Connect with us

Szerbia

Novak Đoković saját múzeumot szeretne Belgrádban, lehetőleg a főutcán

Novak Đoković azért szeretne saját múzeumot Belgrádban, hogy bemutathassa a nagyközönségnek és a turistáknak a karrierje során szerzett trófeákat és emléktárgyakat. Elmondása szerint az ötlet mögött nemcsak személyes indítékok húzódnak meg, mert a múzeumnak lenne egy külön részlege, amely méltó emléket állítana a szerb sportolók sikereinek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ma úgy éreztem magam, mint egy árnyék és @DjokerNole barátom 😎 még mindig erős 💪🏼, találkozunk jövőre @Wimbledon - írta az X platformon Holger Rune a július 8-án elszenvedett vereséget követően, ezután került megemlítésre a múzeum létrehozása
Ma úgy éreztem magam, mint egy árnyék és @DjokerNole barátom 😎 még mindig erős 💪🏼, találkozunk jövőre @Wimbledon - írta az X platformon Holger Rune a július 8-án elszenvedett vereséget követően
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Belgrádi jelentések szerint minden idők legeredményesebb teniszezője azt szeretné, hogy múzeumot állítsanak neki, lehetőleg a nándorfehérvári várba vezető belgrádi sétálóutcában. Novak Đoković erről azt követően beszélt, hogy a wimbledoni nyolcaddöntőben legyőzte a dán Holger Runét (3:0) – és azt sem zárta ki, hogy a kívánsága hamarosan teljesül.

Lehetőleg a főutcán legyen a múzeum

Novak Đoković azért szeretne saját múzeumot Belgrádban, hogy bemutathassa a nagyközönségnek és a turistáknak a karrierje során szerzett trófeákat és emléktárgyakat, beleértve azokat az öltözékeket is, amelyeket egyes tornákon viselt.

Elmondása szerint az ötlet nem öncélú, mert a múzeumnak lenne egy részlege, amely méltó emléket állítana a többi szerb sportoló sikereinek.

Đoković szerint az eredeti terv az volt, hogy a múzeumot a belgrádi Knez Mihailova sétálóutcában nyitják meg. Egyelőre azonban nem biztos, hogy a főutca “megszerezhető” számukra, de vannak még olyan helyek Belgrád szívében, amelyek megfelelő helyszínnek bizonyulhatnak a múzeumnak.

A világhírű szerb teniszező azt reméli, hogy az állam, illetve a Szerbiai Sportszövetség és a Szerbiai Olimpiai Bizottság kollektíven a zsebébe nyúl, de hozzátette, hogy nem akar senkire sem ujjal mutogatni, viszont úgy érzi, hogy Szerbia tartozik ennyivel a sportolóinak.

Új turisztikai látványosság lehetne

Novak Đoković szerint a múzeum létrehozása jelentős hatással lehetne a szerbiai turizmusra, miután – reményei szerint – a turisták kötelező jelleggel látogatnák a múzeumot, amely hozzájárulna a sport ottani népszerűsítéséhez is.

A szerb teniszező számára érthetetlen, hogy Szerbiának miért nincs már most sportmúzeuma, amely minden Belgrádba látogató turistának az egyik legfontosabb látnivalója lenne.

Đoković ezt azzal toldotta meg, hogy reményei szerint az állam is tesz valamit ennek érdekében, szerinte ugyanis a sport valóban megérdemli a figyelmet.

Nem zárható ki, hogy Aleksandar Vučićnak tetszik az ötlet, hiszen a Đoković család a magyar szempontból félelmetesen hangzó Zvečan településről származik, bár maga Novak már Belgrádban született, ez azonban beleillene a Koszovóval kapcsolatos szerb elnöki narratívába.

A Đoković család ma is büszkén vállalja koszovói gyökereit, és gyakran emlegeti a származását, főleg ami Srdjan Đokovićot illeti, de Novak Đokovićot is lefilmezték már nacionalista rigmusok skandálása közben.

Az ilyen esetek után Đoković és családja többször is hangsúlyozta, hogy a nacionalista megnyilvánulások nem jelentenek politikai állásfoglalást, hanem inkább a nemzeti büszkeség és identitás kifejezését. Novak Đoković gyakran nyilatkozott arról, hogy sportolóként igyekszik elkerülni a politikai konfliktusokat, és arra törekszik, hogy sportteljesítményei és jótékonysági munkája révén egyesítse a nemzetet.

Novak Kafe & Restoran hálózat

Novak Đoković családja több vendéglátóipari vállalkozás tulajdonosa Szerbiában, ezek közül az egyik legismertebb a „Novak Kafe & Restoran” hálózat. Ez az étteremlánc Belgrádban és más szerbiai városokban is működik, és népszerű hely mind a helyiek, mind a turisták körében.

Az újbelgrádi Novak café és étterem életnagyságú Đoković fotóval és rengeteg teniszlabdával

Az újbelgrádi Novak café és étterem életnagyságú Đoković fotóval és rengeteg teniszlabdával (Forrás: Novak Café & Restaurant)

Az étteremlánc létrehozása és működtetése során a Đoković család több alkalommal is élvezte a szerb kormány és különösen Aleksandar Vučić elnök támogatását.

Vučić többször is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a sport és az üzleti világ közötti kapcsolatot az ország gazdasági fejlődése szempontjából. Ez a támogatás különböző formákban nyilvánult meg, beleértve a kormányzati szabályozások könnyítését, adókedvezményeket, valamint a közvetett promóciót és támogatást a szerbiai turizmus fellendítésére irányuló kampányokban.

A szerb elnök 2021 októberében részt vett a belgrádi „Novak Đoković Sportközpont” megnyitásán. Ez a sportközpont egy modern, többfunkciós létesítmény, amely különféle sportágaknak biztosít helyet, és hozzájárul a helyi sportélet fejlődéséhez.

Aleksandar Vučić a megnyitón beszédet is mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy Novak Đoković nemcsak a teniszben ért el kiemelkedő sikereket, hanem az üzleti életben is példamutató eredményeket halmozott fel.

– Novak Đoković nemcsak a világ legjobb teniszezője, hanem egy kiváló üzletember is. A sportközpont megnyitása a sport fejlődését szolgálja, és hozzájárul Belgrád, valamint az egész Szerbia gazdasági növekedéséhez

– mondta akkor a szerb államfő, aki szerint Đoković sikerei inspirációt jelentenek a szerb fiatalok számára.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava