Connect with us

Sport

TENISZEZŐ BOGÁR: Egy újonnan felfedezett rovar a Đoković nevet kapta Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

tenisz djokovic teniszezo bogar gigapixel standard scale
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Az ATP-listán a már hetedik helyre visszacsúszó Novak Đokovićról neveztek el egy újonnan felfedezett futrinkafajt Szerbiában, amelyet a nyugat-szerbiai Povlen hegyen fedeztek fel néhány éve. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) és jónéhány szerb hírportál arról számolt be, hogy a barlanglakó, és ennél fogva vak futrinka Duvalius djokovici (Coleoptera, Carabidae, Trechini) nevet kapta, így bátran nevezhetjük “ bogárnak”.

Az indoklás szerint a szerb tudósok nem azért adták a bogarantyúnak a Đoković nevet, mert vak, hanem mert a szerb teniszezőhöz hasonlóan gyors, erős, rugalmas, kitartó, és a zord környezetben is képes fennmaradni.

A barlanglakó, hosszú lábú, vak futrinka ragadozó életmódot folytat, kisebb rovarokkal táplálkozik

– közölték a tudósok, akik szerint tehát egy igazi ragadozóról van szó a barlangi bogártársadalom szintjén.

A nemcsak “bogaras”, hanem kellő nemzeti öntudattal is megáldott tudósok szerint Novak Đoković sokat tett Szerbiáért, ezért úgy érezték, hogy így hálálhatják meg neki az országért hozott áldozatokat, aztán majd kiderül, hogy a Đoković bogár hogyan viseli magát.

Srećko Ćurčić, a belgrádi egyetem zoológusa – aki először írta le a ragadozóbogarat – azt mondta a szerb nemzeti csatornának, hogy nagyon régi fajról lehet szó, amely valószínűleg még hosszú ideig fennmarad, és mivel csak néhány példányát találták meg, nagyon ritka állatról lehet szó.

Ez a bogár sehol máshol a világon nem található. Ez egy apró, teljesen vak és depigmentált rovarfaj, hosszú lábakkal és csápokkal

– mutatta be a bogarát a keresztapa, Srećko Ćurčić.

A Duvalius djokovici nem az első állatfaj, amelyet a teniszezőről neveztek el, a közelmúlt egy Montenegróban felfedezett édesvízi békés csigafaj kapta a Travuniana djokovici nevet, így hát a teniszező csiga után most már teniszező futrinka is van.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3

Szerbia

Az Australian Opennek megint meggyűlt a baja Novak Đoković szerb teniszezővel

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Đoković szerb teniszező édesapja és egy farkas
Đoković szerb teniszező édesapja és egy farkas (Forrás: Twitter, screenshot)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Az Australian Open tavaly a Covid-19 miatt hadakozott Novak Đoković szerb teniszezővel, most viszont Vlagyimir Putyin miatt intették meg Đokovićot, akinek az Andrej Rubljov orosz kollégája fölötti sima győzelmét az ausztrál nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében (6:1, 6:2, 6:4) beárnyékolta, ami a lelátókon és a teniszaréna környékén történt. Az Australian Open figyelmeztette Đokovićot, hogy a továbbiakban kerülje az ehhez hasonló helyzeteket!

Đoković és az arnyékok

Nemcsak tenisz volt Melbourne-ben, hanem balhé is a Đoković-Rubljov összecsapást követően, miután a sportot ismét háttérbe szorította a politika, miután a szerb és az orosz tábor egymásra talált.

Az már tavaly kiderült, hogy a nemzeti/nacionalista allűröktől sem mentes Đoković komoly szurkolótáborral rendelkezik Ausztráliában, a szerb kivándorlók népes tömege tavaly fesztivál-jellegű demonstrációkkal támogatta a szerb teniszezőt, miközben az ausztrál hatóságokkal küzdött, miután állítólag a vírust már előzőleg legyűrte.

A szerb szurkolók most jelentős támogatást kaptak Rubljov híveitől, miután nem halálos ellenségekről van szó, ez legfeljebb az oroszokról és az ukránokról mondható el, ami újabb bizonyíték arra, hogy a sport és a politika között létezik némi összefüggés. Ennek következtében a teniszaréna környékén szólamokat voltak halhatók, hogy Rusija, Srbija”, vagyis hogy Oroszország, Szerbia.

A helyzetet súlyosbította, hogy ennek során feltűnt a szerb teniszező édesapja is, aki nemigen türtőzteti magát, amikor a szerb nemzeti ügyről van szó.

Srđan Đoković ezúttal orosz & oroszbarát szerb szurkolók társaságában jelent meg, akik közül az egyik Vlagyim Putyin arcképével díszitett zászlót mutatott a kamerának, ráadásul az Ukrajna elleni agresszió jelképének tekinthető Z-betővel díszített pólót viselt.

Vlagyimir Putyint éltető emberek a Rod Laver Arena lépcsőin

Az ukrán Kateryna Baindl és az orosz Kamilla Rahimova összecsapásakor történt incidens miatt, amelyen egy orosz zászló is előkerült, az ausztrálok betiltották az orosz és fehérorosz zászlók és szimbólumok használatát a Melbourne Parkban.

A BBC beszámolója szerint a Putyin képével kidekorált orosz zászlóval egy szerb & orosz színekben felvonuló csoport érkezett a Rod Laver Arena elé, az ezzel kapcsolatos videót Ben Rothenberg, közismert amerikai teniszújságíró tette közzé a Twitteren, ahol megjegyezte, hogy a szerb ász édesapja, Srđan Đoković egy Putyin-párti tüntetésen pózolt a Rod Laver Aréna előtt.

A Vezérfarkas is szurkolt Đokovićnak, vagy éppen Đoković ellen?

A Vezérfarkas is szurkolt Đokovićnak, vagy éppen Đoković ellen?

Rothenberg egyúttal bírálta a szervezőket, szerinte ugyanis megdöbbentő azoknak a biztonsági intézkedéseknek a szintje, amelyek az ilyesmit lehetővé teszik.

Novak Đoković édesapja a Moszkvába küldött “képes üzenettel” Alekszandr Zaldasztanovot (az orosz Hulkot), az Éjszaka Farkasai Putyin-barát motoros társaság vezetőjét szólította meg, hozzá intézte a szavait, és általa az orosz testvéreket üdvözölte a messzi Moszkvában: ebből is látszik, hogy az oroszok ukrajnai háborúja még Ausztráliában is “hullámokat ver”.

A szerb-orosz barátság megnyilvánulása Melbourne-ben

A nyugati kollégák csak a szerb teniszező édesapjára koncentráltak, és nem foglalkoztak a zászlót tartó férfival, az “orosz Hulkkal”.

A BALK digitális eszközökkel feljavította a Melbourne-ben készült videóból kicsípett képkockát, amely mellé odatettük a “teljes szerelésben” látható “vezérfakast”. Nem állítjuk, hogy egy és ugyanaz a személyről van szó, de látunk “némi hasonlóságot”, és ezt támasztja alá az is, ahogy a szerb teniszező édesapja megszólítja Alekszandr Zaldasztanovot.

A felvételt közzétevő Rothenberg azonban nem az egyedüli volt, aki a helyszínről posztolt, ott volt Tumaini Carayol, a The Guardian riportere is, aki saját állítása szerint csak arrafelé sétált, és egy csoport emberbe botlott a Rod Laver Arena lépcsőjén, egyikük egy Vlagyimir Putyin arcával díszített zászlót mutogatott, miközben a tömeg azt skandálta, hogy “Rusija, Srbija”, vagyis, hogy “Oroszország, Szerbia”.

Miután a fenti két felvétel valószínűleg mobiltelefonnal készült, a videók minősége enyhén szólva csapnivaló, de Rejtő Jenőt parafrazálva nem lehet minden pofon és újságíró mellé operatőrt állítani! Ám ha alaposabban megnézzük a felvételek, az mindenképpen kiderül, hogy mindkét nyugati újságírónak ugyanazt a személyt sikerólt lencsevégre kapnia – aki lehet, hogy éppenséggel a fő farkas.

Ezt a véleményünket alátámasztja egy Ausztráliában tartózkodó emberjogi aktivista “twitteres” bejegyzése is. Sophie Mak csodálkozva állapította meg, hogy a szervezők engedélyezték az Éjszaka Farkasai nevet viselő motoros banda tagjainak, hogy Putyint ábrázoló zászlókat és transzparenseket vigyenek be az ausztráliai nyílt teniszbajnokságra, miközben az ukrán jelépekkel vagy ukrán zászlókkal érkezőket alaposan átvizsgálják.

Az oroszok a demokráciát kérik számon

A történet foglalkoztatta az orosz állami hírügynökséget, a RIA Novosztyit is, amely arról számolt be, hogy Ausztráliában letartóztattak “egy fanatikust” egy Putyint ábrázoló orosz zászló miatt. Az orosz hírügynökség már a címben felteszi a kérdést, hogy hol marad a “demokrácia?”

A RIA Novosztyi a cikk alcímében megjegyezte, hogy a Putyin arcképével “súlyosbított” orosz zászlót szerb szurkolók feszítették ki az ausztráliai nyílt teniszbajnokságon, vagyis az orosz média “eme jeles képviselője” a szerb kisöcsire keni a dolgot.

A Ria Novosztyi cikke a szerb teniszezővel kapcsolatban

A Ria Novosztyi cikke a szerb teniszezővel kapcsolatban

Az orosz hírügynökség ugyanakkor képekkel nem támasztja alá az állítását, csak semleges illusztrációkat csatol a cikkéhez, miközben arról számol be, hogy “botránnyal végződött” Rubljov-Đoković összecsapás az Australian Openen. Az ausztrál letartóztatta a rajongók egy csoportját a Putyin-zászló, illetve egy másik lobogó miatt, amelyen a “Donyecki Népköztársaság” neve szerepelt.

Az orosz hírügynökség ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Andrej Rubljov előző pályára lépésekor a közönség soraiban ukrán zászlók voltak, amivel kapcsolatban az orosz hírügynökség szerint Rubljov azt mondta, hogy azok nem zavarják őt, de a sértegetések igen.

A RIA Novosztyi ehhez még hozzátette, hogy az Australian Open vezetése elkente ezt a dolgot, mert “Ukrajnát megbántani ma már politikai öngyilkosságnak számít”.

Itt már nagyon eltávolodunk attól, amivel a cikkünket kezdtük, az ausztráliai teniszbajnokságra reagálva csak annyit szerettünk volna elmondani, hogy tavaly a Covid-19 miatt akadtak problémák az ott indulni szándékozó Đoković körül, most viszont egy sokkal veszélyesebb vírus terjed a világban, a háború vírusa, amely a sportpályákon jól látható szimptómákat idéző elő, főleg ha az Éjszaka Farkasai is besegítenek.

i.trackmytarget
Az olvasás folytatása

Szerbia

KATAR ÉS KOSZOVÓ: A szerb elnök megint a horvátok ellen szurkol

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szerb elnok
Ő tudja, hogy kinek szurkol a labdarugó világbajnokság harmadik helyéért sorra kerülő mérkőzésen (Screenshot)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A szerb államfő még a focit is “Koszovó szemüvegén” keresztül nézi. Aleksandar Vučić a katari világbajnokság harmadik helyéért folyó összecsapás előtt kijelentette, hogy a marokkóiaknak fog szurkolni, mert azok a szerbek testvérei.

A szerb elnök a Koszovóval kapcsolatos csütörtöki (december 15-i) rendkívüli kormányülésen gratulált a horvát származású Tomislav Žigmanov kisebbségi miniszternek a horvát válogatott sikeréhez a katari világbajnokságon, de hozzátette, hogy ő személy szerint “emocionális és családi okokból” a horvátok ellen szurkol.

A családi okokra történő hivatkozás különösen érdekes, mert szerbiai források szerint a boszniai Bugojno közelében élt nagyapa – aki állítólag ruszofil volt – valamint a család más tagjai is az usztasa terror áldozatául váltak a második világháborúban. Horvát források szerint ugyanakkor a Vučić család 1941 őszét áttért a katolikus hitre, a nagyapa, Anđelko Vučić pedig egy kocsmai verekedésben vesztette életét, és nem az usztasák ölték meg. De a történelemből ennyi elég is.

Gratulálok mindenkinek, akik Horvátországnak szurkoltak a rendkívüli eredményekhez, de én teljes szívből az argentinoknak és Marokkónak szurkoltam, mert a szomszédjainkat nem mi választjuk meg, azokat az Isten rendeli mellénk, a barátokat választjuk meg mi magunk

– jelentette ki a szerb államfő, aki azt is elárulta, hogy ő milyen kritériumok alapján szelektál.

Sem Argentína, sem Marokkó nem ismerte el Koszovó függetlenségét, és nem is fogja, mert meglehetősen kemények és határozottak ebben a kérdésben

– tette még hozzá a szerb államfő, aki ezt követően arról is beszélt, hogy kinek fog drukkolni a harmadik helyért folytatandó párharcban.

Marokkónak fogok szurkolni, ők az igazi testvéreink, akik soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét

– mondta a szerb elnök, aki korábban még azt számolgatta, hogy a szerbek miként kerülhetnének össze a horvát válogatottal. Abból azonban nem lett semmi, mert a szerb válogatott időközben elvérzett, a Svájciakkal vívott csatában ugyanis majdhogynem többet foglalkoztak a svájci válogatott két származású tagjával, mint a labdával.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Szerbia

SZERBIA-SVÁJC 2:3 – A nacionalista felhangok most sem maradtak el

Közzététel:

a megjelenés dátuma

xhaka jashari jo
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 4 perc

Szerbia elveszítette a Svájccal vívott ki-ki meccsett, és nem jutott be a katari labdarúgó világbajnokság egyenes kieséses szakaszába. Megpróbálták, de nem voltak képesek rá, főleg fejben nem, merthogy ezúttal is győztes pozícióból veszítettek, akárcsak Kamerun ellen. A moszkvai és a katari világbajnokságra történt kijutás azt jelzi, hogy ennyire képes a szerb labdarúgó-válogatott, és nem többre, mert továbblépni nem tud, de ez sem kevés, Magyarországnak eddig sem sikerül eljutnia. Az egész történetben a leginkább az a sajnálatos, hogy a szerb-svájci összecsapás ismét politikai konnotációkat kapott, akárcsak Moszkvában.

Koszovó ide is begyűrűzött

A stadion levegője, légköre nacionalizmustól volt terhelt, a svájci albánok provokáltak, miközben a lelátokról a szerb szurkolók azt skandálták, hogy “Koszovó Szerbia szíve”.

A némileg liberális belgrádi Blic médiaistállójához tartozó Sportal viszonylag visszafogottan számolt be arról, hogy a Szerbiával vívott meccs után Granit Xhaka, a svájci válogatott koszovói származású kiválósága miként ünnepelt. Xhaka fordítva öltött magára egy mezt, amelyen a JASHARI 26 felirat volt olvasható. Lásd a hirdetés alatti képen! (Forrás: Sportal, Reuters)

xhaka katar

A Sportal megjegyzi, hogy a szerbeket ez a felirat semmi jóra nem emlékezteti, a kezdőképen látható Adem Jashari volt ugyanis a Koszovói Felszabadító Hadsereg (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) egyik alapítója, akit az “UÇK atyjaként” is emlegetnek a koszovói albánok, és Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után posztumusz a “Koszovó Hőse” címet adományozták neki.

Ebből könnyen lehet arra következtetni, hogy Xhaka gesztusát a szerbek provokációként értelmezik, miután Svájcban erős koszovói albán közösség él, amely anyagilag is támogatta a szerb elnyomás ellen lázadó koszovói albán fegyveres alakulatot a kilencvenes években.

A svájci válogatott összekötőjének ugyanakkor megvan a maga változata a történtekkel kapcsolatban. A koszovói származású focista ugyanis azt állítja, hogy a mez viselésével “csak” Ardon Jasharinak, az FC Luzern labdarúgójának akart üzenni, akinek mezét viselte.

Nincs politikai háttere. Ardon a csapatunk tagja, és sok időt töltünk együtt. Mondtam neki, hogy felveszem a mezét. Nem először csinálom ezt

– jelentette ki a meccs után Xhaka. A szerbek gyanúját azonban táplálja, hogy a svájci válogatott oszlopos tagja a moszkvai seregszemlén a szerbeket igencsak irritáló kézmozdulatokat tett az albán sas ábrázolására, az ezzel kapcsolatos kép kicsit lejjebb található.

Szerb reakciók

A szerb sajtó arról ír, hogy Xhaka már a meccs közben is provokálta a szerb játékosokat, a pályán összetűzött a szerb kapussal, Vanja Milinković Savićtyal is, majd ezt követően az “idegek háborúja” a középpályára tevődött át, ahol több incidens is történt.

Egy-két lap arra is kitér, amit a svájci válogatott kapitánya mondott a szerb focisták női felmenőivel kapcsolatban, miközben eléggé félreérthetetlen módon nyúlt a nemi szervéhez. Ezzel kapcsolatban egy videó is megjelent a közösségi portálokon, amelyben az állítólagos kijelentést idézték “szájról olvasás” alapján.

A szerb kormányhoz közeli, erősen nacionalista Novosti a moszkvai eseményekre is utalva egyik cikkének címében jegyezte meg, hogy “Xhaka provokátor volt, és az is maradt”, majd egy másik bejegyzésben arról írt, hogy a svájci válogatott kapitánya “piszkos módon” provokálta a szerb focistákat.

A szintén kormánybarát Informer “szánalmasnak és nyomorúságosnak” minősítette a “szkipetárnak” nevezett svájci játékosnak azt a gesztusát, hogy a JASHARI 26 feliratú mezt viselte a meccs lefújását követően.

A szerb lap brit forrásokat idézve a történtekért a FIFA közbenjárását várja, mert a “politikának semmiképpen sincs helye a futballban, de ezt a svájci válogatott kapitánya sehogy sem akarja megérteni”.

A szerb-svájci összecsapás végkimenetlének azonban van pozitív üzenete is, a szerbek vereségét követően ugyanis az már biztos, hogy a katari világbajnokságon nem találkozik Horvátország és Szerbia, így sikerült elkerülni egy “újabb balkáni háborút”.

Koszovói visszhang

A koszovói albánok közben úgy ünnepeltek, mintha nem is Koszovóban, hanem Svájcban élnének, vagy legalábbis ők lennének a Svájca. Az összecsapást követően valóságos autós felvonulás volt több koszovói városban, például a fővárosban, Pristinában is. A szirénázó járművekből kihajoló szurkolók albán, – nem tévedés – albán, és nem koszovói zászlókat lengettek, így ünnepelve meg Svájc győzelmét Szerbia felett.

A koszovói albánok azért örültek Svájc győzelmének, mert Granit Xhaka mellett az alpesi ország csapatában játszik a szintén koszovói származású Xherdan Shaqiri is, az előbbi a londoni Arsenal focistája, az utóbbi korábban a Liverpoolban játszott, de átigazolt az amerikai Chicago Fire-be.

albanok osmanio

A koszovói albánok Xhaka és Shaqiri sikerén túl annak még inkább örültek, hogy a szerbek elveszítették a mérkőzést, és ezzel Szerbia számára befejeződött a világbajnokság, mert hát a szerbek bármilyen kudarca számukra igazi örömünnep.

A svájci válogatott győzelme alkalmából megnyilvánult a koszovói államfő is, aki a Facebookon mindössze annyit üzent, hogy Bravó albánok!, a bejegyzéshez viszont csatolta a két említett koszovói albán focista moszkvai gólöröméről készült két fotót, amely négy évvel ezelőtt olyannyira felháborította a szerbeket, és ezzel állami szintre emelte az uszítást.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szintén a közösségi médián keresztül szólalt meg, ahol annak az örömének adott hangot, hogy Szerbia nem megy tovább, és szintén Xhaka és Shaqiri fotójával gratulált Svájcnak, amivel a tetőfokára is hágott a szerbek és a koszovói albánok közötti undor, a FIFA legyen nekik irgalmas!

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: