Connect with us

Sport

TENISZEZŐ BOGÁR: Egy újonnan felfedezett rovar a Đoković nevet kapta Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tenisz djokovic teniszezo bogar gigapixel standard scale
Listen to this article

Az ATP-listán a már hetedik helyre visszacsúszó Novak Đokovićról neveztek el egy újonnan felfedezett futrinkafajt Szerbiában, amelyet a nyugat-szerbiai Povlen hegyen fedeztek fel néhány éve. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) és jónéhány szerb hírportál arról számolt be, hogy a barlanglakó, és ennél fogva vak futrinka Duvalius djokovici (Coleoptera, Carabidae, Trechini) nevet kapta, így bátran nevezhetjük “Đoković bogárnak”.

Az indoklás szerint a szerb tudósok nem azért adták a bogarantyúnak a Đoković nevet, mert vak, hanem mert a szerb teniszezőhöz hasonlóan gyors, erős, rugalmas, kitartó, és a zord környezetben is képes fennmaradni.

– A barlanglakó, hosszú lábú, vak futrinka ragadozó életmódot folytat, kisebb rovarokkal táplálkozik

– közölték a tudósok, akik szerint tehát egy igazi ragadozóról van szó a barlangi bogártársadalom szintjén.

A nemcsak “bogaras”, hanem kellő nemzeti öntudattal is megáldott tudósok szerint Novak Đoković sokat tett Szerbiáért, ezért úgy érezték, hogy így hálálhatják meg neki az országért hozott áldozatokat, aztán majd kiderül, hogy a Đoković bogár hogyan viseli magát.

Srećko Ćurčić, a belgrádi egyetem zoológusa – aki először írta le a ragadozóbogarat – azt mondta a szerb nemzeti csatornának, hogy nagyon régi fajról lehet szó, amely valószínűleg még hosszú ideig fennmarad, és mivel csak néhány példányát találták meg, nagyon ritka állatról lehet szó.

– Ez a bogár sehol máshol a világon nem található. Ez egy apró, teljesen vak és depigmentált rovarfaj, hosszú lábakkal és csápokkal

– mutatta be a bogarát a keresztapa, Srećko Ćurčić.

A Duvalius djokovici nem az első állatfaj, amelyet a teniszezőről neveztek el, a közelmúlt egy Montenegróban felfedezett édesvízi békés csigafaj kapta a Travuniana djokovici nevet, így hát a teniszező csiga után most már teniszező futrinka is van.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava