Connect with us

Szerbia

Az egyik szerb főhaladó abszolút hazaárulónak nevezett mindenkit, aki a lítium kitermelése ellen van

– Nincs szándékomban beszűkült és korlátolt emberekkel vitatkozni. Egyébként sincs miről vitázni a hazaárulókkal – írta az X platformon Vladimir Đukanović, aki szerint Milan király idejében is voltak őrültek, akik az utcai világítás bevezetése ellen ágáltak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök egy alkalommal azt mondta, hogy a Mercedes elektromos autókat akar gyártani Szerbiában, ha lesz lítiumkitermelés, a többi meg mind hazaáruló
A szerb elnök egy alkalommal azt mondta, hogy a Mercedes elektromos autókat akar gyártani Szerbiában, ha lesz lítiumkitermelés (A kép illusztráció)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Szerb Haladó Párt egyik megmondó embere lehazaárulózta mindazokat, akik ellenzik a lítium kitermelését Szerbiában. Vladimir Đukanović, ügyvéd, parlamenti képviselő és szélsőséges haladó időnként olyan megjegyzéseket enged meg magának, amelyekkel közfelháborodást vált ki ugyan, viszont kiszélesíti a szerb elnök mozgásterét jobboldali irányba. Néhány hónappal az Ukrajna elleni orosz támadást követően, vagyis 2022 nyarán Đukanović az X platformon azt írta, hogy a “jelek szerint Szerbia kénytelen lesz megkezdeni a Balkán nácimentesítését”, amiért aztán bocsánatot kért, nem a követőitől, vagy éppen azoktól, akikben félelmet keltett, hanem Aleksandar Vučić szerb elnöktől.

Đukanović hazaárulós lufija

A szélsőségesen haladó politikus most ismét felengedett egy próbalufit, természetesen ismét az “ikszen”, ahol a lítiumkitermelés ellenzőivel szemben azt írta, hogy
“Milan király idejében is voltak őrültek, akik az utcai világítás bevezetése ellen ágáltak”.

– Voltak, akik a vasútépítés ellen is tiltakoztak, és az itteni újságok őrült tudósnak nevezték Teslát. Ugyanez történik ma is, amikor a lítiumkitermelés ellen tiltakoznak. Volt már ilyen. De ezekkel nem kell foglalkozni, hanem a nemzet érdekében kell cselekedni. Kitermeljük, de még mennyire!

– zárta sorait Đukanović, aki mindezt csak a követőivel közölte, miután a profilját lezárta a széles nagyközönség elől.

Vladimir Đukanović a lítiumkitermelés ellenzőiről

Vladimir Đukanović a lítiumkitermelés ellenzőiről (Forrás: X platform)

Đukanović több internetes affér után döntött így, ezért “magvas gondolatait már csak azok olvashatják, akiknek hozzáférést ad, egyes bejegyzése azonban így is terjednek sa szerb neten.

A Szerb Haladó Párt jobb szárnyának hangadója szerint ma is vannak elmaradott, “szűklátókörű barmok”, akik ellenzik a lítium kitermelését.

Đukanović nemcsak korlátozta profilja elérhetőségét, hanem felszólította a lítium kitermelését ellenző ismerőseit, hogy töröljék magukat a követői közül.

– Nincs szándékomban beszűkült és korlátolt emberekkel vitatkozni. Egyébként sincs miről vitázni a hazaárulókkal

– írta egy másik bejegyzésében Đukanović, aki szerint ez különösképpen vonatkozik a hazug környezetvédő szervezeteknek dolgozó német zsoldosokra, és az “UDB-ás nacionalistákra”.

Vladimir Đukanović a parlamentben is erősíti a pártot

Vladimir Đukanović a parlamentben is erősíti a pártot, nem csak az X platformon (Screenshot)

Ez némi magyarázatra szorul, az UDB (Uprava državne bezbednosti) rosszhírű kommunista titkosszolgálat volt Jugoszláviában, körülbelül az ÁVÓ ottani megfelelője.

Politika és szavahihetőség

Ana Brnabić volt miniszterelnök, jelenlegi házelnök, a helyi lakosság és a környezetvédelmi szervezetek nyomásának engedve 2022 januárjában hivatalosan leállította a Loznica környékén található lítium kitermelésére indított Jadar projektet.

Ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök ebbe sohasem nyugodott bele, és hogy a lítium bányászatával megbízott Rio Tinto sem távozott végérvényesen az országból.

Az idei davosi Világgazdasági Fórumon résztvevő szerb elnök találkozott Jakob Stausholmmal, a Rio Tinto vezérigazgatójával, aki olyan megoldást helyezett kilátásba, amely szolgálja mind az általa vezetett cég, mind pedig Szerbia érdekeit.

A Jadar Projekt és a lítiumkitermelés körüli vita újra a figyelem középpontjába került, miután a brit Financial Times a napokban cikket közölt arról, hogy Vučić 2028-ban nyitná meg a szerbiai lítiumbányát.

A szerb elnök a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a vállalat és az Európai Unió új garanciái válaszolnak a lakossági aggályokra, amelyek azzal kapcsolatban merültek fel, hogy a lítiumkitermelés megfelel-e a szükséges környezeti előírásoknak.

Felgyorsulnak az események

Vučić arra számít, hogy a felújított projektet hivatalosan a következő hónapban mutatják be Belgrádban, és reméli, hogy eziránt érdeklődés mutatkozik az üzleti élet szereplői és a politikai vezetők részéről is.

A helyi lakosság ugyanakkor tiltakozó megmozdulásokat jelentett be június 28-ára Loznicában.

A dátum különös jelentőségét az adja, hogy ez a Vidovdan, vagyis Szent Vitus napja, ami különösen fontos a szerb történelemben és kultúrában, mert 1389-ben ezen a napon volt a rigómezei csata, a “szerbek Mohácsa”.

A demonstrációt a „Ne damo Jadar” (Nem adjuk a Jadart) egyesület hirdette meg június 28-án a Rio Tinto loznicai irodája elé, a helyiek arra számítanak, hogy a tüntetésen számos civil szervezet és mezőgazdasági egyesület képviselői is megjelennek.

A szervezők olyan információkkal is rendelkeznek, hogy a hatóságok titokban elfogadják az új területrendezési tervet, de ha ez megtörténik, akkor a tüntetéseket még Vidovdan előtt megkezdik.

A megmozdulásokra már szinte az összes ellenzéki párt hangol, ezért legkésőbb Szent Vitus napján újabb felfordulások kezdődhetnek Szerbiában a lítium kiaknázása körül, miután a szerb elnök meggyőződése, hogy ezáltal felvirágoztatható Szerbia.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava