Connect with us

Bosznia

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös srebrenicai népirtással kapcsolatos tényeket. Az egyelőre nem derült ki, hogy a telefonbeszélgetés és a közös nyilatkozat kiadása kinek a kezdeményezésére történt. Itt több opció lehetséges, például Brüsszel, Budapest vagy éppen Szarajevó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Most együtt futottak neki a kérdésnek (Forrás: Klix.ba)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 4]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Elmedin Konaković, bosznia-hercegovinai külügyminiszter és Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa közös nyilatkozatot tett közzé, miután telefonbeszélgetést folytattak egymással. Boszniai sajtójelentések szerint a beszélgetés apropója az a budapesti állásfoglalás volt, hogy Magyarország nem kívánja támogatni a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében, ami miatt a boszniai külügyminiszter felmondott egy Magyarországgal kötött megállapodást, és bírálta a magyar bővítési biztost a Srebrenicával kapcsolatban tett belgrádi nyilatkozata miatt. Várhelyi és Konaković most közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben egyeztették álláspontjaikat. Ezt Várhelyi Olivér jelentette be az X platformon, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy a telefonbeszélgetés és a közös nyilatkozat kiadása kinek a kezdeményezésére történt. Itt több opció lehetséges, például Brüsszel, Budapest vagy éppen Szarajevó.

Vasárnapi (pünkösdi) műszak

Várhelyi az X platformon azt írta, hogy beszélt Konakovićtyal, és ennek során tisztázták a félreértéseket, és megállapodtak abban, hogy tovább “dolgoznak az uniós úton”.

A közös nyilatkozat szerint a beszélgetés középpontjában az ENSZ legutóbbi srebrenicai határozattervezete állt.

Közösen megállapították, hogy Várhelyi biztos korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös srebrenicai népirtással kapcsolatos tényeket.

Jogi értelemben a srebrenicai népirtással kapcsolatos tényeket többek között a Nemzetközi Bíróság is megállapította.

A közös közlemény a továbbiakban leszögezte, hogy a magyar bővítési biztos nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy az elkövetők teljes és kizárólagos felelősséggel tartoznak az általuk végrehajtott bűncselekményekért.

A közös nyilatkozat első fele

A közös nyilatkozat első fele

A kollektív bűnösség vagy a teljes népesség kollektív felelősségének bármilyen említése elfogadhatatlan és ellentétes a nemzetközileg elfogadott normákkal.

Az elkövetett bűncselekmények soha nem veszhetnek feledésbe annak érdekében, hogy megakadályozzák azok bármilyen formában történő megismétlődését.

A megbékélés csak az igazságra, valamint a békére és igazságosságra épülhet. Nem tolerálható a népirtás tagadása, a történelmi revizionizmus és a háborús bűnösök dicsőítése.

A közlemény második oldala

A közlemény második oldala

A közös közlemény szerint Várhelyi az egyik legerősebb támogatója Bosznia-Hercegovina európai uniós csatlakozásának.

A közleményt kiadó felek megjegyzték, hogy az elmúlt években együtt dolgoztak egy virágzó és békés Bosznia-Hercegovináért, és megállapították, hogy Bosznia-Hercegovina jövője egységes, egyesült és szuverén országként az Európai Unióban van.

Az Európai Bizottság ajánlása alapján Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében kapta meg a tagjelölti státuszt, és 2024 márciusában az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat.

A közlemény azzal zárul, hogy Bosznia-Hercegovinának folytatnia kell az EU reformprogramjának végrehajtását, és Várhelyi biztos elkötelezett abban, hogy teljes mértékben támogassa ezt a folyamatot.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 4]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava