Connect with us

Szerbia

Putyin Belgrádban csak 3 százalékot kapott, Budapesten sem szerepelt sokkal jobban

Vlagyimir Putyint hazájában ugyan újraválasztották, állítólag rekordszámú szavazattal, ami azonban a külföldön élő oroszokat illeti, ők túlnyomó többségben nem rá szavaztak. A legtöbb szavazatot – Oroszországon kívül – Vlagyiszlav Davankov szerezte meg, így őt lehetne a külföldön élő oroszok elnökének tekinteni, ha lenne ilyen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A választás lehetősége, mondd, te kit választanál?
A választás Oroszországban (is) a demokrácia ünnepe volt (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

A külföldi orosz nagykövetségek szerint különösen nagy volt az érdeklődés a vasárnapi elnökválasztás iránt a nem Oroszországban élő orosz állampolgárok körében. Vlagyimir Putyint hazájában ugyan újraválasztották, állítólag rekordszámú szavazattal, ami azonban a külföldön élő oroszokat illeti, ők túlnyomó többségben nem rá szavaztak. Az orosz elnök Belgrádban csak 3 százalékot szerzett, és Budapesten is csak 13 százalékot gyűjtött be. A legtöbb szavazatot Oroszországon kívül általában Vlagyiszlav Davankov szerezte meg, így őt lehetne a külföldön élő oroszok elnökének tekinteni, ha lenne ilyen. Putyin a legjobb eredményt, 59%-ot Athénban szerezte meg.

Szerbiában nem Putyin az oroszok elnöke

A felmérést készítő Vote Abroad weboldal szerint a belgrádi, vagyis a Szerbiában élő oroszok Davankovra adták a legtöbb szavazatot (66 százalék), míg Putyinra 3 százalék adta a voksát, a többi jelölt 1 százalékot kapott.

A megkérdezettek 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valami mást is írt a szavazólapokra, az üzenetek tartalmát azonban nem osztották meg az ankét készítőivel.

A többi megkérdezett vagy nem akart szavazni, vagy nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy miként szavazott.

A RIA orosz hírügynökség a belgrádi nagykövetségre hivatkozva azt jelentette, hogy a szerb fővárosban 4700 orosz állampolgár szavazott, ami alapjában véve nem tekinthető túl nagy számnak ahhoz képest, hogy Szerbiában mintegy háromszázezer orosz állampolgár él, akiknek a jó része választópolgár is.

A voksok leadását követően a szavazók valamivel több, mint kétharmada volt hajlandó nyilatkozni, közülük 66 százalék szavazott Davankovra, és csak 3 százalék Putyinra.

Belgrádban egyébként hosszú sor alakult ki az egyetlen szerbiai szavazóhely környékén, vagyis az újbelgrádi orosz iskolánál, amely a Vörös Hadsereg sugárúton van.

Előfordulhat, hogy Szerbiában több orosz állampolgár is az urnákhoz járult volna, ha a nagykövetség esetleg Nišben, ahol orosz humanitárius központnak álcázott létesítmény is működik, vagy netalán Szabadkán vagy Újvidéken is nyit szavazóhelyet, az utóbbi városnak Putyin ráadásul a díszpolgára is.

De mivel ez nem történt meg, így Belgrádban végtelen sorban várakoztak az oroszok arra, hogy szavazzanak, mint ahogy ezt a mellékelt videó is bizonyítja.

A belgrádi szavazást kisebb performansz is kísérte, (régi ismerősünk) Peter Nyikityin, az Orosz Demokratikus Társaság vezetője ugyanis egy orosz zászlóval “kampányolt”, amelyre szerbül azt írta, hogy “Putyin nem Oroszország”, így az üzenet nyilvánvalóan nem csak az oroszoknak szólt, de azért ők is értették a nyelvi rokonság és az egyéb hasonlóságok miatt.

A világ többi része

A podgoricai orosz nagykövetség azt közölte, hogy rekord részvételt mértek, ami 1500 főt jelent, a megkérdezettek nyilatkozatai szerint ott is 3 százalék szavazott Putyinra, és 65 Davankovra. A nagykövetség szerint minden meglehetősen békésen, incidensek nélkül zajlott.

A lista egy része

A lista egy része, amelyből az látszik, hogy Vlagyiszlav Davankov a külföldön élő oroszok elnöke

Horvátországban mintegy 300-an szavaztak, Putyin 13 százalék, Davankov 42 százalék, Észak-Macedóniában csak 200 orosz járult az urnákhoz, Szarajevóban 112 orosz szavazott, Albániában pedig 126 adta le a voksát.

Nyilván ezeken a szavazatokon semmi sem múlik, miután az egész választási komédiának egyetlen célja volt: Putyin hatalmának meghosszabbítása, ezért ezekre a számokra így is kell tekinteni.

Viszont azt sem lehet mondani, hogy egy tisztességes választás esetén – ha van ilyen – Putyin 3 vagy netelán 13 százalékot szerzett volna, mert ez nem egy reprezentatív mintavétel, akik ugyanis ezekben a statisztikákban szerepelnek, korábban egyszer már szavaztak, csak nem a kezükkel, hanem a lábukkal.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava