Connect with us

Szlovákia

Merénylet után: a szlovák lakosság a helyzet romlására számít, de a varázsszavak segíthetnek

Szlovákia a merénylet után: feszültség és remény. A lakosság a helyzet romlására számít, de a politikai megbékélés varázsszavak használatával elősegíthető. Vajon sikerül-e a szlovák politikusoknak és a társadalomnak összefogni? Közben rendhagyó módon zajlik az EP-választások előtti pár hét, a Progresszív Szlovákia önkéntesen felfüggesztette a kampányát, de a Smer és a Hlas is visszafogottságot ígért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Robert Kaliňák a merénylet után tájékoztatta a szlovák köztársasági elnököt Robert Fico állaptáról
Robert Kaliňák védelmi miniszter tájékoztatta a szlovák köztársasági elnököt Robert Fico állaptáról, Zuzana Čaputová többször is felajánlotta, hogy meglátogatja a miniszterelnököt (Forrás: Facebook, Zuzana Čaputová )
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A parlamenti pártok nem ültek egy asztalhoz, de egyhangúan elítélték a politikailag motivált erőszakot. Újságíró és politikus is túl tudott lépni a saját árnyékán, és nyilvánosan bocsánatot kért a kialakult helyzetért. A szociológiai felmérések már régóta figyelmeztettek a társadalom végtelen szétszakítottságára Szlovákiában, a merénylet utáni napokban végzett felmérések szerint a lakosság több mint fele úgy véli, hogy tovább romlik a helyzet. A felfokozott hangulatra tekintettel a rendőrség arra kérte a sajtót, hogy kapcsolják ki a kommentelési lehetőséget a merénylettel foglalkozó anyagok alatt, sőt már az első ítéletek is megszülettek a gyűlölködő bejegyzések szerzői ellen. De hogy hat mindez a szlovák jégkorongra?

Hogyan jutott idáig Szlovákia?

A szociológiai felmérések már régóta figyelmeztettek a társadalom végtelen szétszakítottságára Szlovákiában. Ennek súlyosbodását 2016-ra teszik a szakemberek, amikor a választásokat követően Robert Fico harmadik alkalommal alakított kormányt jobboldali örök szövetségesével, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és újdonságként két jobbközép párttal, a Híddal és a Hálóval (Sieť).

Mindezt rosszul fogadta a két jobboldali populista párt, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (Oľano) pártja.

Miután kiderült, hogy a bonyolult koalíció a tárgyalások során nem tud többséget biztosítani egy jobboldali kormánynak, mindent megtettek azért, hogy Robert Fico se járjon sikerrel, és tömegtüntetéseken követelték a két jobbközép párt képviselőitől, hogy legyenek bátrak és mondjanak „nem”-et a koalícióra. Először fordult elő az önálló Szlovákia történetében, hogy ellenzéki politikusok megkérdőjelezték a hatalomra lépő kormány legitimitását.

A 2018-as újságíró-gyilkosság után tovább romlott a helyzet, mivel az ellenzék és a sajtó liberálisabb része Kuciak utolsó cikke nyomán egyből elkezdett „maffiakormány”-ozni, pedig később kiderült, hogy sem a maffiának nem volt köze Kuciakék megöléséhez, sem a kormány tagjainak, még ha a megrendelő üzleti szálakon keresztül kapcsolódott is a legnagyobb kormánypárthoz, bár ugyanez elmondható lett volna az ellenzék egy részéről is (például az SaS-ről).

A teljesen érthető és jogos elemi felháborodás a kezdeti gyertyás megemlékezések után tüntetésekbe torkollott, ahol már a kormány bukását követelték. A liberális sajtó is szította a tüzet, a kormány ellenfelei pedig kifejezetten visszaéltek az emberek érzelmeivel.

A Sieť még 2017-ben összeomlott, az SNS-t és a Hidat 2020-ban a választók büntették meg, amikor egyik párt sem jutott be a parlamentbe, de a Smer támogatottsága is bezuhant. Az alkotmányos többséggel rendelkező új kormányról ugyanakkor hamar kiderült, hogy a populizmus, amely ellenzékben meghozta számukra a sikert, a kormányzásban már nem segítette őket.

A kapkodós kormányzás a Covid-járvánnyal és az ukrajnai háborúval fűszerezve csak növelte az emberek frusztrációját, amire Fico ügyesen rájátszott, a közhangulatot összekötötte saját frusztrációjával, és visszatért a hatalomba.

A kampány jellemző pillanata volt, amikor a Smer sajtótájékoztatóját megzavarva Matovič egy megafonnal felszerelkezve Kuciakék gyilkosának nevezte a Smer politikusait, mire Fico jobbkeze, Robert Kaliňák ütésváltásba keveredett a hőzöngő exkormányfővel.

Fico nem felejtett, és negyedik kormányalakítása után nem volt szívbajos. Kabinetjével módszeresen elkezdte a maga képére formálni az államot, olykor a jogállamisági kereteken is túllépve, amire az ellenzék tüntetéssorozattal reagált.

A kétfordulós köztársaságielnök-választáson aztán véglegesen kettészakadt az ország, amely során az ellenzéki jelöltet, Ivan Korčokot háborúpártinak állította be a kormánypárti Pellegrini kampánystábja. Ebben a hangulatban érte Szlovákiát a kormányfő elleni merénylet 2024. május 15-én, szerdán.

A merénylet és a kerekasztal lovagjai

A szociológusok napokban végzett felmérései szerint mindkét oldal a másikat okolja az elmérgesedett helyzetért, és a lakosság több mint fele szerint csak romlani fog a helyzet.

A felfokozott hangulatra való tekintettel a rendőrség arra kérte a sajtót, hogy kapcsolja ki a kommentelési lehetőséget a merénylettel foglalkozó anyagok alatt, egyúttal arra is figyelmeztettek, hogy fellépnek a gyűlöletkeltő tartalmak ellen. Ennek eredményeképpen többek ellen indítottak eljárást és viharos sebességgel már az első ítéletek is megszülettek.

A politikusok néhány ritka kivételtől eltekintve csökkenteni akarták a feszültséget. Gyakorlatilag mindenki elítélte az erőszakot, kifejezte a sajnálatát a történtek miatt, és jobbulást kívánt Ficónak – önkritikát azonban sokáig senki sem gyakorolt.

Zuzana Čaputová és a megválasztott köztársasági elnök, Peter Pellegrini közösen tartottak sajtótájékoztatót

Zuzana Čaputová és a megválasztott köztársasági elnök, Peter Pellegrini közösen tartottak sajtótájékoztatót (Forrás: Facebook, Zuzana Čaputová )

A legfontosabb gesztus a leköszönő köztársasági elnök, Zuzana Čaputová és a megválasztott köztársasági elnök, Peter Pellegrini részéről hangzott el, akik a politikai színpad két ellentétes végéről érkezve közösen tartottak sajtótájékoztatót és kerekasztal-tanácskozást kezdeményeztek a parlamenti pártok számára.

Erre a kezdeményezésre nem nagyon lehetett nemet mondani, de Andraj Dankonak, a kormánypárti SNS elnökének nem igen fűlt hozzá a foga, és a Smertől tette függővé, hogy részt vesz-e rajta.

Időközben Matovič a kormányfő testőreinek vélt hibái miatt Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter lemondását követelte, amit rossz néven vettek a koalícióban. Danko jelezte is, hogy nem szeretne vele egy asztalhoz ülni.

Pellegrini vasárnap bejelentette, hogy még nem érkezett el az idő a politikai pártok kerekasztalának megrendezésére, amiért Danko köszönetet mondott neki. Hétfőn Čaputováék jelezték, hogy bizonytalan időre elhalasztják a találkozót.

Parlamenti határozat és önkritikák

Az említett kerekasztalt eredetileg május 21-ére, keddre tervezték, ehelyett a kormánypártok egy határozati javaslattal rukkoltak elő, amelyben elítélték a kormányfő elleni merényletet.

Az eredeti szöveg kissé egyoldalúra sikeredett, ugyanis a demokratikus választások eredményének és a kormány politikájának tiszteletben tartására szólítottak fel, de egy módosításnak köszönhetően bekerültek a tiszteletben tartandók közé a kormánypárttól eltérő politikai aktorok is. A parlament ennek köszönhetően egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

Emellett megtörténtek az első önkritikus megszólalások is. Előbb Karol Lovaš, a prágai Károly Egyetem újságíróképzésének oktatója, majd a politikusok közül a Ficót helyettesítő Robert Kaliňák honvédelmi miniszter is használta a varázsszavakat.

Lovaš Ficótól kért elnézést a nem professzionálisan kezelt dolgokért, és arra kérte a kormányfőt, hogy ő is hasonlóképpen járjon el, mert ez is hozzájárulhat a megbékéléshez.

Ebben már csak azért is lehet valami, mert Fico régebben szlovákellenes prostituáltaknak is nevezte a sajtó képviselőit. Kaliňák értékelte Lovaš lépését, majd a saját és pártja nevében bocsánatot kért azokért a kifejezésekért, amelyek nem tartoznak a 21. század szókincséhez. Tette mindezt annak tudatában, hogy sokan akár a gyengeség jelének is tarthatják az efféle gesztust.

Közben rendhagyó módon zajlik az EP-választások előtti pár hét, miután az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) önkéntesen határozatlan időre felfüggesztette a kampányát, de a Smer és a Hlas is azt ígérte, hogy visszafogja magát.

A közvéleménykutatók ezt a 3 pártot várják a képzeletbeli dobogóra június 8-án, de a köztük lévő erősorrendet felboríthatják az elmúlt napok eseményei.

Korábban a volt kormányfő, Ódor Lajos vezette PS-listát várták az első helyre, hiszen az EP-választások elsősorban a városi, Európa-párti választókat érdeklik a leginkább, de feltehetőleg a merénylet mozgósítja a kormánypárti erőket is.

Ez rossz hír lehet a kisebb magyar pártoknak, így többek között a Magyar Szövetségnek, illetve a volt rendőrfőkapitánnyal, a magyar nemzetiségű Hamran Istvánnal erősítő Demokratáknak is.

Csodák márpedig nincsenek

Minden csoda három napig tart, mindez érvényes a Szlovákiát érő sokkra is.

Az első napokban minden és mindenki a Fico elleni merénylettel foglalkozott, de miután viszonylag gyorsan kiderült, hogy Fico túléli a támadást, valamint hogy elfogták az elkövetőt, akinek motivációi a zűrzavaros múltja ellenére is viszonylag gyorsan egyértelművé váltak, a hétvége legolvasottabb cikkei már a szlovák válogatott esélyeinek latolgatásaival foglalkoztak az éppen zajló jégkorong-világbajnokságon.

A Fico elleni merénylet hírei a hokiválogatott öltözőjébe is beszivárogtak, de összességében sikerült kivívniuk a negyeddöntőbe jutást.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava