Connect with us

Szerbia

Formálisan is eldőlt, hogy új önkormányzati választások lesznek Belgrádban

Az olyan politikai bábjátékok, mint amelynek most lehettünk szemtanúi Belgrád esetében, egyáltalán nem ritkák Szerbiában, most viszont kicsit nagyobb a tét, be kellene indítani ugyanis a 2027-es EXPO-val kapcsolatos beruházásokat. És éppen az EXPO az, ami miatt a szerb kormányzat aligha engedi ki a kezéből Belgrádot, vagy legalábbis mindent megtesz azért, hogy erre ne kerüljön sor az új választások eredményeként sem

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Csak konstatálta, hogy a többiek nem jelentek meg a délelőtti közgyűlési ülésen, így jöhetnek az új választások
A rangidős Toma Fila mindössze azt konstatálhatta, hogy a többiek nem jelentek meg a délelőtti közgyűlési ülésen, így jöhetnek az új választások (Forrás: Vreme)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Harmadik nekifutásra sem alakult meg az új összetételű közgyűlés, így új választások lesznek Belgrádban. Ezt Toma Fila, a Szerbiai Szocialista Párt rangidős képviselője konstatálta, aki addig vezette volna a közgyűlés ülését, amíg nem választják meg annak az új elnökét. De mivel sem a Szerb Haladó Párt, sem a Szerbiai Szocialista Párt képviselői nem jelentek meg az ülésteremben, így elnökölnie sem kellett még ideiglenesen sem, és erre újlehetősége már nem nyílik, miután éjfélkor lejár a közgyűlés megalakítására előírt határidő. Mellékesen szólva Toma Fila nem ismeretlen figura, a szocialista párt elnökségének a tagja, korábban a Balkán mészárosának tartott Slobodan Milošević ügyvédje volt, jelenleg pedig a Milorad Dodik védelmét ellátó ügyvédcsoportba kooptálták.

A látszat a legfontosabb

A belgrádi fejleménnyel részben mindenki elégedett lehet, az ellenzék számára ez azért részeredmény, mert sikerült megakadályozni, hogy a Szerb Haladó Párt a december 17-i választások alapján tovább kormányozzon Belgrádban, a szerb vezetés pedig ezzel a megoldással elkerülte annak a látszatát, hogy a választások elcsalása miatt szólítsák a szavazókat ismét az urnákhoz.

Miután a haladó és a szocialista képviselők nem jelentek meg az alakuló közgyűlési ülésen, amelyet ezért inkább csoportosan elkövetett közgyűlési távolmaradásnak kellene nevezni, így formálisan is megteremtődött a feltétele az új választások kiírásának.

Tehát nem a választások megismétléséről van szó, hanem új választásokról, amit kormányzati körökben külön hangsúlyoznak, miután úgy gondolják, hogy ezáltal arcvesztés nélkül ki lehet jönni a december 17-én történtekből. Ehhez beáldozták a “Mi, a nép hangja” nevű operettpártot, amely dr. Branimir Nestorović népegészségügyi, politikai és egyéb komédiás nevéhez fűződött.

A belgrádi választások újbóli kiírására már tegnap mérget lehetett venni, miután a Szerb Haladó Párt legkiemelkedőbb tagjának, Aleksandar Vučićnak az “ajánlására” a párt elnöksége úgy döntött, hogy “új” választásokat tartanak Belgrádban.

Vučić ezzel kapcsolatban – mint egyszerű párttag – április 21-ét vagy 28-át említette lehetséges időpontként.

Van még egy bökkenő

A szerb elnök a fenti időpontokat nyilvánvalóan azt követően “karikázta be”, hogy számba vette a törvényes lehetőségeket.

A jogszabályok szerint a belgrádi választásokat a szerb parlament elnökének kell kiírnia, és ez a bökkenő, legutóbb ugyanis a szerbiai parlament csak félig alakult meg nem túlzottan civilizált körülmények közepette. Mint emlékezetes, ez volt az az ülés, amelyen egy ellenzéki transzparensen maffiafőnöknek titulálták Aleksandar Vučić szerb elnököt.

A félbeszakadt alakuló parlamenti ülésen nem választották meg az új összetételű képviselőház elnökét, így elvben nincs, aki kiírja a belgrádi helyhatósági választásokat, amire az aktuális szerbiai törvények szerint harminc napon sort kell keríteni.

Ez pedig azt jelenti, hogy a szerbiai parlamentnek közben be kell fejeznie az alakuló ülését, és legalább annyi időre meg kell választania a házelnököt, amíg kiírja a belgrádi választásokat.

Az is előírás, hogy ezt követően legkevesebb 45, legfeljebb pedig 60 napon belül ismét urnákhoz szólítják a szavazókat. Ha utánaszámolunk annak, amit a szerb elnök mondott, akkor abból az jön ki, hogy a szerbiai parlamentnek 3-10 napon belül végig kell vinnie az alakuló ülését, hogy a megválasztott házelnök kiírhassa az új belgrádi választásokat, akinek körülbelül ez lenne az első dolga, ha beakarná tartani a szerb elnök által felvázolt menetrendet.

Választási tényállás

A belgrádi közgyűlésben 110 képviselő hely van, ebből a Szerb Haladó Párt 49 mandátumot szerzett meg, a Szerbia az erőszak ellen nevet viselő ellenzéki koalíció pedig 43-at.

A Szerbiai Szocialista Párt mindössze csak 5 mandátummal rendelkezik, így egy esetleges haladó-szocialista koalíciónak nincs meg a kormányzáshoz szükséges minimum 56 mandátuma. A brancsba be lehetett volna venni a már említett Branimir Nestorović operettpártját, amely 6 mandátumot hozott volna nászajándékként, de az közben szétesett, aminek külön cikket kellene szentelni, de Nestorović személye miatt az már inkább egy vicclap hasábjaira való lenne.

A (volt) belgrádi polgármester

A (volt) belgrádi polgármester (Forrás: Screenshot)

A NADA ellenzéki koalíciónak ugyanakkor volt 7 mandátuma, amivel az ellenzéki összefogás sem lett volna beljebb, mert az 50 (43+7) mandátum szintén nem elegendő a többséghez.

Mindebből pedig az következik, hogy a szerb főváros élén marad az ideiglenes testület, amelyet az egyre beképzeltebb Aleksandar Šapić eddigi polgármester vezet még legalább három hónapig.

Az olyan politikai bábjátékok, mint amelynek most lehettünk szemtanúi Belgrád esetében, egyáltalán nem ritkák Szerbiában, most viszont kicsit nagyobb a tét, be kellene indítani ugyanis a 2027-es EXPO-val kapcsolatos beruházásokat, ami nem nagyon tűr halasztást.

Viszont így lehet a zavarosban halászni! És éppen az EXPO az, ami miatt a szerb kormányzat aligha engedi ki a kezéből Belgrádot, vagy legalábbis mindent megtesz azért, hogy erre ne kerüljön sor az új választások eredményeként sem.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


6
Szerbiában félig-meddig megalakult az új parlament

Ez mekkora előrelépés?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország5 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava