfő, akit két évvel ezelőtt hűtlen kezelés és korrupció miatt távollétében öt év börtönbüntetésre ítéltek hazájában.

Az állampolgárság odaítéléséről még június 27-én döntött a szerb kormány, de a belgrádi sajtó csak most számolt be róla.

Az erről szóló határozatot Ana Brnabić szerb kormányfő írta alá, és egy nappal később a hivatalos közlönyben is megjelent.

A Nedeljnik című magazin, amely elsőként számolt be az ügyről, arról írt, hogy a szerb kormány hivatalos magyarázata szerint Sinavatra az állampolgársági törvény 19. cikkelye alapján kaphatott szerb állampolgárságot.

Ez azt mondja ki, hogy állampolgárság adható annak a külföldi állampolgárnak,

aki ezzel a Szerb Köztársaság érdekeit szolgálja.

A szerb kormány csak 2018-ban 54 állampolgárságot ítélt oda külföldieknek, bár Aleksandar Vučić szerb elnök “a szerb útlevelek osztogatásának teljes liberalizálását” tartaná ildomosnak, különösen akkor, ha abból gazdasági haszon is származhat.

Mi volt Jinglak bűne?

Jinglak Sinavatrát azzal vádolták hazájában, hogy átszámolva mintegy 6,8 milliárd eurós (több mint 2100 milliárd forintos) kárt okozott az államnak a rizstermesztőket támogató programjával.

Sinavatra mindvégig vitatta ezt.

A volt miniszterelnök 2011-től 2014-ig volt

Thaiföld első női miniszterelnöke.

Súlyos politikai válság és tiltakozások után a legfelsőbb bíróság váltotta le hivatalából, majd a hatalmat a hadsereg vette át az országban.

Jinglak Sinavatra állítólag Dubajban “bujkál”, ahova feltételezhetően Kambodzsán és Szingapúron keresztül jutott el.

Jinglak nem járt Szerbiában

A Nedeljnik szerint nincsenek arra utaló adatok, hogy a thai politikusasszony ellátogatott Szerbiába, hogy átvegye az útlevelét és az igazolványát.

Azt sem lehet tudni, hogy melyik szerb minisztérium javasolta az állampolgárság odaítélését, ugyanis a törvény szerint a kormány csak hivatalos javaslat alapján hozhat ilyen döntést.

A hazájából még az ítélethirdetés előtt elmenekült egykori kormányfő hivatali ideje alatt sem járt Szerbiában,

és nem találkozott szerb tisztségviselőkkel.

Jinglak Sinavatra 2013-ban Montenegrót viszont felkereste.

A montenegrói kapcsolat

Montenegró korábban bátyjának, Takszin Sinavatrának adott állampolgárságot, akit szintén korrupció miatt ítéltek el.

Ő is elmenekült a büntetése elől.

Thakszin Sinavatra 2001 és 2006 között volt Thaiföld miniszterelnöke.

A 2006-os katonai puccs után Európába menekült, de 2008-ban visszatért hazájába.

Az igazságszolgáltatási eljárások lefolytatása után ügye bíróság elé került, ahol húszperces tárgyalás után minden vádpont alól felmentették.

Fogadalma szerint soha többé nem tér vissza a politikai életbe.

Újabb menedÉkjog: a sinavatrákat szeretik a balkánon ÚJABB MENEDÉKJOG: A Sinavatrákat szeretik a Balkánon Thaksin Shinawatra Manchester City

Európai száműzetése alatt Angliában megvette a Manchester City labdarúgó-csapatot, de nem sokkal később továbbadta a klubot az araboknak.

Fotó: MailOnlineÚjabb menedÉkjog: a sinavatrákat szeretik a balkánon ÚJABB MENEDÉKJOG: A Sinavatrákat szeretik a Balkánon balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!