Connect with us

Szerbia

Két év alatt “nincstelen polgárból” luxuslakás-tulajdonos lett a haladó ügyvéd

Habár 2013 óta aktívan foglalkozik politikával, a Korrupcióellenes Ügynökség 2018-as adatai szerint az akkori Đukanović képviselőnek sem ingatlan nem volt a nevén, de még megtakarítása sem volt. Ehhez képest a mai állás az, hogy három luxuslakása van a fővárosban, egy apartmanja Banja Vrujci üdülőhelyen, és két további lakása a Zlatibor hegységben, ez reményt adhat mindenkinek, csak egy kicsit politizálni kellene, természetesen kormányoldalon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A luxuslakásokkal rendelkező Vladimir Đukanović a parlamentben is erősíti a haladó pártot
A luxuslakásokkal rendelkező Vladimir Đukanović a parlamentben is erősíti a haladó pártot
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 4.5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ez az az ember, aki szerint az átlagpolgár sokkal jobban él, mint néhány évvel ezelőtt, és aki szerint olyan infrastrukturális és gazdasági beruházások történtek Szerbia-szerte, amelyek következtében nem lehet ráismerni a városokra. Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja és egykori talk-show műsorvezető szerint az embereknek ma már mások az igényeik, mint tíz évvel ezelőtt. Nemcsak az a céljuk, hogy elhelyezkedjenek egy állami vállalatban, hanem mindenféle szolgáltatást szeretnének igénybe venni, és ezt egyre inkább megtehetik, ma már annyira jó az élet Szerbiában.

Tíz éve parlamenti képviselő

Ez az ember tehát Vladimir Đukanović, aki luxuslakásokat vásárolt magának az elmúlt két-három évben, milliókat költött ingatlanokra, miközben ezt „elfelejtette” bejelenteni a Korrupcióellenes Ügynökségnek.

A Đukanović haladó 2018-ban még egyetlen ingatlannal sem rendelkezett. Bevallása szerint egy régi lakásban él, méghozzá 80 ezer dináros (270 ezer forintos) fizetésből.

Vladimir Đukanović, akit egyébként mindenki csak Đukának becéz, 1979-ben született Belgrádban. Jogász végzettséggel rendelkezik, és mielőtt politikai karrierjét építette volna, rádiós műsorvezetőként, talk-show házigazdaként és politikai kommentátorként is kipróbálta magát.

2014 óta parlamenti képviselő, de mielőtt a Szerb Haladó Párt tagjává avanzsált volna, rádiós műsora arról volt híres, hogy programot szervezett a háborús bűnös Ratko Mladić születésnapjára, és ő bonyolította a 2012-ben betiltott Obraz programjait is. Ezt a szélsőséges szervezetet nacionalista, rasszista és erőszakos megnyilvánulásai miatt helyezték törvényen kívül Szerbiában.

„Az ördög ügyvédje”

A haladó párton belül Đukanović egyébként erőteljesen a jobboldalt képviseli továbbra is, és belső körök azt állítják, hogy nem ritkán képes szembeszállni a párt vezetésével is, ha bizonyos kérdésekben nem ért velük egyet.

Ügyvédként 2018 óta dolgozik, ügyfelei között szerepel Predrag Koluvija (a jovanjicai marihuána-ügy főszereplője), valamint Dijana Hrkalović, a belügyminisztérium volt államtitkára, akit befolyással való üzérkedéssel vádolnak.

Oknyomozó újságírók szerint Đukanovićnak az utóbbi időben sikerült három luxuslakást vásárolnia a belgrádi Voždovacon, valamint két zlatibori apartman is a nevére került.

Miután a BIRN újságírói tudomást szereztek az ingatlanokról, az információk megjelentek a Korrupcióellenes Ügynökség honlapján is, amely korábban két éven keresztül “elfelejtette” frissíteni Đukanović adatlapját.

A valóra vált álom

2022-ben Đuka arról beszélt a Pink Televízióban, hogy szívesen cserélne Nebojša Stefanovićtyal, volt belügy- majd védelmi miniszterrel, mert az az élete álma, hogy lakást vegyen magának, hisz állítása szerint szülei 22. emeleti ingatlanjában élt a külvárosi Banjicán.

Álmai ezek szerint megvalósultak, méghozzá sokszorosan, ugyanis azóta három luxuslakást is vásárolt magának a Park Villa Residence területén, valamelyest közelebb a belvároshoz, igazán jó környéken.

A Park Vila Residence Belgrád Voždovac városrészében, közel a stadionokhoz

A Park Vila Residence Belgrád Voždovac városrészében, közel a stadionokhoz (Forrás: Park Vila Residence)

A lakások egyébként egymás mellett helyezkednek el, ugyanazon az emeleten, területük 101, 90, valamint 86 négyzetméter, vagyis összesen majdnem 300 négyzetméter.

Ezekhez jár három garázs is, amelyek egyenként 13 négyzetméter nagyságúak. Đukanović a BIRN-nek azt állítja, hogy még 2020-ban kötött szerződést a lakások megvásárlására, amikor még el sem kezdték a lakótömb építését.

Állítása szerint a vásárlás a koronavírus-járvány kitörése előtt történt, akkor a lakások négyzetméterára 2.050 euró volt, vagyis a három lakásért több mint 620 ezer eurót fizetett ki, részletre, mivel a múlt év végén már sikerült is törlesztenie a vételárat.

A tervei szerint ide költözteti ügyvédi irodáját, és részben át is költözik majd. A BIRN felvette a kapcsolatot a Park Villa Residence-szel is, ahol elmondták, hogy egy-két évvel ezelőtt kelt el az összes lakás, akkor 3300 eurós négyzetméteráron.

Miből lesz a luxuslakás?

Habár 2013 óta aktívan foglalkozik politikával, a Korrupcióellenes Ügynökség 2018-as adatai szerint az akkori Đukanović képviselőnek sem ingatlan nem volt a nevén, de még megtakarítása sem volt.

Ehhez képest a mai állás az, hogy három luxuslakása van a fővárosban, egy apartmanja Banja Vrujciban és két további lakása Zlatibor hegységben, reményt adhat mindannyiunknak, akik esetleg ma még nincstelenek vagyunk.

Đukanović a tökéletes példa arra, hogyan lehet a semmiből valamit teremteni, vagyis a nincstelenségből több mint félmillió eurós ingatlanra szert tenni néhány év alatt.

Miközben 2018-ban a főszereplőnknek még semmije sem volt, Vladimir Đukanović 2020 októberében kezdett csak adózni, két évvel azután, hogy megnyitotta ügyvédi irodáját.

2020 februárjában egy 35 négyzetméteres lakás tulajdonosa volt a Korrupcióellenes Ügynökség adatai szerint, és volt valamicske megtakarítása. Ehhez képest 2023 májusában 9 ingatlan volt a nevén, a 2024-es jelentés szerint viszont nincs semmiféle megtakarítása. Érthető, hiszen elköltötte.

A hivatalosan hozzáférhető adatok szerint egyébként Đukanović ügyvédként a 2020-2023-as időszakban mintegy félmillió eurós bevételre tett szert.

A főnök is a védelmére kelt

A BIRN cikkét követően Vladimir Đukanović a Vreme hetilapnak azt nyilatkozta, hogy szorgalmas munkával sikerült a három lakást kifizetni, és tagadta, hogy ügyvédi szolgáltatásai egyben politikai befolyással is járnának.

Hozzátette: azt is megtehette volna, hogy az ingatlanokat családja, rokonai nevére íratja, de ő nem akart hazudni. Továbbra is felfoghatatlan azonban, hogy miként sikerült mindössze két év alatt, mióta aktívan ügyvédként dolgozik, több százezer eurót megkeresnie.

Ehhez képest ő azt állítja, hogy mindig tisztességesen dolgozott, és fizette az adót.

Aleksandar Vučić legutóbbi Pink Televíziós szereplésekor kihasználta az alkalmat, hogy Vladimir Đukanović védelmére keljen. Azt mondta, hogy azzal, hogy őt támadják a vagyona miatt, csak emelik a népszerűségét a párton belül.

Közben kiderült, hogy Vladimir Đukanović nemcsak ügyvédeskedik hanem magas pozíciót is betölt, mégpedig felügyelőbizottsági tagként, az állami tulajdonban lévő Szerbiai Telekom Yunet International Kft. nevű cégben, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy Đukanovićnak ezért a pozícióért mennyit fizetnek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 4.5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava